Followers

Wednesday, December 31, 2014

Ending 2014

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Maka, hari ni genaplah 365 hari bg tahun 2014. Banyak kenangan pahit dan kenangan manis yg terus tersemat dlam sanubari kita semuaa. 365 hari di Bumi Malaysia yg penuh dengan onak dan duri yakni dugaan dan cabaran. Be honestly, this year banyak kenangan pahit brbanding kenangan manis. Namun, kerana kenangan itulah menjadikan aku lebih matang untuk berfikir, lebih matang untuk memahami situasi sekeliling dan lebih matang dri segi perangai.

First of all, terima kasih kepada yang Maha Esa, Allah SWT kerana masih dan sentiasa mmberi peluang kpd hambaNya untuk terus bernafas di bumi milik Allah SWT. Meskipun diri ini sangat dan terlalu melakukan dosa, namun Allah sntiasa mmberi peluang untuk aku bertaubat. Alhamdulillah. Kedua, trima kasih kpd mak ayah yg bnyak tolong aku sepanjang tempoh tumbesaran aku. :) aku sedar, terlalu bnyak karenah yg mmbuatkn mak ayah naik pening dgn aku.. Trima kasih sbb penah dan sntiasa bg aku guna duit diaa. Tak pernah mengungkit, dan tak pernah diminta untuk mmbyar balik. Alhamdulillah. Ketiga, terima kasih kpd TeMa2rians, kerana telah mematangkan aku. Banyak kenangan yg dpat aku kutip dkat sana. Wlaupon pertemuan dn prkenalan antara aku dgn guru2, antara aku dgn senior n junior, antara aku dgn rkan2 batch 1998, namun kenangan manis dan kenangan pahit begitu sukar untuk aku lupakan. Even from January 2011 until April 2014, but I dpat mcm2 moments, mcm2 karenah manusia.Alhamdulillah. Keempat, terima kasih kpd ex-classmates time form 1, form 2, form3, and form 4 at TeMa2 sbb dh jdi aku as ur friends. Wlaupun attitude aku kekadang mmbuatkn korang naik menyampah, tp percayalah, suatu saat nanti kalian akn merindui aku. :') Anyway, Good Luck for SPM nanti. InsyaAllah.

Kelima, to Noraishah bt Yaman, thanks for being a part of my life. Wlaupun kenal time di bangku skolah rndh lagi, tp kita mula rpat time form 3. Tak ingat mcm mna boleh rpat. But, this is awesome friendship that I have. Trima kasih sbb slalu hulurkan tangan saat aku jatuh. Beri aku peluang mmbuka bicara untuk share problem, pinjamkn aku bahu saat aku menangis. Moga Allah membalas jasa baikmu, teman. InsyaAllah. Keenam, to SMK Seri Nering, terima kasih sbb aku mndpat peluang untuk menerokai duniamu. Kerana mu, aku belajar erti ketabahan & kekuatan. Kerana mu aku belajar untuk mncari nilai persahabatan, dan kerana kekuatan inilah mmbuatkan aku terus berdiri dlam dunia Seri Nering. Wlaupun pahit untuk ku telan, wlaupun sukar mncari sahabat, wlaupun pedih untuk melupakan sahabat di TeMa2, wlaupun sukar untuk meneliti tempat2 dlm skolah ni, namun diri ini tetap cekal dan tabah untuk terus mengharungi cabaran ini. Kerana Seri Nering, aku diberi peluang oleh mereka untuk menerokai satu per satu dunia Seri Nering, maka aku harus gagah melangkah dan maju ke hadapan. Alhamdulillah.

Ketujuh, to my classmates, 4Sains 2, trima kasih sbb terima kehadiran aku dengan berlapang dada. Sangat lama masa yg aku ambil untuk ingat nama sorang2. nak kenal mana satu Afifah, mana satu Athirah dan lain2. Wlaupun aku lbeh bnyak menitiskn air mata spnjang menjadi ahli baru 4Sains2, namun disebabkan kekuatan yg Allah kurniakan, aku mampu untuk meneruskan segala2nyaa. Biar tak berteman, asal hati tak kesunyian. Biar sentiasa dipinggirkan, asal diri ini tidak dilupakan. Biar rebah dek kegagalan, asal bangkit untuk kejayaan. Wlaupon mula2, aku xboleh trima keadaan budak2 4SN2, tp last2 aku rasa mereka ohsem. xD Happy2.. I hope we will study smart and hard for getting flying colours result in SPM. InsyaAllah. Kelapan, to Nur Afifah bt Mohd Nasir, trima kasih sbb sudi mnjadi temanmu. biar tak serapat yg aku inginkan, trima kasih tetap diucapkan. Pendek kata, trima kasih kpd Geng 4Sains2. Miss you all. Alhamdulillah. Kesembilan, kepada semua kenalan WeChat, kenalan Facebook mahupun Blog, Terima kasih kerana sudi brkenalan dgn diri ini meskipun ku sedar bnyak kekurangan dan kekhilafan yg terbit dri diriku. Maafkan aku. Suka aku ucapkan kpd kalian, semoga apa yg dicita2kan oleh kalian, moga2 tercapai hendakNya. Ammin. Kesepuluh, kepada diri sendiri, terima kasih tak terhingga kerana sentiasa sabar, cekal, tabah, kuat dan gagah mengharungi dugaan yg Allah berikan. Wlaupun masa memula rsa something wrong, dah tahu diri ni xmampu nk tanggung. Menangis jugakk akhirnyaa. Tapi, last2 dugaan ini mampu ku tanggung .. Syukur Alhamdulillah. Harapan untuk diri sndiri, moga sentiasa beristiqomah ke jalan yg diredhai Allah. Moga bertambah kekuatan dlam melalui episod kehidupan ini. Jadikan kejadian semalam sbg sumber kekuatan diri ini.

Mohon doa dari kalian, semoga saya sentiasa dlam rahmat Allah. sntiasa berada di jalan yg benar, xlupa juga, doakan kejayaan sahabatmu ini yg bakal menduduki peperiksaan SPM yg dijangka bermula bulan November insyaAllah.. :) Baiklah, rasanya xsempat nak share moment2 terindah spnjang tahun 2014. InsyaAllah, andai kata diberi peluang untuk update blog, InsyaAllah saya akan kongsikannya. Asslamualaikum.


