Followers

Monday, December 9, 2013

Detik 12 Malam

H e l l o and g o o d e v e n i n g to all my lovely readers :3 Hoho~ xD First of all , aku kene mukadimmah dulu sblom story . Kihkihkih . Hm , mungkin crita kali ni agak seram bg u alls and mungkin jgak story ni biasa2 . But bg aku , cukup seram sbb ak sndiri yg mengalaminya . Am I right ? K , nevermind .

Kisah ni berlaku , 9/12/13 pada detik 12.35 malam .Means, semalam punya crita .Okey , sebenarnya ak pown cuak nk crita . But, sekadar kongsikan untk tatapan kalian .Aku xtau apa aku merepek -.-" Terpulanglah pada saudara/saudari nak percaya atau pun tidak .Mungkin bende ni perasaan aku semata2 ataupon betul . Just kuatkan semangat ^_^ Dan apapon perasaan saudara/saudari semasa baca kisah ni , aku harap bende ni xkan brulang dlam hidop aku ! Kuatkan iman . Okey , aku rasa ayat aku skema tahap !@#$%^&*()_+
**
Semalam , tnggal la family aku dlam ruma tnpa adanya hero2 kami . Means , my dad and my bro . Lebih kurang pukul 10.45pm , mak adik and my sis masuk bilik . Tinggal aku and my sis sorang agy kt lua . Dlam pkol 11.30pm , my sis decide nk masuk bilik . Pda mulanya aku xnak lg msuk bilik sbb nk lyan Running Man . Nk try lyan . Well , i'm not k-popers .So , lupakan je niat tu . Xrasa menyesal or rugi . Hoho~ Apalagi , kami berdua masuk bilik . Sambil my sis lyan korean dlam fon , aku lyan fb dlam fon , kami sembang2 . Then , area pukul 12.15 a.m. , my sis tidor . Means , aku sorang2 je yg belom tido .

Mungkin dh terbiasa overnight :3 Hoho .So ,mata ni xterasa mengantuk . Aku layan punya layan fb . Ignore apa yg berlaku dkt sekeliling . Then aku rasa mcam , nk switch off lampu bilik . Ak bgun dri katil and ttop lampu . Bkan apa , kot2 tertido smbil lyan fb , xde la susah2 kene bgun balik . Bilik aku wktu tu mcam malap la suasana sbb adanya cahaya handfon aku . Hehe , Waktu tu dah pkol 12.25am maybe . Masa tu xngntuk lagi . Mata ni segar mcam pkol 7pm . Wikikiki~ 

# 12.35 a.m.# Tiba - tiba .................waktu aku tenga usha group Kami Budak 1998, xdak pasal2 ak denga org tenga cungkil tingkap bilik aku . Time tu , Ya Allah .Hanya tuhan yg tahu . Dgan berdebar bercmpur takot . Fuhh ! Mula2 aku denga tu , ak ignorekan jer . Ak anggap itu perasaan aku . 'silap denga kowt..' aku kata dalam hati . Aku pown teruskan lyan fb . Hikhik .Saba je la dgn org mcam aku . Sbb ak ni jenis xsuka pikir lbeh2 . Kang maken takot . Aku pown buat muka steady , mcam xda apa yg berlaku . 

Then , denga lagi buat kali kedua dan seterusnya . Bunyinya tetap sama ! Aku pown makin takot . :( Kalau ada bapak aku kat ruma , aku xtakot sgat . Ni pasai xdak bapak kt ruma . Ayh aku outstation 3hri 2mlm kt Kelantan ,ada keje . Abg aku plak xbalik ruma mlam semalam . Tu sbb aku takot tahap dewa . Then , aku kuatkan semangat . Aku biarkan bende tu bunyi . Aku diam , handfon aku yg tenga bersinar tuh aku tutup . Risau 'org luar' nmpak cahaya dlam bilik . Hehe

Then , aku diam . Dan terus diam . Pastu , bunyi lagi . Ya Allah ! apa bende tuh . Bunyi nya aku xboleh nak explain . Bkan "Kok kok kokk*ketuk pintu*" .Bgi aku bunyi tu mcam thief . Tu pasal aku takot . Huahuahua~ Dn mungkin juga bunyi tu spt org ketuk dinding rumah . Aku biarkan je . Aku jeling mata aku dkat tingkap bilik aku . Jeling punya jeling , bunyi lagi skali . dan terus brbunyi . Bunyi tu xberterusan . Stop kejap , then bunyi . Aku risau sgat tkot apa yg jadi . 

Aku pown cuit tgan kakak aku . Aku xkeluarkan suara sbb bila aku tkot , aku lgi takot nk kluarkan suara . Cuit punya cuit , xde apa2 respon dari kakak aku . Aduhhhh ! Tidor mati le pulakk -_-' Dah ler aku tenga takot . Then , bunyi tu xbrhenti lagi . Masih menemani aku . Aku cuit lgi kakak aku . Sbb nk suruh dia tgok blakang langsir tingkap uh . Kot2 ada pape . But , kakak ak xbrtindak balas . Fulamakkk ! Aku diamkan diri lagi . Satu patah perkataan ak xkeluar dri mulut aku . Mata wktu tu tenga menjeling dkat tingkap . Then , bunyi lagi . Bunyi tu makin lama makin perlahan . Tp xda perlahan sgat . Bkan suara manusia . But mcam tenga cungkil tingkap .

