Followers

Tuesday, December 31, 2013

GoodBye 2013

"Menjengah tahun baru, umpama mengintai azam baru, peluang baru, gaya hidup baru.. Segalanya memerlukan pemikiran yg baru, sebersih embun di hujung rumput.." :)

Alhamdulillah, cuaca hri ni mendung .Hanya menunggu masa untk hujan , seakan2 mengerti bahawa 2013 akn melabuhkan tirainya.. Air hujan yg turun, mengiringi pemergian 2013 dn mmbawa pulang 2014.. Choi ! Ayt mkan dalam :'3 Hikhik . Berbalik kpd statement ak yg mula2, "menjengah thun baru....bla bla bla.." tlah membangkitkan smngat ak untk mencipta azam bru. Sejujurnya, ak dh fed up dgan azam tahun bru aku..

Jujur aku kata, stiap kali nk msuk thun bru, mesti ak baca buku Motivasi Alihan Pelajar. Kononnya di situ ada terselit azam aku.. Then , ak catat dlm sebuah buku nota aku, kononnya lg dlam tu smua psal life ak untk tahun tersebut.. Tp, bila msuk penggal 1 bg thun tuh, haram jadah ! Satu pown tak terlaksana.. Kdg2, sush sgat nk disiplinkan diri dgn semua nih.. kalau kita usaha, doa dan seterusnya tawakkal. InsyaAllah Allah permudahkan :)

Okey, aku nk flashback blik apa yg brlaku spnjang 2013.. bg aku, thun ni ckop2 mmberi kesan bgi diri aku.. Belajar untuk matang dlam setiap keadaan, belajar supaya bijak mnggunakan peluang yg ada dll.. Ckoplah dgan result PMR bru2 ni mmbuatkn aku mmbuka mata. Yeahh ! Amirah, you can do it ! xD aku xnak lgi result SPM'15 ak main2 mcm PMR.. Ak syukur sbb kehadiran senior2 termasuk family, bg kata2 smngat dkat aku.. Katanya jgan terlalu berhoneymoon. Okey, aku faham ;)

Dan bg aku, 2013 paling bnyak kngan aku dgan kwan2 satu batch and exspecially with my classmate ^_^ Ayt ak merujuk pd kem2 yg terlaksana jua.. Kem Fasa 1 dkt maktab Sultan Mizan, Kem Fasa 2, Kompleks Rakan Muda.. And most important rombongan untk kelas aku.. Yehaa ! I can't forget that's moment.. Wlaupon masa pergi trip kt Ganu, aku xdduk dlam satu geng. Jalan pown hnya dlam 5/6 org.. Tp, bersyukur :') Bg aku lagi, 2013 ,batch aku paling diberi perhatian oleh guru2 skolah tuh.. Wikikiki~ Biasa laa, nak exam katanya.. Tp, maaf cikgu.. Mungkin pencapaian skolah thun ni untk PMR turun sedikit..

Walaupun bnyak halangan dn dugaan spnjang perjalanan hidop aku dlm thun 2013, namun aku tetap bangkit dn terus bangkit.. Terkadang aku terasa jatuhnya diri aku a/b menerima kegagalan.. Tpi, aku berfikir ke hadapan.. Jdikan perkara yg lepas adalah satu titik permulaan dimana aku perlu beringat dlm sesuatu prkara.. Cewah ! Ayt aku. Xleh blaaa . Grr, skema dorhh !

Besok, skolah dh start bg sesi 2014.. Okey, jujur aku kata adalah terasa rajinnya sedikit nak jejak kaki kat skola.. Hoho~ Sokey, semangat semangat semangat !!!! Doakan yg terbaik buat aku.. Pilihan terbaik aku ialah pilihan yg aku pilih sndiri.. Bukan dri paksaan org lain, bkan dri pilihan kwan2.. bkan dri kehendak keluarga mahupun saudara.. Tp, PILIHAN AKUU ! Nak masuk kelas untk aliran bru, jgan ikot kwan.. Xpa, untk kali ni, belajar berdikari.. Xpa lahh xduk skali dgan classmate form 3 pown, jnji kita masih berada dibwh satu pertalian PERSAHABATAN.. Wikikiki~ Okengg, Assalamualaikumm ^_^ Wait for my new entry bah !


Saturday, December 28, 2013

Dirimu Dirindu

Assalamualaikum dan selamat malam . Mcam besa lha kan intro entry aku :') bak kata sorang juri #PencetusUmmah ,pembukaan seelok2nya bgi salam dulu . Bukannya keluarkan pantun . Memandangkn wktu skrg dh midnight , dgan suasana bilik yg sunyi tp terang benderang dgn lampu bilik yg belom dittop, aku capai laptop atas meja dn bkak blog and post new entry . Xmampu lagi ak bertahan. Dirimu kini dirindui . :'( How long I miss you,dears.. Betullah org kata perempuan 9nafsu, 1akal.. Ok, rasanya ak xperlulah nk explain apa2..

Sejujurnya ak kata, mmg ak rndu gila2 dkt dia.. Dh brapa lama aku xcontact dy.. Kalau next year? Lagilah susahh.. Hanya Allah yg tahu perasaan aku.. :/ Sabar Mirah Sabar.. Yes, mngkin dia xnmpak keikhlasan ak mencintai, menyayangi dia.. Tp, itulah yang realitinya.. Ak syg dya.. Dn yg paling penting, ak rndu dy.. :) Ak rasa, untk kali ni aku xboleh brtahan lgi.. Rindu sgat2.. Mngkin perasaan kali ni ak xdpat ditahan kerna trlalu lama ak pendam.. Astagfirullah :'(

Agak sukar untk bertentang muka.. Apatah lgi untk berhubung. Tp, klaw diulas kmbali , smua ni xperlu untk berhubung, bertemu, berkomunikasi dan segala jenis ber... Ckoplah serahkan segala2nya kepada Ilahi.. Seandainya dy milikku, InsyaAllah dgan izinNya, hatiku dn hatinya pasti bertemu.. Satu mesej dri dia, ckop buat aku lega dn tersenyum. Tp itu semua belum pasti kapan akan berulangg . Be strong, Mirahh !

Ok ak jujur lgi, sememangnya ak risau sgat untk tahun dpan . Life dy as a student, mesti lbehkan kpd persekitaran yg freedom dri pelbagai segi. be honestly ak xreti nk ckp freedom mcm mana, tp itulah hakikatnya kehidupan pelajar. Spnjang ak xcontact dy untk thun dpan , aku risau dy bahagia dgan org lain tanpa aku sedar. :( Bkan boleh caya sgat laki niy.. Tersgatlah aku risau.. If dy skola suma laki, ak xrisau. Ini yg laki n prmpuan.. Ya Allah... But i hope, everything gonna be okay. wlaupon ak kena tnggu dy brapa tahun lama lgi, itulah lumrah dlam sesuatu yg tidak pasti :')

Okey, Mirah ? Stop taruhkan harapan yg terlalu tinggi dgn lelaki.. Jgan lukakan hati kecil ak dimana perlu belajar pelbagai corak kehidupan. "Kalau dy ikhlas cintakan kita, dy juga akn ikhlas menunggu kita". Okey.. Kuatkan semangat Mirahh . 2014 will coming soon ! Focus on ur future, dears. La Tahzan. Allah with myself. Keep calm and always strong, my heart.

Hati mana xmerindui insan yg pernah bahagiakn kita. Right ? Air mata mana yg xmengalir a/b ada insan merindui seorang lg insan yg lain? Perempuan mana xsygkan lelaki yg prnah dy menaruh harapan? Ok, ak dh start merepek.. Kesimpulan dlam entry kali ni, aku ,  tersgatlah merindui kawan2 , dan yg paling penting rindu my super hero ................. :') Ok, stop ! wlaupon rndu ak xberbalas, ckoplah aku ikhlas merindumu.. Bahagiamu, bahagiaku jua. Namun, sedihku bkanlah sedihmu.. Aku doakan kau bahagia.. Tolong jgan tnggalkn aku. Tp igt, next year bila kau dh ada yg baru. TOLONG jujur dgan aku.. Tolong berterus terang.. Aku xnak semua ni bahagia dgan penuh penipuan.. Ak harap kau xda org lain..

Sepanjang kita tak contact, sy nk awk jaga diri, jaga solat, jaga hbugan with ur family. Jgan nakal2, blaja rajen2. Jdikan kegagalan semalam, semangat kita untuk hari ni. Mungkinn sukar lgi untk sy ucapkan pelbagi jenis ucapan dkat awak.. Kita doa sama2 . InsyaAllah Allah SWT permudahkan. Allah know everything, dears. Good MorNite ! Fir.....Ami :')

Friday, December 20, 2013

PMR Victim'13

Assalamualaikum wbt dan selamat malam . Selang bberapa hri aku xupdate blog .Maka , mlam ni aku
rjenkan diri dn mmbiarkan jari jemari menari di atas keyboard . Memandangkn ak ada satu cerita nk kongsi dkat hampa smua pasal result PMR semalam :) First skali , aku bersyukur dgan rezeki Allah SWT bgi dkat aku . Dan Terima Kasih kepada guru2 aku yg mengajar aku wktu Form 3 .Wlaupon xdpat straight A dan xmelepasi target aku , aku syukur sangat2 . Alhamdulillah jgak sbb aku xmenitiskan air mata kegagalan mahupun air mata kecewa . Nak kata gembira tidak jgak sbb ada rakan2 yg mndpat lbeh A dripda aku . Cukuplah tersenyum. Be honestly ,aku xrasa malu dgan keputusan yg aku trima kali ni :) Kiranya memadai laa dgan usaha aku selama ni .Ditambah wktu blaja xberapa nk serious . Kdg main2, kdg ok. Hehe :)


Semalam aku bangun pkol 6.30 am.. Kononnya bersemangat tahap dewa nk ambik result . Then siap2 semua . Area pkul 11 am aku pergi skola . So , masa smpai skola cikgu2 ada buat majlis sedikit untuk meraikan calon2 yg dpat 8A :') Wlaupon xramai , tp itu sajalah yg dpat kami berikan kepada sekolah . InsyaAllah , akan diberikan lbeh lgi nnti SPM 2015 . Berapa result aku , itu tidak mnjdi pertanyaan buat kalian :) Tp Alhamdulillah semuanya lulus . Syukur sangat2 . Semoga dgan result aku kali ni , mnjdi pembakar semangat untuk aku melangkah ke Tingkatan 4 .