Monday, December 15, 2014

#IslamAgamaku : U.E.L

Assalamualaikum wbt salam kasih dan sayang kerana Allah swt. Besyukur ke hadrat Ilahi kerana masih dberi peluang olehNya untuk terus bernafas di mukaa bumi Malaysia. Semoga pembaaca semua sentiasa dlam rahmat Allah. Trima kasih kpd readers2 yg sntiasa mmbaca post baru saya and selamat datang kpd yg baru baca post saya. hihi, moga mmberi manfaat kpd kalian :') Oklah, hari ni saya nak crita psal satu segmen #Islam Agamaku yg disampaikan oleh Ustaz Ebit Lew melalui Ikim.fm.. Actually segmen ni 2012 punya, and sblum ni saya xkenal lagi Ustaz Ebit Lew. Jujur laa kan. hihi And saya dah lama teringin nak dengar radio Ikim.fm, tapi kat Ganu ni susah nak clear frekuensi Ikim.fm.. so, sy just ushaa dkat youtube jee :( And 2hari, I jumpaa video ustaz Ebit Lew. Tetiba cerita ustaz ni menarik perhatian saya.. Ok, kat bawah saya tulis apa yg dikongsikan oleh Ustaz Ebit Lew, moga diberi manfaat olehNya :




"Bismillahirrahmanirrahim asslamualaikum wbt. Alhamdulillah nahmaduhu wanasta'iluhu wanastaghfiruhuwa'uzubillah himinsyuruhianfusina waminsayyiati'malina manyahbihilla hufaladulillalah wamanyudlilfalahadiyala, wanashaduallahilahaillah wanashaduannamuhamaddanabnanrasulul. sllu orang tny knpa mula2 baca mcm tu? sy pon m'ceritaka bagitau sbb sllu kita baca khutbah2 nabi muhammad saw. nabi stiap kali nak mula b'ckap nabi baca yg tu. jadi kita nak dpat sikit berkat sunnah nabi tu. Jadi sy pun kat sini orang dah biasa dgn nama Ebit Lew ye. Rmai gak org, bila pegi mana2, pertama kali syukur, bnyak program bila org tanya "sape. kenapa kan. msti nak tahu kan." bunyi mcm melayu sgt kan? rupa2nya sebab yelah Saya adik beradik sy 12 orang. ramai kan? 6buddha, 6 lagi islam. asalnya bila dripd bapak sy muallaf, alhamdulillah dripda ayah sy mula islam dari situlah keluarga kami, maksudnya ayah sy dri org cina betul laa kan, tp keluarga banyak kat sini, Singapore, mak pulak dari Jakarta. maknanya serata alam la ni. tp saya Malaysia laa sebab saya duk kat sini. jdi 12 adik bradik, 6buddha 6islam. Nama penuh saya Ebit Irawan bin Ibrahim Lew @ Lew Yun Pau. saya anak ke10 dan 2 org yg bwah..

begini kisah benar, ayah sy dh kahwin dgn sorang yg cina so dpat 6 org anak dan smua buddha. tp kami sempat laa mmbesar sesama. lepastu ada lah cite2 yg trpisah. so ayah sy kahwin isteri kedua laa dgn org Jakarta. org islam. tp apa yg trjdi, begitulah kita nk crita. nak jdi teladan mudah-mudahan, bila masuk islam je tp apa yg malangnya sy dri kecik, sy dgn abg2 sy mksudnya, bila masuk islam kami xprnh semayang, puasa, zakat. sehinggalah waktu sy umur 12 tahun, sy xpernah smayang xnah zakat, xpnah puasa dan smua smayang kami xprnah buat. kami islam, tp kami jahil. xprnh pon sujud pd Allah yg ciptakan. sehinggalah sy umur 12 tahun segala puji bg Allah, ada setengah org pandang kami ni, kami faham laa.klau nak buat majlis tahlil ke, org2 jeling semacam, yelaa kita blaja 3x tak smayang jumaat, tak islam laa kan. so dia kata islam ke tidak diorg ni. jd alhamdulillah satu hri ad satu org cikgu, dia cikgu matematik jee. tp org lain pndang kita semacam je. tgok kita ,ckap kita "eh, bapak ko mkan babi ke?" mcm tu la lbeh kurang kan. maknanya org islam yg gurau2 mcm tu kan tp sngat pedih laa. maknanya smua pndang kita mcam tak islam laa kan. tu laa mmg banyak keluarga2 mcm tu skrg.

Cikgu tu 5minit sblum mengajar, dia slalu beri nasihat, sy ingat lagi, segala puji bagi Allah bilamana dia kata sesiapa yg tinggal solat, dia akan tinggal dalam neraka selama 80 tahun. 1hari akhirat bersamaan 1000tahun dunia. jadi masa saya dengar tu, kita rasa sedih sbb kita akan duk dlam neraka, bapak kita dlam neraka, mak kita dlm neraka, adik bradik kita dlm neraka, nmpak mcm baik, tp akhirnya smua skali duk dlam neraka. bila kita dengar, cikgu nmpak kita menangis, dia duk dekat dngan kita, dia cuba berbaik dgn kita wlaupun kita teruk time tu. bila orang islam tp xamal islam, mcm tu laa keadaannya. bukan sikit2, tp cikgu...mcm2lah kan xpyah nak critaa. nak pinjam tu xboleh nk pnjam ini xboleh. kita bakar stor skolah, mcm2 kita buat. tp alhamdulillah cikgu ni jumpa kita dan nasihat, cikgu mohd nor nama diaa, dia kata "knp menangis? tak smayang ke?" saya diam jee. saya sedih. "ayh smayang?" saya menangis.. sbb apa, bapak kita dah tua, 50 tahun. org yg xsmayang mmg masuk neraka. bila kita dgr kita sedih sbb kita syg bapak kitaa. yela, sbb smua kita nak dia bg. tp dia xpenah smayang. lpas tu, cikgu tu buat baik dgn sy. ada satu hari tu cikgu tu dtg rumah sy dengan isteri dia. isteri dia berbual dgn mak sy. dia tak crita agama, dia cuma berbual je. antara perbualan yg sy ingat smpai skrg, "pakcik, pakcik tau tak, kat Hong Kong sana rmai orang2 yg mana islam tapi tak tau islam. rmai org yg nak islam dkat Hong Kong, China. kitaorang tak dpat nk ckp cina. pakcik pk laa mcm mna nk jd penterjemah, bwak sy pegi china berdakwah, pakcik translate.." bapak saya ketawa besar time tu.

