Followers

Wednesday, January 21, 2015

Lumrah Pelajar Baru.



Lumrah kehidupan bila jadi pelajar baru kan ? new students in school and class. Kau rasa ? Actually , aku ni bukan kategori pelajar baru pon. sbb dh 8bulan duk sini. So, aku dh jadi senior. xD Yeahh. Haahhah. Alang2 tunggu Isya' masuk, aku hapdet ler blog. dah 2hari aku kempunan nak update blog. tp, disebabkan homework bertingkek-tingkek, aku terpaksa abaikan. Rindu tanah blog aku. Pheww~

Ok, berbalik pada tajuk entry aku. Kadang2, bila kita jdi pelajar baru, memang banyak kekurangan yg akan kita rasa, especially perempuan. Laki ni, aku tak anggap yg dorang ni cerewet melebihi perempuan. I think laa. Hihi~ Maksudnya, laki ni pindah skolah or not, bab member dia memang takde hal. Klau perempuan ni, memang memakan masa laa nak kawan dgn org lain. kehkehkeh. aku letteww~ Aku nak rpat dgn classmates pon makan masa kot. LUMRAH beb LUMRAH. hoho~ Memang aku xnafikan, sometimes ada kekurangan dkt sini and sometimes ada kelebihan dkat sini. Rasanyaa tak perlu kot nak explain satu2 kan. sesapa yg pernah pindah skolah baru, tahu laa mcm mna rasaa.

Benda paling aku sentap bila datang skolah baru ni, maklumat diri kita dlam sistem skolah tak lengkap. Kau rasa? Hahaha. aku rasa mcm nak nangis time tu. Yg sedihnya, last year, 7bulan aku smpat study dlm kelas 4SN2. spnjang 7bulan tu, nama aku TAK PERNAH ada dlam list student 4SN2. kau rasaa? --' Hahah. so, tiap2 bulan, bila dpat buku kawalan kelas, mesti ketua kelas kena tambah nma aku sorang. Memang rasa mcm pendatang asing gila. and then, bila org duk bagi borang apa2 jee , kita tak dpat. "xde dlm list" katanyaa la. kau rasa? aku rasa nak balik skolah lama jee. Last sblom holiday, guru kelas sruh kami isi borang ko-ku . and then, aku ambik jelaa nak isi. Pastu, aku rasa mcm xde function pun aku isi sbnarnyaaa. Sbb, dorang tak update pon. Rasa nak bunuh diri jeh. :P 1January2015, tarikh pendaftaran dkt skolah sini, so aku ni pergi laa daftar nama aku. memula pergi dkt meja untuk 5SN2, then, check punya check, tgok2 nama takdaa. aku pkir "naik kelas 5SN1 gamaknyaa." so no wonder laa kan aku hepy time tuh. Check dlm list 5Sn1, takde jugak nama aku . It's means, nama aku takde dlm skolah Seri Nering. kau rasa ? aku rasa, apa mslah dia sbnarnya? Hahahah. memang taktau nk ckp apa dahh. tahu laa nama saya comel,cikgu.

And the lastest story(20.01.15) , bila ada sorang cikgu KO, dia datang kelas aku, then ckap "Mna Nur Amirah?" .aku apalagi, angkat laa tangan smbil kata "saya cikgu." then, cikgu kata, "haa. awak...datang sini kejap." muka cikgu tu mcm marahh. takut gak aku. kehkehkeh. Then dia kata "mcm mna awk boleh takde unit beruniform, kelab and 1Murid 1Sukan.?" aku dlam hati ckap lerr "mana laa saya tahu. sy bukan kerani kt sini." Aku senyum jee. classmates gelak jee. aiyooo. Cikgu pon tanya "awak pelajar baru ke?" aku angguk.. cikgu tu ckap "patut laa. dtg skolah org, tak ketuk pintu." aku pun gelak jee. buat muka innocent skali. Hahahah fed-up betul aku . Aku dh lupa apa ayat cikgu tu yg dia sebut PENDATANG ASING. errr, lantaklahhh. aku rasa mcm nak ketuk kepala cikgu jee time tu. Haihh. so, aku harap , angka giliran aku untuk SPM nanti ada laa yerr. bukan angka giliran untuk student baru. :D

