Followers

Friday, January 16, 2015

Mereka.

Assalamualaikum semuaa. Haiii *lambai tangan* hari ni mood melayang ke blog pulak. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah :) Tak tahu la ni post yg ke brapa untuk 2015. >< Actually, entry ni sja nak throwback kenangan2 lepas tentang 'mereka'. 'mereka' ni merujuk kpd semua org. kawan2, family, sedara and smua laa.

Sbenarnya rindu sangat kehidupan dulu2. Bila kita jatuh, ada je yg hulur tangan. Eh? Takdo kena mengena pon sbnarnyaa. hikhik. First of all, bersyukur pd Allah SWT kerana kehidupan aku pd thun 2015 adalah jauh lbeh baik berbanding 2014. :') Harapnya smpai ke penghujung laa baiknya ya. InsyaAllah. Sebenarnya rindu kenangan pahit + manis yg berlaku pd bulan Jun 2013. Sangat2 rindu.

Nak tahu kenapa ? Sebab..sebab... sbb time tu 'mereka' laa yg dtg ziarah aku. Okei, lek lek. smua masih blur ehh baca entry aku? Hikhik. Jun 2013, aku pernah di'sumbat' ke dalam wad 7 Hospital Besut. Ngee~ first time kena masuk wad. dari usia 5tahun, tak penah dlm sejarah hidup aku, aku kena masuk wad. kehkehkeh xD so, no wonder laa kan klau aku anggap itulah pengalaman pahit berbaur manis dlam hidup aku. Memang aku ingat laa mcm mna kejadiannya smpai2 aku kena tahan dlam wad, 5hari 4malam. bunyi mcm lama. tapi, memang lama pun. :P

Nak ceritanya dkat sini, bersyukur sangat2 sbb waktu aku sakit mcm ni pon, masih ada yg beri smngat untuk aku. time tu, lagi 4bulan nak PMR. hoho.. dari hari pertama hingga hari kelima aku kat dlam wad, sedara yg sama still teman aku. nak ckapnya ,bukan xsuka dorang ada . Just bersyukur sbb mreka sntiasa dgn aku. Seriously terharu. U guys bayangkan, aku check in wad area 3 ptang (25.6.13), so, waktu melawat pkol 5. time tu, 2 family sedara aku datang mlawat, mreka stay smpai waktu melawat habis. keesokkannya, mereka dtang lgi, pd waktu yg sama jugak. Smpai la hari keempat aku kat sana. Pendek kata, setiap petang aku xpenah kesunyian. Saudara2 lah yg mengisi kekosongan di hati ini. Hari kelima tu, aku discharge wad pkol 12 t/hari. so, mereka tak smpat nak melawat aku. :))
ok, itu bab sedara. 
ni bab family pulak. 

family pon, aku bersyukur sangat2 sbb mereka sentiasa ada dengan aku. sepanjang di dalam wad, mereka tetap datang jenguk aku. :') ada satu hari tu, lupa hari apa, ayah datang ke Hospital Besut pkol 8 malam. actually , bukan waktu melawat pon. itu pon ayah jenguk dkat tingkap je. dlam 15 minit je ayah singgah. Kakak pun, sanggup tak gi kerja sbb nak jaga aku. mak kena kerja, so takde org nak jaga aku. Klau ikotkan, xde sape yg jaga pun takpe. cuma mereka risau, sbb wayar kat tangan smua, kang susa klau nak g toilet. 26.06.2013, kakak la yg sign surat perjanjian apa tah dgn doktor. aku tak tgok. lepas sign surat tu, bru la aku boleh buat transfer darah. Masa tu ada la org tu, dia xbg sbnrnya sign surat tu. dia kata takut jd apa ke. sbb darah. kita xleh main2. and nak taknak, kena sign jugak. sbb aku memang xckop darah gila2 dh time tu. tahap 'teruk' la jgak. waktu melawat time tengah hari pun, family dtang melawat jgk. pdhal waktu melawat 1jam je, tp mereka dtang jugak. hehee~

the end .
bab kawan .

Ok, tak lupa jugak, kawan2 yg dtang melawat aku. wlaupun agak sekejap, but aku terharu sngat2. and now, aku rindu waktu tu. Hari keempat aku dlam wad, 28.06.2013(jumaat), mmber skolah datang. wlaupun rumah ke hospital agak jauh, tapi pengorbanan tu org kata besar la jugak. :) 2geng yg dtang petang tu. memula geng perempuan, 4orang. sorang classmates, lagi tiga kawan se-batch. Nabila, Achik, Alia and Farhana. even that aku tak rpat mana pon dgn mereka, tp alhamdulillah. kami tetap kawan. Petang tu, dorang datang dgn uniform skolah, sbb pg tu dorang ada kelas, and lepas habis kelas, terus mereka pegi bndr and mai dkt aku. memula tu, ingatkn dorang gurau je nak dtang. tpi, betul. hehe. Smpai pak guard pon dh kenal aku. hoho. masa kwn dtg, pak guard tny "nak g melawat budak 15 tahun ke?"  ahaha. Thanks smuaa. rindu korang. 