Berbekalkan serba sedikit pengalaman dri senior2 yg prihatin , ak pon rasa sedikit b'semangat untk teruskan semua ni . Dgan hadirnya sahabat2 seperjuangan yg mmberikan kata2 semangat , aku berusaha melangkah gagah ke hdapan . Fikir positif tntang keputusan kali ni . Tiba2 terngiang2 suara sorang senior aku , dy pesan "Lepas ni, xperlu sdeh2 lgi dgn result tuhh . Sbb skrg dia duk blkang kita . bnda lepas dh . Kita xyah peduli dgn bnda yg lepas . kita pndang ke hdapan . Lihat ke hdapan . Bkan kata xperlu dgan yg blkang , tp yg blakang jdikan iktibar" Okey , terharu shiakkk dengar ayat tuh . Hihi

Sejujurnya , bila aku bersendirian , terasa kecewa dan sebak di hati dgn keputusan PMR'13 . Tpi , bila difikirkan kembali , tiada apa yg perlu dikecewakan :) Allah SWT tahu apa yg terbaik buat aku . Mungkin dgn keputusan ni , aku makin sedar dgan kelalaian aku . Mana xnya , PMR sebulan je lg , dunia facebook dan blogging masih aku aktifkan . Study hard ntah kemana . Esok exam , hri ni bru bersungguh2 . Aura PMR sukar nak berputik dlm hati . Hehe . So , syukur dgan rezeki Allah SWT . bgi aku , keputusan semalam tidak ada kurangnya dn tidak ada lebihnya bgi org seperti aku .Mampu lgi tersenyum di khalayak rmai . Tiada sedikitpon rasa kecewa . Namun terasa menyesal . :D

Dalam masa yg sama, aku bersyukur dan tersangatlh bersyukur sbb subject SAINS aku dpat A. mmg aku tak expect yg aku dpat A . Sbb , dri awal tahun smpai laa percubaan PMR , aku slalu dpat gred C dlam subject Sains :') ntah kenapa. Minat aku ada pada Sains , tp tidak terasa untuk mendalami lbeh lgi . Ditambah pula blan 6 , aku masuk wad 5 hari . spnjg 5hari , aku tertingal 2 bab dri sukatan pelajaran subjek Sains . Wktu tu , aku xterasa nak belaja lgi >.< Sampailah sedar bhwa esok (hri PMR) exam Sains . Aku pergi jumpa cikgu sains, tnya dia soalan yg aku xfham . Hri tu bnyak bab yg aku tnya smpailah aku fham btol2 terutamanya bab Air Pressure. Nowaday , aku suka bab tuhh . Lepas jmpa cikgu sains , aku rasa aku minat gila dgan Sains . Seriously :')

And soal subject lain , aku berpuas hati dgan gred2 tersebut . Wlaupon berbeza gred , tapi aku reda . sbb aku sedar dgan usaha aku selama ni . Walhal , aku jadikan semuanya satu pengajaran yg ckop bermakna buat aku . Rasa mcm nk bangun dan bangkit dri semua niy !! Untuk SPM , aku xkan sia2kan lagi . InsyaAllah . Semoga dipermudahkan oleh-Nya . Dan sampai sekarang aku tengah konfius nk pilih aliran hape thun dpan . Sama ada akaun or sains tulen . Bnyak jgak aku mengadap dengn senior tnya pengalaman mereka semasa di tingkatan 4 . Apapon , mintaklah dengan Allah SWT supaya dia bgi kita petunjuk . Okeyla , aku stop smpai sini dulu entry kali ni . Moh lyan Maharaja Lawak Mega :-D apa2pon , doakan kejayaan aku di dunia dn di akhirat . Assalamualaikum :*

Monday, December 9, 2013

Detik 12 Malam

H e l l o and g o o d e v e n i n g to all my lovely readers :3 Hoho~ xD First of all , aku kene mukadimmah dulu sblom story . Kihkihkih . Hm , mungkin crita kali ni agak seram bg u alls and mungkin jgak story ni biasa2 . But bg aku , cukup seram sbb ak sndiri yg mengalaminya . Am I right ? K , nevermind .

Kisah ni berlaku , 9/12/13 pada detik 12.35 malam .Means, semalam punya crita .Okey , sebenarnya ak pown cuak nk crita . But, sekadar kongsikan untk tatapan kalian .Aku xtau apa aku merepek -.-" Terpulanglah pada saudara/saudari nak percaya atau pun tidak .Mungkin bende ni perasaan aku semata2 ataupon betul . Just kuatkan semangat ^_^ Dan apapon perasaan saudara/saudari semasa baca kisah ni , aku harap bende ni xkan brulang dlam hidop aku ! Kuatkan iman . Okey , aku rasa ayat aku skema tahap !@#$%^&*()_+
**
Semalam , tnggal la family aku dlam ruma tnpa adanya hero2 kami . Means , my dad and my bro . Lebih kurang pukul 10.45pm , mak adik and my sis masuk bilik . Tinggal aku and my sis sorang agy kt lua . Dlam pkol 11.30pm , my sis decide nk masuk bilik . Pda mulanya aku xnak lg msuk bilik sbb nk lyan Running Man . Nk try lyan . Well , i'm not k-popers .So , lupakan je niat tu . Xrasa menyesal or rugi . Hoho~ Apalagi , kami berdua masuk bilik . Sambil my sis lyan korean dlam fon , aku lyan fb dlam fon , kami sembang2 . Then , area pukul 12.15 a.m. , my sis tidor . Means , aku sorang2 je yg belom tido .

Mungkin dh terbiasa overnight :3 Hoho .So ,mata ni xterasa mengantuk . Aku layan punya layan fb . Ignore apa yg berlaku dkt sekeliling . Then aku rasa mcam , nk switch off lampu bilik . Ak bgun dri katil and ttop lampu . Bkan apa , kot2 tertido smbil lyan fb , xde la susah2 kene bgun balik . Bilik aku wktu tu mcam malap la suasana sbb adanya cahaya handfon aku . Hehe , Waktu tu dah pkol 12.25am maybe . Masa tu xngntuk lagi . Mata ni segar mcam pkol 7pm . Wikikiki~ 

# 12.35 a.m.# Tiba - tiba .................waktu aku tenga usha group Kami Budak 1998, xdak pasal2 ak denga org tenga cungkil tingkap bilik aku . Time tu , Ya Allah .Hanya tuhan yg tahu . Dgan berdebar bercmpur takot . Fuhh ! Mula2 aku denga tu , ak ignorekan jer . Ak anggap itu perasaan aku . 'silap denga kowt..' aku kata dalam hati . Aku pown teruskan lyan fb . Hikhik .Saba je la dgn org mcam aku . Sbb ak ni jenis xsuka pikir lbeh2 . Kang maken takot . Aku pown buat muka steady , mcam xda apa yg berlaku . 

Then , denga lagi buat kali kedua dan seterusnya . Bunyinya tetap sama ! Aku pown makin takot . :( Kalau ada bapak aku kat ruma , aku xtakot sgat . Ni pasai xdak bapak kt ruma . Ayh aku outstation 3hri 2mlm kt Kelantan ,ada keje . Abg aku plak xbalik ruma mlam semalam . Tu sbb aku takot tahap dewa . Then , aku kuatkan semangat . Aku biarkan bende tu bunyi . Aku diam , handfon aku yg tenga bersinar tuh aku tutup . Risau 'org luar' nmpak cahaya dlam bilik . Hehe

Then , aku diam . Dan terus diam . Pastu , bunyi lagi . Ya Allah ! apa bende tuh . Bunyi nya aku xboleh nak explain . Bkan "Kok kok kokk*ketuk pintu*" .Bgi aku bunyi tu mcam thief . Tu pasal aku takot . Huahuahua~ Dn mungkin juga bunyi tu spt org ketuk dinding rumah . Aku biarkan je . Aku jeling mata aku dkat tingkap bilik aku . Jeling punya jeling , bunyi lagi skali . dan terus brbunyi . Bunyi tu xberterusan . Stop kejap , then bunyi . Aku risau sgat tkot apa yg jadi . 

Aku pown cuit tgan kakak aku . Aku xkeluarkan suara sbb bila aku tkot , aku lgi takot nk kluarkan suara . Cuit punya cuit , xde apa2 respon dari kakak aku . Aduhhhh ! Tidor mati le pulakk -_-' Dah ler aku tenga takot . Then , bunyi tu xbrhenti lagi . Masih menemani aku . Aku cuit lgi kakak aku . Sbb nk suruh dia tgok blakang langsir tingkap uh . Kot2 ada pape . But , kakak ak xbrtindak balas . Fulamakkk ! Aku diamkan diri lagi . Satu patah perkataan ak xkeluar dri mulut aku . Mata wktu tu tenga menjeling dkat tingkap . Then , bunyi lagi . Bunyi tu makin lama makin perlahan . Tp xda perlahan sgat . Bkan suara manusia . But mcam tenga cungkil tingkap .

Dalam hati aku , 'Apakata aku pegi tido bilik parents ak then tnggal kakak aku sorg2 .'. maybe kakak ak xdenga bunyi tu . so dye xda tkot sgat c(: Ak pown pkir lg skali , kesian plak if ak tnggal kakak ak sorang2 . Wktu tu aku diam lagi . Then bunyi balik . Still sama bunyi tu . Aku nmpak bayang2 di sebalik langsir , but aku kata dlam hati "silap tgok kowt" .Well , langsir bilik ak kaler grey . tu yg nmpak mcam2 owh. ak pikir +. Nasib mlam smalam , mak ak bkak lampu dkat garaj kereta . Selang 5saat , bunyi lagi .

Aku dgan beraninya keluarkan suara . Seru nama kakak ak . Then kakak ak xbgi respon . Ya Allah , ak rasa nak lari terus waktu tuhh . Tiba2 kakak ak bg respon . ak pown xbuang masa ckap "Jom tidor dgan mak" .Dia pown tanya aku "kenapa?" aku ckap "Xda apa . Mai laa" Waktu tu bunyi dh berhenti , tp aku masih tkot . sbb tingkap bilik aku tak dikunci yg atas uh . It means , aku selak yg kunci bawah je . So aku risau laa . 

Without any delay , kami bangun and keluar bilik . Sambil mata aku duk menjeling buat kali terakhir dkat tingkap , sempat aku warning dkat kakak aku "Jangan bukak lampu bilik" .Aku risau 'org tu' nampak . Bilik ak dgan parents dekat sgat . So, ak bkak slow2 pintu bilik mak and masuk . Masa tu still berdebar . Then aku tanya mak aku "pagar kunci tak?" mak aku kata dah kunci . aku xpuas hati lagi , sambil selak langsir bilik mak .aku tanya lgi skali "pagar dh kunci ke?" mak aku kata dah kunci . n tny knp ? aku ckap ak denga bunyi bende . And ak terus diam . aku xsuka citer pape wktu tengh berdebar . 

Then aku ambik tempat nk tidor . Fikiran aku waktu tu tengah blankk . tengok jam pukul 1.10 a.m. Aku pown xnak pikir pape lgi , aku smbung layan fb . Haha xD nk berjaga mlam tu . kowt2 jadi pape . c(: Masa tu berdebar tahap kritikal , aku risau kot2 bende pelik trjadi ,, and konfirm 'org tu' serang bilik parents luh kan . Ak pown tanya kakak ak "Pintu bilik mak kunci tak?" dia kata tak kunci . Aku pown diam . Ak xnak pegi kunci kot2 , mak ak nmpak sgat mcm ad something xkena . Right ? Then ak pk psal safety , ak bgun dn kunci pintu bilik mak . Arghhh ! Apa2 jelahhh . 