Dalam hati aku , 'Apakata aku pegi tido bilik parents ak then tnggal kakak aku sorg2 .'. maybe kakak ak xdenga bunyi tu . so dye xda tkot sgat c(: Ak pown pkir lg skali , kesian plak if ak tnggal kakak ak sorang2 . Wktu tu aku diam lagi . Then bunyi balik . Still sama bunyi tu . Aku nmpak bayang2 di sebalik langsir , but aku kata dlam hati "silap tgok kowt" .Well , langsir bilik ak kaler grey . tu yg nmpak mcam2 owh. ak pikir +. Nasib mlam smalam , mak ak bkak lampu dkat garaj kereta . Selang 5saat , bunyi lagi .

Aku dgan beraninya keluarkan suara . Seru nama kakak ak . Then kakak ak xbgi respon . Ya Allah , ak rasa nak lari terus waktu tuhh . Tiba2 kakak ak bg respon . ak pown xbuang masa ckap "Jom tidor dgan mak" .Dia pown tanya aku "kenapa?" aku ckap "Xda apa . Mai laa" Waktu tu bunyi dh berhenti , tp aku masih tkot . sbb tingkap bilik aku tak dikunci yg atas uh . It means , aku selak yg kunci bawah je . So aku risau laa . 

Without any delay , kami bangun and keluar bilik . Sambil mata aku duk menjeling buat kali terakhir dkat tingkap , sempat aku warning dkat kakak aku "Jangan bukak lampu bilik" .Aku risau 'org tu' nampak . Bilik ak dgan parents dekat sgat . So, ak bkak slow2 pintu bilik mak and masuk . Masa tu still berdebar . Then aku tanya mak aku "pagar kunci tak?" mak aku kata dah kunci . aku xpuas hati lagi , sambil selak langsir bilik mak .aku tanya lgi skali "pagar dh kunci ke?" mak aku kata dah kunci . n tny knp ? aku ckap ak denga bunyi bende . And ak terus diam . aku xsuka citer pape wktu tengh berdebar . 

Then aku ambik tempat nk tidor . Fikiran aku waktu tu tengah blankk . tengok jam pukul 1.10 a.m. Aku pown xnak pikir pape lgi , aku smbung layan fb . Haha xD nk berjaga mlam tu . kowt2 jadi pape . c(: Masa tu berdebar tahap kritikal , aku risau kot2 bende pelik trjadi ,, and konfirm 'org tu' serang bilik parents luh kan . Ak pown tanya kakak ak "Pintu bilik mak kunci tak?" dia kata tak kunci . Aku pown diam . Ak xnak pegi kunci kot2 , mak ak nmpak sgat mcm ad something xkena . Right ? Then ak pk psal safety , ak bgun dn kunci pintu bilik mak . Arghhh ! Apa2 jelahhh . 

Aku pandang kiri kanan , tgok2 mak and kakak aku masih tak tido . Masing2 duk kelipkan mata . Semua mcam tengah takot . Kalau aku ? Lagilah ... But aku pkir positif. Apa lagi , sambung lyan fb laa ! Hikhok :') Aku tgok mak n kakak aku kejap tido , pastu bgun balik . Kebetulan fon aku dh nk hbes bateri , aku off je laa . Tiba2 , aku denga langsir pintu bilik ak mcam ada org tepiskan . Xpa , ak pikir positif . Ak pown tgok jam ,pukul 2.00 am. "Ya Allah, lmbat lgi nak pkol 6 am" 

Mata xdpat nak lelapkan sehinggalah jam brapa aku xtau . Mata aku sndiri terlelap . Pagi tadi , Alhamdulillah tak da apa yg berlaku . Mungkin perasaan aku semata2? Hmmm . Fuhhh ! Cuak gila kowt . Maaf , entry kali ni agak panjang . haha . What's ur feeling ? :D Keep Calm and Istighfar . Leave your comment !

Thursday, November 21, 2013

Maafkan Aku

Maafkan aku seandainya aku tidak lagi seperti dulu :'( Bukan ini yang ku pinta.. Maafkan aku, teman.. Mungkin aku bukan seperti dulu lagi.. Maafkan aku sekali lagi.. Dan , maafkan aku seandainya perangai aku sudah berubah.. Bukan ini yang ku pinta.. Maafkan aku .

Jyeah ! New entry again . Maafkan aku. Ramai sangat tegur aku skrg , mereka kata aku xmcam dlu lgi . Mereka rndu aku yg dulu . Err, I'm sorry . I can't . Dan aku xtaw , apa yg aku berubah sekrang . Sbb semalam aku ada chat dgan sorang kwan , dia kata "Aku rndu kau yg dulu" .Aku diam . Tergamam seketika. Mungkin aku berubah . Sejujurnya aku xbertegur sgat dgn kawan2 . and aku xfamiliar mcm dulu lgi . Bukan kerana kehadiran insan istimewa dlam hidop aku . Mungkin kerana aku rindukan satu kenangan yg indah dimana kenangan tu xkan kembali lgi! Maaf , aku xmampu nk buat kalian gembira lagi . No time to play again . Hidop aku kene serious .