ada la satu hari.. yela, sy sedih sebab bapak sy xsmayang, cikgu tu tnya apa nk buat bg dia smayang. tp lepas tu, apa yg sy buat, stiap hari, klau kita btul2 nk org tu brubah kita mesti menangiss. kita crita dkt Allah. kita kena bnyak menangis sbb kluarga kita xmcm org lain. bapak sy dengar la sy mnangis. stiap malam, cikgu kata bacalah hadith. kami baca hadith, dgn adik sy jerr. klau hujan sikit je, bapak sy xbgi pergi masjid. satu hari bapak sy datang, dia duduk skali, smua ada, dh abis baca , dia kata "Ebit. Ebit boleh tak ajar ayah smayang?" masa tu mak dgn adik sy mnangis. bayangkan, suami dia xpenah smayang. waktu tu mak sy dh smayang. Alhamdulillah, lepas dripda tu bapak sy dah smayang. segala puji bagi Allah, semenjak hari tu bapak sy dh mula smayang, smua ahli kluarga sy dh mula smayang, kami tak baik, tp kami berusaha jd baik. mcm tulaa keluarga sy, bila kami paham islam, dulu mula2 bapak sy masuk islam, dia xbuat amal sgt, tp dia terpisah dgn kluarga dia, so bila dia balik kg, dia balik sorang2 je.  sbb masa tu kluarga dia dh xsuka kan, mcm terpulau. 4tahun ni, kami cuba balik kg, diorang cuma ad mknan je. ad mknan dia je. lgpon kami xmkan , cuma minum air je, diorang bg air kotak. tahun kedua balik, dia buat dua, dia makan belah sini, kami mkn belah sana. dia order mknan islam. tahun ni balik, sbb msa tu adik brdik xbrpa suka, kami cari dia, bapak kata "xpayah laa pegi cari ni. dah dia taknak sudah.." kami tunggu dpan pintu dpan , pintu blakang, smpai dia xnak pon kami buat tak malu, tebalkan muka kami peluk dia, kami jumpa dia.

Jadi sebenarnya mcm tulah, asalnya bapak saya masuk islam, ye mungkin kerana cinta, kerana wanita, tp sbnarnya bila kita ada benih2 iman , sbnrnya ia sngat mahal, sbb tu kita kena rasa kasihan, sayang. kpd smua orang islam dlm dunia ni, bilamana kita tgok dia xsmayang, xpuasa, xzakat, kita jangan benci dia, kita kena sayang. kalaulah semua benci sy waktu tu, takdelah saya kat sini. dn sy pon xpnah ckap kt ikim. tp kerana kita sayang, kita tgok rmai org yg jauh pd Allah, mula  dtang pd Allah, sbb tu kita kena rasa kasihan. tgok org bkn islam, marah malangnya. kita org islam tak rasa apa laa. kdang org islam berebut marah orang bukan islam sbb kaya dari dia, mintak maaflah, sbb kita ada benda lagi mahal yakni kita kenal Allah tu tuhan kita, pakcik2 saya ada kilang dan kaya, tp mereka kata mereka xpnah bahagia, mereka xpenah rasa tenang smpai hari ni. wlaupun dia kata sekaya2 orang ada 3 kilang, tp dia xpenah tenang.."



Okay laa, saya setakat ni dulu saya kongsikan untuk semua. Pada yang beranggapan islam itu sukar, islam menyusahkan, lupuskan pendapat itu kerana ISLAM SANGAT MUDAH, ttp manusia yg menyukarkan islam.. Actually panjang lagi Ustaz Ebit Lew kongsikan. Yang pasti sebak laa. Hehehe .. Moga dpat memberi sedikit sebanyak manfaat kpd kita orang islam untuk terus menegakkn agama Allah yg suci yakni Agama Islam... "Islam itu indah., ada iman semua jadi" assalamualaikum.

Thursday, November 27, 2014

Final Result

Hai Guyss ! Assalamualaikum dan selamat petang. Ptang ni I tak rasa nak mengomel panjang2 likes before. Because, I'm already not in mood totally. I tak rasa grammar I betul. Hm. Ok, brbalik pda tajuk besar entry I. And I tak rasa jugak nak ckap pnjang2. Takde mood woi :( Actually, aku dh dpat full result untk Final Exam hari tu. And Alhamdulillah, better dripda Mid Year hri tu. Mcam biasa laa, tak semua naik & tak semua turun. Totally, aku puas hati..

Aku tak tahu nak ckap apa lagi. :') Memula tak sure laa mark untk smua sub dh diupdate, so tak rasa laa nak check. Sbb smlam dh 3kali aku check SAPS, kot2 dh ada en. Skola sini, sistem better dri skolah lama laa. Bila hari ni, malas nak check SAPS ,tak rasa yg mrkah dh ada. So, aku ni layan jelaa WeChat .Then, trjumpa satu moment mmber skolah lain , dia ckap psal result dia. And aku terus ke SAPS & msukkan i/c aku. Alhamdulillah, smua subjek dh dimasukkan. Mula2 tgok, Alluharbbi. Tetiba ketar satu badan. Terkejut kot. Subjek mula2,, English. so untk sub tu aku dpat.........Turun dri hari tu. tp, bkan G laa. lepas tgok result English, tangan n kaki dh mula sejuk. Hampir nak pengsan, kpala smua pusing. T-T aku dh pulun untk smua subjek, tp hasil dia centu ja.

Then, aku tgok semua subjek. And bandingkan result Mid Year dgn Final Exam. Tiba2, air mata menitis. :( Tak tahu laa kenapa. Ye, ada subjek yg % turun likes B.Melayu & Chemistry. tp ada subjek yg % meningkat likes Math Mode & Sejarah. Perasaan waktu tu tak boleh nak explain. Tak boleh nak pk apa dah. Terus im classmate tnya cmna dgan result dema, so totally bnyak yg turun laa. And , kbnyakan geng2 yg bertanding secara xsihat atas dari kami. And to Hanem, sorry sbb ter'deep' dgan moment I. act, tak tuju dkat you, but tuju dkat segelintir my classmate..

You guys bayangkan, dari second day exam smpai hri last, slalu meniru. Takda guna belaja setahun. Last2, you jdikan buku sbg rujukan you. Please. Jangan bangga sangat dpat ranking better dri kwan2 you. Sebab ? Tepuk dada tanya iman. You buat apa time exam ? You tak tgok buku ? Really? Fuyooo. Respect you laa. But wait, dgan manusia you boleh tipu, tp dgan Allah you tak boleh tipu tau? Manusia tak nmpak apa you buat. tp, you sedar tak Allah kirimkan malaikat untuk jaga kita. Well, you tak nmpak itu malaikat. tp , dia sbnarnya dkat dgan kita.

