Followers

Sunday, January 29, 2012

Anak Tranung


Assalamualaikum w.b.t dan gud evening n selamat sejahtera.. hehe smlam Myrah ketinggalan untok post entry baru.. oke~ don't worry.. ari ni Myrah berkesempatan la untok menulis serba sdikit tntang SAYA BANGGA JADI ANOK TRANUNG.. muahahhaha~ orang dri luar negeri terengganu fham dok ape yg Myrah tlis ni? haha klau dok fham comment lah ye.. :D untok post kali ni, bia Myrah cakp loghat Terengganu neh? orang Ganung bese ckap aku mung!! korang jangn kekok plak.. post kali ni dh xpnggil Myrah lgi.. haha oke, jom mulakan ceritera Saya Bangga Jadi Anok Tranung..

kwn2 sumer, tdi ak on9 pesbuk,, pah time aku duk tgok status2 kt mmber2 aku, aku jupo lha entry KLIK SINI ok, aku kejut gok time tu bler bace mende tuh.. mmber aku post psal tu.. oke, mende hok aku kejut ngat niyh? aku kejut la bab Wali Band mai Ganung.. weh, awok2 semo,, gane ni. Wali Band bleh mai Ganung.. demo2 hok bco post ni, ajem gi dok Ganung? hok dok ajem tu mmg K.O la.. haha sori deh.. gura petey2.. huhu

seney crito, aku banggo jdi anok Tranung babnyo Ganung lenim maju doh.. dok supo negeri laen.. snyap tupah jah!! haha~ sero hti? maap2 muehehe :D bukan nk banggo rane, kironyo koho lamo koho maju Ganu.. hok aku bangga sgt2 nye ngn daerah Besut.. daerah hok aku idop.. hok aku duk hirup udara sokmo2.. demo au dok bakpo?? sebab,, daerah aku ni ade SECRET RECIPE doh lenim.. daerah demo ado?? xdok op? oyakk doh xdok.. hahaha besar abis doh daerah Besut loni.. pusat shopping ade lake.. tpi mace Gym, Bowling n sewaktu dgn dio xdop lah.. Besut ni kecik jah.. haha

buke hok tu jah!! ak koho banggo sbb male(28 Jan. 2012) sep pemain Ganu menang lawan Singapore.. haha sape score? haha Ganu megang doh kali niyh.. haha bia pom bleh sumat 1goal,, tpi Ganung gagoh mace.. sep pemain negeri demo ado gagoh supo ngn negeri kawe? xdop kanG? haha meme la, bhso Ganu ni dok sedak dgar.. ce demo gi Kelate koho dok sedak bhso dio.. haha chopp!! aku doh hino negeri ore.. cumo oyak bendo betull... tp, so r hok aku dok brehi ke Ganung.. pasal daerah Hulu Terengganu / Kuala Berang.. wooo~ bhse dio pekat nk mampus.. acu awok2 sumer gi daerah tu.. aci kelik mula ke negeri demo.. ado la pekat tu sikit.. haha benarnyo Ganung ni istimewa.. demo2 hok duk negeri laen tau gapoo?? :)

eh! awok2 sumer tau dok, negeri Ganu la hok negeri hok tunjuk die tu Islam.. betul doh sero ayt gitu.. haha mksud dio, negeri hok caro serba sedikit psal Islam la.. mano doknyoh.. setiap taon wat Majlis Khatam Al-Quran.. negeri demo rajin wat? kalu rjin pon, bukan setiap taon op? klu setiap taon gok, Alhamdulillah.. haha chopp! psal gapo agi ea bakpo ambe banggo jdi ank tranung?

hoo! psal kerepok gotel / lekor.. negeri awok2 sumer selain negri Tranung / Kelate ado jual dok kepok gotel? ado kea? tp, kepok gotel negeri demo dok brapo sedap.. kalu bab kepok gotel, meme awop2 xleh lawan r ngn kepok gotel/lekor negeri tranung.. memey sdap arhh! kazen2 aku, tyme balik kmpung, meme wajib beli kepok gotel.. kalu dok, xleh nk ddok la.. haha

oke la.. dh ckop pnjg niy entry Myrah kali ni.. haha suko dok bace loghat Tranung? mesti best op.. laen kali, awop2 lak citer psal nogori awop2.. hehe Myrah sedia mmbacanya.. oke lah.. bubye n gud night.. haha :D salam~

Friday, January 27, 2012

Dia nak jadi Boyfie aku?