Aku pandang kiri kanan , tgok2 mak and kakak aku masih tak tido . Masing2 duk kelipkan mata . Semua mcam tengah takot . Kalau aku ? Lagilah ... But aku pkir positif. Apa lagi , sambung lyan fb laa ! Hikhok :') Aku tgok mak n kakak aku kejap tido , pastu bgun balik . Kebetulan fon aku dh nk hbes bateri , aku off je laa . Tiba2 , aku denga langsir pintu bilik ak mcam ada org tepiskan . Xpa , ak pikir positif . Ak pown tgok jam ,pukul 2.00 am. "Ya Allah, lmbat lgi nak pkol 6 am" 

Mata xdpat nak lelapkan sehinggalah jam brapa aku xtau . Mata aku sndiri terlelap . Pagi tadi , Alhamdulillah tak da apa yg berlaku . Mungkin perasaan aku semata2? Hmmm . Fuhhh ! Cuak gila kowt . Maaf , entry kali ni agak panjang . haha . What's ur feeling ? :D Keep Calm and Istighfar . Leave your comment !

Thursday, December 5, 2013

Oh My Result

Oh My Result. .Okay , memandangkan aku dh lama xupdate blog .Hari ni ak pown memaksa dan terus memaksa diri untuk update . "Last published on 21 Nov" Dlam xsedar lbeh krang 2minggu jgak ye xupdate . Tambahan lagi si Hero sy asyik duk tanya "Xupdate blog ka?" .Rindu benor dia nak taw story saya . Lalalala~ *Joget skali* :P Ditambah lagi si classmate sy yg comel lgi chubby duk tnya smalam "Xupdate blog ke ? Dh berhabuk *joke*" Lahai , xsngka plak depa rndu dgan story kita . Haha xD disebabkan mereka, sy pown bersemangat sedikit . Hoho~

Jika jenguk dkat lua mcam nak xnak hjan ja . Tp xpa , lgi hujan lgi best ;) Biasa la , dh smpai musim boh , org teganu kata c(: Hoho . Dengan cuaca yg agak mendung , dh hbes solat zohor semua, switch on laptop then bkak blog . Facebook aku letak tepi luh . Nnti xkusyuk nk story :'3 Dicampur pula dgan kakak aku xda dlam bilik , lgi best nk menaip . Tanpa gangguan ayat2 "Satg nk guna laptop" "Cepat sikit . Nak guna lop" .Tak ke serabut tuh ? Haha xD

Okay , mukadimmah dh hbes .Kuikui .So dah tiba masa nya aku citer ape kena dgan entry nih ! Well , sapa kenai aku , dy akan tahu laa kan sapa aku .Hoho , aku budak 15 tahun . Maknanya penunggu result PMR 2013 bg batch98 . Actually , aku rsa skema laa ayat ak . Ngeh3~ Nvm lorh .Memandangkan bulan Disember dh masuk , jantung aku mula la duk berdegup kencang . result woih result ! Takot ahh :( Aku risau aku xdpat apa yg aku nak ! But , just be cool myself . Jgan bosan mntak dgan Allah SWT . Mintaklah apa2 selagi mampu !! Confidentkan diri Mirah . Erghh! Tobat owh aku berdebar .

Group Kami Budak 1998 dah mula kecoh tntang tarikh result PMR . tp aku xjoin dorang . Maleh nak buat kalut . Kalau nak kluar , kluar jela result . Apa susah ? Haha xD I means what I say . Okay ? Sebab lmbat laun akn dpat jgak result . =) Tp , sejujurnya mmang aku b'debar dgan result . Aku target 6A+ .means, ak nak lbeh dari tu laa .Hari ni, 5/12.. Xlama lagi laa~ Hmm , mcam2 jangkaan budak2 98 nihh . ad yg kata result kuar 10/12 , 19/12, 23/12, 26/12. Konklusinya , itu semua DUSTA ! Hoho~ Calon PMR berdebar le tu include me . Oyeahh ! Haha

Mungkin dlam bnyak2 tarikh tu akan ada satu yg betol . But not sure yg mana kan ? Just wait information from KPM / Media . Yeahh ! Kekadang , klau igt result PMR mmang seram sejuk kaki aku . Tuhan saja tahu . Haihhh -.-' Klau dpat 6A+ , maybe aku terus kol parents aku luh . Si Hero , aku kol after parents kowt . haha Xpown lepas tenang semua . Maybe , aku buat rekod bru dlam family ! Alhamdulillah .. Hmm , jika pikir balik , brapa laa sgat A yg akn aku dpat nnti ? Ya Allah ! :( Dah2 , lupakan . In Shaa Allah rezeki kita ada di PMR .

Her , nak citer apa lagi erk ? Haha mungkin xdak dah kowt . Nnti hari ambik result , after aku rehatkan diri . selepas selesai semuanya , InsyaAllah diberi kelapangan untuk update blog dan citer la psal result . But , bukan psal brapa A . =) Hoho , aku nak jadi kedekut sikit nnti dpat result . Okey laa , just wait my new entry . Keep calm and follow my blog, guys :*
*Pray for me and batch98* 

P/S : Semoga kami , calon PMR yg terakhir dpat meninggalkan sejarah PMR dengan keputusan yg cemerlang . Aamiin~ Doa ( / ) Usaha ( / ) Tawakkal ( X , / )

Thursday, November 21, 2013

Ku Mohon

Jangan kaburkan cinta yg ku beri padamu ! Dears , i'm feel sad this night ! I don't know what happen with us :'( I Miss our crazy conversations . Please understand me ! I can't be a strong girl . I can't dears . For him or capital F , one words nak bgtau dkat awk . Sorry :(

Hm , entah knpa tiba2 mood aku melayang kelaut mlm ni. Sapa yg bawa mood aku pergi , aku xtau . Maka , bertapa la aku depan laptop , meluahkan segala yg terpendam dlam hati nurani ni . Xmampu dah nak crita dkat sapa2 . Enough and enough ! "Mirah , jgan bebankn sapa2 dgan masalah kita . Just find this way to solve that problem"  .Syg , aku mntak . tolong jgan kaburkn cinta aku . Aku mntak jgak , tlong jgan ragukn cinta aku . Dan aku mntak lgi , jgan hampakan cinta aku . Dan aku nk mntak lgi , jgan TINGGALkan aku :(

Aku xmampu lgi dh syg . Aku xkuat ! Aku xsetabah perempuan2 lain . Aku tidak seperti mereka. Tpi , aku cuba untuk jdi seperti mereka . Aku cuba dn terus mencuba . Terkdang terasa pahitnya bagai menelan ubat tambah darah -.-' Tp , last2 telan jugak . Seriously aku ckap , aku xtaw apa terjadi mlam ni . Rasa xtenang gila hati . Xtaw apa yg sedang berlaku dn akan berlaku . Ya Allah ! Tabahkanlah hati hambaMu ini. :(

Jujur aku ckap , bila aku dh sygkan someone , aku akan sy dia betol2 . Takkan pernah aku khianati semua tu . Aku akn cuba hargai . Bgi aku tu semua rezeki Allah . dan klau dh jodoh , InsyaAllah dipermudahkan . Take a note lah syg . Aku dh bgi segala2nya dkat dia . For him , I love you . Please trust me . sy boleh bezakan mana awk dan mana org lain . Cara lynan xkan sama . Tolong faham ! Tersgatlah tolong . Kdg2 , aku tertunggu2 mesej dari dia . wlaupon aku tw yg dia xkan mesej aku . Rindu gila kowt. .Sebb tu apapon terjdi dkat dia , aku nak dia jaga diri . So , jaga diri taw syg ? :'( Will miss ur voice and our conversations.


Kdang2 benda kecil pown boley buat hbugan kita berakhir . Aku xnak semua tu ! Ckoplah dgan kau aku bahagia . Be honestly , aku xsuka sgat nak berjanji dlam hal ni . Sbb aku risau kau dan aku akn mungkir janji . Sbb tu ak cuba untuk kuatkan diri aku . Syg , ku mohon , kembalikan rasa cintamu terhadapkan . Kembalikan segalanya . Ku mohon , cintaku mlam ni agak samar2 , maka kembaliah kasih . supaya mnjadi terang . Ku mohon :'( Okey la . I need to stop here . Xnak layan perasaan . But , just want to say Terima kasih awk sbb bgi sy cinta , kesetiaan, kebahagiaan dan segalanya . Akan ku hargai kehadiran dirimu . InsyaAllah :) Jangan buat sy ragu2 dgan awk . Mohon sgat . Okey , xsmpai hati nk teruskan entry niy . So sad dears :'(

Maafkan Aku

Maafkan aku seandainya aku tidak lagi seperti dulu :'( Bukan ini yang ku pinta.. Maafkan aku, teman.. Mungkin aku bukan seperti dulu lagi.. Maafkan aku sekali lagi.. Dan , maafkan aku seandainya perangai aku sudah berubah.. Bukan ini yang ku pinta.. Maafkan aku .

Jyeah ! New entry again . Maafkan aku. Ramai sangat tegur aku skrg , mereka kata aku xmcam dlu lgi . Mereka rndu aku yg dulu . Err, I'm sorry . I can't . Dan aku xtaw , apa yg aku berubah sekrang . Sbb semalam aku ada chat dgan sorang kwan , dia kata "Aku rndu kau yg dulu" .Aku diam . Tergamam seketika. Mungkin aku berubah . Sejujurnya aku xbertegur sgat dgn kawan2 . and aku xfamiliar mcm dulu lgi . Bukan kerana kehadiran insan istimewa dlam hidop aku . Mungkin kerana aku rindukan satu kenangan yg indah dimana kenangan tu xkan kembali lgi! Maaf , aku xmampu nk buat kalian gembira lagi . No time to play again . Hidop aku kene serious .

Sekali lagi aku kata , aku mintak maaf . Tak kira sapa pown hampa . Aku mntak maaf . Aku xsombong , cuma pemalu . Dan kpd kwan2 yg rndukan perangai gila2 aku tu , aku minta maaf . Aku bukan mcm tu lgi . Aku terasa dgan kwan2 . Ouch ! :'( Maafkan aku . Meneliti akan kelemahan dan kekurangan diri aku , itu yg membuatkan aku berubah . Demi menjaga kepentingan kawan , itu yg membuatkan aku berubah . Demi menjaga hbugan aku dgan si dia , itu yg membuatkn aku berubah . Dan demi Allah , aku nak berhijrah ke jalanNya . Namun , tak da sapapon support aku :( Itu yg buat aku berubah ! Aku lalui hidup aku sorang2 . Mengenal erti dugaan , cabaran dn sbgainya dlam hidop .

Mencari kekuatan dan semangat untuk meneruskannya . Mengajar aku untuk hidup lbeh berdikari . Itu yg membuatkan aku berubah :') Mengajar diri menjadi lbeh matang disebalik dugaan yg mendatang . Ujian Allah SWT tidak pernah henti2 . :'( How weak am I . "Ya Allah , tabahkanlah hati hambaMu ini" .Dugaan demi dugaan . Oh ! Skrg , aku cuma memikirkan result PMR . Yeah ! My result ! AAAAAAA !!!!!! Straight A or not ? That's my question . Maafkan aku kawan sbb aku dh berubah ! Aku xmampu nak jadi macam dulu lgi. But friends , if u need my help . You just call me . I lend my hand to help you . Trust me . Because i love you !


Hm , Okey laa . i need to stop here . Pray for me . Hope i will get straight A in PMR . And also to batch 98 . Maafkan aku ! Again and again .

Tuesday, November 19, 2013

Ya Allah ! Kuatkanlah aku..

Ya Allah , kuatkanlah aku dlam berhijrah ke jalan yang diredhaiMu Ya Allah :( Sesungguhnya hambaMu ini insan yang kerdil lagi lemah. .

