Followers

Monday, February 13, 2012

Drama Februari!!

Assalamualaikum dan gud evening allz.. jyeahhh! Myrah wt post bru plak.. :D oke, drama februari dh nak mula.. kite sdeh sgat2.. mcm2 mslah dtang.. act, kite tak kuat nk hdapi smue ni.. tp, kite sbar.. kite slalu ingt kata2 Guru Kelas 6 Bestari 2010.. die slalu psan kat kite," be a strong,dears".. n hri2 klaw kite ade mslah, kite ckp kt diri kita be a strong.. mase kite skola rndah dulu, kite duk kelas dpan skali.. 6 Bestari.. dlam bnyak2 pljar 6B, kitelh orang yg pling bnyak dpat mslah.. time tu jgak, kite tak matured spnohnya.. #mcm la skrg ni dh matured sgt# HAHA kita bleh diibratkn mcm budak hingusan lgi.. kita tak boleh nk hdapi smue tu sorang2.. kite prgi luahkn mslah tu kt Guru Kelas 6B,, dielah guru yg pling2 amek brat kt kite,, bler kter cite poblem kite at die,, mesti kita mnngis.. kita tak kuatt!! ouchh! lupa nk bgtau, name guru kelas kite time tu Mrs. Noor Elda Natri bt. Ab. Rashid.. kter ingt smpai hri ni nama die.. bler kter citer poblem kite kt die, die bgi nasihat.. makin bnyak die bgi nasihat kt kite, makin laju air mata menitis.. kite tak kuatt!! #seriously#

dah lama kite tak mnngis tau.. ntah knpa.. kite rse hidop kite sempurna, normal.. kite rse hepi jea.. tp, hri ni!! Kita xsanggup nk hdapi smue ni.. kite menangis.. paling tidak pon, dpan kwn2.. tdi, ade perhimpunan, hti kite ssah sgat sbb kite tgok kwn2 hepi.. best friend kite pon xtau poblem kite.. kite tahan smue niy.. lpas perhimpunan, cikgu2 pnggil semua ahli pengawas skola.. then, kite prgi kt tmpat yg mereka sruh.. Ustzh Normila bgitau ape yg de nk bgtau.. kite buang mslah kite pde saat tu.. kite xbole nk focus.. tp, pde masa tu jgak.. kite dh xbolh nk sbar lgi dgn smue ni.. kite tak boleh nk than air mata yg nak kluar.. time tu, air mata mmg2 nk kluar, kite tahannn~ n then kite pling arah blkg dn kesat air mata.. kite tak kuatt.. dpn kwn2 kite bleh jea hepi.. tp, xsehepi yg kite nakk ='( tiba gliran Cikgu Ramli b'ckap.. ayt die menusuk kolbu kita.. tibe2 air mata kite kluar.. kita sapu balik air mata tu.. kita bru rase semua ni bebanan untok diri kita.. act, kita dh paksa diri kita melakukan sesuatu yg kita rase, kita xboleh buat.. kita nyesall :'(  sememangnya kite xbole nk paksa diri kita.. kite badmoOd gler tdi.. semua orang kite mrah.. kite naik gila tau tdi.. 

lpas hbis perjumpaan pngwas, kite masok kelas, then kite rase diri kite mcm ade kekurangn jea.. kite bnyak sgat jwtan yg kite amek,, such as ketua AJK Keceriaan.. klaw diikutkn hti, kite xnak smue tu.. tp, kwan2 paksa kita.. kite trime jea.. tp, kali ni kita xbole nk trime keputusan mereka.. mereka paksa kite dh mcm kite paksa diri kita.. perit tauu! kite amek kptusan jmpa bendahari kelas 2Elit.. ckp kt die, yg kita nak trik diri dri jdi Ketua AJK Keceriaan.. kite nak suh mmber kita gnti kita.. tp, die xnak.. oke, kita t'tekan dgan smue nihh!! naseb baik time tu, period of ICTL.. kite bbas nk wat pe.. smue kwan2 duk ats krusi.. kite duk ats lntai jea.. kite tertekan gler wehh! xtau nk wat pe, kite amek HUDSONS n mkan.. kite prgi buang plastik tu dlam tong smpah.. tetibe air mata kluar.. fuhh! manyak maa.. kite sapu air mata tu.. kite wat standard jea bler masuk kelas.. kite mmang2 xleh nk tahan dh dgan smue ni.. Kita xbgtau kat sape2 mslah kite.. kite xnak wat mslah kite jdi mslah dorang.. kite pon duk ats lantai.. bler kter dh xleh than air mata kite dri kluar, kite tros mntak kbnran ngn cikgu kite untok izinkn kite prgi tndas.. kita bgtau cikgu nk prgi tndas smbil mnngis.. sumpahh! kite xleh nak than dah.. sdeh beb!! kter pon prgi tndas time tu jugak.. 