Assalamualaikum w.b.t dan selamat t/hari.. weii!! aku nervous gler mau citer ni.. wehhh!!! die nak jdi boyfie aku? OMG,, haha ntah la.. Myrah lngsong xde pper perasaan kutt kt dia. ckuplah kiter bergelar seorang kwan.. muehehehehe~ ape yang ak merepek ni? yerla,, ade budak laki die nak jdi bf aku... dri mna Myrah dpat tau? oke, Myrah dpat tau dri die sndiri.. ttiber die wat relationship ngn Myrah kat fb.. woahh! agk lama untuk Myrah confirmkannya.. :D bkan ape, Myrah rase bese2 jer dgn dia,, tak rase mcm fall in love urn.. heheks.. then, dia paksa Myrah untuk confirmkn mende tu.. ape lgi, Myrah pun confirm jer la.. *winkwink*

bler dh Myrah confirm tu, dye pun antar mcj kat Myrah melalui fb die kata, ssah tau die nak luahkan semua ni kat org yg die suka.. wow! that's mean dia betul2 suka aku la?? haha senyum kmbing lah Myrah hri ni.. huhu Myrah cume ckap thanks sebb dh luahkan smue ni :) smlam Myrah xon9 facebook psal nak baca novel form 2.. belum hbis lagi maa~ pastu dia antar mesej ape ntah.. perhh! ayt die jiwang nak mmpos.. yg Myrah engt 1st ayt die b'tulis andai kau dapat mmbaca............ yg tu jer engt.. hehe then Myrah reply mcj dia, :) cmtu ja.. muahahahaha~ xtau nak kata per.. huhu setiap bait2 status kt fb Myrah, die like jea.. kau suka kt aku ea? "klaw sy bkn jodoh awk, tolong jgn cintakn sye.. sbb sye syg hati $ perasaan sye.." itu ayt Myrah sblum terima seseorang yg ingin menjadi pelengkap hidup Myrah.. :) jiwang tak karat kan?

pgi tdi Myrah on facebook dan tgok kat newsfeed.. die tulis status smlm aku mmpi psal kau.. kau kata kau trime aku.. dpn org ramai.. ttber aku bgun.. rupa2nya itu mmpi.. ape la!! haha okayh! Myrah xnak comment ape2.. sumer gmbr Myrah, Myrah private untok dia.. bkan dia xncem or pape.. dia cute, tp Myrah rase dia cuma kwn Myrah jea.. so, klaw die boyfie Myrah.. maybe Myrah xlyan sgt dia sepertimana Myrah lyan ex-bf Myrah sblum ni.. :) untuk korang2 kt luar sana, tak pyah amek Myrah jdi girlfriend korang bcoz Myrah nk blaja dulu.. nak study kat universiti smpai level PHD.. sblum Myrah wat boyfie Myrah bangga dgn kejayaan Myrah, Myrah nak wat diri Myrah bangga.. then nak wat family bangga dgn Myrah.. lpas dorang bangga dgn kejayaan Myrah, bru Myrah banggakan boyfriend Myrah.. oke, agak panjang entry Myrah.. so, Myrah stop sini dulu..

Wednesday, January 25, 2012

Cara Yang Betul (timeline)

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang wahai saudara saudari ku sekalian.. huhu ape khbar anda disana? saya di sni baik2 shj even sakit sendi.. muahahaha :) mcm org tua plaks kan? huhu eh! korang knal tak Mark Zuckerberg? mesti knal kan? orang yg create laman web facebook la.. mula2 biasa2 je fb ni, lama2 Mr. Mark update fb dgn plbgai gaya.. wow! now, timeline lah m'jdi style budak2 zman skunk.. tp, adkh sume suke dgn timeline? OMG rmai yg xsuke maaa!!~ ==' tak cute pon timeline ni/.. baik style biasa2 kn? even timeline kiter bole masukkan cover/header tp, xsecantik style sblom timeline.. werkkk anda terasa.. maaf dipinta!! buahahahaha oke, bgi yg TERbuat timeline tu, tmbah2 korang xsuka plaks kn? Myrah ade sediakan cara yg terbaik atau lain kata, cara yg betul untok ilangkn timeline.. choppp! jgn terburu2 baca 1 per 1 ayt Myrah kayh!!!! kan tak menjadi pulak.. skunk ni, Myrah bkan guna 1cara untuk ilangkn timeline tapi 2cara.. woahh@! mesti korang ternganga2 mulut? =D rileks ank2 ku yg dikasihi sekalian.. adehh! agk pnjg pulak entry kali ni.. huhu anyway, jom ikot step di bwh untuk ilangkn timeline::