Sekali lagi aku kata , aku mintak maaf . Tak kira sapa pown hampa . Aku mntak maaf . Aku xsombong , cuma pemalu . Dan kpd kwan2 yg rndukan perangai gila2 aku tu , aku minta maaf . Aku bukan mcm tu lgi . Aku terasa dgan kwan2 . Ouch ! :'( Maafkan aku . Meneliti akan kelemahan dan kekurangan diri aku , itu yg membuatkan aku berubah . Demi menjaga kepentingan kawan , itu yg membuatkan aku berubah . Demi menjaga hbugan aku dgan si dia , itu yg membuatkn aku berubah . Dan demi Allah , aku nak berhijrah ke jalanNya . Namun , tak da sapapon support aku :( Itu yg buat aku berubah ! Aku lalui hidup aku sorang2 . Mengenal erti dugaan , cabaran dn sbgainya dlam hidop .

Mencari kekuatan dan semangat untuk meneruskannya . Mengajar aku untuk hidup lbeh berdikari . Itu yg membuatkan aku berubah :') Mengajar diri menjadi lbeh matang disebalik dugaan yg mendatang . Ujian Allah SWT tidak pernah henti2 . :'( How weak am I . "Ya Allah , tabahkanlah hati hambaMu ini" .Dugaan demi dugaan . Oh ! Skrg , aku cuma memikirkan result PMR . Yeah ! My result ! AAAAAAA !!!!!! Straight A or not ? That's my question . Maafkan aku kawan sbb aku dh berubah ! Aku xmampu nak jadi macam dulu lgi. But friends , if u need my help . You just call me . I lend my hand to help you . Trust me . Because i love you !


Hm , Okey laa . i need to stop here . Pray for me . Hope i will get straight A in PMR . And also to batch 98 . Maafkan aku ! Again and again .

Tuesday, November 19, 2013

Ya Allah ! Kuatkanlah aku..

Ya Allah , kuatkanlah aku dlam berhijrah ke jalan yang diredhaiMu Ya Allah :( Sesungguhnya hambaMu ini insan yang kerdil lagi lemah. .

**
Kadang-kadang nak berhijrah ke jalanNya bukan mudah.. Banyak dugaan kena lalui . Tp , just trust me , kalau niat kita kerana Allah SWT , apapon halangan dn dugaan , kita xkan pernah berputus asa.  Ya Allah , kuatkanlah imanku ! Sejujurnya , kehidupan aku dulu dn sekarang xde jauh bezanya . Tpi , keinginan nk berubah tu ada laa sikit. Muehehe :D Penggunaan laman sosial fb , buat aku membuka mata . Cewah ! Haha , kawan2 yg duk update psal aurat perempuan ! Yeah . itu yg mmbuatkn ak nak berubah . 

**
But kawan . Aku nak nasihatkn lah klaw nak berubah jgan la berubah secara mendadak . Slow2 je . Ok ? Betulkan niat dulu . Lepastu , boley la blaja pakai sarung kaki . Then , blaja pakai handguard . Jgan la pegi kuliah agama , balik tu terus berubah 100% . Sbb condition mcm ni buat kita terburu2 and buat kita berubah sebentar je . :) Tp , klau niat hampa strong , just move on . Kalau aku ,aku slow2 . Bcoz aku taw kekurangan diri aku . 

**
Dalam kita berhijrah ke jalanNya , ramai kwan2 tegur kita kan? Sehinggakan ada yg terkejut . "Ecey, alim nampak !" "Cewah ! Muslimahnya awak" "Eh eh ! Labuhnya tudung" "Bajet alim je kamu" "Knpa pakai handguard? Lengan baju kan dh menutupinya?" ..Mungkin kbnyakan kwan2 slalu kene tegur mcm tu kan ? Ala , klaw tak gitu , ada la sikit2 kan ? but aku , pena laa diusik kwan aku . "Ceh mira, alim dh skrg ! Muslimah tu" Aku senyum je . Sbb kita xtaw dia perli atau puji kita kan ? Kdg2 rasa malu sgat bila dia kata aku mcm tu . Tp , aku xgive up semudah itu . 

Eh , kalau betol kita nak berubah , kita xkan mudah terpengaruh dgan keadaan skrg ! Kdg2 , aku pown nak sgat berfesyen2 bagai . Cewah ! Haha Betol laa , aku xtipu :) Suka sgat tgok trend skrg . Tp , 2kali pkir , aku syg ayah aku . Serious talk . Apa2 pakaian aku pkai , slalu tertanya2 " Buat ayah hampir melangkah ke neraka sbb auratku?" 

Aku xtaw apehal aku bajet alim mlam ni . Haha Tp , aku xheran kowt . Honestly , pnah pertengahan tahun ritu , aku niat nak brubah . Tp, kwan2 xsupport . Dorang ikot style sgat . So , buat aku xde smngat . Hoho , Then aku pown stop laa . Ikot style skrg . Klau ikot naluri aku , aku lbeh suka pkai kasut sport klaw pegi jlan2 . Itu style aku . Tp , bila fikirkan balik , mujahadah xpkai gitu . Hewhew~ Aku pown tuka laa style . haha

**
Berbulan2 selepas tu , aku pown rasa mcam bebas sgat life ni . Haihh . Aku pown ambil lg skali peluang untuk berubah . Peluang yg ni aku xmain2 . Apa org nak kata , aku ignore je . Apa org hina ke kutuk etc. , yg penting aku dgan smngat aku ! Who cares? Kdg nk cari kwan yg sama dgan niat kita agak sukar . Sbb mereka nak kebebasan . Terlalu inginkan bende tu . But , wait ! aku xsalahkan mereka. Just move on ok :) Based on my opinion , nak berubah jadi mujahdah yg sejati mmg sukar dan terasa pahitnya . Sbb tu kita kena betulkan niat . Niat nak berubah kerana Allah ? In Shaa Allah ada jalannya :D Mungkin ada sstgah org da perasan dgan cara aku . Dorang terkejut or apapon aku xkesah . serious talk :) 

Okey laa , Aku rasa aku stop sini dulu entry kali ni . Just follow my new entry soon ! K bye ^^ "Ya Allah , kuatkanlah imanku . Aku ingin berubah"-Rusydeeartz.