You prnah rsa bersalah tak bila tiru time exam? klau ya, alhamdulillah, kalau tak.. Hmmm :( Even aku diberi bnyak peluang laa untuk meniru, aku tak prnah sekali2 mngjar diri aku untuk meniru. Sebab ? skali aku bg diri aku tiru, selamanya aku takkan berjaya. Kalau berjaya pon, sedikitpon tak rasa keberkatannya.. Chill kawan. sesapa terasa aku mntak maaf. aku cuma ckap based on my observation laa. Jujur laa aku cakap, time exam aku just pulun untk sub Math jee. yg lain ala kadar. Dan untuk next year, InsyaAllah aku tekad untuk ubah result aku. Semua boleh, janji usaha..

My advice to you guys, pleaseee.Jangan sesekali meniru. I tak kesah you tiru dlam apapon, baik buku rujukan, henfon dll. You pnah pk tak, kalau you dpat straight A final atas jasa meniru, you tak senang duduk. pdhal, mmber duk ucap CONGRATS. Ekceli, I takda apa dh nak sembang. Hopefully, you tak meniru laa yer next year. Pliss, jujur dgn diri sndiri. Kesian mak ayah, cikgu , gembira dgn result u, tp dy xtahu you meniru. Pliss kasihani merekaa. Dan tolong, tolong ajar diri sndiri jujur. Dan elakkan ajar diri sndiri berbohong. :)

Wednesday, November 26, 2014

Irdina Huda

Assalamualaikum wbt. Di pagi yang hening di bumi Besut ini tanpa kehadiran hujan kerana hari tidak hujan mnyebabkan si ibu di luar sana boleh menjemur kain sehingga kering yang dipakai oleh anak2 beliau yang tak reti nak basuh sndiri yg mereka tahu hanyalah pakai dan buang sangat comel bila si anak berperwatakan sebegini kerana si ibu boleh buat kerja rumah sdgkan si anak menghadap laptop, update blog, berwechat dan sebagainya sehingga lupa nak makan tapi si ibu tetap buat kerjanya itulah pengorbanan ibu2 kita .. Bhahaha. k, merapu --'

Actually aku nak crita pasal sorang junior ni. Before that hangpa sedia laa tisu untuk aku. Sedih bhai T-T aku rindu diaa. Her name Nur Irdina Huda bt (Sharifuddin-tak silap- and I call her as a Dina. Nama yg agak manis. And surely tuannya jgak manis. Seriously aku rindu diaa. Tak tahu knpa. Hmm. But, she have the same feeling likes me ka? Y_Y

Dina, 
Dina tahu Kak Mirah rindu Dina sngat. Kak Mirah rndu nak jumpa Dina. Even rumah kita tersangatlah dkat, tp kita tak prnah jumpa kan? Kak Mirah teringin yg teramat nak jumpa Dina. nak dgar suara Dinaa. Benda yg paling kak Mirah sedih & kesal bila kak Mirah nak pindah skolah hari tu. Kak Mirah tak smpat jumpa Dina untuk kali terakhir. Paling kesal bila kak Mirah tak bagitau yg Kak Mirah nak pindah. Kononnya kak Mirah nak rahsiakan semua ni drpda pengetahuan org lain. Biar classmate je tahu. Dina tahu, dlam rmai2 junior yg Kak Mirah ada, Dina laa paling kak Mirah sayang & rindu. Walaupon Dina tak sedar smua tu, tapi Kak Mirah sedar. 

Dina, sebelum ni Kak Mirah rindu sangat dgan Dina. Dina ingat tak lagi Dina bagi hadiah dkt Kak Mirah, sempena birthday kak Mirah yg ke-16 kan? Dina ingat lgi? Even Dina tak ingat, tp Kak Mirah ingat. Kak Mirah baca buku tu. Tiap kali Kak Mirah rindu Dina, Kak Mirah baca surat yg ada dlam buku tu. First time kak Mirah dpat hadiah dari junior. Thanks a lot dears Dina. I miss you so much :( Dalam surat tu Dina tulis "Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, :) Happy Birthday ! Sanah Helwah ! Alhamdulillah. 16. Manis lagi tu. Hoho semoga kak tabah dalam ujian Allah, kuatkan semngat. InsyaAllah. *sorry, xmhal pon hadiah, tp Dina ikhlas* Sincerely, Dina"
Time ada assembly pagi tu, Dina kata "Kak Mirah. nanti rehat g kelas Dina. nak bagi hadiah. Tp hadiah biasa je.." kak Mirah cuma senyum and kata okay jee. bufday kak Mirah 6/4, means 23 hari selepas tu Kak Mirah dh pindah. Sedih Dina :( Time rehat, Kak Mirah g kelas Dina and Dina bg hadiah tu, lg skali Dina kata "maaf, hadiah biasa je kak Mirah..maaf, xdan nak balut.." and kak Mirah kata "takpe je Dina.." and buku tu tajuk Fadhilat & Khasiat Surah2 Mustajab. Balik skolah terus Kak Mirah baca. Thanks Dina sayang. Kak Mirah hargai sangat :)

Dina, dah lama kita tak contact kan ? Actually, Kak Mirah nak tego Dina dalam whatsapp, tp time tu kak Mirah tahu mesti Dina tgah busy nak prepare untuk PT3 right? Lagipon time tu whatsapp Dina dah lama tak bukak. Kak Mirah cuma tanya khabar Dina dri orang lainn je. Hmm, time tu gambar WA dina, picture org korean. So, Kak Mirah takleh nak tgok lama2. hihi.. 07/11, tak tahu knp, Kak Mirah rindu gila gila time tu dkt Dina. Kak Mirah tak tahu nak explain cemana feeling tu. Kak Mirah pon update moments, "Rindu Nur Irdina Huda" dgan harapan akan ada TeMa2rians smpaikan rindu kak Mirah ke Dina. Time tu kak Mirah dah rasa rindu gila. Kak Mirah usha wasap Dina, and tgok gmbr wasap Dina n Dina masukkn gmbr Dina & kawan2 Dina. Kak Mirah kata dlam hati "Manisnya Dinaa.." Time tu wasap Dina 'last seen today:....." .And kak Mirah nak tego Dina tp Kak Mirah malas nak menaip. Hihi. 

Semalam, feeling tetap sama. Rindu Dina. Kak Mirah bkak wasap Dina sbb nak tego Dina. tp, hampa. sbb last seen Whatsapp Dina 21/11/14.. Kak Mirah hampir nak menangis. Tapi sbb rindu sngat, Kak Mirah anta jgak chat ke Dina even kak Mirah tahu Dina tak baca. Kak Mirah hanta "Dina . Rindu you !" Bila Dina bkak wasap nanti, Dina baca tau? Takpe kalau taknak reply. Sekurang2nya Kak Mirah dh bagitau Kak Mirah rindu Dina sangat2. 