CARA YANG PERTAMA::


p/s: pastikan korang dah log in facebook..
1- now, tekan HOME.. gerakkn tetikus anda dan tekan Account Settings..
2- korang tengok belah kiri korang, dia ade tulis general, security, notifications, apps, mobile, payments, facebook ads.. korang tekan Security..
3- korang nmpak tak bhgian bwah skali dia ade tulis deactive your accounts.. now, tkan deactive.... n then klaw dia ade bgi questions korang jwb mana yg korunk suka kayh!!
4- dah siappp! untuk xnk rndukn fb, korang sign up la balik.. muahahahaha~

oke, maybe korang agk pnas kan dgn cara yg pertama.. heheks jgn frust,!! Myrah nk suh korang hepi jea.. cara yang kedua ni lah yg bru betull2222 haliaa!! =D

CARA YANG KEDUA::


p/s:: pastikan korang dh log in acc. korang
1-tekan CTRL + W
2- then, hilanglah timeline d'mata korang tuh.. *winkwink*

booooo!! muahahhahaha sori la, xberniat nk wat korang marah.. huhu sbb klaw korang ikut step yg ke-2 line internet Myrah mkin laju plaks dah.. muehehehehe~ sila komen perasaan anda semasa mencuba nasib untuk hilangkan timeline.. 



Sunday, January 22, 2012

Oh Melodiku!

Assalamualaikum w.b.t dan dan dan selamat petang lah smua! ok, ari ni Myrah agk xberapa nak hepi dan xberapa nak sdih.. hehe kena pada mood lah ni? ngeh3 ok, ari ni AHAD kn? so, ade Melodi kn kt TV3? mmg ade.. n then tdi Myrah tgok la kjap.. ttber Zizan RL ckp psal Allahyarham Izwan Pilus.. ape lgi! tgn Myrah yg duk lipat kain trus b'henti.. tonton la!

perh! sdeh nk mmpos psal Allahyarham.. rmai artis2 kata Allahyarham ni seorang p'hibur n then ape lg? dh lupa! heheks.. pas2 time gliran Aril AF7 ckp psal abg dia, trus mnnges Aril.. dlm ati Myrah agk sebak dowh dgar citer dri mamat tu.. Aril kata abg dia marahkn dia psal Aril xpndai lipat baju.. ape yg abg dia kata?

"Ajam(Aril AF7) bler ko nk blaja lipat baju? xkn ko nk suh aku lipat baju ko? ke nnti aku mati bru ko nk blaja?"


ayat! sdeh gler babai! nk nnges la.. waaa! :D n ayt t'akhir Allahyarham Izwan bgtau kt adik dia ialah":

"Ajam, aku syg ko.. wlau cmne pon aku syg ko.. ko jaga mak n ayh.."


waaa! nk nnges lgi la.. wawawawa sdeh siot kn ayt Izwan? tp, Tuhan lbeh sygkn dia.. n Aril kata lgi, msa Izwan suh Aril jaga mk n ayh, Aril juz t'cnyum.. time tu dorang kt Hospital Ampang.. Aril xmmpu nk nnges dpan abg dia.. ape yg Aril kata kt wartawan?

"mmg sy nk mngis time tu.. tp, sye xboleh nk mnngis dpn dia.. sbb klau dia tgok sy sdih, dia akn lbih sdih"


sadisnya.. xmmpu aku m'dgarnya.. ini bru dri artis.. klaw ianya t'kena dgn org yg rpat dgn Myrah.. smpah Myrah ckp, Myrah xkn b'hnti mnngis. Myrah xkuat!!!!!! oke la.. mlas nk lyan perasaan.. Myrah stop sini dula ya.. :)

Saturday, January 21, 2012

Lumrah Kehidupan

" Ya Allah panjangkanlah umur Nur Amirah bt. Azahani
 dalam mentaati-Mu, dan mentaati utusan-Mu serta jadikanlah
Nur Amirah bt. Azahani dikalangan hamba2-Mu yang soleh"

" Maha suci Zat Yang Hidup yang tidak akan mati. 
Ya Allah, ampunilah mayat Khairil Izwan bin Pilus dan
sayangilah dia, dan temanilah dia dalam kesendirian, dan
keasingannya di dalam kubur, dan terangilah kuburnya"

Kawan2, mintak doakan kehidupan Myrah!! :) dan doakan Allahyarham Izwan Pilus agr dia d'tempakn dlm golongan org yang beriman.. ^_^