Otw nak gi tndas, jmpa mmber kita nmanya Z.. die nmpak kite mnngis.. die tnye kite knpa? kite buat xnmpak je die.. sbab time tu kite dh nak gila.. kite prgi tndas.. kita sapu air mata kita kering2.. tetiber time kita nk kluar tndas air mata kita kluar lagi... adehh -_-' mmber kite Z ajak Y untok jumpa kita kt tndas.. time kita nak smpai kelas, die cepat2 prgi kat kita n then tnye sebab ape.. kita ckap xde pape2.. cuma stress~ kite masuk kelas balik.. kite duk tmpat atas lntai lgi.. kite xnak kwan2 tau yg kite mnngis.. sumpah~ kite stress time tu.. bnyak sgat mslah.. kite xmampu nk hdapi smue ni.. time tu kite bgtau kat Z "Z, lpas ni awk gnti tmpat sye.. skrg, awk jdi Ketua AJK Keceriaan kelas kita" die tanye kite knp?? kite ckap, xde pape.. lpas tu Z bgtau kat M yang Z akn jdi ketua AJK.. dan M setuju jea.. bler smua kwn2 prmpuan tau yg kita dh xjdi Ketua AJK Keceriaan, dorang semua mengeluh.. dorang xsetuju yg kita dh xjdi Ketua.. lpas tu, Z dh mula start tugas die jdi Ketua AJK Keceriaan.. time tu Z kalut ckit sbab bimbang Guru Penasihat Kelas mrah die sbab xlakukan tugas.. then, ade sorang mmber kite ckap kat kite "knp xjdi ketua ajk? smue ni jadi kalut klaw xde awk? see! Z wat keje pon dh kalut.. tolonglah" air mata aku, hmpir2 nk menitis.. tp, aku than drpd menitis.. dh pnat jri berdancing ats keyborad, smpai cni dulu la entry hri ni.. mmang agak pnjg entry kali ni.. smue ni berlaku dlam sekelip mata jea.. :'(

p/s:: bnyak sgt jwtan yg aku hamek, dn ianya menjdi 1bebanan bgi diri aku.. sbb tu aku stress.. :'(

Thursday, February 9, 2012

Lafas Lega!!

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.. cewahh! terase kekok plak dh ayt skema Myrah ni.. =D mana xnye~ dh lame xhupdate blog kan? citer dri Myrah pon krang.. ye kan? katakanlah YA whai kwn2 ku.. HEHE kayh! hri ni nk plak kan citer psal exam Myrah.. ouch! lpe nk ckap kt korang, Myrah tak berkesemptan nk edit blog sbab, sbab, sbab Myrah exam!! yayayaya~ Myrah exam Take Of Value (TOV).. ngerti? HEHE so, korang fham situasi Myrah yea.. jom start dgr citer Myrah.. dgar btol2 yea.. klaw pape nk tnye, trus comment2.. jgn malu2.. jgn segan2.. cehh! dh nyanyi plak.. (=

Myrah exam hri AHad lepas.. so, dh lama la examnyer..? oke, mlas nk citer pnglman exam ari mula2.. trus ke hri yg last exam.. jyeahh!! kite exam yg last punyer, umm~ hri ni, KHAMIS.. muehehehe~ =D ari ni exam PSV, SEJ. GEO. LOL ==' ssah2 maa~ HAHA bak kata Myrah "kite jwab main tembak jea.. btul slah adat peperiksaan" anda terase jelly? silakan -,-

PSV::tajuknya teramatlah bebas.. bebas nk lkis pape jea.. so, Myrah lukis pemandangan kat tempat perkelahan.. that's mean kat air terjun la.. tp, bkan hado sgt pon air terjun tue.. =D btw, nice dowh lukisan Myrah wlaupon xsecantik lkisan kwn Myrah name Syukriah n Shah.. eh! Myrah mention Syukriah n Shah jea? orang laen mana? kayh! orang laen comey jugaks lukisan! tp,xsecomel yg Syukriah n Shah punyer.. muehehehe sori yerpp.. pade mulanya, Myrah xpndai nk lkis per.. tk pndai nk lkis ni merujuk pde imaginasi Myrah la.. cntohnya, dlam kple otak Myrah ni rase cm nk lukis ini, nk lkis itu.. tp,xreti lah syang!!! last2, amek kptusan nk wat lkisan main hentam jea.. HAHAKS, then lukis punye lukis, last2 nmpak comel bgi Myrah.. =) lepas sat lukis, kite kaler plak.. HEHE lukisan Myrah temanyer colourful.. xpa la hodoh pon.. jnji comey.. HEHE


