Followers

Thursday, November 27, 2014

Final Result

Hai Guyss ! Assalamualaikum dan selamat petang. Ptang ni I tak rasa nak mengomel panjang2 likes before. Because, I'm already not in mood totally. I tak rasa grammar I betul. Hm. Ok, brbalik pda tajuk besar entry I. And I tak rasa jugak nak ckap pnjang2. Takde mood woi :( Actually, aku dh dpat full result untk Final Exam hari tu. And Alhamdulillah, better dripda Mid Year hri tu. Mcam biasa laa, tak semua naik & tak semua turun. Totally, aku puas hati..

Aku tak tahu nak ckap apa lagi. :') Memula tak sure laa mark untk smua sub dh diupdate, so tak rasa laa nak check. Sbb smlam dh 3kali aku check SAPS, kot2 dh ada en. Skola sini, sistem better dri skolah lama laa. Bila hari ni, malas nak check SAPS ,tak rasa yg mrkah dh ada. So, aku ni layan jelaa WeChat .Then, trjumpa satu moment mmber skolah lain , dia ckap psal result dia. And aku terus ke SAPS & msukkan i/c aku. Alhamdulillah, smua subjek dh dimasukkan. Mula2 tgok, Alluharbbi. Tetiba ketar satu badan. Terkejut kot. Subjek mula2,, English. so untk sub tu aku dpat.........Turun dri hari tu. tp, bkan G laa. lepas tgok result English, tangan n kaki dh mula sejuk. Hampir nak pengsan, kpala smua pusing. T-T aku dh pulun untk smua subjek, tp hasil dia centu ja.

Then, aku tgok semua subjek. And bandingkan result Mid Year dgn Final Exam. Tiba2, air mata menitis. :( Tak tahu laa kenapa. Ye, ada subjek yg % turun likes B.Melayu & Chemistry. tp ada subjek yg % meningkat likes Math Mode & Sejarah. Perasaan waktu tu tak boleh nak explain. Tak boleh nak pk apa dah. Terus im classmate tnya cmna dgan result dema, so totally bnyak yg turun laa. And , kbnyakan geng2 yg bertanding secara xsihat atas dari kami. And to Hanem, sorry sbb ter'deep' dgan moment I. act, tak tuju dkat you, but tuju dkat segelintir my classmate..

You guys bayangkan, dari second day exam smpai hri last, slalu meniru. Takda guna belaja setahun. Last2, you jdikan buku sbg rujukan you. Please. Jangan bangga sangat dpat ranking better dri kwan2 you. Sebab ? Tepuk dada tanya iman. You buat apa time exam ? You tak tgok buku ? Really? Fuyooo. Respect you laa. But wait, dgan manusia you boleh tipu, tp dgan Allah you tak boleh tipu tau? Manusia tak nmpak apa you buat. tp, you sedar tak Allah kirimkan malaikat untuk jaga kita. Well, you tak nmpak itu malaikat. tp , dia sbnarnya dkat dgan kita.

You prnah rsa bersalah tak bila tiru time exam? klau ya, alhamdulillah, kalau tak.. Hmmm :( Even aku diberi bnyak peluang laa untuk meniru, aku tak prnah sekali2 mngjar diri aku untuk meniru. Sebab ? skali aku bg diri aku tiru, selamanya aku takkan berjaya. Kalau berjaya pon, sedikitpon tak rasa keberkatannya.. Chill kawan. sesapa terasa aku mntak maaf. aku cuma ckap based on my observation laa. Jujur laa aku cakap, time exam aku just pulun untk sub Math jee. yg lain ala kadar. Dan untuk next year, InsyaAllah aku tekad untuk ubah result aku. Semua boleh, janji usaha..

My advice to you guys, pleaseee.Jangan sesekali meniru. I tak kesah you tiru dlam apapon, baik buku rujukan, henfon dll. You pnah pk tak, kalau you dpat straight A final atas jasa meniru, you tak senang duduk. pdhal, mmber duk ucap CONGRATS. Ekceli, I takda apa dh nak sembang. Hopefully, you tak meniru laa yer next year. Pliss, jujur dgn diri sndiri. Kesian mak ayah, cikgu , gembira dgn result u, tp dy xtahu you meniru. Pliss kasihani merekaa. Dan tolong, tolong ajar diri sndiri jujur. Dan elakkan ajar diri sndiri berbohong. :)

Wednesday, November 26, 2014

Irdina Huda

Assalamualaikum wbt. Di pagi yang hening di bumi Besut ini tanpa kehadiran hujan kerana hari tidak hujan mnyebabkan si ibu di luar sana boleh menjemur kain sehingga kering yang dipakai oleh anak2 beliau yang tak reti nak basuh sndiri yg mereka tahu hanyalah pakai dan buang sangat comel bila si anak berperwatakan sebegini kerana si ibu boleh buat kerja rumah sdgkan si anak menghadap laptop, update blog, berwechat dan sebagainya sehingga lupa nak makan tapi si ibu tetap buat kerjanya itulah pengorbanan ibu2 kita .. Bhahaha. k, merapu --'