Second thing yg buat aku tak menahan kesabaran , bila bab memberr. aku ni, kalau nak bersendirian je manjang, memang makan air mata laa kan. 8bulan aku kat sini, memang dh banyak kali aku menangiss. Jujur kay. hahah. sbb member laa. aku ni jenis tak reti nak cari kawan. so, tak hairanlah kann. Last year (2014), asal member tak layan sikit je, nangiss. tak tegur aku sikit je, nangis. sembang tak ajak aku sikit je, nangis. Aku nangis sbb aku takde teman. But Alhamdulillah, 2015 so far so good hubungan aku dgn dorang. Bertambah rapat laa. Harapnya tak nangis dh la tahun ni. Mirah dh besar dh punn. *peace* Hahah. B'balik pada member, dulu awal2 aku kat sini, masa yg paling aku nanti2kan ialah waktu pulang. korang tahu ler kan apa sebab aku suka time tu. :') Hihih. Bosan duk kt skolah. dh laa last year, cikgu masuk dgn tak masuk kelas sama bnyak jeee. dh la kelas aku time tu port budak laki lepak. kau rasa? Aku rasa nak nangis. dan memang aku nangis pun. Hahahah . Third day aku kat sana, budak laki kacau akuu. Tak tahu la mcm mna smpai aku nangis and taknak masuk kelas tu. Kahkahkah. Sat, bdak darjah baper ni? nak nangis bagai? astaghfirullah. Hahaha . Aku rasa funny situation tauu and new exprience weyh. xD Aku ni jenis tak suka kenal laki . Sorry to say , but it is reality . Bila aku dh kwn dgn laki tu, aku kawan dgn dia jee . Aku susah nak kenal org lain . classmates pon sama, laki tegur aku dulu, baru aku balas. klau tak, memang haram aku nak tegor dorang dlu . Bila org buat gila dgn aku, aku akan join skali. Benda betoll. :') But, kat sini . Apalah yg gilaa sngat. Smua dh matured kowt. Budak form3 pun dh nmpak mcm form 5. aku yg form 5 pulak nmpak mcm budak skolah rendah. >< 

So, azam aku tahun ni, nak tingkatkan lagi ketinggian aku. hihih~ Ok, back to the story. dulu , klau aku nangis , memang dorang dh paham 'ni mesti kes kita tak layan dia.'. Hahah. kau imagine jee , apa kau rasa bila hari2 kau alone je kt skolah. Nak blaja pon xde smngat. asyik ingat kawan skolah lama jee. Itu yg aku rasa laa. tak tahu nak biasakan mcm mnaa bg aku ok dgn dorang . Tahun ni dh ok. 2minggu skolah, tak nangis lagi. Harap smpai SPM laa naa. xD Classmates aku pon dh tahu , benda paling simple nak buat aku nangis, "tak tegur aku sehari. konpem nangis." It's a fact# Apapun, skrg aku taknak dh bazirkan air mata. *ceh* .. Ingat lagi, time school holiday last year, ada extra class. compare 4SN1 n 4SN2, and aku dtg lmbat hari tu. Takde sape yg simpan tmpt untuk aku. Then, aku dtang and menyemak dkt tmpt yg memang takde ruang. kau rasa? Tambah pulak, dorang xtegur aku . I was like "nyesal dtg kelas" -.- Aku tnya dorang , dorang buat tak tahu . Lek Mirah lek . Habis kelas tu , aku jalan sorang2 je klua pagar . dorang tegur, aku buat dunno jee. Dh aku jlan sensorg , tetiba budak laki kaco aku . aduhhh . halangan betull . aku buat tak tahu jee. yg asalnya nak nangis, tak jadi. Hahah . Smpai je luar pagar, sebak balik . :3 mata ni duk berair jeee. yela weh. gua rasa sunyi gilaa . 