Malam semalam, pertemuan yg tak dijangka antara kita berdua Dina. Pertemuan yg hampir mmbuatkan diri ini menangis. Kak Mirah ke Pusat Tarbiyah Nurul Iman (PTNI) untk hantar barang dkat my sis.Dalam keadaan yg tak diduga, time kak Mirah nak kluar dri PTNI tu, sorang remaja brtudung labuh, bangun dan sahut "eh. Kak Mirah !!" Rupa2nya Dina. "Ya Allah Dina.." Dina terus bersalaman dgan aku. Dia kata "Lamanyaa xtgok kak Mirah.." Kak Mirah senyum and ckap "memang pon. Dina masuk kem ibadah kat sini ke?" Dina ckap "ha'a." Dina tahu, time tu kak Mirah rasa nak peluk2 Dina. even pertemuan tu sngat singkat, tp ckop dgan Kak Mirah dpat tgok senyuman manis Dina. Time atas kete, Kak Mirah rasa sebak gilaa. Tak sangka jumpa dgan Dina. Dina tahu laa kan, kak Mirah rindu Dina tahap maksima. 



Takpe laa Dina. Semoga Dina berjaya dunia dan akhirat. Apapun yg terjadi, Dina tetap kak Mirah sayang. jgan lupa ke Kak Mirah.. Good Luck untuk result PT3 nanti ye Dina sayang. Rindu Dina kerana Allah. sayang Dina kerana Allah. Dina satu2nya junior kak Mirah yg pakai tudung labuh & tak sosial sgt. one word i can say "I Miss you so much Dina"..Lastly, Dina jaga diri baik2 yer.. Blaja sungguh2. Next year boleh ambik Sains Tulen. even bnyak cabaran , tp terokai dunia Sains.. Best Dina. Kalau tak paham, boleh kak Mirah tolong ajar skit2. All the best for ur future life Dina :) May God bless you everytime. 

Tuesday, November 25, 2014

Tragedi Tahunan

Okay, assalamualaikum you all. hari ni nak crita sikit2 psal Tragedi Tahunan hidup aku. Perh, tajuk entry tak boleh bla --' actually, ada sorg stalker ni, tetiba dya anta chat dkt fb, mntak update psal apa2 crita kisah hdop aku. Dia plak nak yg sedih2, boleh buat org tacing bagai. Haihh. dh aku takde feeling nak citanyaa. But, stalker tu mmg silent stalker ah. Hahahaha. Amekau xD lagipon aku dh lama nk crita psal episod kehidupan aku yg sntiasa bersambung ..hihi, dan kebetulan 3tahun berturut2  ada je something wrong dlam hdop aku. So, nak taknak aku kena crita kan dkat you all. pada siapa yg tak suka, boleh angkat jari tekan lain. It's okay it's alright :)

Jun 2012:
Cerita ni bermula waktu aku di Ting. 2...Peh, ayat.. Skema gilaa. Hahaha. Insiden ni trjdi prtengahan bulan Jun.. ekceli aku tak tahu nk crita mcm mna. hihi.. Al-kisahnya mcm ni, 14 & 15/6/12, aku and geng2 Prefect School adakan lawatan ke Gambang Waterpark. So, nak dipendekkan crita kami bertolak sana 11pm.. sesampainya di Gambang kami terus masuk ke waterpark.. Macam2 gerak geri kami. Area pukul 10am, semua junior n senior yg join ,kami mandi-manda kt Coco Beach. time tu Gambang tak brpa nk comel sgt under construction. So, kami main2 dlam air tu. Lbeh kurang 7/8 pelampung yg kami sewa.. Kami main air area paras bahaya. tp, tak duk paras tu lagi laaa. budak2 prmpuan smua atas pelampung. Yg laki main air ada, yg kcau kami adaa. Dan tuppp. smpai laa stu part tu, ntah mcm mna budak2 ni nak main adegan tolak terbalikkan pelampung bebudak lain. Mula2, aku gelak je dema ni. Rasa gak bahaya. Aku pk abg2 akak2 senior ni tak brni nak kcau aku. tup tup, ak terkena tempias jgak. Maka, dgan tak sngajanya , sorg senior tu dy terbalikkn pelampung aku. nk dijadikn crita smua pelampung kat situ laa si senior terbalikkan. Haihhh. ahaha.

Bayangkan kami duk dh kira paras dlam laa. bila pelampung tu terbalik, smua bebudak ni tak leh nak kawal. Hahahaha. Lawak tol igt balik --' aku yg terselam dlam air tak ckop oksigen. time tu aku tarik kaki sape tah. then kaki tu bawak aku ke paras yg slmat. Hehe... Then ak rsa mcm tudung ni nak tercabut. rupa2nya, kancing tudung hilang p mn tah. Aku time tu mmg lemas kaw kaw ah. Terus berlari naik ke darat. sorang akk senior nmpak aku brlari mcm pelik laa kan. so dia prgi and tnya aku. Kebetulan sorg abg safetyguard lalu area situ, dia nmpak dlam 5/6 org duk keliling aku. dia tanya and dia cuba tenangkan aku. perasaan aku time tu, hambar. tak tahu nk ckap apa. cemas gila ah. after aku dh tenang tu, abg safetyguard suruh aku pegi mana tah. check osigen, sbb dia nmpak penat + cemas. aku ckap "takpe ah. ok dah" agak mcm nenek bila tudung hilang kancing -.- haha. lepas 1team pngws tahu aku lemas, smua naik ke darat. duk kerumun aku. ada yg perli. Huahua~ lpas tu, aktiviti kami ,main bola pasir. tp aku xjoin. sbb penat takleh nk explain. surely, aktiviti dorang lpas aku kelemasan mmg best. time tu, semua pngws tak kira senior n junior bergabung ! gilaa. mna aku tak jeles oi. Then, kami ke Kuantan Mega Mall kot. Time aku naik bas, aku terus tidur. Actually aku dipaksa tidor oleh senior2.. Rehat katanya. maka lenalah aku tido time tu. Maaf, gamba tak boleh nk post bcos ada laaa :P