Monday, August 26, 2013

Second Appoiment

Second appoiment . Alhamdulillah , and syukur kepada Allah SWT . TERsgatlah bersyukur coz anemia aku dh tadak. Means , aku bkan patient bgi anemia lgi . InsyaAllah smpai bila2 xD Rini second and last appoiment aku with doctor . If first appoiment with Dr Fatimah , but this time with Dr Solehuddin . Kay, thanks to my doctor ^^ Hri ni , patient kat pesakit luar ramai gila kot . Kalau nak dibandingkan dgn hri first appoiment aku , hri ni ramai skit . Dalam 5 jam jugak aku tunggu kat lua sblom msuk jumpa doktor .

Dalam pkul 8.30 am aku sampai hospital . Then , aku pi at kaunter pendaftaran . Blablabla* Tunggu dalam 1 1/2 jam jgak laa sblom prgi dkat kaunter saringan . Nurse sndirik ckap hri ni patient ramai . And ada gak kakak2 n abg2 yg prgi x-ray . Nk msuk U maybe -,- k nevermind . Then , mak aku ckp dkat nurse tu "Nak tau result untuk full blood picture." Pastu doktor tu suruh amik darah again . So , aku tnggu dpan bilik WOUND CARE . Lpas amik darah prgi bawak makmal . Dalam 15 minit , kluar result darah aku . K , sebelum doktor tgok result, better aku tgok dulu . Kelip kelip ; Hemoglobin- 12.2 . Mmg gembira kot . Hikhik Senyum sorang2 aku time tu . :)

WAktu tu pukul 12 noon daa . Duk kejap smpai giliran aku untuk jumpa doktor . Aku msuk and duduk atas kerusi , terus Dr. Solehuddin tnya aku pasal pemakanan , pendarahan , period . Ohhh , segan mau jawab Doc. -.- Hikhik And he said , condition aku dh baik . dia igt aku masuk wad ritu sekadar msuk ja , pdhal tmbah darah 2 beg . So , dye plk yg terkejut . Dya pon tanya aku "hri adik msuk wad tu mmg penat sungguh2 laa ?" Aku ckap je lah YA . dia tanya my mom "Dia (aku) kurang makan ke mcm mna ? Atau makan ok , cuma penat banyak?" Mak aku ckp semua beres, cuma penat laa.

Doktor pon amik satu paper pasal pnyakit aku dri Hosp. permaisuri Nur Zahirah, KT and gtau kat kami suma 'kira skrg ni , dia bkan berada tahap anemia dah laa. cuma dia kurang zat besi . and hari dya masuk wad , mungkin xckup darah ditambah dgan demam dan ada tonsil . kuman pon bnyk merebak dkat badan , tu yg buat dy xsihat . Kalau nak elok , ikot nasihat sayalah ,makan apa2 je yg boleh menambahkn zat besi' mak aku pon tanya maknn yg bleh tmbah zat besi selain kerang? Doktor tu pon smpat plak melawak "Banyak2 laa makan besi . bru tambah zat tu . Haha" then mak aku ckap "Habes laa nnti besi kt kedai tuu." doktor pon ckap "Besi kt kedai habis takpa , nnti masuk book of record" Satu bilik gelak inculde me . apaan sih doktor tu . Hoho then dia pon ckp dkat aku "Doktor dh xbagi laa awk ubat . Berhenti makan ubat . Takot2 kalau......." aku terus ckap "Ha , xnak dh ubat" Doktor, nurse and mak aku pon gelak . Doktor pon ckap "Haha , xnak dh ubat ? Xbest ke mcam mana tu?" aku senyum jee. Doktor pon perli aku kot "Nak ubat tambah darah tak ? Ke taknak jgak?" aku ckap "xnakk"

Serious talk , aku xsuka ubat . ritu pon 2 biji je aku makan . Naseb darah bertambah . Kalau takkk ........ Nampak permainannya ? Hehe Last sblum aku kluar bilik doktor , doktor ckap "appoiment ni kira xbuat dh laa. cuma kalau rasa penat2 je, datang hospital laa. check darah. Sbb awak bukan anemia untuk pergi ke talesmia . but , kurang zat besi ." Maka , habislah crita appoiment aku ! Happy kayhh ! xD



"Tinggalkan komen anda , bukti kehadiranmu"

Monday, July 29, 2013

First Appoiment

Fuh Fuh fuhh ! Mesti mulut korang muncung en . Lawak k lawak :P Okey , hri ni 29/7/2013. Awak tahu tak hari ni hari apa? Hari ni hari Isnin ! Maknanya, saya dah ckup sebulan keluar wad.. Yeayyy ! Ops, sorry . Xmau over sgat . Aku xsuka perli orang . ^_^ Hri ni, first appoiment aku ngan Dr. Fatimah. Cuak aih. I'll story what happen today, ok ? So, korang kena baca smpai habis . WAJIB tau . JustJoke#

Hari ni aku bangun mcam biasa la kan, pukul 6 pagi . Pastu , siapkan diri semua. area pukul 8.00 am, off to Hospital Besut. Wat cool suda. Smpai dkat hospital, aku and mak pi register and akak tu sruh prgi bilik no.3 untuk amik darah . So, sblum ambil darah. kena tunggu giliran dulu en. Kelip kelip mata duk tgok org lain . mcam2 penyakit bole nmpak. Haisy, penyakit2. Eh eh, over suda o.O Smpai la turn aku untuk amik darah. masuk bilik no.3 and amik darah pastu bawak pergi bilik no.9 (makmal) untuk tau result darah .