Dulu2 , aku memang dipinggirkan. Kau rasa ? hahah . serious talk, klau readers ni laki , aku xleh ckp apa. sbb laki bila skolah baru like skolah lama. :D last year , dari bulan April - Oktober , aku xpenah rehat and pegi kantin. SBb aku always ditinggalkn oleh classmates sndiri. Gua rasa nak lari dri skolah time tu. Hermm >.< Nak gi memana , dorang xajak aku . sedih tu mmg sedih . Tpi, sabaq je laa. 

Then, tadi . aku ckap la yg aku nak jadi mcm dulu , yg pendiam dlam kelass. sopan santun. hahahah . tetiba, ada sorang mmber ni ckap "lama tak tgok mirah nangis." mak aih . ada jugak eh yg jenis rindu nk tgok aku mcm tu ? Tahu laa kita comel. *tgn dibahu mata keatas* And then, banyak laa suara2 yg menghangatkn lgi situasi , bila ad org kata "memang pun . tahun lepas , slalu nangiss." . ada pula yg menokok tambahkn crita "dulu, klau xlayan dia, mesti nangis." and then ada laa insan yg nak buat aku nangis. ya Allah . Apa benda la smua ni ? Hahahaha . Chillax guys ! aku nak happy2 je kat sini . Kau org tak layan aku , aku dh tak nangis dh . :P mmber ckap "nanti kita plan , kita takyah tegor mirah dlam sehari tu. konfirm nangis." plan dpan aku buat apa . :P Hahah mmg aku takkan nangis sbb dlm klas tu , laki lbeh rmai dri prmpuan . kau tak rasa malu ke nangis dpan laki ? Err, apapun ta boleh . Hikhikhik~ Mighah kuatt ! Mighah boleh ! >< Peace yoww# sayang you all . daebak punya classmates . Totally , tahun ni lbeh baik dripd tahun lepas. banyak perubahan especially pasal memberr . Tak sunyi mcm dulu lagi. hehehe .. btw , 28/4 nanti ckop le aku setahun kt sini. :D

WeChat_ID : Cik_Mirah64 *Jgn lupa add sy ye, sahabat blogger.* hikhik :P

Friday, January 16, 2015

Mereka.

Assalamualaikum semuaa. Haiii *lambai tangan* hari ni mood melayang ke blog pulak. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah :) Tak tahu la ni post yg ke brapa untuk 2015. >< Actually, entry ni sja nak throwback kenangan2 lepas tentang 'mereka'. 'mereka' ni merujuk kpd semua org. kawan2, family, sedara and smua laa.

Sbenarnya rindu sangat kehidupan dulu2. Bila kita jatuh, ada je yg hulur tangan. Eh? Takdo kena mengena pon sbnarnyaa. hikhik. First of all, bersyukur pd Allah SWT kerana kehidupan aku pd thun 2015 adalah jauh lbeh baik berbanding 2014. :') Harapnya smpai ke penghujung laa baiknya ya. InsyaAllah. Sebenarnya rindu kenangan pahit + manis yg berlaku pd bulan Jun 2013. Sangat2 rindu.

Nak tahu kenapa ? Sebab..sebab... sbb time tu 'mereka' laa yg dtg ziarah aku. Okei, lek lek. smua masih blur ehh baca entry aku? Hikhik. Jun 2013, aku pernah di'sumbat' ke dalam wad 7 Hospital Besut. Ngee~ first time kena masuk wad. dari usia 5tahun, tak penah dlm sejarah hidup aku, aku kena masuk wad. kehkehkeh xD so, no wonder laa kan klau aku anggap itulah pengalaman pahit berbaur manis dlam hidup aku. Memang aku ingat laa mcm mna kejadiannya smpai2 aku kena tahan dlam wad, 5hari 4malam. bunyi mcm lama. tapi, memang lama pun. :P