Jun 2013:
Ha. aku tak tahu apa sebenarnya kisah di sebalik bulan Jun setiap tahun. Hahaha. 2tahun direct ada je kisah pahit. bulan 6 plak tu. dhle bufday aku 6/4... digit 6 jgak. haih. Yg ni pulak crita gua kena tahan dlam wad. 5hari 4malam beb. Susah nak tidor hotel free. kikiki~ crita ni brmula 25/6/13, area pkol 12lbeh aku diserang sakit perut tahap disengajakan tu. so, aku kol ayah nk balik. and saranan pengetua, Cg Din "bawak dia pegi klinik je. nmpak pucat muka tu.." nak taknak aku ke klinik jelaa. bila smpai klinik, dh check pressure smua, mcm takde pape. masuk bilik jmpa MA, dia tak tahu nak buat apa sbb sakit perut aku tiba2 hilang. so, dya decide nak ambik darah aku. Aku redha jelaa. Rasa tu tak sakit sgt tp kasut aku ntah mcm mna boleh trcabut. Hahahaha xD bawak darah pergi makmal, and result klua. dgn org makmal mai skali. tgok HGB, mak aihh. Tak ckop darah merah. Ha. smua kalut. MA n my dad. yg MA tak sngka plk nk detect pnyakit lain, trkena pnyakit lain. time tu ,muka aku dh pasrah tahap apa tah.. MA kata "darah 5.9 nak taknak kena masuk wad." ..so, hari tu jugaklah kena jumpa doktor, tunggu surat transfer ke hospital. Gila ..serious tak sngka. first time masuk wad. hahaha. tp agak siksa bila dlm wad. kena telan ubat, masukkan antibiotik. transfer darah. ambik darah. masuk air. mcm2 laa. tp best bila menu last aku iaitu bubur nasi + sup ayam + sayur + ais krim. kikiki. Nak tahu lbeh, hangpa p tgok entry sblum ni (2013:Jun)..hihi

Januari-April 2014:
Ha. crita ni aku mlas nak share bnyak kali. Sapa nak tahu boleh review balik post aku. Sangat mendukacitakan laa. paling aku sedih tahap gaban, bila org lain boleh trima stiuation aku ,tp org yg berpangkat cun aa dlm islam tak bulih nk trimaa. Please, jaga taraf kau sbg ___ tuu -,-' tak kena btang hidung sndiri takpe. boleh nk judge aku mcm2. kata aku bajet alim lagi. kata aku gila. memangnya kau tak gila? dh rasa penat jd manusia normal, jdla orang gilaa. dan aku dpat berita, lpas dia kata mcm tu dkt aku, dia dihadapkn ke mahkamah syariah. Allah mahal adil. bila2 masa Allah bagi balik.. and dulu aku respect kaw2 ah diaa. smpai bebudak lain duk maki hamun dia, aku rileks je. aku tak suka org maki dia sbb dia baik. *baik konon*. so bila kena dkt aku sndiri, 100% hilang respect aku dkat diaa. Jujur laa aku kata, smpai skrg aku tetap tak boleh nk respect dkat dia. stkat nk action respect boleh aa. tp aku tak penah maki dia. cuma rasa hormat aku hilang. smpai saat ni, aku tak boleh nak hormat dia mcm mna aku hormat dia time dulu2. Trimas

Thursday, August 28, 2014

Kek Brownies Cheese

Phewww~ buat pertama kalinya dlam hidup aku, bila aku BERJAYA buat 1kek yg dinamakan Brownies Cheese.. I think, kpd kaki2 buat kek ni mmg thu kot amende brownies cheese. hee.aku pun bru kenal kek ni semalam dn hri ni jugak aku buat ..Bukan apa, bila bahan2 dh ada kt dapur, senang lha nk buatnyaa. Singkatan laa kan, Brownies Cheese ni act 2layers. lapisan bawah ialah coklat &lapisan atas (topping) cream cheese.

Macam mana tercetusnya idea nk buat kek hri ni jugak??
Ok, actually aku b'semangat tahap dewa nk buat BC ni pasai bahan2 dia simple. yg kedua, dia xde pkai ovelette. Sbb ak xbrpa nk suka dgn ovelette, bila nk beli dia kena tgok bahan2. sbb ad org kata sesetengah ovelette guna lemak khinzir. But ,aku xsure psal tu. Wallahualam. Yg ketiga, bahan yg aku mmg rsa snang nk buat, ialah bila wujudnya tepung gandum. heheh :* Bg aku, xkesah nak buat cucur udang, kek or anything else, bila guna tepung gandum. rasaaa menjadi pulak.

Macam mana boleh jumpa resepi BC?
Pd mulanya, aku search resepi Congo Bars. Congo Bars ni plak ,ad sorang kakak kpd senior aku baking cake Congo Bars. so, dia kata senang je nk buat kek tu. Aku ni mcm segan gak nk tnya kakak tu mcm mna nk buat congo bars. Nak elak dri segan, aku terus ambil fon and then search kt google. Mmg senang gila laa nk buat but aku tak suka dgn choc chip ni. Kurang sikit. tetiba jumpa resepi BC ni. nama tu agak pelik. dn tanggapan aku 'hmm. susah nak buat nyee..' But, bila tgok cara2 ,peh senang mak aihh.

So, al-kisahnya mcm ni.....lepas balik skolah tdi, kebetulan abg aku ambik dri skolah so suruh dya masuk bndar. Nak beli cream cheese & butter. Bkan apa, kt kdai2 biasa takda jual bnde alah tu except butter laa. bahan2 buat kek ad d E'coco ajo. Mula2, pikir bnyak kali gak nak buat kek ni. Yela, sblum ni ,bila bermasakan ni, jarang hasil aku menjadi. nak senang crita buat resepi sndiri. Right? Nak taknak, aku usaha dan tawakkal jelaa. Dah mengidam sgt nk mkn BC ni. Pasal senang nk buat. tu jee.

Smpai je E'coco, aku terus bkak peti buat2 tahu mna satu cream cheese. Hahaha. Sumpah aku tak kenal & tak pernah beli. then, tnya penjual cina tu "kak.. Cream cheese yg ni ke?" sambil tnjuk kotak Whiping ape tah.Penjual tu kata "Ha'ah. yg tulaa." Aku ambik laa. bila kt kaunter aku nak yakinkan diri aku, kut2 tersilap bahan kang, jauh nak mai tukanyaa. dush2 . aku tny lg skali "Kak. whipping ni sama ng cream cheese ke?" dia kata "eh taklaa. lain .." So, dia pegi tuka laa. huahua .. Balik rumah , duk rehat dlam 10minit. terus copy resepi n write down on paper.. Ok, kpd sesape penggemar kek, boleh la try buat Brownies Cheese. SENANG ????? sangat senang, guys. Let's follow my step : (resepi ni diambil & diubahsuai dri blog member-lupa dh nm apa-)

Bahan bahan Kek (Layer bawah):
1.250 g butter (t'pulang pd anda nk guna butter apa. aku just guna butter Anchor salted tu. but, hrga dia mhal sikit. Butter Anchor dh mmg 250g .so, snang keja ..Hee)
2.1 1/2 tepung gandum
3. 3biji telur gred B
4. 1 sudu teh esen vanilla
5. 1 sudu teh sodium/natrium bicarbonate
6. 1 sudu teh baking powder
7. 1 1/2 cawan gula castor @ 1 cawan gula biasa yg telah dikisar
8. 1/2 cawan susu cair.
9. 1 cawan serbuk koko.