Hidup Penuh Dugaan


Assalamualaikum w.b.t dan selamat t/hari..*winkwink*Myrah tlis entry baru.. huhu.. ape perasaan korang bler dh baca entry Myrah yg lpas2? sedih? terasa? suka? heheks~ yg terasa tu maaf lah yer.. bkn niat Myrah nk wat korang terasa.. yg sdeh plak tu knpa yer? ayt Myrah ni buat korang sebak ea? haha tp, Myrah tlis sumer tu b'dsarkn penglman Myrah.. yg hepi tu Alhamdulillah la.. :) t/hri ni mlaih plak nk tlong mak kt dpur.. huhu ntah la knp.. rndu kt abg Izwan kot!! =)  Myrah nk knal ngn abg Izwan :'(


Oke, mlas nk citer benda yg lpas.. hope dia d'tmpatkn diklgn org yg beriman even dia seorang penyanyi.. entry Myrah ari ni tentang selok-belok idop Myrah.. actually, bnyak dugaan yg Myrah lalui sepnjg tahun 2012.. tp, Myrah xsmpat nk ckap kt korang.. ckoplh Myrah ckp kt korang yg Myrah still b'gelut dlm mslah.. korang, Myrah hrap sgt2 korang hdop dgn aman n damai.. Allah dh ciptakn kter dlm keadaan yg normal.. :)

Allah syg manusia yang sabar.. semakin lama kita bernafas di atas muka bumi ni, semakin bnyk dugaan dan rintangan yg bakal kita hdapi.. mungkin kita xtau bler.. so, kter kena b'sedia hdapi smua tu.. Myrah bleh trime smua dugaan yg Allah SWT bgi kt Myrah.. Myrah nk jdi seorang yg kuat.. cuba korang fkir cita2 korang.. adkh korang dpt m'cpai cita2 t'sebut ataupon tdk mmpu lgi m'cpai cita2? u can do it,dears!! idop hnya skali.. gunaknlh ia dgn sebaik-baiknya.. dan korang kena ingt masa yg lalu tdak bleh d'putar kmbali.. klaw boleh d'ptar, Myrah akn ptarkn masa dn kembalikn Myrah usia 1bulan dn Myrah akn gunakan usia Myrah 1bulan dgn sebaik-baiknya.. :) oke la, dh pnat kot tlis entry.. so, Myrah stop cni dulu.. ade time new hupdate.. ngeh3~ nk sat sedia untuk prgi stadium mok tgok bola sepak Trgnu vs T-Team.. heheks #olok-olok# assalamualaikum w.b.t

Izwan Pilus dalam Kenangan :(

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi cinta.. pagi ni Myrah xde mood kot nk citer psal entry ari ni.. ntah knape asyik sdeh ja.. rase nk Izwan Pilus idop balik.. tp, da xbole.. Tuhan lbeh sygkn dia.. OMG! lpas Myrah dpt tau yg dia meninggal bru Myrah terase yg dia sbnrnya artis yg Myrah suka.. xtau knpa.. dan skunk ni jgak Myrah tgah dgr lgu dri Izwan Pilus smbil hati Myrah mnnges.. :'(

Ya Allah! knpa ttber Myrah terase nk knal dia.. time dia idop, Izwan Pilus bgi Myrah xde dlm list penyanyi yg Myrah suke.. tp, skrg~ dia dh plang ke rahmatullah.. semuanya dh berlalu.. Myrah tgh view sumer lgu abg izwan.. nk nnges pon ade.. tp, mlas nk ckp kt korang! lgu abg Izwan Kembali Senyum t'amatlah menyentuh perasaan Myrah.. lpas nie Myrah dh xbole nk dgar lgu baru die.. abg Izwan prgi t'lalu awl.. ank2 kecil yg mseh nk knal dgn abg Izwan!

adeh! ape ni yg Myrah tocing ngat.. huhu btw, Myrah serius! oke, lgu Kembali Senyum dh abes.. now, tgah dgar lagu Indah Lelapku.. oke, now! abg Izwan dalam kenangan.. Myrah redha.. Myrah duk tgah dgr lgu abg Izwan sambil menatap pic. t'akhir arwah sblom meninggal dlm entry ini.. n lastly Myrah nk ucap Takziah kpd ahli kluarga abg Izwan t'masuk abg Aril..

Dalam Kenangan::





" Setiap yang bernyawa akan menemui ajal..
Ya Allah, ampunkanlah dosa hamba2mu"



Izwan Pilus meninggal dunia!

-gambar terakhir arwah di Hospital Ampang-

KUALA LUMPUR- Penyanyi dan Pengacara, Khairil Izwan b. Pilus atau lebih dikenali sebagai Izwan Pilus, 32,  telah meninggal dunia di Hospital Ampang, di sini, petang semalam, berikutan jangkitan kuman pada darah dan jangkitan air kencing tikus.