satu geng lagi, dtang 5minit sblum gurl smpai. mereka dtang bwak buah. yg laki ni, smua classmate. Danial, Aiman n Kamal. masa dorang dtang tu, aku dh xtambah darah. cuma wayar tgn tu untuk masukkan air je. Memang sakit. Kahkahkah. masa mereka dtang tu, nurse dtang masukkan ubat antibiotik dkt wayar. lagi sakitt.. :( ingt lagi, Danial kol "Mirah. mu nk mkan mende?" then, aku ckap "Hah? nk mai betul ke ni? hahah. tak yah la beli pape.susahkan mu je" Danial ckap "aku beli sayur boleh? mu makan. bagi tambah darah sikit. Hahaha" ok, ini tahap menganjing dh. time tu dorang kat Pasaraya Pantai Timur. and igt smpai skrg, malam sblum batch 1998 dpat result PMR, Danial and aku ada buat satu perjanjian, Danial kata "Mirah. kalau mu dpat 6A ke atas, aku blanja mu sayur. mu kena mkan. bagi tmbh drah." and bila result klua, aku dpat 5A. hahaha. so, aku xdpat sayur. syukurr. kahkahkah. Seriously, gua rindu lu orang smuaa. Smpai skrg, wlaupun aku dh pndh skolah, kami tetap contact. so, petang tu , kwan2 dtang, sedara ada, family ada. Alhamdulillah, syukur sangat dkat Allah SWT. Thanks kawann. Aku hargai semuanyaaa. :')

bab guru.

Bab guru pun aku terharu jugakk. :') cikgu ni aku panggil dia Ustazah Zabedah. Hari keempat aku dlam wad, dia datang melawat aku. Thanks ustazah. pagi Jumaat tu, ustazah ada kelas dgn classmate aku . tp aku xleh join sbb aku dlm wad kan. hri tu kelas habis kol 12. lepas kelas, ustazah terus pegi hospital. dlam pkol 12.30 kowt ustazah datang. time tu, aku duk tidor. heheh. waktu t/hari, biasanya takde yg dtg. time tu, sepupu aku yg jaga aku kat wad. sbb, kakak kena masuk kerja. masa ustazah dtg, dia bg salam and then duk b'ckap dgn spupu. aku bunyi mcm org dtg, so bukak la mata. tgok2, ustazah ada kat tepi. time tu terharu sangat2. Syukran ustazah. ustazah sembang2 dgn aku, smpai la waktu melawat untuk t/hari tu habiss. Ustazah ckp "moga cepat sembuh. dh nak PMR pun" rindu sngat. Sekrang, ustazah dh pindah skolah lain, tp klau kami free, kami pegi rmah ustazah. tak penah aku pk, ada cikgu akn dtg melawat aku.. :') petang tu, kwan2 pulak dtg. heheh.

bab kawan ayah.

Tak lupa jugak, kawan ayah datang melawat aku dlam wad. Alhamdulillah. wlaupun, aku tak kenal mereka. tp, time tu dh kenal. Ramai gak la kawan ayah dtang. Hari ketiga aku dlam wad, 27.06.2013, kawan sekerja ayah kt SMK Nasiruddin Shah dtang melawat. Masa dorang nak cari katil aku, aku tak kenl pon mereka .tp aku senyum je. so, dorang dtg dkat, dia tanya "anak Azhan ke?" aku ckap "ye" . wktu mereka dtg tu, ayah otw nak mai hospital. and ayah singgah beli bubur nasi. sebabnya aku xleh makan nasi .tonsil sdang membesar. seriously, bersyukur sbb kawan ayah sanggup datang melawat aku. tak tahu nak explain mcm mnaa. tapi, hati ni rasa bersyukur tak terhingga kpd kawan2 ayah. masa tu, mereka gerun jugak la tgok wayar kat tgn aku ni. time tu, duk tgah tambah darah and kebetulan darah tak leh nak masuk. so, sakit jugak laa. kawan ayah laa yg pergi panggil nurse and ckp darah xleh nak masuk. nurse dtang and tukar jarum. aduhh. sakit lagi. >< then, waktu melawat untuk t/hari tu habis, mereka balik.. 

..The end..

That's all. Terima kasih semuaa sbb datang melawat aku. Wlaupun aku rasa benda ni simple and senang. tpi aku rasa, pengorbanan tu ckop besar buat aku. benda ni sangat berharga dlam hidup aku. Dari first day dlam wad smpai laa hari last aku dlam wad, smua datang melawat. pd pndngan mata kasar kita, maybe kita tak nampak apa yg tersirat. tp, bila tgok dgn hati, kita akan rasakan yg sbnarnya smua ni bernilai buat kitaa. Rindu semuaa. Bg sesapa yg nak 'clear'kan lagi crita ni, boleh laa klik link ni I and II .. cerita yg lbeh detail aku kat dlam wad. apapun Syukran Jazilan buat semuaa especially keluarga dan saudara mara. Hanya Tuhan yg dpat membalasnyaa. 

No comments:

Post a Comment