Cara cara :
1. Panaskan oven selama 20 min(150'c)
2.Cairkan butter. Masukkan 1cawan serbuk koko ke dalam bekas untuk anda nak buat bancuhan kek nnti.
3. Ambil bekas lain, pecahkan 3 biji telur serentak. dan masukkan 1 1/2 cawan gula castor @ 1 cawan gula biasa yg telah dikisar. Kacau hingga gebu / sebati.
4. Selepas butter dh btul2 cair, tuangkan ke dlam bekas yg korang msuk serbuk koko tdi. Kemudian, Tuangkan telur + gula tdi ke dlam bekas yg butter + serbuk koko. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan 1/2 cawan susu cair. Kacau lgi.
6. Masukkan 1 1/2 cawan tepung gandum. Kacau sehingga sebati.
7. Masukkan 1 sudu teh sodium/natrium bicarbonate, baking powder.. Then, kacau agak2 kedua2 bahan tu hancur. Then, masukkan 1 sudu teh esen vanilla.
8. Kemudian, ambil Loyang ,tak kira size apa n bentuk apa, and Alaskan Loyang tu dgn krtas minyak. Then, masukkan dlam oven. Tinggalkn sedikit bncuhan kek untuk dibuat corak atasnya.
9. Api atas bawah. (20 min/160'c)

Bahan bahan untuk 'topping' :
1. 250 g cream cheese (tak kesah brand apa. aku guna Philapeda.[tak reti nk eja] haha)
2. 1biji telur gred B.
3. 1cawan gula kastor / 1/2 cawan gula biasa yg dh dikisar.

Cara cara :
1.Pecahkan 1 biji telur .kemudian masukkan gula ke dlam bekas telur tu. then kcau smpai sebati. Actually, gula tu atas korang. klau nak manis boleh lbehkan. aku just guna 1/3 ..tkot manis.
2. masukkan cream cheese. kacau sehingga sebati.

Bila kek dh masak, korang tuang cream ni ke atas kek. make sure penuhi smua ruang taw. bru npak comel. then, buatlah corak m'gunakan bncuhan kek yg anda simpan tu. Bila kek anda dh comel,
Masukkan ke dlm oven. Api atas bawah (25 min/150'c)

#Lapik kertas minyak untuk elak dripda kek tu susah nak potong. bhg tapak melekat dgn Loyang#
#Gula biasa klau tak dikisar susah nk hancur bila korang kcau ..#

kat bawah hasil kek yg aku buat. Rasa nak buat lgi sbb dpat komen positif dri kluarga. Hahaha


Gmbr kaler lain sbb aku setting camera guna shot untk food. :)wrna asal mcm gmbr bwh n atas.


p/s : sorry , corak atas mcm comot. biasa laa, first time buat. hikhik, ni ad request dri kakakku yg study kt KmKN suh buat kek ni untk bufday dy 2/9 nnti. Ahaha. InsyaAllah. K la. got to go. Byee

Wednesday, August 20, 2014

Why I Can't Be Strong?

Why I can't be strong to face it? :( Sebak di dada msih terasaa. hmm. T_T Aku tak tahu bila semua ni akan b'akhir. Aku tak tahuu.. Kenapa aku tak boleh kuat? knp Ya Allah? Actually, hri ni paling menyedihkn buat aku. Tak terungkap kata-kata.


'Berilah ruang kpdaku agar menitis air mata saat bibirku tidak mampu mengungkap kata2'


Sebak sangat. Hri ni 20/8/2014, lg 8 hari genaplah 4bulan aku di sini. Tapi, aku tetap sama. Hri ni kali ketiga aku menangis. Maaf. aku bukan MANJA, tapi diri aku tak mampu nak menahan lagi. Kali pertama aku menangis, ialah hari ketiga aku di sekolah baru. Awal2, xpe laa kan? rasa janggal act. yelaa, time tu xde org sgt nk lyan aku baik laki or prmpuan. Aku buleh trima wlaupun sakit. Kali pertama tu, aku xkenal kt mna tnds dsb. Aku xpaham, time aku menangis bru rmai2 dtg. Why ? Aku xperlu peneman saat aku berduka. tp, temanlah aku supaya duka itu hilang. Temanlah daku untuk hiburkan aku dri berduka. Kali ke dua aku menangis dlam bulan 6 rasanya.. means, 2bulan aku kat sini. Sekali lg aku katakan, aku tak manja. Tp, sbb takde org nak layan aku...Sedih bukan? :( Sangat laa wei. Kdg2 tertanya2 jgk , 'wujudkah aku di kelas ini?' Jawapannya, skali wujud skali tak. Aku xtahu knpa mereka taknak layan aku. mungkin aku tak setaraf mereka. mungkin aku tidak sehebat mereka. waktu aku nangis, period of subject History. Aku tahu cikgu tahu aku mnangis. tp, aku xmampu nak menahan lg sebakk didada. Cikgu tu pndg je muka aku. Aku buat mcm takde apa yg brlaku. wktu aku mnangis, bru mereka dtg. why ? :(


And, kali ketiga ialah hri ni. 20/8/2014.. Mengapa smua ini harus terjadi?? Adakah ini semua kerna diriku dirimu dirinya :{ Aku tak tahu ,apa salah aku smpai mereka pinggirkan aku? Nak kata aku pendiam tak jugak. sbb bila aku msuk geng, aku mmg kecoh. SANGATTT. :') Sbb berteman ni indah sebenarnyaa. even aku cuba berkali2 dekati mereka, bila tak dilayan. rasa 1000 kali dipinggirkan. bila ckap 2 3 ayat, mereka tak layan. rasa mcm ckap dgn makhluk halus pulakk. Bila mereka nak bergurau, xde ajak aku pulak. Serious, aku suka org gurau2 dgn aku even kasar2. lgi ksar lgi suka. hmm. but today, sangat SEBAKK. tak tahu nak ckap apa. ni pun sbb merekaa. aku bodoh mnangis sbb sahabat. tp, lg sakit klau menahannyaa. aku menangis sbb aku tak mampu nk b'kata apa2. Ya Allah.




'Waktu guru tak masuk in class, waktu paling aku tak suka........'