**
Kadang-kadang nak berhijrah ke jalanNya bukan mudah.. Banyak dugaan kena lalui . Tp , just trust me , kalau niat kita kerana Allah SWT , apapon halangan dn dugaan , kita xkan pernah berputus asa.  Ya Allah , kuatkanlah imanku ! Sejujurnya , kehidupan aku dulu dn sekarang xde jauh bezanya . Tpi , keinginan nk berubah tu ada laa sikit. Muehehe :D Penggunaan laman sosial fb , buat aku membuka mata . Cewah ! Haha , kawan2 yg duk update psal aurat perempuan ! Yeah . itu yg mmbuatkn ak nak berubah . 

**
But kawan . Aku nak nasihatkn lah klaw nak berubah jgan la berubah secara mendadak . Slow2 je . Ok ? Betulkan niat dulu . Lepastu , boley la blaja pakai sarung kaki . Then , blaja pakai handguard . Jgan la pegi kuliah agama , balik tu terus berubah 100% . Sbb condition mcm ni buat kita terburu2 and buat kita berubah sebentar je . :) Tp , klau niat hampa strong , just move on . Kalau aku ,aku slow2 . Bcoz aku taw kekurangan diri aku . 

**
Dalam kita berhijrah ke jalanNya , ramai kwan2 tegur kita kan? Sehinggakan ada yg terkejut . "Ecey, alim nampak !" "Cewah ! Muslimahnya awak" "Eh eh ! Labuhnya tudung" "Bajet alim je kamu" "Knpa pakai handguard? Lengan baju kan dh menutupinya?" ..Mungkin kbnyakan kwan2 slalu kene tegur mcm tu kan ? Ala , klaw tak gitu , ada la sikit2 kan ? but aku , pena laa diusik kwan aku . "Ceh mira, alim dh skrg ! Muslimah tu" Aku senyum je . Sbb kita xtaw dia perli atau puji kita kan ? Kdg2 rasa malu sgat bila dia kata aku mcm tu . Tp , aku xgive up semudah itu . 

Eh , kalau betol kita nak berubah , kita xkan mudah terpengaruh dgan keadaan skrg ! Kdg2 , aku pown nak sgat berfesyen2 bagai . Cewah ! Haha Betol laa , aku xtipu :) Suka sgat tgok trend skrg . Tp , 2kali pkir , aku syg ayah aku . Serious talk . Apa2 pakaian aku pkai , slalu tertanya2 " Buat ayah hampir melangkah ke neraka sbb auratku?" 

Aku xtaw apehal aku bajet alim mlam ni . Haha Tp , aku xheran kowt . Honestly , pnah pertengahan tahun ritu , aku niat nak brubah . Tp, kwan2 xsupport . Dorang ikot style sgat . So , buat aku xde smngat . Hoho , Then aku pown stop laa . Ikot style skrg . Klau ikot naluri aku , aku lbeh suka pkai kasut sport klaw pegi jlan2 . Itu style aku . Tp , bila fikirkan balik , mujahadah xpkai gitu . Hewhew~ Aku pown tuka laa style . haha

**
Berbulan2 selepas tu , aku pown rasa mcam bebas sgat life ni . Haihh . Aku pown ambil lg skali peluang untuk berubah . Peluang yg ni aku xmain2 . Apa org nak kata , aku ignore je . Apa org hina ke kutuk etc. , yg penting aku dgan smngat aku ! Who cares? Kdg nk cari kwan yg sama dgan niat kita agak sukar . Sbb mereka nak kebebasan . Terlalu inginkan bende tu . But , wait ! aku xsalahkan mereka. Just move on ok :) Based on my opinion , nak berubah jadi mujahdah yg sejati mmg sukar dan terasa pahitnya . Sbb tu kita kena betulkan niat . Niat nak berubah kerana Allah ? In Shaa Allah ada jalannya :D Mungkin ada sstgah org da perasan dgan cara aku . Dorang terkejut or apapon aku xkesah . serious talk :) 

Okey laa , Aku rasa aku stop sini dulu entry kali ni . Just follow my new entry soon ! K bye ^^ "Ya Allah , kuatkanlah imanku . Aku ingin berubah"-Rusydeeartz.

Saturday, November 2, 2013

Really Miss You

Assalamualaikum wbt dan Selamat Malam . xD Esok bola final Phg vs Kltn . Yeahh .K , aku merapu daa :'( First of all , ak nak mntak maaf sbb aku dh berbulan2 xupdate blog even PMR dah hbes . Sorry . Actually , bnyak sgat cerita yg aku nk kongsikan dkat kome semua but aku xmmpu nk coretkan satu persatu :D

Di keheningan malam ini , bertemankan air mata hujan yg gugur membasahi bumi , aku dgan rasa rndunya kt geng2 aku , aku kuatkan diri ntuk update . Berbekalkan kekuatan , aku cuba luahkan apa yg aku rasa . Sejujurnya , mmg ak xmmpu nak bgtau sorang2 yg aku rndu hampa smua . Hampa diam , aku lgi diam . Hampa xtnya khabar dkat aku , aku lgi xtnya dkat hampa . Mmg aku nak tnya sgat , tp aku pkir hampa dh bahagia . *aku xtau knpa tiba2 ckap 'hampa'* haha . k nevermind

But , seriously aku ckap aku rndu budak2 kelas aku :'( Anis , Aishah , Hanim , Azlieda, Farisha, Nabila , Siti , Athirah , Ezah , Pei Chi , Mei Huey . Rindu sgat . Aku xmmpu nak bgtau sorang2 . Honestly , mmg dah lama aku menyepikan diri kt ruma . dlam fb or whatsapp pon aku xbrapa nk aktif dgan dorang . Ada yg add ak kt group ,aku biar je . Aku xbnyak sembang . Aku cuma lihat gelagat mereka .

Ya Allah ! Rindunya :( Mereka kata itu , aku diam . mereka kata ini aku diam . biar mereka kata aku sombong 100 kali , yg pasti mereka xkan tahu isi hati aku yg sebenar . Mungkin aku silap .Apa yg aku buat slama salah . Sbb tu aku diam :) Biarlah mereka kata mcm2 psal aku . Aku okay . Aku cuba appreciate mereka . Bukan snang nak dpat kawan yg buley trima baik buruk kita masa berkawan . Kan ? So , masa ni laa kita kena hargai mereka .

'Sejujurnya ku tak bisa . Hidup tanpa ada kamu . Aku gilaaa .' Hehehe . Sejak dua menjak ni , aku terasa dgan mereka . Hehe Aku xtahu knpa . Tp , aku diam . Aku pujuk hati ni . "ckuplah melihat kalian gembira" . Apapon kawan , aku kat sini ok . Jgan risaukan aku . Aku boley cari life aku sndiri . Sorang kwan tegur aku , dh buat aku tersenyum lebar . Serious :) Exspecially my darling Aishah and Hanim :* I Miss You .. Rindu aku ikhlas wlaupon tidak dibalas :) Bagi aku, persahabatan aku dgan budak2 lain dh ckup bermakna . Xperlu cari org lain lg . mreka dh ckop buat aku puas hati dan bahagia . Menangis dn ketawa perkara biasa bg kami . Mcam adk bradik . Apa2 yg kami lakukan , smua bersama .

Rindu sangatt . Tpi , Takpa . aku diamkan diri . Aku nak bertahan selagi aku mampu . Aku try untuk xbrgntung sepenuhnya dgan kawan . Cuba berjalan seorang diri :) Okay la , aku cuma nak ckap I MISS THEM :'( 


Saturday, September 7, 2013

Sebuah Pengorbanan

Winkwink* I'm here ! xD Bru habis modified blog . Well , I know u all xperasan apa yg I ubah . Ok , dari ada lagu , I remove and header I tukar baru . SOrry , I tkda header actually :'( So , I amik header yg I create sendiri . Awal tahun 2012. Hm , rasa malas plak nk bt header baru , guna photoshop bagai . Haisy , -.- k , nevermind . See my title for this entry ; Sebuah Pengorbanan .

Yes , Failure Is The Road To Success atau lain kata Kegagalan Jalan Menuju Kejayaan. Actually , aku tadak idea nak tulis. Hikhik , tp tangan menggatal nak menaip . Apakah ? :3 Okey nevermind sayang sayang sekalian . o.O Nak tanya soalan to PMR Candidates boleh ? Grrr , share result trial korang boleh? Hee~ Yg dpat straight A tu untung laa kan . Okey , lupakan ayat merapu aku . -.- Aku dapat 1A only . Okey , honestly memang aku xdapat nak skor banyak A untuk trial ritu. Biasala , semangat trial untuk subjek Sejarah je . Tamau failed untuk Sejarah :'(

Hmm , PMR tinggal beberapa hari je lagi . Tak lebih 25 hari pon . Nervous gila kot . Every time , klau duk stadi, mesti pikir nnti dpat result . Erghh ! Serious wa cakap , aku tak pikir sangat pasal duk dalam dewan exam . Hikhik :3 Sekarang , aku nak beli buku latihan , aku guna duit sendiri . Baru rasa pengorbanan untuk diri sendiri and disebabkan guna duit sndiri , aku stadi je memanjang . But rini je xbrapa. Malam nnti kot stadi . Aku kata centu pasai , aku tamaw mmbazir duit aku . If pakai duit parents , aku xbrapa nak buat latihan sgat. bcos aku tak brapa understand dengan pengorbanan parents cari duit .

Well , kalau duit sendiri , baru kita taw mcm mana susahnya nak kumpul duit, right ? So , kalau tamau bazir , gunalah duit sendiri . Ritu , amik duit at bank RM 1** . 00.. Mau beli buku laa . Masa  pergi SMO , mmg xfikir 'sayangnya duit ni' . actually , kita kena fikir positif in all condition . Bgi aku , kalau aku nak beli buku , aku xfikir sangat brapa harga , janji kita nak dapat . Eh ! Chill laa kawan . Hee~ xD Serious cakap , brapa duit habis sbb beli buku , aku tak kesah . ;) Makin nak exam , makin banyak aku beli buku . And , sebelum tarikh keramat student PMR iaitu 02/10/13 , aku kena habiskan semua buku latihan yg aku beli . Tu azam aku untuk PMR .

And niat aku , aku nak give result yg gempak untuk diri aku sndiri . Paling aku risau subjek Sejarah and Science . 2 subjek tu buat aku rasa mcm xbernyawa. Hikhik xD Takot gila ooooo . And aku paling respect dkat kwan2 yg dpat skor A Sejarah . Mmg aku respect gila dia . Terpulanglah , depa tu kawan aku or not . Hari2 duk fikir , kalau nak dapat A sejarah , at least aku kena dapat 70% . mana la tau kan , kot2 kerja kursus Sej , aku dpat 10/10 . Hehe . Terus aku pikir , "mcam mana nak buat kasi dpat 70% ?". sebut je Sejarah , mmg aku akan pikir nnti PMR . Yes , PMR !!!!! Jiwa kacau~  Semua subjek aku suka even aku xpenah dapat A dlam semua subjek tu except PAI . Hihi , serious aku cakap . mmg aku suka 8 subjek . Aku jawab jea soalan . betul salah lain cerita .