Lama tu mmg lama la kan . Dalam pukul 10.30, no.giliran aku 1027 bru terpapar di kaunter saringan. So, aku pi kaunter saringan dulu. untuk check degupan jantung, nadi dn sbgainya :D Pastu, nurse tu tnya aku "adik masuk wad ke sebelum ni ?" aku just anggukkan kepala la. da bnda btol an. Hewhew. Then dye ckap dkat aku "Dik, adik kena tunggu lama sikit la sblum jumpa doktor. sbb nak amik maklumat2 psal penyakit adik dkat wad. sbb adik dari wad kan . so, kertas2 n fail2 ada dalam wad 7." Aku pon ckap OKAY :) . Hehe, nbor waktu tu 1025. Aku mati2 igt xlama da nbor aku . tut tut* dye langkau pi nbor 1029. Means, aku lmbait lgi lha . K, sabo :( Haha

Area pukul 11 am, kluarlah dkat screen 1027 bilik 6. Aku and mak aku pon pi bilik no 6 . Lepastu doktor pon ckap "Darah adik dah comel ni, 11.3L . Hari adik kluar wad, darah adk 9 je" Aku senyum2 je . Hikhik, da xtaw nak reply apa . Pastu, doktor amik satu kertas tu pasal Zat Besi . Doktor pon kata "Adik kurang darah sbb kurangnya zat besi . Tgok ni, zat besi yg normal 10.3, tapi adik 2.3" Fuh , brapa kali ganda oooo . Aku senyum jelah. Sejurjurnya, mmg aku xbrape nak mkan sayuq2. Mmg terkejut la bila zat besi rndah. Dah kurang sgat en . Maybe darah aku comel sbb mkan ubat tambah darah . Kalau tak, mmg tak comel la. Haha xD

Pastu, doktor amik lgi satu paper yg pasai apa ntah . Protein kot . Doktor tnya and ckap dkat aku "Adik tak makan daging ke ? Sbb *protein* adik kurang . Yang normal 11, tp adik 3 je." Okey , aku mampu senyum je . Hoho , Alhamdulillah , ubat untuk kali ni kuantiti yg sedikit . Syukur sgat2. aku xlarat dh nak makan . Yg hri tu pon xhabis lgi . Banyak pulak tu . Membazir sgt :'( Next appoiment 26/8/2013. Untuk second appoiment , doktor suh amik darah untuk Blood Full Picture. Huh ! Darah lagikk . Dan untuk second time tu , bru doktor akan sahih punca anemia dalam diri aku, InsyaAllah . And , tuk blogger2 sekalian, mohon comment bgi yg tahu makanan yg boleh menmbahkan zat besi . Harap sgat ye :) Okey , byebye alls. Thanks for reading my story.

Wednesday, July 24, 2013

Anemia !

Maybe ramai blogger2 xtaw dan xberapa nak taw pasal anemia. Am I right ? Sebab anemia tak famous mcm talesmia, leukimia and segala jenis ...mia.. Hewhew Before that, aku nak bgtau hri ni PRK Dun Kuala Besut. Hihi , I know la ada yang tau . hoho Rasa mcm dup dap dup dap nak taw result mlam ni . Hijau okey menang . *sorry , xckop umo lgi* :p Ayah aku jdi pegawai PRK K.Besut. my dad jaga peti undi dkat pusat mengundi skola Nail. and abg aku lak duk kat Pencawang Bahagian .xmau blackout -.- ntah pape, hehe . Okey , berbalik pada citer aku , 25/6 aku masuk wad and doctor gtaw aku ada anemia.

Ye , ada yng tau dan ada yang xtau . Tpi , aku akan bgtau supaya kome suma taw  .bereh? Anemia atau kurang darah merah di mana jumlah sel darah merah / hemoglobin berada di bawah normal. Sel darah merah (hemoglobin) bereperanan mengangkut oksigen dari paru2 dan menghantarnya ke seluruh anggota badan . :) Sekarang , kome da tau en definisi ANEMIA. kalau nak detail lgi tnya MR GOOGLE . So , lepas aku keluar wad (29/6), nurse tinggalkan aku 5 jenis ubat . Dalam 1 hari, aku kena makan 9-12 biji . Sedih :'( Haha , aku mana suka mkan ubat . Bau ubat pon xley bla. Tdi mkan ubat pun rasa nak muntah . kira-kira 19 hari aku xmkan ubat yg nurse bgi. so , tdi aku mkan la 9 biji. 29/7 appoiment ng doctor. cmne la result .. Hmm, Okay , kat bawah aku bgi list symptom2 anemia :

  • kelopok mata pucat
  • sering kelelahan
  • hujung jari pucat
  • denyut jantung tidak teratur
  1. >10 (normal)
  2. 9-8.9(sederhana)
  3. 7-6.9 (teruk)
  4. <5.9(sangat teruk)
Hari aku masuk wad, darah merah aku 5.9 . So , masukkan darah 2 beg.. Banyakk :'( So, semua simptom2 kat atas ada dengan aku waktu aku sakit hari tu. Semua kata baru nampak muka aku yang sebenar pd hri ke3 dlam wad . awal2 dlam wad, depa kata pucat gila muka aku. hmm . Anemia berpunca daripada kekurangan zat besi, kekurangan vitamin, keluar darah haid secara mendadak dll. 