Bekas pengacara Bintang RTM itu menghembuskan nafas terakhirnya di hadapan keluarga dan rakan baik kira-kira jam 6:15 petang semalam(20.1.2012)..Anak kedua daripada empat beradik itu dimasukkan ke hospital disebabkan demam kuning, kira-kira jam 12.30 malam kelmarin.

Awal Disember lalu, penyanyi yang popular dengan lagu Kembali Senyum itu pernah dimasukkan ke Hospital Pusrawi, Jalan Tun Razak dan ditahan di wad selepas mengadu demam panas, manakala adiknya, Aril AF7 turut dimasukkan ke wad sama akibat demam denggi.

Jenazahnya dibawa pulang ke kampungnya di Jasin, Melaka dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Palembang, Gubah, Jasin kira-kira jam 9 pagi hari ini.

Allahyarham mula dikenali dalam industri hiburan tanah air selepas menjadi final Bintang RTM 2004 dan pernah muncul dengan album Indah Lelapku pada 2005. Beliau juga pernah menjadi finalis Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-14.

- ayat terakhir arwah..pada 18 Jan.2012-

Friday, January 20, 2012

Tempat Mengedit Gambar

Assalamualaikum semua! n selamat petang! how r u today? hrap2 bgos la yer.. ari ni hri Jumaat kn? woah! dh ari Jumaat rupanya.. huhu korang engt tk perkara yg akn b'laku pde hari Jumaat? iaitu HARI KIAMAT ok, rileks kwn! Myrah pon tkot jgak.. chop! Myrah dak mboh citer hal2 gnim.. hope kter d'selamatkn tyme mennde tu berlaku.. korang, Myrah bukang nk ckp psal Hari Kiamat.. tp, psal edit2 gmbr! by the way, korang pon xsuke kan tgok gmbr ori-ori ni kn.. nk juga nmpak shumel2.. haha

ok, kat sini Myrah bgtau tempat2 edit gmbr secara online.. n ad jgak yg kena download.. ngeh3~ ileks korang.. excited sgt letteeewww nk tau lmn web dye.. hehe klaw yg dh tau duk diam-diam yer! :) motif manusia edit gmbr adlh untk nk cntikkn gmbr tu.. ngerti? heehehe klaw xcntik xdak org plak nk tgok.. kan? >_^  ok, kt bwh ni list tmpt edit gmbr secara online.. :)

# o-matic #
" o-matic juga tempat mengedit gambar secara online.. if korang nk edit kt c2 korang leh tkn link yg Myrah bgi tdi.. :) contoh gmbr yg sdah diedit di o-matic "

- abaikan model dlam gmbr ni.. 
juz focus pde frame yg b'wrna oren-

# pixlr #
" untuk pixlr niy.. tmpt meng-edit dye nk kata cm photoshop tak jgak.. oke, so klaw nk try rse cmna bleh klik link yg Myrah bgi tu.. contoh gmbr yg dh diedit di pixlr sprt di bwh.."

"abaikan model dlm gmbr ni..
focus pde corak wrna pink"

" phixr lbeh kuang mcm pixlr.. ttp, bezanya adlh phixr lbeh canggih b'bnding pixlr.. hehe~ xmo citer pnjg2,, trus nk tnjuk cntoh untuk phixr.. taddaaa"

-abaikan model dlm gmbr tu..
juz focus pde corak/frame kt situ-

" untuk pizap editor, agk simple dan hnya sesuai untuk kanak2 / remaja yg xbeghapa pndai edit gmbr.. hehe~ klaw nk try kt pizap.. tkn link dia okeh?! nk tgok gmbr yg edit kt pizap? jom! kt bwah niy yerp"

-abaikan model dlm foto ni..
juz focus pada background, names..-

# picnik #
"edit dia lbeh krg pizap.. ttp, picnik lbeh macho drpd pizap.. ngeh3.. ape lgi, jom tgok gmbr yg Mirah edit d'picnik"

-abaikan model dlm gmbr ni..
juz focus pda tmpat edit-

ok, yg tu jer kot edit secara online.. yg Myrah tau le.. huhu yg niy plk untuk download.. if korunk nk edit jgak, so install la.. :)

"photoscape ni tmpt edit gmbr satu2nya senang.. if korang pndai edit gmbr kt photoscape insyaAllah comel gmbr tu.. hehe jom tgok gmbr yg Myrah edit kt photoscape.. xbper comel urn.. :)"
-abaikan model dlm gmbr ni..
focus pda edit tu-

# photoshop #
"untuk photoshop Myrah xde link nk kasi korang download.. harap maaf~ ok, di lappy Myrah mmg ade photoshop.. Myrah xdownload tp, beli DVD.. huhu~ so, klaw korang nk jgk photoshop meh dtg umah Myrah, amek DVD.. :) nk tgok Myrah edit header kt photoshop?"