Nak ceritanya dkat sini, bersyukur sangat2 sbb waktu aku sakit mcm ni pon, masih ada yg beri smngat untuk aku. time tu, lagi 4bulan nak PMR. hoho.. dari hari pertama hingga hari kelima aku kat dlam wad, sedara yg sama still teman aku. nak ckapnya ,bukan xsuka dorang ada . Just bersyukur sbb mreka sntiasa dgn aku. Seriously terharu. U guys bayangkan, aku check in wad area 3 ptang (25.6.13), so, waktu melawat pkol 5. time tu, 2 family sedara aku datang mlawat, mreka stay smpai waktu melawat habis. keesokkannya, mereka dtang lgi, pd waktu yg sama jugak. Smpai la hari keempat aku kat sana. Pendek kata, setiap petang aku xpenah kesunyian. Saudara2 lah yg mengisi kekosongan di hati ini. Hari kelima tu, aku discharge wad pkol 12 t/hari. so, mereka tak smpat nak melawat aku. :))
ok, itu bab sedara. 
ni bab family pulak. 

family pon, aku bersyukur sangat2 sbb mereka sentiasa ada dengan aku. sepanjang di dalam wad, mereka tetap datang jenguk aku. :') ada satu hari tu, lupa hari apa, ayah datang ke Hospital Besut pkol 8 malam. actually , bukan waktu melawat pon. itu pon ayah jenguk dkat tingkap je. dlam 15 minit je ayah singgah. Kakak pun, sanggup tak gi kerja sbb nak jaga aku. mak kena kerja, so takde org nak jaga aku. Klau ikotkan, xde sape yg jaga pun takpe. cuma mereka risau, sbb wayar kat tangan smua, kang susa klau nak g toilet. 26.06.2013, kakak la yg sign surat perjanjian apa tah dgn doktor. aku tak tgok. lepas sign surat tu, bru la aku boleh buat transfer darah. Masa tu ada la org tu, dia xbg sbnrnya sign surat tu. dia kata takut jd apa ke. sbb darah. kita xleh main2. and nak taknak, kena sign jugak. sbb aku memang xckop darah gila2 dh time tu. tahap 'teruk' la jgak. waktu melawat time tengah hari pun, family dtang melawat jgk. pdhal waktu melawat 1jam je, tp mereka dtang jugak. hehee~

the end .
bab kawan .

Ok, tak lupa jugak, kawan2 yg dtang melawat aku. wlaupun agak sekejap, but aku terharu sngat2. and now, aku rindu waktu tu. Hari keempat aku dlam wad, 28.06.2013(jumaat), mmber skolah datang. wlaupun rumah ke hospital agak jauh, tapi pengorbanan tu org kata besar la jugak. :) 2geng yg dtang petang tu. memula geng perempuan, 4orang. sorang classmates, lagi tiga kawan se-batch. Nabila, Achik, Alia and Farhana. even that aku tak rpat mana pon dgn mereka, tp alhamdulillah. kami tetap kawan. Petang tu, dorang datang dgn uniform skolah, sbb pg tu dorang ada kelas, and lepas habis kelas, terus mereka pegi bndr and mai dkt aku. memula tu, ingatkn dorang gurau je nak dtang. tpi, betul. hehe. Smpai pak guard pon dh kenal aku. hoho. masa kwn dtg, pak guard tny "nak g melawat budak 15 tahun ke?"  ahaha. Thanks smuaa. rindu korang. 

satu geng lagi, dtang 5minit sblum gurl smpai. mereka dtang bwak buah. yg laki ni, smua classmate. Danial, Aiman n Kamal. masa dorang dtang tu, aku dh xtambah darah. cuma wayar tgn tu untuk masukkan air je. Memang sakit. Kahkahkah. masa mereka dtang tu, nurse dtang masukkan ubat antibiotik dkt wayar. lagi sakitt.. :( ingt lagi, Danial kol "Mirah. mu nk mkan mende?" then, aku ckap "Hah? nk mai betul ke ni? hahah. tak yah la beli pape.susahkan mu je" Danial ckap "aku beli sayur boleh? mu makan. bagi tambah darah sikit. Hahaha" ok, ini tahap menganjing dh. time tu dorang kat Pasaraya Pantai Timur. and igt smpai skrg, malam sblum batch 1998 dpat result PMR, Danial and aku ada buat satu perjanjian, Danial kata "Mirah. kalau mu dpat 6A ke atas, aku blanja mu sayur. mu kena mkan. bagi tmbh drah." and bila result klua, aku dpat 5A. hahaha. so, aku xdpat sayur. syukurr. kahkahkah. Seriously, gua rindu lu orang smuaa. Smpai skrg, wlaupun aku dh pndh skolah, kami tetap contact. so, petang tu , kwan2 dtang, sedara ada, family ada. Alhamdulillah, syukur sangat dkat Allah SWT. Thanks kawann. Aku hargai semuanyaaa. :')