SEJ.::60 soalan? LOL ==' lteh dowh nk jwab.. HAHA kayh! Myrah jujor sememangnya Myrah tak hfal pon tajuk yg cikgu suruh hfal.. cume bace cenggitu jea.. HEHE xde masa laa.. k abaikan psal markah yg akn Myrah dpat.. Lulus / Gagal dh adat exam.. kan kan?? =D agak susah kot sebab xhengat note yg cikgu bgi.. kayh! tertekan meyhh.. btw, doakan untoks myrah yerp.. HAHA ngengada~


GEO.::geografi pon 60 soalan jugak.. perhh! mlas gler babai nk jwab smuenyer.. tp, nseb baik soklan snang.. HAHA even aku xsuka geografi.. senang aku pon still dpat gred C dlam exam.. muahahaha~ secara jujurnya, Myrah xsuke geo. korang suka?? Tahniah!! Geografi aku pkai hentam aja.. salah betul, aku dh wat yg terbaik.. cikgu nak marah? lantak cikgu la... HAHA kejam plak Myrah an? abaikan =='

oke la,, jari dh penat ber'dancing' atas keyboard meyh.. k la~ Myrah out dulu.. turn my sis. nk guna lappy.. bubye.. see u all next time!! muach2 =D

Sunday, February 5, 2012

Hayatilah Kisah Maulidul Rasul


Kelebihan Nabi Muhammad.

Dari Jabir katanya : Berkata Rasulullah yang ertinya :
Aku telah diberikan 5 perkara yang tidak seorag pun daripada para nabi sebelum ku diberikan :
1. Aku ditolong dengan daya menakutkan musuh sejauh perjalanan sebulan.
2. Diuntukkan bagiku bumi ini, di mana-mana sahaja boleh dijadikan tempat bersujud dan keadaannya suci. Maka sebarang umatku yang telah datang kepadanya waktu sembahyang, hendaklan tampil sembahyang.
3. Dihalalkan harta rampasan perang bagiku dan tidak halal bagi seorang pun sebelum ku.
4. Aku diberi kuasa untuk beri syafaat.
5. Setiap nabi dibangkitkan untuk menyeru kaumnya sahaja,tapi aku dibangkitkan untuk menyeru seluruh manusia.

RASUL-RASUL PENJAGA LANGIT

Lapisan 1 : Nabi Adam
Lapisan 2 : Nabi isa dan Yahya
Lapisan 3 : Nabi Yusuf
Lapisan 4 : Nabi Idris
Lapisan 5 : Nabi Harun
Lapisan 6 : Nabi Musa
Lapisan 7 : Nabi Ibrahim.


WASIAT NABI MUHAMMAD SAW kepada SAYIDINA ALI RA

Wahai Ali, bagi orang MUKMIN ada 3 tanda-tandanya:
>1) Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia.
>2) Tidak terpesona dengan pujuk rayu.
>3) Benci terhadap perbualan dan perkataan sia-sia..

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:
>1) Jujur dalam berkata-kata.
>2) Menjauhi segala yg haram.
>3) Merendahkan diri.

Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
>1) Merahasiakan ibadahnya.
>2) Merahasiakan sedekahnya.
>3) Merahasiakan ujian yg menimpanya.

>Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
>1) Takut berlaku dusta dan keji.
>2) Menjauhi kejahatan.
>3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.

>Wahai Ali, tanda2 AHLI IBADAH itu ada 3 tandanya:
>1) Mengawasi dirinya.
>2) Menghisab dirinya.
>3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.


Saturday, February 4, 2012

Salam Maulidul Rasul (2)


Kisah Rasulullah S.A.W sebagai pengajaran dan tauladan

1) Kalau ada  pakaian yang koyak, Rasulullah
menampalnya  sendiri tanpa
perlu menyuruh isterinya.  Beliau juga memerah susu
kambing untuk  keperluan
keluarga mahupun untuk  dijual.

2)  Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat
tiada makanan yang sudah siap
di masak untuk dimakan, sambil tersenyum  baginda
menyinsing lengan bajunya
untuk membantu isterinya di dapur.  Sayidatina
'Aisyah menceritakan  'Kalau
Nabi berada di rumah, beliau selalu  membantu
urusan rumahtangga.

3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat
berangkat ke masjid, dan
cepat-cepat pula kembali sesudah selesai  sembahyang.'