Actually aku nak crita pasal sorang junior ni. Before that hangpa sedia laa tisu untuk aku. Sedih bhai T-T aku rindu diaa. Her name Nur Irdina Huda bt (Sharifuddin-tak silap- and I call her as a Dina. Nama yg agak manis. And surely tuannya jgak manis. Seriously aku rindu diaa. Tak tahu knpa. Hmm. But, she have the same feeling likes me ka? Y_Y

Dina, 
Dina tahu Kak Mirah rindu Dina sngat. Kak Mirah rndu nak jumpa Dina. Even rumah kita tersangatlah dkat, tp kita tak prnah jumpa kan? Kak Mirah teringin yg teramat nak jumpa Dina. nak dgar suara Dinaa. Benda yg paling kak Mirah sedih & kesal bila kak Mirah nak pindah skolah hari tu. Kak Mirah tak smpat jumpa Dina untuk kali terakhir. Paling kesal bila kak Mirah tak bagitau yg Kak Mirah nak pindah. Kononnya kak Mirah nak rahsiakan semua ni drpda pengetahuan org lain. Biar classmate je tahu. Dina tahu, dlam rmai2 junior yg Kak Mirah ada, Dina laa paling kak Mirah sayang & rindu. Walaupon Dina tak sedar smua tu, tapi Kak Mirah sedar. 

Dina, sebelum ni Kak Mirah rindu sangat dgan Dina. Dina ingat tak lagi Dina bagi hadiah dkt Kak Mirah, sempena birthday kak Mirah yg ke-16 kan? Dina ingat lgi? Even Dina tak ingat, tp Kak Mirah ingat. Kak Mirah baca buku tu. Tiap kali Kak Mirah rindu Dina, Kak Mirah baca surat yg ada dlam buku tu. First time kak Mirah dpat hadiah dari junior. Thanks a lot dears Dina. I miss you so much :( Dalam surat tu Dina tulis "Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, :) Happy Birthday ! Sanah Helwah ! Alhamdulillah. 16. Manis lagi tu. Hoho semoga kak tabah dalam ujian Allah, kuatkan semngat. InsyaAllah. *sorry, xmhal pon hadiah, tp Dina ikhlas* Sincerely, Dina"
Time ada assembly pagi tu, Dina kata "Kak Mirah. nanti rehat g kelas Dina. nak bagi hadiah. Tp hadiah biasa je.." kak Mirah cuma senyum and kata okay jee. bufday kak Mirah 6/4, means 23 hari selepas tu Kak Mirah dh pindah. Sedih Dina :( Time rehat, Kak Mirah g kelas Dina and Dina bg hadiah tu, lg skali Dina kata "maaf, hadiah biasa je kak Mirah..maaf, xdan nak balut.." and kak Mirah kata "takpe je Dina.." and buku tu tajuk Fadhilat & Khasiat Surah2 Mustajab. Balik skolah terus Kak Mirah baca. Thanks Dina sayang. Kak Mirah hargai sangat :)

Dina, dah lama kita tak contact kan ? Actually, Kak Mirah nak tego Dina dalam whatsapp, tp time tu kak Mirah tahu mesti Dina tgah busy nak prepare untuk PT3 right? Lagipon time tu whatsapp Dina dah lama tak bukak. Kak Mirah cuma tanya khabar Dina dri orang lainn je. Hmm, time tu gambar WA dina, picture org korean. So, Kak Mirah takleh nak tgok lama2. hihi.. 07/11, tak tahu knp, Kak Mirah rindu gila gila time tu dkt Dina. Kak Mirah tak tahu nak explain cemana feeling tu. Kak Mirah pon update moments, "Rindu Nur Irdina Huda" dgan harapan akan ada TeMa2rians smpaikan rindu kak Mirah ke Dina. Time tu kak Mirah dah rasa rindu gila. Kak Mirah usha wasap Dina, and tgok gmbr wasap Dina n Dina masukkn gmbr Dina & kawan2 Dina. Kak Mirah kata dlam hati "Manisnya Dinaa.." Time tu wasap Dina 'last seen today:....." .And kak Mirah nak tego Dina tp Kak Mirah malas nak menaip. Hihi. 

Semalam, feeling tetap sama. Rindu Dina. Kak Mirah bkak wasap Dina sbb nak tego Dina. tp, hampa. sbb last seen Whatsapp Dina 21/11/14.. Kak Mirah hampir nak menangis. Tapi sbb rindu sngat, Kak Mirah anta jgak chat ke Dina even kak Mirah tahu Dina tak baca. Kak Mirah hanta "Dina . Rindu you !" Bila Dina bkak wasap nanti, Dina baca tau? Takpe kalau taknak reply. Sekurang2nya Kak Mirah dh bagitau Kak Mirah rindu Dina sangat2. 