bab guru.

Bab guru pun aku terharu jugakk. :') cikgu ni aku panggil dia Ustazah Zabedah. Hari keempat aku dlam wad, dia datang melawat aku. Thanks ustazah. pagi Jumaat tu, ustazah ada kelas dgn classmate aku . tp aku xleh join sbb aku dlm wad kan. hri tu kelas habis kol 12. lepas kelas, ustazah terus pegi hospital. dlam pkol 12.30 kowt ustazah datang. time tu, aku duk tidor. heheh. waktu t/hari, biasanya takde yg dtg. time tu, sepupu aku yg jaga aku kat wad. sbb, kakak kena masuk kerja. masa ustazah dtg, dia bg salam and then duk b'ckap dgn spupu. aku bunyi mcm org dtg, so bukak la mata. tgok2, ustazah ada kat tepi. time tu terharu sangat2. Syukran ustazah. ustazah sembang2 dgn aku, smpai la waktu melawat untuk t/hari tu habiss. Ustazah ckp "moga cepat sembuh. dh nak PMR pun" rindu sngat. Sekrang, ustazah dh pindah skolah lain, tp klau kami free, kami pegi rmah ustazah. tak penah aku pk, ada cikgu akn dtg melawat aku.. :') petang tu, kwan2 pulak dtg. heheh.

bab kawan ayah.

Tak lupa jugak, kawan ayah datang melawat aku dlam wad. Alhamdulillah. wlaupun, aku tak kenal mereka. tp, time tu dh kenal. Ramai gak la kawan ayah dtang. Hari ketiga aku dlam wad, 27.06.2013, kawan sekerja ayah kt SMK Nasiruddin Shah dtang melawat. Masa dorang nak cari katil aku, aku tak kenl pon mereka .tp aku senyum je. so, dorang dtg dkat, dia tanya "anak Azhan ke?" aku ckap "ye" . wktu mereka dtg tu, ayah otw nak mai hospital. and ayah singgah beli bubur nasi. sebabnya aku xleh makan nasi .tonsil sdang membesar. seriously, bersyukur sbb kawan ayah sanggup datang melawat aku. tak tahu nak explain mcm mnaa. tapi, hati ni rasa bersyukur tak terhingga kpd kawan2 ayah. masa tu, mereka gerun jugak la tgok wayar kat tgn aku ni. time tu, duk tgah tambah darah and kebetulan darah tak leh nak masuk. so, sakit jugak laa. kawan ayah laa yg pergi panggil nurse and ckp darah xleh nak masuk. nurse dtang and tukar jarum. aduhh. sakit lagi. >< then, waktu melawat untuk t/hari tu habis, mereka balik.. 

..The end..

That's all. Terima kasih semuaa sbb datang melawat aku. Wlaupun aku rasa benda ni simple and senang. tpi aku rasa, pengorbanan tu ckop besar buat aku. benda ni sangat berharga dlam hidup aku. Dari first day dlam wad smpai laa hari last aku dlam wad, smua datang melawat. pd pndngan mata kasar kita, maybe kita tak nampak apa yg tersirat. tp, bila tgok dgn hati, kita akan rasakan yg sbnarnya smua ni bernilai buat kitaa. Rindu semuaa. Bg sesapa yg nak 'clear'kan lagi crita ni, boleh laa klik link ni I and II .. cerita yg lbeh detail aku kat dlam wad. apapun Syukran Jazilan buat semuaa especially keluarga dan saudara mara. Hanya Tuhan yg dpat membalasnyaa. 