Aku berpunca dripda kekurangan zat besi . Well, aku xmakan sayur. hihi not my taste lo . We're difference okey . But , aku nasihatkan kt kome semua, makanlah sayur. buatlah ulam sekalipon , janji makan sayur . cayalah ! sayur buat kita sihat . Hewhew~ K la, bybye. Cena la aku nak habiskan ubat sebelum jumpa doktor 29hb nnti . Doakan untuk aku ye . ;)

Wednesday, July 17, 2013

Mencari Kekuatan ..

Bukan mudah untuk mencari kekuatan dalam diri sendiri . Di saat kita jatuh , bukan mudah untuk terus bangkit . Di saat kita gagal , bukan mudah untuk mencari kekuatan kembali . Namun , semangat untuk terus kehadapan membangkitkan aku dari lena ! Yeahh , aku berhak untuk berjaya . Tapi ? What should I do ? Smakin dkat nak exam PMR , smakin stress . Hmm :'( What's meaning all of this ? I can't be a strong girl .

Di saat kekuatan ingin pergi dalam diri ini , aku cuba bayangkan wajah kedua2 ibu bapaku . Iya ! Orang yang menjaga dn mendidik aku dri kecil smpai sekarang . Maka , disitulah diri aku ingin bangun dan bersemangat untuk hadapi semuanya . Yeahh , rupa2nya , kekuatan diri aku sedikit sebanyak ada pada wajah ibu bapaku . Ayah dan mak mengeluarkan wang untuk aku semata2 ingin melihat anaknya berjaya . Tetapi , mampukah aku berjaya ? INSYAALLAH, i will success in my life . Semalam , penceramah dari Gabungan Persekutuan Sekolah Semenanjung (GPMS) datang dkat skolah . He said "cuba bayangkan wajah kedua2 ibu bapa adik2. Adik2 nak ke jadi anak yg merugikan mereka ? Dengan wang , dia bagi adik2 untuk blaja . Fikir2kanlah . mana pilihan adik2. Ingin menjadi anak yang berguna atau anak yg merugikan?"

Kata-kata penceramah tdi membuatkan aku rasa bersemangat . Aku ingin mnjadi anak yang berguna . Now , bila semangat untuk belajar hilang , aku bayangkan wajah tenang ibu dan ayah yang sedang bekerja . Betapa susahnya mencari wang untuk anak2 . Namun , di sebalik ketenangan ibu dan ayah , di situlah terselit keresahan . Ye , aku cuba untuk memahami . Tapi , aku xmampu :'( Aku hanya ingin mencari kekuatan untuk diri aku . Secara jujurnya , ibu dan ayah pernah marah aku . tpi , itu tidak bermakna diri aku berhenti disitu . Aku bangun , aku cari kekuatan aku . aku fikir positif . Ye , Mak dan ayah sayang aku ! Sayang sangat taw ! Tapi , kenapa dia marah aku ? Well , mereka ingin aku bangkit dan terus bangkit . sepertimana Tun Abdul Rahman berusaha untuk mencapai kemerdekaan .

Aku masih ingat , sewaktu aku berada di klinik pd 25/6 sebelum dimasukkan ke dalam wad . dan disahkan ada penyakit _____. Ayah lah orang pertama yang risaukan aku waktu tu . Ayah tanya doktor "penyakit tu boleh sembuh tak?" wajah resah ayah terserlah . Hati aku rasa hiba . Lalu , aku mencari kekuatan untuk diri aku . Aku cuba kuat ! Di saat itulah , aku sedar mak dan ayah sayangkan aku . Walaupun marah , namun tak bermakna dia benci aku . Yeahh ! Aku mampu untuk berjaya . I'm promise , mom and dad ! :') Terima kasih kerana disebalik ketenangan wajah mak dan ayah , memberikan aku sebuah kekuatan ! Straight A PMR , InsyaAllah . Aminn


Friday, July 5, 2013

Ward : 5Days 4Night (II)

Assalamualaikum dan good evening ! :)

Dingin rasa petang ni.. Cuaca pun mendung saja.. After hbis stadi , aku amik laptop and amik masa untuk update ini blog.. Rasa mcm tempat luahan aku pon ade :) Nevermind kayh? Aku mlas nk ulas pnjg2 en. Terus ke topik aku.. Hikhik untuk korang yg dh baca entry aku sblum ni , ofcoz korang tau kan apa masalah aku . hewhew untk kwn2 yg terlepas baca tu , korang leh KLIK SINI .Bru korang paham k xD Tak lama own . Just take five.