-header yg Myrah create sndiri ni adlh transparent-

ok la,, rasenya dh bnyk Myrah bgtau kn.. hehe so Myrah stop sini dulu.. kbai! klaw korang nk suh Myrah edit pon bleh jgak.. Myrah akn edit secantik2nya.. hehe Noktah Entry.. Assalamualaikum w.b.t :)

p/s: tulisan berwrna merah adlh link tmpt edit gmbr.. sekian~



Bandingkan Soalan Agama & Dunia Hiburan

Assalamualaikum w.b.t n salam sejahtera.. *winkwink* Myrah dtg kembali dgn pnoh smngat.. ngeh3~ eh! korunk, Myrah mlas nk cerciter cinta pnjg2.. Myrah nk truskn kpd tjuk entry Myrah ari niy.. ce korang bndingkan soalan psal AGAMA dengan psal DUNIA HIBURAN..soalan t'sebut akn Myrah kasi jap lgi.. kter tgok kuat mana iman kter psal agama ni.. 1st, korang tau kn ape yg d'mksudkn dunia hiburan? ala! psal artis-artis skrg la.. ok, kt bwh niy soalan dia.. :)

DUNIA HIBURAN::

1- Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama?
2- Berikan satu judul terbaru Anuar Zain?
3- Siapakah yang menyanyikan lagu 'Gemilang' ?
4- Siapakah Raja Lawak?
5- Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu " Beautiful Liar"?
6- Siapakah hos untuk rancangan Melodi TV3 ?
7- Siapakah nama isteri Beckham?
8- Siapakah nama suami Siti Nurhaliza?
9- Siapakah yang menyanyikan lagu "Cinta Muka Buku" ?
10- Siapakah pengetua Akademi Fanatsia musim ke-9?

senang kan? ce korang jwb plak soklan ni?

AGAMA ISLAM::

1- Surah manakah yang dikenali sebagai 'jantung' Al- Quran?
2- Surah manakah yang dikenal sebagai salasilah nasab Allah SWT ?
3- Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran?
4- Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan Alhamdulillah ?
5- Surah Al-Quran manakah yang memiliki sepuluh nama?
6- Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid ?
7- Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Quran?
8- Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak 6kali?
9- Di dalam ayat manakah tata cara berwudhuk dijelaskan?
10- Apakah huruf yang lebih digunakan di dalam Al-Quran?

berapa korang boleh jwb soalan psal agama? tentu tak bnyk kn? see! dgn soalan sebegitu kita, sebagai umat Islam tidak mmpu menjwb soalan t'sebut.. sdgkn soalan itu hnylah soalan yg agk simple.. klaw kita taat setia kpd Allah, d'mana letaknya tanggungjwb kter sbgai hamba-NYA? di mana? ayuh,kwn2! bangkit semula.. lakukan perkara yg betul2 Allah suka.. jangan jdikan diri kita kwn syaitan..

kwn2, syaitan tu musuh ketat Allah SWT.. syangilah diri anda! Myrah sndiri pon xmmpu nk jwb soalan kt ats(agama).. even Myrah Islam sejati.. Islam itu Indah.. majukan Islam!! jangan pandang belakang! majulah kehadapan.. sesuatu benda sdg menunggu anda.. oke, untuk kwn2 yg xmmpu jwb soalan psal Agama, don't worry.. kita ade masa lgi untuk trus belajar psal agama.. jgn stress! jgn t'tekan.. mintak share kpda semua umat Islam spya mereka sedar yg mereka berada d'dlm golongan yg lalai! okayh! rasenya dh pnjg entry Myrah kali niy.. so, Myrah stop smpai cni dulu la! oke,, assalamualaikum w.b.t :)

" Ya Allah! jadikanlah kami hamba-hambamu yang bertaqwa, 
ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, 
dosa semua umat2 ISLAM yang masih hidup ataupun
meninggal dunia.. Amin Ya Rabbal Alamin.." 

Thursday, January 19, 2012

Merentas Desa..WTH!!

