Followers

Sunday, February 22, 2015

SuperHero

Assalamualaikum dan selamat malemmm :3 hee. Second entry for February. kehkehkeh. btol ke tidok tahh. SuperHero. simple title but meaningful to me. :)) For this entry , be honestly I don't have time to talk about boyfriend or simple word that we call as a "gewe(kekasih)". So , akak2, abg2, adik2, kwn2 yg nak teruskan mmbaca post ni boleh laa. straight to the point , superhero yg saya maksudkan di sini ialah "AYAH" "ABAH" "DADDY" "WALID" "ABI" "PAPA" and so on. Yes , as u all know , personaliti lelaki jauh beza berbanding prmpuan. Kadang , baiknya seorang perempuan, ttp lelaki lebih baik. and, garangnya perempuan , lelaki lbeh garang. Itu yg sbnarnyaa. And this is my opinion. sorry to all yg kurang nk trima opinion sayaa. But, on this entry, saya bukan nk buat perbandingan antara si Ibu dan si Ayah . Just nak , perbetulkan and nak bagi anak2 fikir secara konsisten and positif psal ayah kitaa. Yes , bila kita sembang psal ayah kita dkt kwan2, masing2 menceritakan benda yg sama . Contohnya kat sini , "Ayah aku ni susah sikit nak bagi aku klua.." "Aku sedih gak. sbb daddy aku mcm xcaring sgt psal aku dgn adik bradik lain." "Abah aku slalu busy smpai xdan nak spend time dgn anak2 dia." "asal aku mntak apa2 je, walid aku xpenah kasi." "Hmm. Abi aku slalu marah aku wlaupun benda tu xde silap sgt." "Papa aku xpenah bg smngat dkt aku." dan macam2 lagi lah. pendek kata, benda yg agak negatif dan boleh mnjatuhkan persepsi kaum bapa. I say what I mean .. Yes, kdang bila terjadi situasi mcm dlam dialog tu , kita rasa kita je yg alami benda tu, but wait ..... smua anak2 tak kesah ayh dia jenis mcm mna pun, anak2 tetap merasa benda yg sama. depend pada perwatakan ayh dia laa. kalo yg mmg dri dulu garang , ok finee. itu kita xleh elakk.



Ok , entry ni sbnrnya umum ..saya xberbicara psal ayah sy . tpi , untuk semua. so, andai ada yg terasa or apa2 yg kurang elok, sy mintak maaf . okay ? .....sbnarnyaa , benda yg majoriti bapa kita xsuka ialah apabila tunggu anak2/isteri bersiap. paling kurang pun , bapak kita mesti tnggu dlam 5min jeh. lbeh dripd tu , klau duk dlm keta, hon akan dibunyikan... "Pinnnnnnnn!!!!!!!!!!" and klau duk kt luaa, mungkin dia akan marah2. kita yg kena ni rasa mcm , ERGHHHH. but, dlam dunia diaa , "It is normal." sbb tu , saya tersangat laah salute laki yg penyabar and jenis boleh tunggu org lain nk b'siap. kita skrg , asal tgok bapak org marah dktt ank dia sikit, konpem kata "garangnyaa bapak dia." and , saya pun penah gak kata cmtu. heheh. actually , xleh sembang banyak2 psal ni, takut ter-auta pulak..

second thing yg saya rasa agak sensitif ialah bila bapak kita tak caring kitaa. sbnarnya, saya pernah keluarkan statement ni "Walaupun kita nmpak ibu kita lbeh caring dari kita , tp percayalah bapak kita jauh lbeh caring drpd ibu kita." okay, for this statement sy mntak maaf andai ada yg terasaa. saya cakap apa yg sy maksudkan.. yes, i know. majority anak2, akan rasa mcm bapak kita tak caring psal kita . buktinya apa ? buktinya , dia jarang tanya problem anak2 dia, dia jarang bg nasihat dkt kitaa. yg slalu kita luangkan masa and share problem ialah dkt ibu kita. Trust me, sebenarnya dalam fikiran bapak kita ,penuh psal anak2 diaa . Yes, kita nampak mcm dia busy , tak kisah laa busy psal apapon like main henfon kee, yess. dunia dh maju, atuk pun ada WhatsApp, apatah lagi bapak kita. And maybe jgak busy psal kerja kan . smpai2 tak dan nk tnya kabo ank2. so , kita as anak2 dorang rasa mcm kurang kasih sayang dpd sorang ayah. saya pun pnah gak rasa mcm tu . tapi , husnuzon jelaa . selagi kita duk pk negatif , selagi tu laa kita duk siksa jiwa kita . cuba kita pk positif , yg gelisah pun kita akan rasa tenang .. Dalam hidup ni , takde apa pun yg kebetulan . Semuanya dirancang oleh Allah SWT.. :) For example laa kan , ayah kita ni busy gila laaa kan skrg , then kita akan exam tak lama lagi kan . lepas hbis exam smua , ayah tnya "nak.. mcm mna exam bru2 ni? boleh jwb tak?" kita akan jwb "Alhamdulillah. boleh jwab ayah.." tapi, boleh plak mak kita tnya "exam bila?" kita akan jwab "exam dh habis mak.." sekrang , mana yg lbeh caring. :)

Third thing is bila kita rasa semangat yg ada dlam diri kita , datangnya bukan dari insan yg b'gelar BAPA. masyaAllah . Kita kena fikir positiff . baru kita akan rasa tenang jee. bila kita rasa 'bapak aku xpenah bg smngat dkt aku.' Trust me, dears . sebenarnya, bapak kita bagi smngat dkat kita maybe melalui tingkah laku diaa. Kadang , bila kita ada problem and his know it, percayalah dia akan buat apa2 je yg boleh buat kita okey like belanja anak2 makan or hantar kita ke skolah or anything else. yes, in reality ibu kita banyak bg smngat dkt kita but, don't forget about u dad. He also give u a lot of advice to u . But, kita je xperasan . sbab apa ? sbb , apa yg kita paham ialah , bila bab bgi advice and smngat ni ialah dari segi lisan je. Okey, fine. readers2 yg bergelar anak , cuba kita fikir bab ni dari segi perbuatan , dari segi perwatakan dn sbgainya. Sbnarnya , bapak kita ni boleh bgi kita smngat melalui pelbagai segi . Bukan kata , melalui lisan jee . yess, bapak kita ni laki . Kita mmang susah sgt nak paham laki ni. so, xmengapaa. Tapi, skrang, fikir2kanlahh . Based on my opinion , bapak akan bg smngat dkt kita melalui perbuatan dia . Misalnya , dia akan cuba untuk hntr kita ke sekolah , and akan pesan dkt kita "blaja sngguh2." ...Yes, I admit it. bapak kita xslalu buat . tapi ,skali dia buat , kita akan ingatt :) then, bapak kita pun kdg2 , smngat yg dia bgi dkt kita ialah mcm mna dia berusaha pegi kerja sbb nak cari rezki . so, dari situ ada kekuatan yg perlu kita cari . ada semangat yg prlu kita rungkai .biarpun secebis, namun semngt itulah yg akan membangkitkn kitaa.

Apapun , ibu and bapak kita tiada yg berbeza. mereka dh lakukan yg terbaik untuk kitaa . cuma , kita sahaja yg suka menilai dan kurang untuk menghargai. Baiklah. saya rasaa stkt ni dulu laaa untuk post kali ni. andai ada ruang lagi, InsyaAllah saya akan update di lain hari . :)) Sesungguhnya yg buruk itu dtgnya dri kekhilafan diri sndiri dn yg baik itu dtangnya dpd Allah .. Maaf andai ada salah dn silap..