K , Area pukol 3 ptg aku pi masuk dlma Wad 7 (khas perempuan > 12 thn) . Aku n parents pergi dkat nurse . Nak check in la kononnya . Then , sorang nurse bawak aku masuk dalam 1bilik yg ada 7 katil je . So , aku stay bed nombor 24. I'm proud bcoz bed aku dkat dgn tandas n bilik solat. Pastu , aku pon duduk atas katil while parents aku duk borak2 dgn patient katil depan . :) First day dalam wad, okey je . Tak da apa yg sakit . Jarum or anything else ? Memang tak da. Just dye check oksigen , degupan jantung and nadi. Disbbkan aku pon xberapa nak shat sgt time tu , dgan muka pucatnya . dh mcm mayat hidup :O .Oksigen alhamdulillah okey time tu . Dgupan jantung aku waktu tu agak teruk. Laju sgt dy berdegup smpai2 nurse tnya aku "adk brdebar ke?" aku pon ckap "xde lah. Ok je" xD And nadi aku pon brgerak laju . Normal bgi umo aku ialah 70-80.. tp aku 120 time tu . About suhu badan untuk first day, hmm 39.5 C.. Demam panas . Untuk hari tu , ubat , jarum, air , darah dan sebagainya tadak diberi kat aku . Best ! Ni bru betul hospital. hikhok 

first day masuk wad. Boley la mkan ayam panggang ! :P

Next day (26/6/13) area pukul 10 pg. sorang nurse datang dkat aku. dye mai amik darah . Selang 15 minit, sorang doktor dtg dkt aku . Dye mai amik darah . Punyalah sakit . Asyik amik darah je :'( Nurse amik darah untuk tau jenis darah aku . Doktor amik drah untuk check sama ada ada kuman / tak dlm darah aku . Alhamdulillah xda kuman :) Okay , pkul 12.15 noon, sorang nurse and sorang doktor datang dkat aku sambil bawak 1 peti yg dlamnya ada 1beg darah . Wow ! Takotnya . :3 Masa tu , jarum mulalah disuntik kat tangan . And darah jenis A mulalah dimasukkan ke dlam wayar kt tangan aku . "Takpe Amirah . Sakit untuk kali ni je k sayang . Bertahan mirah ! Aku kena kuat ! " bisik hatiku dalam diam . Sakit sgat time tu . Tp , sakit tu hilang selang bberapa minit shja. Tidoq bangun tidoq bangun , xhabis2 lagi darah 1 beg . Sampailah jam 7.45 pm, brulah habis ke titisan darah yg terakhir . Terasa lega sedikit . Nurse dtang and buang wayar di tangan . T/hari pd hri tu , doktor datang check tekak aku , and she said "tonsil adik mcm nak bernanah. Esok boleh la makn ais krim or jelly k?" aku just mengangguk2kan kepala tanda faham . Malam tu , startlah masukkan ubat antibiotik melalui jarum . And nurse pon dh mula dtg dkat aku bgi ubat demam and mcm2 lah . Suhu badan semakin berkurang . Nadi masih bergerak laju . Saba je lha :'(

First bag . Tangan kanan :)

Third day (27/6/2013) Pagi2 buta lagi ,pukul 5.30 am, sorang nurse datang dkat aku . Dye kejutkan  aku "dik, dik.. Akak nak amik darah sikit ni. Kejap ea" aku menghulurkan tangan kanan . Then , aku sambung tidoq balik. Hehe Dalam pkol 8, sorang nurse datang dkat aku nak masukkan ubat antibiotik . Then, dye kata dkat mak aku "rasanya adik ni kena masukkan darah 1beg lgi. Dgar2 centu la. Kena tnggu doktor dlu. Klau xsalah adk ni dh . coz 2 orang pnyakit anemia" Ok , aku gelisah time tu . "Banyak sgt ke darah yg xckup ? Knp mcm ni?" aku termenung mcm nak xnak je :) Sabar Mirah. keep smiling dears :* Dalam pkol 10 am, nurse yg pgi td dtg dkat aku. dy nak amik darah lgi skali . dy ckap "Darah pgi tdi beku dik." Aku senyum lebar . dah biasa dgn amik darah. So, xsakit sgat . Pukul 12.30 at noon , sorang nurse and 2 org doktor dtg dkat aku smbil bwk peti yg dlam tu ada 1beg darah . 'Fuh ! Darah lagi' Bertahan sayang. :) Waktu tu , kawan2 ayah datang melawat aku . Terharu ok. Haha at de same time , darah mcm nak xnak je mengalir masuk dlam wayar . Pastu nurse dtang bwak 1 jarum yg saiznya lbih bsar sedikit dri yg aku pakai waktu tu . sorang nurse dtg dkat aku n cabut jarum yg aku pakai, and suntik jarum baru . Sakitttttt ! Tp , jarum baru disuntik di bhg. pergelangan tgn kiri. lenguh and mcm2. After hbis darah beg ke2, air dimasukkan plk ke dalam wayar . Semua skali 6 botol . Sakit tak sakit, sabaq je la . :) Kena kuat . Hewhew~  


second bag . Jarum belah kiri.

4th and 5th day maybe xdak cerita sgat . Cuma suhu badan aku naik turun naik turun. Alhamdulillah hari ke5, suhu badan aku dah normal 36.5 C. So , doctor bg chance aku balik hari sabtu . Yeahhh ! Begitulah cerita seorang hamba Allah yang menghidap penyakit ANEMIA dimana kepekatan darah merah kurang.. Batuk2, pucat2, penat, pitam dan sbgainya terjawab hanya krna sakit perut yang disengajakan tu . 


Tuesday, July 2, 2013

Ward : 5days 4Night

Assalamualaikum dan selamat petang warga blogger ^_^
Senyumanmu , menggodaku . aumm .