Salam smuer.. hehe bru sat mndi! jyeahh terase smkin segar jer diri niy.. ngeh3 ape lha yg Myrah merepek niy kan? urm,, penat kot.. ari niy skola Myrah ade pertandingan merentas desa rasanya smue tau kan ape itu merentas desa? ala, yg kter duk b'lari msuk desa la.. klaw xtau jgak duk diam.. hehe dlam keadaan penat ade la jgak perasaan iri hati dgn mmber2 Myrah yg dpt top 10.. mana xnyer Myrah xda pon.. waaa! nk nnges ase.. haha

urm, ktorang start berlari dlm pkol 8.30 kot.. smpai kt skola balik pkol 9.15.. tp, Myrah smpai 9.40.. hehe jaoh,der! 5KM.. ngerti kamu? lteh kan?? so, Myrah berjln ja la.. tyme nk start tu.. perh! xyah kata la.. smngat bkn men lgi.. dlm 5/10 minit Myrah jogging punyer jogging.. lpas tu, mlaih dh.. so, jln smpai kt skola.. hehe jaoh tu memang la.. tp, nk wt cmna kn? lumrah yg Myrah niy soram yg xsuke b'lari.. klau b'jlan dh kire lnguh kaki, apatah lgi berlari..huhu see! kaki Myrah dh skit.. bley urutkan? ngeee~ keh3 ktorang enjoy tau tyme mende tu berlaku.. ade la awl2 b'lari ujan kt tgah jln.. so, bju kami agk bsah tp mantoopppp,der! :)

then, bler dh smpai kt skola.. puih! dh rmai ni yg smpai.. "that's mean aku dh xdpat top 10 la?? sia2 gler aku b'lari.."tu la kate2 Myrah tyme nk msuk pintu pgar skola.. hehe mana xnye, b'lari punye b'lari,, xdpat jgak nombornya.. heheks dh smpai skola, urut2 kaki jap then prgi tndas pompuan.. :) lepastu Myrah prgi amek mknan yg guru2 sediakan.. ttber Myrah t'dgar cikgu Nazir ckap "siapa yg dpt no.18 bgi pelajar ting. 2 perempuan? sila dtg untuk msukkn nama" eh! form 2? xder org nk ke no.18?? btw, form 2 is form Myrah.. bleh la Myrah prgi amek no.18.. no.18 pon jdi lah.. hehe tp, Myrah xprgi amek pon sbab xnk b'gdoh.. oke,la.. jari sdah pnat berlari atas keyboard.. so, smpai cni dulu untukk hri niy.. thanks sbab sudi dgar citer dri Myrah :) assalamualaikum w.b.t n thank you :)

*abaikan model dlm gmbr niy..juz kartun,kayh!*

Wednesday, January 18, 2012

CCTV di Blog Anda!

Assalamualaikum n gud evening.. ok, ari niy.. agk pnat ckit bcoz Myrah bru blek dri Mesyuarat Pengawas kt skola.. tp, dlm kltihan. Myrah t'paksa merjenkan diri untuk mmbuat tutorial kt korang.. maybe, dh rmai tau tuto. niy.. dkat blog kak Lyssa dh ade.. tp, dh xbole nk view.. mslahnyer blom dikenal pasti.. :) korang nk ke baca tuto. Myrah? hehe 1st nk gtau, maybe diklgn korang dh rmai yg wat mende niy.. so, motifnyer Myrah nk give dis tuto. kt new blogger.. *winkwink* jom ikot step::

1- KLIK SINI
2- bler dh kuar mcm pic. kt bwh niy.. korang bole la pilih colour untok feedjit.. if korang suke wrna tu.. plih jer..

boleh klik untuk tumbesaran.. :P

3-skunk scroll ke bwah ckit n then tekan go.. bgi bukan pengguna blogger, korang pilih blog jnis per yg korang gune.. contohnya wordpress.. mende pemilihan tu ade kt tepi bhgian GO.. xfham? tgok pic. kt bwah niy.. :)


4-dah fham? terbaikkkkkkkk!!!!!!!!!! hehe bler dh ikot step kt ats tu.. wajib kuar window mcm pic. bwah niy! n then ikot step dlm pic. tu.. :)


5- bler dh ikot step ke-4 maka step ke-5 lah.. huhu bler dh tkan kopem punyer dye kuar ADD PAGE ELEMENT.. skunk, tgas korang adlah tkn add a gadget.. chopp! untok dlm pic. kt bwah.. korang nmpak tk tlisan SPECIAL KOT?? nmpak kan? oke, untuk kt c2 korang boleh lah msukkan p'ktaan aper.. contoh LAMPU ISYARAT HIJAU ker.. lantak korang r.. 