Saturday, January 3, 2015

Misi Kemanusiaan Ke Kelantan.

Alhamdulillah ,segala puji bagi Allah pemilik sekalian alam, alahmdulillah kerana masih lagi d'beri peluang untuk bernafas di bumi milikNya. Salam Maulidul Rasul kepada semua umat Rasulullah SAW. Jangan lupa untuk berselawat ke atas junjungan baginda saw.

Alhamdulillah, semalam saya diberi kesempatan untuk melihat sendiri keadaan mangsa2 banjir di Kelantan. Untuk kelmarin, saya cuma sempat melawat di jajahan Kuala Krai sahaja. Saya cuba masuk ke kawasan pedalaman di Kuala Krai. Kebetulan semalam hari Jumaat, memang ramai kenderaan 4x4 duk b'konvoi dlam misi kemanusiaan, dan rata2 dari mereka menuju ke Kuala Krai. Macam2 ajensi yg berada di Kelantan like AmBank. Bantuan kpd mangsa rata2 dari negeri2 luar spt Johor, Kedah, Selangor, Pahang dan Terengganu. Semalam jugak, jalan menuju ke Kuala Krai jammed. Bukan sikit, tapi banyak. Hoho, dari bandar Machang hingga ke simpang Telekong. Jalan yg sepatutnya 2 lorong, dah jadi 4lorong. >< Alhamdulillah, suka tengok kesungguhan anak2 muda kita yg rela mmbantu mangsa2 banjir. Alhamdulillah, Alhamdulillah.






Semlam , memula masuk Simpang Telekong, saya pergi ada satu kampung tu, Felda Pertam . Ada sebuah masjid tu, dah takde dinding kiri dan kanan. Sedih tengok. Yg ada cuma dinding bahagian Imam dan pembahagi antara jemaah lelaki dn perempuan. :( Atap alhamdulillah ada lagi. Semalam, kami berhenti kat situ jee. And ayah smayang jumaat kt masjid situ. Memula duk berckap dgan org kampung dulu. Sedih dgr dorang duk crita.

yg saya petakkan kaler merah, tu la masjid yg runtuh.. Kata org jemaah dkt masjd tu, dia akan bina masjid bru but kt tmpat lain la >< tgok masjid tu, nampak mcm kosong. Takda benda. smua sejadah dh dibawa arus. so, dorang cuma harapkan bantuan dripd org rmai jela untuk sejadah. And saya sndiri tgok, semalam pon orang yg nak smayang jumaat situ, kena bwak sejadah sndiri. :') Ramai gak yg snap gambor msjid tu, tp sy xleh sbb henfon xda bateri time tu. huhu. Sambil2 tunggu ayah siap smayang jumaat, saya dgn mak smpat berbual2 dgan kaum wanitaa. kami berbual dkat rumah yg sy lukis 5buah (berteres) .. Sedih dgar mereka crita.

berikut perbualan sorang makcik yg mnceritakan sndiri kpd saya :
"org sini (5buah rmah berteres) xleh mna pon bantuan, sbb hillux xbnyak yg brhenti wlaupon dlam sehari tu dlam 50hillux masuk. kami cuma harapkan bantuan dri sukarelawan persendirian jelaa. yg mcm NGO ke, kami malu nak mintak. Sebab pagi tdi (2.1.14), sy halang satu hillux yg lalu tu, sy kata 'bang, nk mntak bantuan mknan sikit. roti pon xpe, nk bg ank mkan.' then, abg tu kata 'area sini, estate yg tanggung.' then mkcik tu kata 'x. estate xtanggung pon. roti pon xpe la.' then abg tu bg lolipop 5batang. sy tahu, NGO yg konvoi, kbnyakan orang kuat. kita org kmpung xleh nak buat apaa. bila org kata xboleh, sy undur diri. malu pon ada sbb kita mntak, tp xdpat. kdg2 klau dpat beras 1beg, kena kongsi dgn rumah2 jiran. wlaupun xdiminta untuk brkongsi, tp kita nak sama2 merasa. mcm tulaa. kbnyakan hillux yg lalu, masuk ke Kampung Pasir Jering. klau ikotkan , dorang nak muntah trima mknan. kami kat sini kebulur.. klau yg jenis sumbangan dri pihak2 tertentu, mereka antar ke rumah ketua kampung, tapi bila pegi mntak, 2minit dh habis katanya. tak tahu mna hilang barang2 tu." 