Uda lama gue ndak update ini blog . rindu sama kalian :'( 1bulan lebih gue ninggalin blog ini . maap ya teman2 . Hehe "Indon nya uda datangg" Okey , seriously da lama aku xupdate blog . Am i right ? Sorry yea . Pagi ,petang, malam, aku ada extra class. so , ta sempat nk update . bkan tanah blog je aku biarkan , tanah facebook pon aku xhirau . sorry bnyak2 :) So , this time aku take a chance for updating this blog . even my grammar is tunggang langgang , at least i try to be better . Practise make perfect . Right ? 

Okey , berbalik pada tajuk utama buletin harian kitak . 'Ward : 5Days, 4Night' .Bkan ke lama tu bunyinya ? Yea, memang lama tapi best . mcam adventure pon ada . You know? haha okey , ntah pape. :3 Btw, aku just nak bagitau yg aku masuk wad slama 5 hari 4 malam . Lama an ? Sabo aje lha . dah le first time aku masuk wad. sblum ni mmang xpenah masuk wad. tgok org dlam wad penah la . Memang siksa kan sakit ni :'( Aku ok klau sakit , tp tolong jangan bgi aku mkn ubat . Itu je yg aku minta . xbnyak own . Hmm , Tentu korang tertanya2 en , KENAPA AKU MASUK WAD ? AKU SAKIT APA ? 

Al-kisahnya ceni , hari Selasa lepas 25/6 , aku p skolah . so , area pukul 11.05 am aku sakit perot dan batuk2 . Batuk tu maybe dh lama . One week ago. sakit perut maybe xbersahur . cause hri tu aku puasa . budak rajin memang puasa ^^ Then , sakit perut yg sengaja disakitkan tu xdpat ku tahan . So , aku mntak kebenaran nak balik . saja, nak mengada2 . Hikhik , pastu cikgu kol ayah aku suh datang amik aku . Apa lgi , ayah aku yg keja dkat skolah sebelah pon mai amik aku . Ntah knpa hri tu ayah aku caring gila . Hikhik dy pon tnya aku "Pastu , kak Irah nk g klinik tak?" aku pon ckap "ikot laa. boleh gak" time dkat skolah , mmg aku xterfikir pon pasal jarum or anything else . Nak smpai dkat klinik bru terdetik kat hati aku "Eee ! Takutnya jarum . " Tapi , sabo aje la . Hewhew~ 

Smpai kt klinik tnggu dlam 15 minit smpai lha turn aku . Aku masuk dlam bilik tu , ada misi laki tu . dy tnya mcm2 . then dy kata "Dik , nak amik darah sikit boleh ?" Dengan redhanya aku jawab "Boleh je" Masa tu , aku xfikir pasal sakitnya nak amik darah . Smpai masa nak amik darah , tercabut le satu kasut aku . Kemain takot woh . Tp, xde la sakit sgat nak amik darah . Best pulak tu . Haha Kawan2 bole try auw :) Then , ayah aku bawak darah pergi makmal . and result keluar . Pastu , org dekat makmal pon mai skali dtg kt aku . Duk dlam bilik tu , semua suster laki 2 org n pembantu makmal tu termasuklah ayah aku terkejut . Tgok result darah HGB (Hemoglobin) 5.9. Punyalah terkejut dorang . Aku buat muka cool je . sbb aku tataw amende semua tu . Hikhik . Misi laki tdi terus check mata aku . and dy kata "mata adik kuning" misi tu kata lagi "Nak detect penyakit lain , tp terkenanya penyakit lain. Kalau hemoglobin 5.9, kena masuk wad ni" Time tu la bru muka aku berubah . Dari pucat makin pucat . Misi laki tu kata at ayah aku "Kena bawak jumpa doktor . pastu kalau doktor suh masuk wad, kena masuk wad laa . sbb 5.9 ni dh betul2 sikit darah . as usually, mmg org kena masuk wad :) "

Tunggu dalam 20 minit , aku pun masuk jumpa doktor . Still dkat Klinik Kg Raja . At first , dr xperasan yg hemoglobin aku rndah . Ntah mcm mana dy perasan . So , dy pon terkejut gak . And she said "Dtg dgn sape dik ?" Aku pon kata "dengan ayah" and she said again "Panggil ayah adik masuk . Adik kena masuk wad ni" Aku pon terus pnggel ayah kt lua . Ayah pon ckap2 dgn doktor psal penyakit aku. And doktor pon ckap , "Hri ni jgak adk kena masuk wad . darah adik dua kali ganda dri yg normal . Adik tnggu kt lua , biaq sy buat surat untuk ke hospital Besut . Nnti kt sana , adik masuk Wad 7 ek . Nti sy kol nurse dkat sana ." So , aku dgn ayah aku tnggu kt luar . dlam pkul 1.15 aku amik surat yg psal transfer aku ke Hospital Besut . Aku pon p lha . Mmg sedih tak terkata . Well , I tak penah masuk wad dan tak pernah sakit . bgi aku , ini dh cukup kejam tau . Haha 

Next, dalam pukul 2.45 pm aku pergi Hospital Besut . mak n ayah aku ckap2 dulu dgn org dkat Emergency tu . so , dy sruh p Wad 7 . aku pon prgi lah . So , masuk wad 7 dlam pkul 3 ptg . :) Okey lah , next story aku cerita keadaan aku dalam wad okey selama 5hari 4 malam tu . Okey , byebye . Drop your comment here ^_^