Okeylah , that's all for this time ^_^ Apapon , buat yg terbaik untuk PMR tahun ni tau . Hope kita semua tinggalkan SEJARAH PMR dengan kejayaan yg cemerlang . Yakin yang kita boleh buat !!!!! Pray for us ..

*Aku dengan kawan aku(kanan)*

#TINGGALKAN KOMEN , BUKTI KEHADIRANMU#

Monday, August 26, 2013

Second Appoiment

Second appoiment . Alhamdulillah , and syukur kepada Allah SWT . TERsgatlah bersyukur coz anemia aku dh tadak. Means , aku bkan patient bgi anemia lgi . InsyaAllah smpai bila2 xD Rini second and last appoiment aku with doctor . If first appoiment with Dr Fatimah , but this time with Dr Solehuddin . Kay, thanks to my doctor ^^ Hri ni , patient kat pesakit luar ramai gila kot . Kalau nak dibandingkan dgn hri first appoiment aku , hri ni ramai skit . Dalam 5 jam jugak aku tunggu kat lua sblom msuk jumpa doktor .

Dalam pkul 8.30 am aku sampai hospital . Then , aku pi at kaunter pendaftaran . Blablabla* Tunggu dalam 1 1/2 jam jgak laa sblom prgi dkat kaunter saringan . Nurse sndirik ckap hri ni patient ramai . And ada gak kakak2 n abg2 yg prgi x-ray . Nk msuk U maybe -,- k nevermind . Then , mak aku ckp dkat nurse tu "Nak tau result untuk full blood picture." Pastu doktor tu suruh amik darah again . So , aku tnggu dpan bilik WOUND CARE . Lpas amik darah prgi bawak makmal . Dalam 15 minit , kluar result darah aku . K , sebelum doktor tgok result, better aku tgok dulu . Kelip kelip ; Hemoglobin- 12.2 . Mmg gembira kot . Hikhik Senyum sorang2 aku time tu . :)

WAktu tu pukul 12 noon daa . Duk kejap smpai giliran aku untuk jumpa doktor . Aku msuk and duduk atas kerusi , terus Dr. Solehuddin tnya aku pasal pemakanan , pendarahan , period . Ohhh , segan mau jawab Doc. -.- Hikhik And he said , condition aku dh baik . dia igt aku masuk wad ritu sekadar msuk ja , pdhal tmbah darah 2 beg . So , dye plk yg terkejut . Dya pon tanya aku "hri adik msuk wad tu mmg penat sungguh2 laa ?" Aku ckap je lah YA . dia tanya my mom "Dia (aku) kurang makan ke mcm mna ? Atau makan ok , cuma penat banyak?" Mak aku ckp semua beres, cuma penat laa.

Doktor pon amik satu paper pasal pnyakit aku dri Hosp. permaisuri Nur Zahirah, KT and gtau kat kami suma 'kira skrg ni , dia bkan berada tahap anemia dah laa. cuma dia kurang zat besi . and hari dya masuk wad , mungkin xckup darah ditambah dgan demam dan ada tonsil . kuman pon bnyk merebak dkat badan , tu yg buat dy xsihat . Kalau nak elok , ikot nasihat sayalah ,makan apa2 je yg boleh menambahkn zat besi' mak aku pon tanya maknn yg bleh tmbah zat besi selain kerang? Doktor tu pon smpat plak melawak "Banyak2 laa makan besi . bru tambah zat tu . Haha" then mak aku ckap "Habes laa nnti besi kt kedai tuu." doktor pon ckap "Besi kt kedai habis takpa , nnti masuk book of record" Satu bilik gelak inculde me . apaan sih doktor tu . Hoho then dia pon ckp dkat aku "Doktor dh xbagi laa awk ubat . Berhenti makan ubat . Takot2 kalau......." aku terus ckap "Ha , xnak dh ubat" Doktor, nurse and mak aku pon gelak . Doktor pon ckap "Haha , xnak dh ubat ? Xbest ke mcam mana tu?" aku senyum jee. Doktor pon perli aku kot "Nak ubat tambah darah tak ? Ke taknak jgak?" aku ckap "xnakk"

Serious talk , aku xsuka ubat . ritu pon 2 biji je aku makan . Naseb darah bertambah . Kalau takkk ........ Nampak permainannya ? Hehe Last sblum aku kluar bilik doktor , doktor ckap "appoiment ni kira xbuat dh laa. cuma kalau rasa penat2 je, datang hospital laa. check darah. Sbb awak bukan anemia untuk pergi ke talesmia . but , kurang zat besi ." Maka , habislah crita appoiment aku ! Happy kayhh ! xD



"Tinggalkan komen anda , bukti kehadiranmu"

Friday, August 2, 2013

Suntikan Form 3

Hello ello llo lo o . :) Okey serious I boring . So , teringat akan permintaan classmate I yg comel , dya mintk untk I update ini blog pasai kejadian Rabu lepas . Title kita hri ni ialah suntikan untuk pelajar Form3. Yeah , apa pon ta boley -.- Rabu lepas is second day nurse dtang skolah I . 'await ceq ckap guna I ? Haha sorry' Hm , ceni crita dya . Rabu lepas kelas 3 Elit and 3 Intelek terpilih untuk membuat suntikan kpd pelajarnya . #skema wo ayat aku# k, nevermind . Jadi, area pukul 9.00 am, sorang junior dtang klas I and he said "Misi (nurse) suh trun pi dewan" Agak kelakar tgok gelagat muka kawan2 I . Semua cemas . But , I tertanya2 , apa yg nak dicemaskan ? Dan apa yg nak ditakutkan ? K , honestly , I sndiri pon berdebar + cuak + takot + nak ponteng = ???? . Haha seram owr .

Disebabkan junior tu , kami semua turun pi dewan . Pastu, sorang nurse tu dtang and dye cerita la pasal suntikan tu . *5min. ago* sorang nurse lgi dtang smbil bawak borang nama kitaorang . Semua kwan2 I dh dpat snarai nama . nurse tdi own kata "yg xdpat borang , meh sini check mata ." Fuhh ! Nama I tergolong skali . So , dengan segala hormatnya, I kena test mata . Dan I xda rabun , cuma nurse tu kata mata I silau . centu la ayat dya .
Okey , after siap semua , kita semua kena suntik . Haish, mcm2 ragam . I tgok pon mcam sakit . Actually , tadak la sakit sgat . But , tgan I smpai skrg bengkak . Nasib xlenguh , klaw tak mmg I pergi klinik laa . Hewhew~ Pape own , jom layan gambar kat bawah . sekitar hari suntikan tu . Hikhik




See , mcam2 reaksi muka ada en . Okey , alang2 bawak kamera hari tu , lepas suntikan , kami masuk dlam kelas and snap picture ramai . Jom tgok ! :D


Okey laa , that's all for today . Doakan kecemerlangan kami dalam peperiksaan percubaan PMR'13 yea . :) I Love You, kawan ! :*

Monday, July 29, 2013

First Appoiment

Fuh Fuh fuhh ! Mesti mulut korang muncung en . Lawak k lawak :P Okey , hri ni 29/7/2013. Awak tahu tak hari ni hari apa? Hari ni hari Isnin ! Maknanya, saya dah ckup sebulan keluar wad.. Yeayyy ! Ops, sorry . Xmau over sgat . Aku xsuka perli orang . ^_^ Hri ni, first appoiment aku ngan Dr. Fatimah. Cuak aih. I'll story what happen today, ok ? So, korang kena baca smpai habis . WAJIB tau . JustJoke#

Hari ni aku bangun mcam biasa la kan, pukul 6 pagi . Pastu , siapkan diri semua. area pukul 8.00 am, off to Hospital Besut. Wat cool suda. Smpai dkat hospital, aku and mak pi register and akak tu sruh prgi bilik no.3 untuk amik darah . So, sblum ambil darah. kena tunggu giliran dulu en. Kelip kelip mata duk tgok org lain . mcam2 penyakit bole nmpak. Haisy, penyakit2. Eh eh, over suda o.O Smpai la turn aku untuk amik darah. masuk bilik no.3 and amik darah pastu bawak pergi bilik no.9 (makmal) untuk tau result darah .

Lama tu mmg lama la kan . Dalam pukul 10.30, no.giliran aku 1027 bru terpapar di kaunter saringan. So, aku pi kaunter saringan dulu. untuk check degupan jantung, nadi dn sbgainya :D Pastu, nurse tu tnya aku "adik masuk wad ke sebelum ni ?" aku just anggukkan kepala la. da bnda btol an. Hewhew. Then dye ckap dkat aku "Dik, adik kena tunggu lama sikit la sblum jumpa doktor. sbb nak amik maklumat2 psal penyakit adik dkat wad. sbb adik dari wad kan . so, kertas2 n fail2 ada dalam wad 7." Aku pon ckap OKAY :) . Hehe, nbor waktu tu 1025. Aku mati2 igt xlama da nbor aku . tut tut* dye langkau pi nbor 1029. Means, aku lmbait lgi lha . K, sabo :( Haha

Area pukul 11 am, kluarlah dkat screen 1027 bilik 6. Aku and mak aku pon pi bilik no 6 . Lepastu doktor pon ckap "Darah adik dah comel ni, 11.3L . Hari adik kluar wad, darah adk 9 je" Aku senyum2 je . Hikhik, da xtaw nak reply apa . Pastu, doktor amik satu kertas tu pasal Zat Besi . Doktor pon kata "Adik kurang darah sbb kurangnya zat besi . Tgok ni, zat besi yg normal 10.3, tapi adik 2.3" Fuh , brapa kali ganda oooo . Aku senyum jelah. Sejurjurnya, mmg aku xbrape nak mkan sayuq2. Mmg terkejut la bila zat besi rndah. Dah kurang sgat en . Maybe darah aku comel sbb mkan ubat tambah darah . Kalau tak, mmg tak comel la. Haha xD

Pastu, doktor amik lgi satu paper yg pasai apa ntah . Protein kot . Doktor tnya and ckap dkat aku "Adik tak makan daging ke ? Sbb *protein* adik kurang . Yang normal 11, tp adik 3 je." Okey , aku mampu senyum je . Hoho , Alhamdulillah , ubat untuk kali ni kuantiti yg sedikit . Syukur sgat2. aku xlarat dh nak makan . Yg hri tu pon xhabis lgi . Banyak pulak tu . Membazir sgt :'( Next appoiment 26/8/2013. Untuk second appoiment , doktor suh amik darah untuk Blood Full Picture. Huh ! Darah lagikk . Dan untuk second time tu , bru doktor akan sahih punca anemia dalam diri aku, InsyaAllah . And , tuk blogger2 sekalian, mohon comment bgi yg tahu makanan yg boleh menmbahkan zat besi . Harap sgat ye :) Okey , byebye alls. Thanks for reading my story.

Wednesday, July 24, 2013

Anemia !

Maybe ramai blogger2 xtaw dan xberapa nak taw pasal anemia. Am I right ? Sebab anemia tak famous mcm talesmia, leukimia and segala jenis ...mia.. Hewhew Before that, aku nak bgtau hri ni PRK Dun Kuala Besut. Hihi , I know la ada yang tau . hoho Rasa mcm dup dap dup dap nak taw result mlam ni . Hijau okey menang . *sorry , xckop umo lgi* :p Ayah aku jdi pegawai PRK K.Besut. my dad jaga peti undi dkat pusat mengundi skola Nail. and abg aku lak duk kat Pencawang Bahagian .xmau blackout -.- ntah pape, hehe . Okey , berbalik pada citer aku , 25/6 aku masuk wad and doctor gtaw aku ada anemia.