Sebak dengar makcik tu critaa. susah sgt hidup merekaa. Takde sapa pandang. Masa memula kami smpai tu, ayah panggil budak2, sruh dtg ambik mknan, kami xbwak nasi bungkus, cuma mknan biasa2, ckop untuk alas perut. :') InsyaAllah, ada rezki esok kami smpai lagi skali ke Kelantan. Baiklah, petak yg kaler puprle pulak, tempat sorang kanak2 1tahun 8bulan, yg lemas dibawa arus dan smpai hari ni tak jumpa. tak tahu ada kat mana sekrang. Berikut cerita :

rumah dlam bulatan merah :)
*gambar dri pages Raja Shamri*

"kat rumah tu, ada 7orang anak dan 1mak. ayah dia takde time tu. keluar kerja. but xtahu kt mna kerjanya. Mak dia ni 'kurang' waras sikit. ada time la dia kurang. :') Anak dia 7org tu , xde yg besar sngat. Masa air tengah deras, mak dia nak selamatkan smua anak2 dia. Then, masa tu kanak2 tu mntak susu badan mak dia. mak dia kata 'mcm mna nk bgi, air tgh laju.' then, mak dia letak anak dia atas bumbung rumah. tak tahu laa dh brpe org kat atas bmbung tu. then, tetiba mak dia nak kena bwk arus, sbb time tu air tgah laju. tp nasib baik mak dia sempat slmatkn diri. tiba2, rumah dia mcm senget, anak dia pon jatuh dri bumbng. and sy tgok rumah tu mmg senget. tumah tu xbesr sgt, size pprt boleh laa. lepas banjir surut, bomba dh siap2 bwak anjing nak cari kanak2 tu, tp xdpat kesan. Sedih sgat.. 

Kuasa Allah SWT lbeh hebat. Allahuakbar. petak yg kaler biru, tempat budak 9 tahun selamatkan diri waktu banjir sedang melanda. saya lupa berapa org yg ada atas pokok tu, waktu air tgh laju, budak tu terus panjat pokok , pokok tu besar laaa jugak. Nak ckapnya kat sini, bijak budak tu sbb nak slmatkn diri, snggup panjat pokok. pkol 3pagi, baru dia turun, itupun bot yg dtang ambik. Kesian sangat.. Makcik tu crita, masa banjir besar tu, cacing keluar dripd tanah. masa banjir tu jugak, air dari semua arah mcm bertembung antara satu sama lain. Memang derass. Bot yg nak selamatkan mangsa2, terapung atas bumbung rumah. Ya Allah. xleh imagine mcm mnaa. :( Mkcik tu kata, mula2 nak selamatkan anak2 dulu, then moto. tpi bila banjir dh besar mcm tu, kita dh xfikir harta benda, yg kita fikir hanyalah nyawa.. harta kita boleh cari. Kata makcik tu jugak, dia cuma nak sebidang tikar je, untuk alaskan punggung. malam2 sejuk sngat dgn lantai yg cuma bersimen.