4) Pernah baginda  pulang pada waktu pagi.
Tentulah baginda  teramat lapar
waktu itu. Tetapi dilihatnya  tiada apa pun yang
ada untuk sarapan.  Yang
mentah pun tidak ada kerana Sayidatina  'Aisyah
belum ke pasar.
Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya
Khumaira?' (Khumaira adalah
panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah  yang
bererti 'Wahai yang
kemerah-merahan' )
Aisyah menjawab dengan agak serba salah,  'Belum
ada apa-apa wahai
Rasulullah.'
Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku  puasa
saja hari
ini.' tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut  wajah baginda.

5) Sebaliknya  baginda sangat marah tatkala
melihat  seorang suami sedang
memukul isterinya.  Rasulullah menegur, 'Mengapa
engkau memukul  isterimu?'
Lantas soalan itu dijawab dengan  agak gementar,
'Isteriku sangat  keras
kepala! Sudah diberi nasihat dia  tetap degil juga, jadi
aku pukul lah  dia.'
'Aku tidak bertanyakan alasanmu,'  sahut Nabi s. a. w.
'Aku menanyakan  mengapa
engkau memukul teman tidurmu dan  ibu kepada
anak-anakmu? '

6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik  lelaki
adalah yang paling  baik,kasih
dan lemah lembut terhadap  isterinya.' Prihatin,
sabar dan  tawadhuknya
baginda dalam menjadi ketua  keluarga langsung
tidak sedikitpun  menjejaskan
kedudukannya sebagai pemimpin  umat.

7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam  solat.
Dilihat oleh para
sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun  ke
satu rukun yang lain amat
sukar sekali.
Dan mereka mendengar bunyi menggerutup  seolah-olah
sendi-sendi
pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser  antara
satu sama lain. Sayidina
Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda  itu
langsung bertanya setelah
selesai bersembahyang,


'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah  tuan
menanggung penderitaan yang
amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?'
'Tidak, ya Umar. Alhamdulillah, aku sihat dan  segar.'


'Ya Rasulullah.. .mengapa setiap kali tuan
menggerakkan tubuh, kami
mendengar seolah-olah sendi bergeselan di  tubuh
tuan? Kami yakin engkau
sedang sakit...' desak Umar penuh cemas.


Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya.  Para
sahabat amat terkejut. Perut
baginda yang kempis, kelihatan dililiti  sehelai
kain yang berisi batu
kerikil, buat untuk menahan rasa lapar  baginda.
Batu-batu kecil itulah yang  menimbulkan
bunyi-bunyi halus setiap  kali
bergeraknya tubuh baginda.


'Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan  lapar
dan tidak punya makanan
kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?'
Lalu baginda menjawab dengan lembut, 'Tidak  para
sahabatku. Aku tahu, apa
pun akan engkau korbankan demi Rasulmu.  Tetapi
apakah akan aku jawab di
hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai  pemimpin,
menjadi beban kepada
umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini
sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku  kelak
tidak ada yang kelaparan di
dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan  di
Akhirat kelak.'

8) Baginda pernah tanpa rasa canggung  sedikitpun
makan di sebelah  seorang
tua yang dipenuhi kudis, miskin dan  kotor.

9) Hanya diam dan bersabar bila kain  rida'nya
direntap dengan kasar  oleh
seorang Arab Badwi hingga berbekas  merah di
lehernya. Dan dengan penuh  rasa
kehambaan baginda membasuh tempat yang  dikencing
si Badwi di dalam masjid
sebelum menegur dengan lembut perbuatan  itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH  swt
dan rasa kehambaan yang
sudah sebati dalam diri Rasulullah saw  menolak
sama sekali rasa ke  tuanan.

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari  ALLAH
langsung tidak dijadikan
sebab untuknya merasa lebih dari yang lain,  ketika
di depan ramai mahupun
dalam keseorangan.

12) Pintu Syurga telah terbuka  seluas-luasnya
untuk baginda,  baginda
masih lagi berdiri di waktu-waktu  sepi malam hari,
terus-menerus  beribadah
hinggakan pernah baginda terjatuh  lantaran kakinya
sudah  bengkak-bengkak.

13) Fizikalnya sudah  tidak mampu menanggung
kemahuan jiwanya  yang
tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina  'Aisyah, 'Ya
Rasulullah, bukankah
engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau  masih
bersusah payah begini?'
Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah,  bukankah
aku ini hanyalah seorang
hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi  hamba-Nya
yang bersyukur.'

Rasulullah s. a. w. bersabda,'SAMPAIKAN LAH  PESANKU
WALAUPUN SEPOTONG
AYAT.