6- dh selesai... tak faham?? cepat-cepat komen.. Myrah akn bgtau.. kasi korang pehem.. :)

oke la,,stkt niy dulu untuk tuto. ari niy.. Bye korang! Muach2x 

Monday, January 2, 2012

Biodata Iblis

Assalamualaikum and gud evening semua!! hehe Myrah dtg kembali dengan post baru.. oke, untuk petang niy, Myrah ta mo citer pnjg2.. cukuplah setakat Myrah perkenalkn biodata musuh ketat kita.. bukn kwan, tp syaitan.. chop! korang jang mrah Myrah sbab Myrah wt entry niy.. tujuan Myrah adlh untuk m'beri kesedaran kt korang supaya lbih b'hati2 dan trus meningati Allah S.W.T... kt cni Myrah nk tnjukkan biodata/profil penuh IBLIS kita.. jom kita hayati::

SEKADAR RENUNGAN ( BIODATA IBLIS)

Berikut ini maklumat mengenai musuh ketat anda: -iblis yg dilaknat-
Nama penuh: Iblis Laknatullah
Tarikh Lahir: semenjak ia enggan sujud kepada Adam. (setelah diperintahkan)
Agama: Kufur
Tempat tinggal: Hati2 orang yang lalai.
Kawasan/Daerah:Semua tmpat yg tidak ada d'dlmnya usaha meningati Allah..
Tempat tinggal tetap: Neraka jahanam
Isteri di dunia: setiap wanita yg tdak menutup aurat(bkan skdar rmbut)
Kaum Kerabat: semua golongan taghut (melampaui batas)
Musuh: semua orang islam
Pejabat: Tandas/bilik air
Rakan kongsi: golongan munafiq, syaitan2 drpd jin & manusia.
Bilik Operasi: tempat2 najis dan maksiat
Jenis perkhidmatan: menyuruh mungkar dan melarang makruf
Tempoh perkhidmatan: sehingga ke hari kiamat
Makanan kegemaran: daging manusia (mengumpat)
Yang ditakuti: Mukmim yg bertaqwa.
Yang d'benci: orang yg selalu mengingati Allah, Lelaki dan perempuan.
Hobi: menggoda dan menyesatkan manusia
Cita2: supaya semua org menjadi kafir.
Kerja paling disukai: homoseksual & lesbian
Para penghiburnya: Seniman & seniwati ( golongan artis)\
Yang menyebabkan menangis: D'mana org yg menyembah sujud kpd Allah dgn penuh keimanan dan keinsafan..

#TO KNOW IBLIS IS TO HATE IBLIS#


nah! korang dh baca kan? so, korang kena slalu ingat kt Allah n slalu wat Iblis menangis.. Kita kena lawan nafsu kita.. n kita jangan t'lalu terpedaya dgn ajakan kwn yg kuat nafsu.. Oke la.. entry niy dh nk pnjg.. lbeh bek Myrah berhenti smpai takat niy lurh.. oke assalamualaikum n selamat beramal.. :)

Fahami Situasi Blog !!



Assalamualaikum semua.. ape kabar semua? hope baik2.. Myrah kt cni baik lagi.. hehe~ amacam oliday korang dis year? mesty t'baik kan? hermmm.,, Myrah ade lha jgak t'baik tue.. huhu oke la, Myrah xnk pnjgkn citer lagi.. Myrah nk bwak korang ke alam blogger.. oke,

1st- korang kena tau ape itu blog.. bler korang dh tau, maka secara rasmi korang ikut kata hati korang.. nak wat blog ker tak..
oke, secara santifiknya Myrah bgtau yg blog ni b'maksud diari online kter, yg xtulis guner tgn, juz type.. tp, diari kiter nieh boleh dibaca oleh rkan2 kter.. so, ayat2 pedas tu korang jgn r tlis kt diari online korang.. kang xpasal2 ade org terase.. sbab tu klaw boleh ayt yg kiter duk type tu bia lah oke ckit.. hehe

2nd- korang kena faham situasi blog..
oke, Myrah xtau nk komplain ape lgi.. yg pnting kiter kena faham situasi blog yg sebenar.. jangan duk sign up sajer blog.. tp, tuan lngsung tk guna.. dh b'habuk agaknya.. sbab tu, klau kter rse kter ni kurang idea or paper jer.. baik tk pyah duk wat blog lha.. japgi sian blog kter, dh nazak..  (:

3rd- kalau bawah umur tu tak payah ngada2 ade blog la..
huhu pah mula r duk tnyer senior2 blogger, hop tuh nk wat ganer, hop nih wat ganer.. huhu dop saloh klu bdak bwah umur nk wat blog.. tp, bler Myrah tgok gitu2 jer, kebanyakn budak2 dh ade blog.. usia yg baik untuk kter ade blog ialah 13 tahun+(ke atas)

Oke la, setakat niy dulu entry Myrah untuk hari ni.. segala keterlanjuran kata harap dimaafkan sbab setiap manusia tidak terlepas daripada melakukan kesilapan.. Thanks :)