Ye , ada yng tau dan ada yang xtau . Tpi , aku akan bgtau supaya kome suma taw  .bereh? Anemia atau kurang darah merah di mana jumlah sel darah merah / hemoglobin berada di bawah normal. Sel darah merah (hemoglobin) bereperanan mengangkut oksigen dari paru2 dan menghantarnya ke seluruh anggota badan . :) Sekarang , kome da tau en definisi ANEMIA. kalau nak detail lgi tnya MR GOOGLE . So , lepas aku keluar wad (29/6), nurse tinggalkan aku 5 jenis ubat . Dalam 1 hari, aku kena makan 9-12 biji . Sedih :'( Haha , aku mana suka mkan ubat . Bau ubat pon xley bla. Tdi mkan ubat pun rasa nak muntah . kira-kira 19 hari aku xmkan ubat yg nurse bgi. so , tdi aku mkan la 9 biji. 29/7 appoiment ng doctor. cmne la result .. Hmm, Okay , kat bawah aku bgi list symptom2 anemia :

  • kelopok mata pucat
  • sering kelelahan
  • hujung jari pucat
  • denyut jantung tidak teratur
  1. >10 (normal)
  2. 9-8.9(sederhana)
  3. 7-6.9 (teruk)
  4. <5.9(sangat teruk)
Hari aku masuk wad, darah merah aku 5.9 . So , masukkan darah 2 beg.. Banyakk :'( So, semua simptom2 kat atas ada dengan aku waktu aku sakit hari tu. Semua kata baru nampak muka aku yang sebenar pd hri ke3 dlam wad . awal2 dlam wad, depa kata pucat gila muka aku. hmm . Anemia berpunca daripada kekurangan zat besi, kekurangan vitamin, keluar darah haid secara mendadak dll. 

Aku berpunca dripda kekurangan zat besi . Well, aku xmakan sayur. hihi not my taste lo . We're difference okey . But , aku nasihatkan kt kome semua, makanlah sayur. buatlah ulam sekalipon , janji makan sayur . cayalah ! sayur buat kita sihat . Hewhew~ K la, bybye. Cena la aku nak habiskan ubat sebelum jumpa doktor 29hb nnti . Doakan untuk aku ye . ;)

Wednesday, July 17, 2013

Mencari Kekuatan ..

Bukan mudah untuk mencari kekuatan dalam diri sendiri . Di saat kita jatuh , bukan mudah untuk terus bangkit . Di saat kita gagal , bukan mudah untuk mencari kekuatan kembali . Namun , semangat untuk terus kehadapan membangkitkan aku dari lena ! Yeahh , aku berhak untuk berjaya . Tapi ? What should I do ? Smakin dkat nak exam PMR , smakin stress . Hmm :'( What's meaning all of this ? I can't be a strong girl .

Di saat kekuatan ingin pergi dalam diri ini , aku cuba bayangkan wajah kedua2 ibu bapaku . Iya ! Orang yang menjaga dn mendidik aku dri kecil smpai sekarang . Maka , disitulah diri aku ingin bangun dan bersemangat untuk hadapi semuanya . Yeahh , rupa2nya , kekuatan diri aku sedikit sebanyak ada pada wajah ibu bapaku . Ayah dan mak mengeluarkan wang untuk aku semata2 ingin melihat anaknya berjaya . Tetapi , mampukah aku berjaya ? INSYAALLAH, i will success in my life . Semalam , penceramah dari Gabungan Persekutuan Sekolah Semenanjung (GPMS) datang dkat skolah . He said "cuba bayangkan wajah kedua2 ibu bapa adik2. Adik2 nak ke jadi anak yg merugikan mereka ? Dengan wang , dia bagi adik2 untuk blaja . Fikir2kanlah . mana pilihan adik2. Ingin menjadi anak yang berguna atau anak yg merugikan?"

Kata-kata penceramah tdi membuatkan aku rasa bersemangat . Aku ingin mnjadi anak yang berguna . Now , bila semangat untuk belajar hilang , aku bayangkan wajah tenang ibu dan ayah yang sedang bekerja . Betapa susahnya mencari wang untuk anak2 . Namun , di sebalik ketenangan ibu dan ayah , di situlah terselit keresahan . Ye , aku cuba untuk memahami . Tapi , aku xmampu :'( Aku hanya ingin mencari kekuatan untuk diri aku . Secara jujurnya , ibu dan ayah pernah marah aku . tpi , itu tidak bermakna diri aku berhenti disitu . Aku bangun , aku cari kekuatan aku . aku fikir positif . Ye , Mak dan ayah sayang aku ! Sayang sangat taw ! Tapi , kenapa dia marah aku ? Well , mereka ingin aku bangkit dan terus bangkit . sepertimana Tun Abdul Rahman berusaha untuk mencapai kemerdekaan .

Aku masih ingat , sewaktu aku berada di klinik pd 25/6 sebelum dimasukkan ke dalam wad . dan disahkan ada penyakit _____. Ayah lah orang pertama yang risaukan aku waktu tu . Ayah tanya doktor "penyakit tu boleh sembuh tak?" wajah resah ayah terserlah . Hati aku rasa hiba . Lalu , aku mencari kekuatan untuk diri aku . Aku cuba kuat ! Di saat itulah , aku sedar mak dan ayah sayangkan aku . Walaupun marah , namun tak bermakna dia benci aku . Yeahh ! Aku mampu untuk berjaya . I'm promise , mom and dad ! :') Terima kasih kerana disebalik ketenangan wajah mak dan ayah , memberikan aku sebuah kekuatan ! Straight A PMR , InsyaAllah . Aminn


Friday, July 5, 2013

Ward : 5Days 4Night (II)

Assalamualaikum dan good evening ! :)

Dingin rasa petang ni.. Cuaca pun mendung saja.. After hbis stadi , aku amik laptop and amik masa untuk update ini blog.. Rasa mcm tempat luahan aku pon ade :) Nevermind kayh? Aku mlas nk ulas pnjg2 en. Terus ke topik aku.. Hikhik untuk korang yg dh baca entry aku sblum ni , ofcoz korang tau kan apa masalah aku . hewhew untk kwn2 yg terlepas baca tu , korang leh KLIK SINI .Bru korang paham k xD Tak lama own . Just take five.

K , Area pukol 3 ptg aku pi masuk dlma Wad 7 (khas perempuan > 12 thn) . Aku n parents pergi dkat nurse . Nak check in la kononnya . Then , sorang nurse bawak aku masuk dalam 1bilik yg ada 7 katil je . So , aku stay bed nombor 24. I'm proud bcoz bed aku dkat dgn tandas n bilik solat. Pastu , aku pon duduk atas katil while parents aku duk borak2 dgn patient katil depan . :) First day dalam wad, okey je . Tak da apa yg sakit . Jarum or anything else ? Memang tak da. Just dye check oksigen , degupan jantung and nadi. Disbbkan aku pon xberapa nak shat sgt time tu , dgan muka pucatnya . dh mcm mayat hidup :O .Oksigen alhamdulillah okey time tu . Dgupan jantung aku waktu tu agak teruk. Laju sgt dy berdegup smpai2 nurse tnya aku "adk brdebar ke?" aku pon ckap "xde lah. Ok je" xD And nadi aku pon brgerak laju . Normal bgi umo aku ialah 70-80.. tp aku 120 time tu . About suhu badan untuk first day, hmm 39.5 C.. Demam panas . Untuk hari tu , ubat , jarum, air , darah dan sebagainya tadak diberi kat aku . Best ! Ni bru betul hospital. hikhok 

first day masuk wad. Boley la mkan ayam panggang ! :P

Next day (26/6/13) area pukul 10 pg. sorang nurse datang dkat aku. dye mai amik darah . Selang 15 minit, sorang doktor dtg dkt aku . Dye mai amik darah . Punyalah sakit . Asyik amik darah je :'( Nurse amik darah untuk tau jenis darah aku . Doktor amik drah untuk check sama ada ada kuman / tak dlm darah aku . Alhamdulillah xda kuman :) Okay , pkul 12.15 noon, sorang nurse and sorang doktor datang dkat aku sambil bawak 1 peti yg dlamnya ada 1beg darah . Wow ! Takotnya . :3 Masa tu , jarum mulalah disuntik kat tangan . And darah jenis A mulalah dimasukkan ke dlam wayar kt tangan aku . "Takpe Amirah . Sakit untuk kali ni je k sayang . Bertahan mirah ! Aku kena kuat ! " bisik hatiku dalam diam . Sakit sgat time tu . Tp , sakit tu hilang selang bberapa minit shja. Tidoq bangun tidoq bangun , xhabis2 lagi darah 1 beg . Sampailah jam 7.45 pm, brulah habis ke titisan darah yg terakhir . Terasa lega sedikit . Nurse dtang and buang wayar di tangan . T/hari pd hri tu , doktor datang check tekak aku , and she said "tonsil adik mcm nak bernanah. Esok boleh la makn ais krim or jelly k?" aku just mengangguk2kan kepala tanda faham . Malam tu , startlah masukkan ubat antibiotik melalui jarum . And nurse pon dh mula dtg dkat aku bgi ubat demam and mcm2 lah . Suhu badan semakin berkurang . Nadi masih bergerak laju . Saba je lha :'(

First bag . Tangan kanan :)

Third day (27/6/2013) Pagi2 buta lagi ,pukul 5.30 am, sorang nurse datang dkat aku . Dye kejutkan  aku "dik, dik.. Akak nak amik darah sikit ni. Kejap ea" aku menghulurkan tangan kanan . Then , aku sambung tidoq balik. Hehe Dalam pkol 8, sorang nurse datang dkat aku nak masukkan ubat antibiotik . Then, dye kata dkat mak aku "rasanya adik ni kena masukkan darah 1beg lgi. Dgar2 centu la. Kena tnggu doktor dlu. Klau xsalah adk ni dh . coz 2 orang pnyakit anemia" Ok , aku gelisah time tu . "Banyak sgt ke darah yg xckup ? Knp mcm ni?" aku termenung mcm nak xnak je :) Sabar Mirah. keep smiling dears :* Dalam pkol 10 am, nurse yg pgi td dtg dkat aku. dy nak amik darah lgi skali . dy ckap "Darah pgi tdi beku dik." Aku senyum lebar . dah biasa dgn amik darah. So, xsakit sgat . Pukul 12.30 at noon , sorang nurse and 2 org doktor dtg dkat aku smbil bwk peti yg dlam tu ada 1beg darah . 'Fuh ! Darah lagi' Bertahan sayang. :) Waktu tu , kawan2 ayah datang melawat aku . Terharu ok. Haha at de same time , darah mcm nak xnak je mengalir masuk dlam wayar . Pastu nurse dtang bwak 1 jarum yg saiznya lbih bsar sedikit dri yg aku pakai waktu tu . sorang nurse dtg dkat aku n cabut jarum yg aku pakai, and suntik jarum baru . Sakitttttt ! Tp , jarum baru disuntik di bhg. pergelangan tgn kiri. lenguh and mcm2. After hbis darah beg ke2, air dimasukkan plk ke dalam wayar . Semua skali 6 botol . Sakit tak sakit, sabaq je la . :) Kena kuat . Hewhew~  


second bag . Jarum belah kiri.