Lepas solat jumaat, kami bergerak ke Tanjung Kala. Otw ke Tanjung Kala, jumpa la sorang pakcik tu, tanya laa dia, mcm mna banjir hari tu. then dia pon crita laa "air naik smpai kat bumbung. Tapi kuasa Allah, air xderas. Tenang je air. sbb tu area sini rumah mcm xkena banjir." memandangkn dia duk atas moto, tnya laa pakcik tu dri mna. then dia kata "dari kedai. klua cri mknan. kt sini xsmpai bntuan mknan." tgok dlam raga pakcik tu, cuma maggi kari 1paket. paket bro, bukan 1plastik. Masa tu, bg je mknan yg kami bwak. actually, mknan tu cuma alas perut jee. yg rezki lbeh boleh bg nasi bungkus kan ? then, otw ke Tanjung Kala jugak, lepas jumpa jambatan, ada sebuah rumah 2tingkat, time tu, isteri dia sedang cuci rumah, suami dia jaga anak dia, lingkungan 2tahun kot. sedih tgok. Rumah dia, dh takde apaa. Pintu, tingkp. dinding pon ada yg tercabut. Ayah berhenti kreta kt situ, tanya diaa "mcm mna banjir." ..ni suami dia yg ckap, tpi suara suami dia mcm sebak. dia kata "banjir mmg besar. skrg dh xde apa dh." sy bagi mkanan tu dkt diaa. dia ckp trima kasih. sdeh la, sbb bantuan2 xsmpai dkat diaa. saya harap dgn bantuan kami, dpat laa sikit2 kurangkan laparr. pegi dpan sikit, nampak sorang akak (dlam 30-an) tengah sidai kain, then ayah panggil dia "kak, meh ambik mknan sikit." then tnya dia, anak brapa. katanya 6 org. rumah dia pon dinding tercabut, rumah papan biasaa.

Otw nak klua Kuala Krai tu, kami guna jalan ke Kg. Pasir Jering. then, terjumpa satu rumah 2tingkat, tgok, adik-bradik dia, smua kecik2 ,duk kat tangga rumah. tak pakai baju, cuma pkai sluar. rumah dia dh takde apa jga, pintu, tingkap. smua tercabut. masa tu , sy tertanya2 "mana pegi mak dia?" .then pndang belah kiri, tgok mak dia duk basuh baju tepi sungai. Sebak hati tgok. nak bgi mknan, tp belah kami dh habis sbb dh bgi kat org sblum ni. Sedih tgok. Muka mcm laparr. nmpak mereka mcm xbergembira. smua diam jee. Masa nak kluar simpang tu, dgar org jerit "nak bantuan. lapar ni" bila pndang depan, patut laa. ada satu hillux tgah agihkan bantuan. Syukur Alhamdulillah. tapi, ada sorang kakak tu kata, 'kami xpegi sana sbb bru je smpai, bantuan dh hbis. nk g dgn moto, moto xde." :') Bertahanlah wahai hati. ada sorang mkcik tu kata, wlaupon pkaian dh takde, tp bantuan dripd mereka, lbeh baik dripd pakaian yg kami hilang.

Sepnjang perjalanan tu, sepanjang pinggir sungai, penuh mak2 tengah basuh baju. :( Air kat rumah takde. cuma harapkan air sungai jee. :'( Masa brhenti kat satu rumah tu, kami duk bgi mknan tu, smpai org rumah lain dtg kt kereta kami. Nak mknan.. :( Pendek kata, orang2 area situ, nampak je kreta lalu, terus pandng, kut2 ada yg nak hulurkan bantuan. Sedih. tpi, kami rezeki tak bnyak. cuma ni je yg mampu bagi.. So, saya harap, sukarelawan2 yg konvoi or persendirian, masuk la area pedalaman, yg mna perlukan bantuan, kita bagi. tak kira estate yg tanggung or not. banyak rumah area situ dh xde apa2, yg ada cuma nyawa. rumah dh dibwa aruss. Tapi, syukur sangat2 sbb rmai sukarelawan masuk ke Kelantan untuk mmberi bantuan. Allah nak tgok sejauh mana kita tlong saudara2 kita waktu kesusahan.. Okey la, InsyaAllah sambng lagi next time.. Assalamualaikum :') Bertabahlah mangsa2 banjir di Kelantan. InsyaAllah, Allah akan gantikan kesedihanmu dengan suatu yg menggembirakan. Allah SWT Maha Adil..


ni laa masjid yg crita kat atas tu. Gambar ni sy copy dri pages Raja Shamri.