Followers

Monday, August 26, 2013

Second Appoiment

Second appoiment . Alhamdulillah , and syukur kepada Allah SWT . TERsgatlah bersyukur coz anemia aku dh tadak. Means , aku bkan patient bgi anemia lgi . InsyaAllah smpai bila2 xD Rini second and last appoiment aku with doctor . If first appoiment with Dr Fatimah , but this time with Dr Solehuddin . Kay, thanks to my doctor ^^ Hri ni , patient kat pesakit luar ramai gila kot . Kalau nak dibandingkan dgn hri first appoiment aku , hri ni ramai skit . Dalam 5 jam jugak aku tunggu kat lua sblom msuk jumpa doktor .

Dalam pkul 8.30 am aku sampai hospital . Then , aku pi at kaunter pendaftaran . Blablabla* Tunggu dalam 1 1/2 jam jgak laa sblom prgi dkat kaunter saringan . Nurse sndirik ckap hri ni patient ramai . And ada gak kakak2 n abg2 yg prgi x-ray . Nk msuk U maybe -,- k nevermind . Then , mak aku ckp dkat nurse tu "Nak tau result untuk full blood picture." Pastu doktor tu suruh amik darah again . So , aku tnggu dpan bilik WOUND CARE . Lpas amik darah prgi bawak makmal . Dalam 15 minit , kluar result darah aku . K , sebelum doktor tgok result, better aku tgok dulu . Kelip kelip ; Hemoglobin- 12.2 . Mmg gembira kot . Hikhik Senyum sorang2 aku time tu . :)

WAktu tu pukul 12 noon daa . Duk kejap smpai giliran aku untuk jumpa doktor . Aku msuk and duduk atas kerusi , terus Dr. Solehuddin tnya aku pasal pemakanan , pendarahan , period . Ohhh , segan mau jawab Doc. -.- Hikhik And he said , condition aku dh baik . dia igt aku masuk wad ritu sekadar msuk ja , pdhal tmbah darah 2 beg . So , dye plk yg terkejut . Dya pon tanya aku "hri adik msuk wad tu mmg penat sungguh2 laa ?" Aku ckap je lah YA . dia tanya my mom "Dia (aku) kurang makan ke mcm mna ? Atau makan ok , cuma penat banyak?" Mak aku ckp semua beres, cuma penat laa.

Doktor pon amik satu paper pasal pnyakit aku dri Hosp. permaisuri Nur Zahirah, KT and gtau kat kami suma 'kira skrg ni , dia bkan berada tahap anemia dah laa. cuma dia kurang zat besi . and hari dya masuk wad , mungkin xckup darah ditambah dgan demam dan ada tonsil . kuman pon bnyk merebak dkat badan , tu yg buat dy xsihat . Kalau nak elok , ikot nasihat sayalah ,makan apa2 je yg boleh menambahkn zat besi' mak aku pon tanya maknn yg bleh tmbah zat besi selain kerang? Doktor tu pon smpat plak melawak "Banyak2 laa makan besi . bru tambah zat tu . Haha" then mak aku ckap "Habes laa nnti besi kt kedai tuu." doktor pon ckap "Besi kt kedai habis takpa , nnti masuk book of record" Satu bilik gelak inculde me . apaan sih doktor tu . Hoho then dia pon ckp dkat aku "Doktor dh xbagi laa awk ubat . Berhenti makan ubat . Takot2 kalau......." aku terus ckap "Ha , xnak dh ubat" Doktor, nurse and mak aku pon gelak . Doktor pon ckap "Haha , xnak dh ubat ? Xbest ke mcam mana tu?" aku senyum jee. Doktor pon perli aku kot "Nak ubat tambah darah tak ? Ke taknak jgak?" aku ckap "xnakk"

Serious talk , aku xsuka ubat . ritu pon 2 biji je aku makan . Naseb darah bertambah . Kalau takkk ........ Nampak permainannya ? Hehe Last sblum aku kluar bilik doktor , doktor ckap "appoiment ni kira xbuat dh laa. cuma kalau rasa penat2 je, datang hospital laa. check darah. Sbb awak bukan anemia untuk pergi ke talesmia . but , kurang zat besi ." Maka , habislah crita appoiment aku ! Happy kayhh ! xD



"Tinggalkan komen anda , bukti kehadiranmu"

Friday, August 2, 2013

Suntikan Form 3

Hello ello llo lo o . :) Okey serious I boring . So , teringat akan permintaan classmate I yg comel , dya mintk untk I update ini blog pasai kejadian Rabu lepas . Title kita hri ni ialah suntikan untuk pelajar Form3. Yeah , apa pon ta boley -.- Rabu lepas is second day nurse dtang skolah I . 'await ceq ckap guna I ? Haha sorry' Hm , ceni crita dya . Rabu lepas kelas 3 Elit and 3 Intelek terpilih untuk membuat suntikan kpd pelajarnya . #skema wo ayat aku# k, nevermind . Jadi, area pukul 9.00 am, sorang junior dtang klas I and he said "Misi (nurse) suh trun pi dewan" Agak kelakar tgok gelagat muka kawan2 I . Semua cemas . But , I tertanya2 , apa yg nak dicemaskan ? Dan apa yg nak ditakutkan ? K , honestly , I sndiri pon berdebar + cuak + takot + nak ponteng = ???? . Haha seram owr .

Disebabkan junior tu , kami semua turun pi dewan . Pastu, sorang nurse tu dtang and dye cerita la pasal suntikan tu . *5min. ago* sorang nurse lgi dtang smbil bawak borang nama kitaorang . Semua kwan2 I dh dpat snarai nama . nurse tdi own kata "yg xdpat borang , meh sini check mata ." Fuhh ! Nama I tergolong skali . So , dengan segala hormatnya, I kena test mata . Dan I xda rabun , cuma nurse tu kata mata I silau . centu la ayat dya .
Okey , after siap semua , kita semua kena suntik . Haish, mcm2 ragam . I tgok pon mcam sakit . Actually , tadak la sakit sgat . But , tgan I smpai skrg bengkak . Nasib xlenguh , klaw tak mmg I pergi klinik laa . Hewhew~ Pape own , jom layan gambar kat bawah . sekitar hari suntikan tu . Hikhik




See , mcam2 reaksi muka ada en . Okey , alang2 bawak kamera hari tu , lepas suntikan , kami masuk dlam kelas and snap picture ramai . Jom tgok ! :D


Okey laa , that's all for today . Doakan kecemerlangan kami dalam peperiksaan percubaan PMR'13 yea . :) I Love You, kawan ! :*