Followers

Thursday, March 1, 2012

Hargailah Ibu Anda!!

Assalamualaikum w.b.t yoww! jyeahh! HEHE dh lame xupdate blog kan? Terasa rndu meyh xD i'm busy right now,babe!! first Myrah na tnjuk something at korang.. ce korang tgok pic. ats niy.. cung tak? yer kan? muehehehe, mom! i created this for u.. I Love u,Mom!! Amirah sayang Mak!! Mak y lhirkn Amirah.. Tanpa Mak, Mirah xde kt dunia niy! ouhh, my mother!! I Love U *smbil menitiskn air mata* ngeh3, terlbih sudaa~ Okay, pic. kt ats tu Myrah create sndiri kt photoscape tdi.. cuma nk ckap kt mak Myrah yg Myrah syg die.. Muachhh!! Hargailah Ibu Anda! kay, agk bercelaru otak Myrah sbb penatt.. =='

HEHE, jom kite berkenalan dengn tajuk entry kali ni, berkisahkn tntang Ibu.. okay, be4 that, korang smue knal kn ibu anda.. Mirah nk tnye, siapa ibu anda? dan siapa anda tanpa ibu anda? #thinking??# kayh! ibu  anda ialah seorang wanita yang melahirkan kita.. tanpa wanita tersebut, siapalah kita.. wanita tersebut telah bertaruh nyawa selama 9 bulan demi anda.. sanggupkah anda mengkhianati ibu anda? jyeahh! tak sangguppp.. untuk soklan ke-2 ; Anda tdak akn m'jdi wajah anda seperti sekarang.. Kerana tnpa ibu anda, anda tdak akn d'lhirkn di dunia ini.. Ya Allah, selamatkanlah ibuku Ya Allah!!


Kayh! citer dh nk mula.. urm, entry kali ni terlebih d'tujukn kepada anak2 Ibu Anda yg sudah berkerja.. okay, sbab ape? nnti Myrah bgtau sbab ape ek.. kpd kwn2 yg dh bekerja, yg sdah memiliki segala2nya dan yg msih memiliki ibu..hargailah ibu anda!! naper Myrah kate cenggitu? bcoz, bler korang berkerja, tak mustahil korang dpat gaji besar kan? bler dh dpat gaji yg bsar2, first korang akn pndang sebelah mata pda benda2 mewah . example ; kereta, rumah besar, rokok (lelaki) shopping (perempuan) dan lain2 lagi.. memang korang akn pkir benda g2. Myrah xtipu.. benda niy b'laku kt org yg dh bekerja.. same mcm abg Myrah.. cmtu jgak prngai die.. gaji besar.. muehehehe xD

Okay, bler anda bergaji besar, dn korang kerja kt bandar.. Mak ade kt kampung.. tp,korang lupe mak kt kmpung kan? agk2 sapelah mak kite kan? *sob2* skunk ni nk citer psal gaji besarr! tdi, period of P.A.Islam kt klas.. then Ustzh Ramlah citer psal Ar Rahman (Allah SWT Maha Pemurah), ye ye.. Mmang Allah SWT Maha Pemurah.. | bla bla bla | ustzh Ramlah pon ckap "mcm kakak2, abang2 awak, bler dh keje.. dpat gaji.. dorang beli kete, beli benda mhal2.. tp, sedikit pon die xbgi duit gaji kt mak die.. 1/2 pon xpe.. so, kite sbgai ank, bgilah ckit duit gaji tu kt mak.. RM 5 dh ckup.. act, gaji kiter bnyak mna pon, klau xsedekah kt mak sikit pon, gaji sebnyak itu pon tdak m'cukupi bgi diri kita.. ttp, klaw gaji kita stkat RM 500/month jea, klaw kite sedekah kat mak even RM 100, gaji yg kita miliki itu sdah m'cukupi bgi diri kita" so, fikir2kanlah korang oiii!

Tak faham? meyh sini Myrah trangkn.. Okay, ustzah Ramlah kata, klaw gaji kite besar.. tp, xsedekahkn kat mak / ayh kita.. gaji t'sebut tdak m'cukupi untk keperluan kita.. ttp, klaw gaji kita sikit, kite rase xberbaloi.. but, klaw kter sedekah ckit kt mk kita, Insya-Allah gaji itu b'baloi bgi diri kita..

i)Ahmad b'kerja sebgai 'engineer'.. die m'dpat wang gaji sbnyak RM 5000.. setiap bulan, die m'blnjakn wang tersebut dgn m'bayar insurang kereta.. Ahmad tdak prnah m'beri spruh dripd wang tersebut kpd ibunya.. malahan, dia t'paksa b'hutang dgan ibunya krna wang tersebut tdak m'cukupi untk keperluan dirinya..


ii)Amin b'kerja sbgai 'penoreh getah' dgan bayaran sbnyak RM 500 sebulan.. setelah m'dpat wang itu, dia m'beri sepruh drpd wang itu kpd ibunya.. bgi Amin, RM 500 sda m'ckupi bgi dirinya..


so, berfkirlah syang2 sekalian.. if korang dh bekerja, b'gaji besar.. sedekah lh ckit kt mak n ayh korang.. InsyaAllah hdup korang diberkati dan Allah SWT akn m'beri rezeki yg lbeh kpd korang.. :)





No comments:

Post a Comment