4th and 5th day maybe xdak cerita sgat . Cuma suhu badan aku naik turun naik turun. Alhamdulillah hari ke5, suhu badan aku dah normal 36.5 C. So , doctor bg chance aku balik hari sabtu . Yeahhh ! Begitulah cerita seorang hamba Allah yang menghidap penyakit ANEMIA dimana kepekatan darah merah kurang.. Batuk2, pucat2, penat, pitam dan sbgainya terjawab hanya krna sakit perut yang disengajakan tu . 


Tuesday, July 2, 2013

Ward : 5days 4Night

Assalamualaikum dan selamat petang warga blogger ^_^
Senyumanmu , menggodaku . aumm .

Uda lama gue ndak update ini blog . rindu sama kalian :'( 1bulan lebih gue ninggalin blog ini . maap ya teman2 . Hehe "Indon nya uda datangg" Okey , seriously da lama aku xupdate blog . Am i right ? Sorry yea . Pagi ,petang, malam, aku ada extra class. so , ta sempat nk update . bkan tanah blog je aku biarkan , tanah facebook pon aku xhirau . sorry bnyak2 :) So , this time aku take a chance for updating this blog . even my grammar is tunggang langgang , at least i try to be better . Practise make perfect . Right ? 

Okey , berbalik pada tajuk utama buletin harian kitak . 'Ward : 5Days, 4Night' .Bkan ke lama tu bunyinya ? Yea, memang lama tapi best . mcam adventure pon ada . You know? haha okey , ntah pape. :3 Btw, aku just nak bagitau yg aku masuk wad slama 5 hari 4 malam . Lama an ? Sabo aje lha . dah le first time aku masuk wad. sblum ni mmang xpenah masuk wad. tgok org dlam wad penah la . Memang siksa kan sakit ni :'( Aku ok klau sakit , tp tolong jangan bgi aku mkn ubat . Itu je yg aku minta . xbnyak own . Hmm , Tentu korang tertanya2 en , KENAPA AKU MASUK WAD ? AKU SAKIT APA ? 

Al-kisahnya ceni , hari Selasa lepas 25/6 , aku p skolah . so , area pukul 11.05 am aku sakit perot dan batuk2 . Batuk tu maybe dh lama . One week ago. sakit perut maybe xbersahur . cause hri tu aku puasa . budak rajin memang puasa ^^ Then , sakit perut yg sengaja disakitkan tu xdpat ku tahan . So , aku mntak kebenaran nak balik . saja, nak mengada2 . Hikhik , pastu cikgu kol ayah aku suh datang amik aku . Apa lgi , ayah aku yg keja dkat skolah sebelah pon mai amik aku . Ntah knpa hri tu ayah aku caring gila . Hikhik dy pon tnya aku "Pastu , kak Irah nk g klinik tak?" aku pon ckap "ikot laa. boleh gak" time dkat skolah , mmg aku xterfikir pon pasal jarum or anything else . Nak smpai dkat klinik bru terdetik kat hati aku "Eee ! Takutnya jarum . " Tapi , sabo aje la . Hewhew~ 

Smpai kt klinik tnggu dlam 15 minit smpai lha turn aku . Aku masuk dlam bilik tu , ada misi laki tu . dy tnya mcm2 . then dy kata "Dik , nak amik darah sikit boleh ?" Dengan redhanya aku jawab "Boleh je" Masa tu , aku xfikir pasal sakitnya nak amik darah . Smpai masa nak amik darah , tercabut le satu kasut aku . Kemain takot woh . Tp, xde la sakit sgat nak amik darah . Best pulak tu . Haha Kawan2 bole try auw :) Then , ayah aku bawak darah pergi makmal . and result keluar . Pastu , org dekat makmal pon mai skali dtg kt aku . Duk dlam bilik tu , semua suster laki 2 org n pembantu makmal tu termasuklah ayah aku terkejut . Tgok result darah HGB (Hemoglobin) 5.9. Punyalah terkejut dorang . Aku buat muka cool je . sbb aku tataw amende semua tu . Hikhik . Misi laki tdi terus check mata aku . and dy kata "mata adik kuning" misi tu kata lagi "Nak detect penyakit lain , tp terkenanya penyakit lain. Kalau hemoglobin 5.9, kena masuk wad ni" Time tu la bru muka aku berubah . Dari pucat makin pucat . Misi laki tu kata at ayah aku "Kena bawak jumpa doktor . pastu kalau doktor suh masuk wad, kena masuk wad laa . sbb 5.9 ni dh betul2 sikit darah . as usually, mmg org kena masuk wad :) "

Tunggu dalam 20 minit , aku pun masuk jumpa doktor . Still dkat Klinik Kg Raja . At first , dr xperasan yg hemoglobin aku rndah . Ntah mcm mana dy perasan . So , dy pon terkejut gak . And she said "Dtg dgn sape dik ?" Aku pon kata "dengan ayah" and she said again "Panggil ayah adik masuk . Adik kena masuk wad ni" Aku pon terus pnggel ayah kt lua . Ayah pon ckap2 dgn doktor psal penyakit aku. And doktor pon ckap , "Hri ni jgak adk kena masuk wad . darah adik dua kali ganda dri yg normal . Adik tnggu kt lua , biaq sy buat surat untuk ke hospital Besut . Nnti kt sana , adik masuk Wad 7 ek . Nti sy kol nurse dkat sana ." So , aku dgn ayah aku tnggu kt luar . dlam pkul 1.15 aku amik surat yg psal transfer aku ke Hospital Besut . Aku pon p lha . Mmg sedih tak terkata . Well , I tak penah masuk wad dan tak pernah sakit . bgi aku , ini dh cukup kejam tau . Haha 

Next, dalam pukul 2.45 pm aku pergi Hospital Besut . mak n ayah aku ckap2 dulu dgn org dkat Emergency tu . so , dy sruh p Wad 7 . aku pon prgi lah . So , masuk wad 7 dlam pkul 3 ptg . :) Okey lah , next story aku cerita keadaan aku dalam wad okey selama 5hari 4 malam tu . Okey , byebye . Drop your comment here ^_^



Friday, May 3, 2013

Friends Forever maybe? . .

Assalamualaikum wbt dan salam Jumaat :)

Fuh ! Dh lma xupdate blog. haih, sebulan lbeh dah. means, dah 4minggu aku biarkn blog ni berhabuk .sedih k sdih. hehe :-D Kemana awak menghilang ? Awak, sy terasa dgn awak. Maybe awk xperasan smua ni. I Will miss u .

Aku terasa dgn member2 aku. aku xtau ap yg buat aku terasa. satu ak boleh ckap, aku terasa tahap dewa dgn dorang. i don't know why :'( Since smlam lgi, aku rsa mcm aku xwujud untuk mereka. semua sombong dgn aku. Please, aku pantang klau aku dpat mmber time susah cari aku, time senang, batang idong aku pun buat-buat xnmpak. Laki perempuan semua sama je :3 please understand my feelings. Apa makna PERSAHABATAN klau xpndai nk appreciate sesama sndiri. Apa guna ? Depan mata boleh la korang buat xnmpak aku. tpi, aku boleh ckap, "bila aku xde dpan mata korang lgi, tolong jgn menyesal. dan jangan terhegeh2 untuk mnghrgai aku" aku dh xperlukan korang semua .yea ! Memang aku batak kawan. Do i care ? Memang aku sentap klaw mmber sndiri buat acuh tak acuh dgn aku.

Aku susah2 jaga perasaan mmber2 aku sbb 1perkara. iaitu persahabatan. Well~ klau aku xfikir bnda tu, apa aku rasa, dh lama aku bgi ayat dkat muka dorang terus. AKu bkan terasa dgn sorang mmber je, tpi semua .Memang aku batak kawan !Tolonglah~ Aku ada feeling, ada masa aku menangis, ada masa aku gembira. :'( Aku simpan semua sebak di dada, biarlah aku yg rasakan semua ni. Aku rindu 2012. Aku rindu M S. ye, org lain xfaham perasaan aku . 

Sekarang, baru ak rasa aura calon PMR. so, aku sedikit pendiam dlam kelas. Aku xnak menyesal kemudian hari .and aku xnak my future life gelap . aku ada cita-cita sendiri. aku ada matlamat hidup sndiri. Apa yg aku lakukan, itulah yg terbaik untuk aku. tp, bila diam, semua kata aku sombong. Aku ada life sndiri .tolognlah faham. Tp aku xnak bersendiri. Aku perlukan kawan untk mnjdikan semangat aku bertambah .AKu nak luahkan apa yg aku rasa dkat kwan. tp, aku xkuasa. aku xsmpai hti nk citerkan apa yg aku rasa. aku pendam. Prnah aku trfikir "Nak cari bf la sorang. boley crite problem dkat dia" dua kali fikir "Eh, xpyahla. nnti dosa kapel brtmbah. sabar Mirah, Allah ada :) " Aku rsa stop sini je story aku. maybe this entry not so interesting because i does not have any idea. Peace ;)



#Gambar 2012#

Saturday, March 23, 2013

Baru Terasa..

Assalamualaikum wbt dan selamat petang.. 
good ebening to you n you all.. Yehaa xD 

Aku rasa dh lama xupdate blog.. Lama gila kot :'( sedih okay.. xkan lah aku update sekali / 2kali sebulan. mana syokk korang nak baca.. sedih ok, well~ skrg aku dh triple betul busy. and aku xtau mcam mna nak bgtaw korang.. pnah jgak aku trfikir, better delete je blog ni.. tp, 2kali fikir "tak payah delete la blog ni.. sayang plak.. sebab follower? No! sayang dengan cerita2 silam" so, i make a dection, sibuk mcam mna skalipun, luangkanlah sekali sebulan untuk blog ni.. EH, sedih plak.. Gila tak sedih.. dlam blog inilah, terkandung pelbagai cerita suka dan duka :') perkara mcm ni yg mngjar aku erti keremajaan, erti kehidupan.. Okey, 2minit sudah pun berlalu.. tp, mna cerita sebenar aku? Well, tdi bru mukadimmah ok c(: 

Baru terasa.. aku sebenarnya seorang pelajar.. seorang anak, dan seorang insan yang akan mewarisi generasi akan datang.. dh 3bulan lebih aku study, tp bru hari ni aku terasa yg aku sebenarnya CALON PMR . eh! serious? aku rasa, aku mcam budak hingusan lagi. ee ! tolonglah, xD why aku kata aku baru terasa yg aku ni calon PMR? ok, ak kta cenggitu sbb sejak akhir2 ni, aku terlalu sibuk. kadang2 tak sempat nak tengok sinaran matahari, kerlipan bintang di langit. Sedih ok, sometimes rasa nak mengamuk. tp, sabar ajelah. kejap je pon semua ni. pasni, okay la :-) 

Sesi pagi start mcam biasa pukul 7.30 pagi sampai pkul 5.00 petang.. lewat gila kot. lepastu smpai rumah belum tentu dapat rehat, kena buat homework, makan, solat, mandi. siap semua tu area pkul 7.30.. pastu, pkul 8.30 pergi kelas tambahan sampai pkul 10 malam. malam tu belum tentu dpat tido terus. aku kena study, solat and klau ad homework xsiap, kena siapkan dulu.. kekadang pkul 12 aku baru boleh tido. penat kan ? 