Malam semalam, pertemuan yg tak dijangka antara kita berdua Dina. Pertemuan yg hampir mmbuatkan diri ini menangis. Kak Mirah ke Pusat Tarbiyah Nurul Iman (PTNI) untk hantar barang dkat my sis.Dalam keadaan yg tak diduga, time kak Mirah nak kluar dri PTNI tu, sorang remaja brtudung labuh, bangun dan sahut "eh. Kak Mirah !!" Rupa2nya Dina. "Ya Allah Dina.." Dina terus bersalaman dgan aku. Dia kata "Lamanyaa xtgok kak Mirah.." Kak Mirah senyum and ckap "memang pon. Dina masuk kem ibadah kat sini ke?" Dina ckap "ha'a." Dina tahu, time tu kak Mirah rasa nak peluk2 Dina. even pertemuan tu sngat singkat, tp ckop dgan Kak Mirah dpat tgok senyuman manis Dina. Time atas kete, Kak Mirah rasa sebak gilaa. Tak sangka jumpa dgan Dina. Dina tahu laa kan, kak Mirah rindu Dina tahap maksima. 



Takpe laa Dina. Semoga Dina berjaya dunia dan akhirat. Apapun yg terjadi, Dina tetap kak Mirah sayang. jgan lupa ke Kak Mirah.. Good Luck untuk result PT3 nanti ye Dina sayang. Rindu Dina kerana Allah. sayang Dina kerana Allah. Dina satu2nya junior kak Mirah yg pakai tudung labuh & tak sosial sgt. one word i can say "I Miss you so much Dina"..Lastly, Dina jaga diri baik2 yer.. Blaja sungguh2. Next year boleh ambik Sains Tulen. even bnyak cabaran , tp terokai dunia Sains.. Best Dina. Kalau tak paham, boleh kak Mirah tolong ajar skit2. All the best for ur future life Dina :) May God bless you everytime. 

Tuesday, November 25, 2014

Tragedi Tahunan

Okay, assalamualaikum you all. hari ni nak crita sikit2 psal Tragedi Tahunan hidup aku. Perh, tajuk entry tak boleh bla --' actually, ada sorg stalker ni, tetiba dya anta chat dkt fb, mntak update psal apa2 crita kisah hdop aku. Dia plak nak yg sedih2, boleh buat org tacing bagai. Haihh. dh aku takde feeling nak citanyaa. But, stalker tu mmg silent stalker ah. Hahahaha. Amekau xD lagipon aku dh lama nk crita psal episod kehidupan aku yg sntiasa bersambung ..hihi, dan kebetulan 3tahun berturut2  ada je something wrong dlam hdop aku. So, nak taknak aku kena crita kan dkat you all. pada siapa yg tak suka, boleh angkat jari tekan lain. It's okay it's alright :)

Jun 2012:
Cerita ni bermula waktu aku di Ting. 2...Peh, ayat.. Skema gilaa. Hahaha. Insiden ni trjdi prtengahan bulan Jun.. ekceli aku tak tahu nk crita mcm mna. hihi.. Al-kisahnya mcm ni, 14 & 15/6/12, aku and geng2 Prefect School adakan lawatan ke Gambang Waterpark. So, nak dipendekkan crita kami bertolak sana 11pm.. sesampainya di Gambang kami terus masuk ke waterpark.. Macam2 gerak geri kami. Area pukul 10am, semua junior n senior yg join ,kami mandi-manda kt Coco Beach. time tu Gambang tak brpa nk comel sgt under construction. So, kami main2 dlam air tu. Lbeh kurang 7/8 pelampung yg kami sewa.. Kami main air area paras bahaya. tp, tak duk paras tu lagi laaa. budak2 prmpuan smua atas pelampung. Yg laki main air ada, yg kcau kami adaa. Dan tuppp. smpai laa stu part tu, ntah mcm mna budak2 ni nak main adegan tolak terbalikkan pelampung bebudak lain. Mula2, aku gelak je dema ni. Rasa gak bahaya. Aku pk abg2 akak2 senior ni tak brni nak kcau aku. tup tup, ak terkena tempias jgak. Maka, dgan tak sngajanya , sorg senior tu dy terbalikkn pelampung aku. nk dijadikn crita smua pelampung kat situ laa si senior terbalikkan. Haihhh. ahaha.