. Itu baru time xde exam.. klaw ada exam? lagi penat .klau minggu exam, takda kelas tambahan waktu petang.. so, dpat balik pkul 2.30 pm.. balik rumah aku kena study untuk exam.. dh rasa paksa otak untuk inputkan maklumat yg dihafal, dibaca dn sbgainya.. rsa mcam nak marah dgn khdupan skrg, tp aku sbar dn terus ckap "sabar mirah.. lepas PMR, kita outputkan segala maklumat.." and rsa aku, Okay, aku xnak give up dgan semua ni. InsyaAllah akan berbuah hasilnya.. yang penting, berusaha, tawakal, istighfar.. 

Minggu ni plak, dah masuk cuti penggal 1. am i right? ok, pantang ada school holiday, confirm akan wujud kelas tambahan.. serious sy penat cikgu :'( tolong faham saya .sy xnak paksa diri saya untuk belajar tak kira waktu... saya pon nak rehat jugak. Sabar sayang.. at de same time, aku bersyukur coz kelas smpai Isnin depan je.. Tapi, hari berikutnya tak bermakna aku boleh enjoy, lepak and semua. Homework menunggu Mirah :( so, aku kena gunakan masa yg ada untuk siapkan homework. sebelum buka skola, aku leh study sikit2.. AKu rasa aku dah penat !!!! STRESSSSS gila . but, aku suka blaja bcoz hri demi hari aku dpat isi baru, dan semangat baru.. and, aku rasa aku makin minat untuk belajar.. 

PMR dijangka bermula 09/10/2013.. tp, xtaulah tu.. seriously aku tak sabar.. and stiap kali aku berhdpan dengan musim peperiksaan, aku timbul semangat yg tebalnya seperti satu sel sahaja.. hahaha :D and aku yakin gila gila gila time jwab exam.. buat aku rasa puas hati ! stiap kali cikgu nak bgi markh exam, awal2 aku ckap dgn diri aku "apapun keputusan yg aku dpat, terimalah.. yg penting aku dh usaha" Exam OTI 1 lepas, result aku still xberapa okay, i just got 1B, 4C, 2D.. aku tak sedih.. aku akan bangkit dari lenaku ! and result ni mnjadi satu titik permulaan yg baru dlam DUNIA PELAJAR . Amirah, you can do it dears! Don't give up. Insyaallah, kejayaan milikku! Amirah, please remember NO PAIN, NO GAIN ! Okaylah, aku dah penat menaip. apa kata, jom tengok gambar2 aku ngn mmber sekelas time kelas malam, kelas tmbhan pagi kelmarin.. ayukk!

anak panah menunjukkan aku. Bye!

Gambar (220313) yg atas aku yg paling handsome,
and yg bwah, aku yg buat pecace :D

 Aku yg pkai bju kurung merah.. time ni kelas malam :)

yg kat bawah tu aku :) gmbr(22/03/13)

Saturday, March 9, 2013

Netball Time

Assalamualaikum wbt dn Good Evening~ :D

YeahhH! rasanya ptg ni mood aku okay pulak untuk update status blog.. Hikhik last update 13/2.. perghh! lame tu, skrg suda 9/3.. hampir sebulan blog aku berhabuk, diserang anai2 dn mcam2 lagi.. so, skrg tibalah masa untuk aku update segala2nya.. Tangan lap habuk2 kat blog, mata tgok2 follower baru . Btw, tinkayu pada yg dh follow blog aku.. dan mungkin dlam ramai2 yg baca ni, ada yg dh follow tp, aku xfollow balik blog dorang, so klau nak di-FOLLOW balik, tinggalkan link anda di ruangan komen yea :D

**

Okay, dh berapa patah ayat yg aku dh kluarkan tp, satu pun xde kaitan dgan tajuk aku ptang ni.. Well~ Haha xD so, aku pon xnak buang masa trlalu lama dkat blog ni eloklah klau aku story mory smuanya ^^ Netball Time.. Yeahhh! 05-06/03/2013 berlangsung Perlawanan Bola Jaring Antara Kelas.. Pheww~ antara kelas dan kelas.. Terbaik wo~ Dan kelas saya, iaitu 3 Elit juga terlibat sama dan begitu juga dgn saya.. #Eh, rsa bnyak plak DAN dlam ayat -.- # aku pun terlibat sama dlam permainan bola jaring.. aku jdi GD.. Yea, Goal Depend bkan G-Dragon yg korea tu ok.. ^_^ 

05/03/13 semi-final : so, kelas aku fight dgan kelas 3 Intelek.. Alhamdulillah, rezeki berpihak pd kelas kami (3E) dgan pungutan mata 3 E 3-1 3I.. Even berbeza hnya sdikit mata shj, kami tetap ke FINAL !! Chaiyokk! Gambatehh.. hehe :') Ouch ! lupa nak bgtau, geng kami digelar Team Orange.. Hikhik 

**
06/03/13 Final : Yahoo! Tiba masanya.. Untuk final dis year, kelas aku fight dgn kelas 3 Progresif.. Wow! Seriously, pertandingan yang menyengitkan.. Tak caya? dtg sndiri tgok.. Hakhak xD GS 3P memang menyeramkan.. dan GA 3E memang power.. hikhik Buktinya? Nanti korang tau.. cewahh, bangga okay c(: Untuk separuh masa pertama 3 Progresif memungut satu mata terlebih dahulu dn selang beberapa minit, my class (3E) plak.. so, 1-1 la kan? okay, separuh msa kedua, tidak memungut sebarang mata.. bila dh hbis masa, urusetia bgtau "Pungutan mata 1-1" cikgu A pun kata "jadi, klau seri kita lakukan 2 minit masa tambahan".. Oleh hal yg demikian, masing2 melakukan yg terbaikkkk ! #skema k ayat aku# xsampai duit minit GA 3 Elit dh masukkan goal ! Yea!!!!!!!! 3 E menang.. my classes.. :D Happy siot..

**
Ye, kitorang memang terover happy bcoz sblum masuk court, ada yg menangis and kecewa and mcam2lah.. malas pulak nak cerita pasaipa.. hehe :D be honestly, ada masalah peribadi antar kelas kami with pihak lawan.. MENANG KAMI BERMARUAH.. Dah dah, xyah tacing bagai.. sobs sobs.. Jom tengok gambar sekitar pertandingan Bola Jaring ^^ 






Wazzap2. itulah team kami. sebarang pertanyaan, sebarang cadangan, sebarang hebahan, or sebarang barang2nya, sila tinggalkan komen anda di ruangan bawah. KOMEN ANDA AMAT DIPERLUKAN. haha xD

Wednesday, February 13, 2013

Janji Allah SWT itu pasti !

Assalamualaikum wbt dan Selamat Pagi :)
*ku ukir sebuah senyuman hanya untukmu*

Okey, hari ni aku bgun awal.. pukul 5.30 am dah bngun ok.. hehe awal gitu~ even hri ni xsekolah tp ap slahnya bgun awal2 kan :) biasanya lepas solat Subuh aku smbung tdur balik, tp hri ni aku trus menghdap TV.. yea, aku ada trbca status ibu kpd arwah adik Adam.. His mum said, hri ni rakaman arwah akan disiarkan di MHI.. so, aku xnak la lepaskn peluang tgok arwah.. hikhik aku tnggu depan TV pkul 6.50 am, tut tut* rkaman tu disiarkan pkul 7.30 am~ aku sbar tnggu.. 

Tpi kan awk2 sekalian, time tgok rkaman saat terakhir arwah adik Adam.. perhh! sebak je, mengalir air mata aku :'( teramatlah sedih.. pda masa yg sama aku bangga tgok mama and papa adk Adam.. dorang still kuat harungi dugaan.. mmang sedih gila.. rugi na sape yg xtgok.. hari ni, 1Malaysia nangis tgok MHI ..InsyaAllah arwah adik Adam tunggu mama and papa dia di pintu Syurga.. sambil duk update blog, tiba2 teringat dgan lirik lagu Kangen Band-Yakinlah Aku Menjemputmu.. bila hayati bait2 lirik tu, mmg sesuai untuk ibu bapa Adam.. jom hayati sat :

Tenang sayang, ku pasti akan datang,
Yakinlah aku menjemputmu,
Jangan menangis, hapus air matamu,
Yakinlah ku tetap milikmu...

Tenang sayang, ku tepati janjiku,
kerna kau wanita terhebat,
.............

Bila perhati satu per satu lirik lagu tu, memang menyayat hati.. sebak gila~ time wartawan duk cerita psal arwah pun aku dh nk mnngis tp bole than lgi la.. tiba2, kluar rkaman gmbr mama adik Adam.. and mnglir air mata aku.. aku belum lgi jdi ibu, tp aku dpat rsa hati dan perasaan seorang ibu.. time tgok muka papa adik Adam pun aku dah sebak an.. hoho~ diiringi muzik... mmang perh ar ! air mata aku lagi lagi nak mengalir when mama arwah Adam tnya dkat arwah "Adam nak tinggalkan mama ke?" then, Adam kelipkan mata and menangis.. Mama dia ckap, seakan2 arwah beri isyarat yg dia akan tnggalkan mama n papa.. 

Itu baru separuh dripda rakamn tu.. pastu, time aku bertmbah sebak, 1hari sebelum arwah meninggal.. waktu mama dia tgah baca Yassin untuk Adam.. Adam pegang tangan mama dia and pgang Yassin.. Mama dia pelik, why Adam tiba2 boleh aktifkan tgan dia untuk capai Yassin and pgang tgan mama dia.. waktu papa dia pangku jenazah masukkn dalam keranda, mmang xleh than gak.. sedih sangat :( Hanya Allah yang tahu.. and aku pasti ibu bapa adik Adam tabah dan kuatkan hati.. wo, meremang bulu roma aku bila teringatkan adik Adam :( semoga adik Adam terus menunggu ibu bapanya di pintu Syurga.. Janji Allah SWT itu pasti.. 

Sometimes, aku pnah trfikir yg aku rela adik Adam pergi tinggalkan rakyat Malaysia,  daripada dia terus menderita dgan pnyakit yg dialaminya.. mungkin di sana arwah lebih tenang.. aduh, tiba2 nak mengalir plak air mata bila trbyangkan muka sedih mama n papa Adam.. be honestly, aku makin sebak bila tgok mama Adam menangis.. but at the same times, aku bangga sbb mama n papa Adam boleh lagi tersenyum even sedih.. Betullah orang kata 'Senyumlah walaupun terkadang kita senyum dalam tangisan.' And bila aku tgok mama Adam senyum waktu berckap, sdikit rsa tenang.. okeylah, lastly SEMOGA ARWAH ADIK AHMAD ADAM SYUKRI TENANG DI SANA.. NANTIKAN IBUBAPAMU DI PINTU SYURGA YA SAYANGGG :'( for his parents, kuatkan semangat, tabahlah hatimu dalam menempuh dugaan.. Seluruh rakyat Malaysia mendoakan arwah adik Adam tenang dan mendoakan ibubapanya sentiasa kuat ! yeahhh :))

sumber : KLIK SINI