Bayangkan kami duk dh kira paras dlam laa. bila pelampung tu terbalik, smua bebudak ni tak leh nak kawal. Hahahaha. Lawak tol igt balik --' aku yg terselam dlam air tak ckop oksigen. time tu aku tarik kaki sape tah. then kaki tu bawak aku ke paras yg slmat. Hehe... Then ak rsa mcm tudung ni nak tercabut. rupa2nya, kancing tudung hilang p mn tah. Aku time tu mmg lemas kaw kaw ah. Terus berlari naik ke darat. sorang akk senior nmpak aku brlari mcm pelik laa kan. so dia prgi and tnya aku. Kebetulan sorg abg safetyguard lalu area situ, dia nmpak dlam 5/6 org duk keliling aku. dia tanya and dia cuba tenangkan aku. perasaan aku time tu, hambar. tak tahu nk ckap apa. cemas gila ah. after aku dh tenang tu, abg safetyguard suruh aku pegi mana tah. check osigen, sbb dia nmpak penat + cemas. aku ckap "takpe ah. ok dah" agak mcm nenek bila tudung hilang kancing -.- haha. lepas 1team pngws tahu aku lemas, smua naik ke darat. duk kerumun aku. ada yg perli. Huahua~ lpas tu, aktiviti kami ,main bola pasir. tp aku xjoin. sbb penat takleh nk explain. surely, aktiviti dorang lpas aku kelemasan mmg best. time tu, semua pngws tak kira senior n junior bergabung ! gilaa. mna aku tak jeles oi. Then, kami ke Kuantan Mega Mall kot. Time aku naik bas, aku terus tidur. Actually aku dipaksa tidor oleh senior2.. Rehat katanya. maka lenalah aku tido time tu. Maaf, gamba tak boleh nk post bcos ada laaa :P

Jun 2013:
Ha. aku tak tahu apa sebenarnya kisah di sebalik bulan Jun setiap tahun. Hahaha. 2tahun direct ada je kisah pahit. bulan 6 plak tu. dhle bufday aku 6/4... digit 6 jgak. haih. Yg ni pulak crita gua kena tahan dlam wad. 5hari 4malam beb. Susah nak tidor hotel free. kikiki~ crita ni brmula 25/6/13, area pkol 12lbeh aku diserang sakit perut tahap disengajakan tu. so, aku kol ayah nk balik. and saranan pengetua, Cg Din "bawak dia pegi klinik je. nmpak pucat muka tu.." nak taknak aku ke klinik jelaa. bila smpai klinik, dh check pressure smua, mcm takde pape. masuk bilik jmpa MA, dia tak tahu nak buat apa sbb sakit perut aku tiba2 hilang. so, dya decide nak ambik darah aku. Aku redha jelaa. Rasa tu tak sakit sgt tp kasut aku ntah mcm mna boleh trcabut. Hahahaha xD bawak darah pergi makmal, and result klua. dgn org makmal mai skali. tgok HGB, mak aihh. Tak ckop darah merah. Ha. smua kalut. MA n my dad. yg MA tak sngka plk nk detect pnyakit lain, trkena pnyakit lain. time tu ,muka aku dh pasrah tahap apa tah.. MA kata "darah 5.9 nak taknak kena masuk wad." ..so, hari tu jugaklah kena jumpa doktor, tunggu surat transfer ke hospital. Gila ..serious tak sngka. first time masuk wad. hahaha. tp agak siksa bila dlm wad. kena telan ubat, masukkan antibiotik. transfer darah. ambik darah. masuk air. mcm2 laa. tp best bila menu last aku iaitu bubur nasi + sup ayam + sayur + ais krim. kikiki. Nak tahu lbeh, hangpa p tgok entry sblum ni (2013:Jun)..hihi

Januari-April 2014:
Ha. crita ni aku mlas nak share bnyak kali. Sapa nak tahu boleh review balik post aku. Sangat mendukacitakan laa. paling aku sedih tahap gaban, bila org lain boleh trima stiuation aku ,tp org yg berpangkat cun aa dlm islam tak bulih nk trimaa. Please, jaga taraf kau sbg ___ tuu -,-' tak kena btang hidung sndiri takpe. boleh nk judge aku mcm2. kata aku bajet alim lagi. kata aku gila. memangnya kau tak gila? dh rasa penat jd manusia normal, jdla orang gilaa. dan aku dpat berita, lpas dia kata mcm tu dkt aku, dia dihadapkn ke mahkamah syariah. Allah mahal adil. bila2 masa Allah bagi balik.. and dulu aku respect kaw2 ah diaa. smpai bebudak lain duk maki hamun dia, aku rileks je. aku tak suka org maki dia sbb dia baik. *baik konon*. so bila kena dkt aku sndiri, 100% hilang respect aku dkat diaa. Jujur laa aku kata, smpai skrg aku tetap tak boleh nk respect dkat dia. stkat nk action respect boleh aa. tp aku tak penah maki dia. cuma rasa hormat aku hilang. smpai saat ni, aku tak boleh nak hormat dia mcm mna aku hormat dia time dulu2. Trimas