Waktu mula2 tdi ialah Biologi, tut tuttt* boleh plak ckgu cuti sbb demam. 2masa bebb. dri pkol 7.40-9.00... Lama weyyy.. So, mereka ni lepak laa bila takde cikgu. aku kt skolh lama pon sama jerr :') But tdi, terasa yg teramat sangat diri ini dipinggirkan. apa salah aku smpai jd mcm ni skali? Jujur, rasa mcm hepy dgar suara classmates yg gurl gelak. tp lgi hepy bila aku join skali. aku bkn taknak join. port mereka dh full. tmbh2 mereka tak ajak. so, aku lepak sorg2 laa. makin lihat gelagat classmate, makin sebak rasaa. aduhhh. aku klau boleh taknak mnangis. bayangkanlah sejam lbeh aku tahan perasaan aku dri bersedih. jujur, ni rasa mcm sebak yg lahir dri nurani. mcm tertusuk sembilu. sakit sngat ya Allah. aku cover mimik muka dripd trnmpak ak yg moody ni. bila dgr bdx prmpuan gelak, terus meremang bulu romaa. Nak je aku gelak sama2. :( Hmm. Bila kwn lalu tepi meja pn, takde sapa yg snggah. herm :') Sedihnya Ya Allah. knp ni? Hmm. Aku ckp dlm hati "Ya Allah, kuatkanlah akuu" Aku tarik nfass ,hembuss. mata mmg berair time tu .but, buat donno. lepas hbis biologi, ckgu BM msuk kelas. Ckgu Zalmah (bkn nama sebenar) ni aku anggap dia mcm mak kedua aku kot.




Aku pk, lepas BM aku teringin nk share apa yg aku rasa dkat dia. bila nawaitu ckp mcm tu, terus makin sebak. mengalir air mata. fuhh. but, terus aku lap. taknak mereka tahu. smbil menulis, ketar jgak tgan akuu. huhu --' tetiba, aku tak tahan, aku terus tutup muka ,buat2 tido and menangis. huhu. masa tu, air mata mmg xhenti2 mengalir. rasa mcm dh penuh dlam mata.. hee. yelaa, bnyak hri dh tahan T_T aku tarik nafas pnjg2, then bangun. mintak izin dgn ckgu nak ke tandass. cikgu perasan kut aku mnangis. tp, biarlahh.. Sblum tu, bdk2 ad gurau psal ULBS BM, tp aku tak amik hati pun. serious. aku suka jee. tp, sbb pg tu ak sgt moody, tu yg nangis.


AKu ke tandas, sorg2 je. klaw boleh taknak sape2 tahu aku menangis or anything else. mayb ckgu bgtau mereka yg ak mnngis, and ad sorg kwn aku, Hanani(bkn nama sbnar) ikut aku ke tnds. dia paksa aku crita. tp, aku tak bgtauu. aku bkn xprcya.. tp,aku taknak dia ada untuk aku saat ni jee. Herm :( Aku rasa aku nak b'sendirian je. Aku suruh dia msuk kelas, tp dya taknak. apa yg dia kata, if aku share dgn dia, bru dia msuk kelass. tapi......waktu tu aku taknak laa. aku ckp dkt dya "Masuk laa kelas. bia sy sorg. nti sy bgtahu..". then dia ckap "ok, nti bgtau" ..AKu thu, dia xsmpai hti nk tnggalkn aku.. actually, aku saja nak tgok sejauh mna dia disamping aku saat aku begini. masa tu, rasanya dlm mulut aku ni penuh dgn kata2. but tak tahu nk share dkt sapa. nmpak smua mcm xsudi jee.


5minit lg nak habis BM. after that, SEJARAH. Cikgu Azfar (bkn nama sebenar).. cikgu ni plak, aku anggap dy ayah kedua akuu. serious, ckgu bm n sejarah, aku tak terasa segan untuk shre problem aku. sblum hbis BM, aku msuk ke kelass. masa tu, mmg merah mata. but buat taktahu jelaa. .tp, ckgu Zalmah kurang sihat hri ni. so, aku batalkn nawaitu aku untuk share dgn ckgu. after ckgu klua, rupa2nya ,air mata tak habis lg brtakung dlam retina ni. haiss. maka, b'cucuran lgi air mata... aku mnangis tahap maksima kut td. >< Sebak wey. readers mungkin tak rasa klau hangpa tak duk tmpt kita.. hm. dlam 10minit, ckgu Azfar masukkk. then, aku buat mcm xnangis even mata bengkak. takkan nak nangis? hm. aku lap air mata & tahan.. sob sob.. Cikgu pndg aku. aku diam jee.


Dlam 30 minit, ckgu tnya laa aku "Dh hntar nota sej?" and I answered "Ha'ahh." aku senyum dlam sebak wehhhh. hahahaha. dlam 10 minit, ckgu dtg tmpt aku. semua pndggg. mayb dema igt ckgu tnya psal aku mnangiss. Actually, mmg cgu ada tnya. but. aku tak ckapp. Kitorg mcm sembang menda lain. about rabbit. jyeah. hihi. kami dua minat rabbit :* Then, ckgu pn ad tlong2 aku jwb soalan. smbil2 ckgu tnya "knp mata merah? ok dak?" aku cuma ckap "Ok jee. sebak sikit jee" aku terus tuka topic.. after cikgu sejarah dtg tmpt aku, aku cuba kuat. biarlh aku tak diteman, janji aku ok dgn ckgu2.hmm.. Lepas rehat, rmai gak dtg mintak maaf dgn aku baik laki dn perempuan.. mcm2 dema ckap. serious, mereka tegur aku dh mampu buat aku kuat.


"Mirah, org mntk maaf klu ad buat mirah terasa"
"Mirah.. aku mntk maaf deh"
"Mirah. org mntk maaf laa klu buat mirah gituu"
"Mirah. wlaupun kami mulut hodoh. tp, hati kami baik"


..Sedangkn aku tak perlu ayat2 tu. Serious. aku tak ambik hati sgt pun. aku cuma nak mereka tidak pinggirkn aku. tu jee. Korang memang ohsem. actually, mereka tak tahu aku dtg skolah bru untuk mncri kekuatan. mncri kenangan. mncri ilmu. tp, mereka tak tahuuu..... Sedih weyyy. K laa.. stkat ni dulu ye guys. Byeee !and tears, please go away from my lifeee. Ya Allahh. tp ,aku igt smpai hri ni dgn satu surah dlm surah Ruqyah yg brmksud :


"Allah tidak akan membebani seseorang melainkan dgn kesanggupannya" ..Lbeh kurg mcm tu laa. so, aku jd mcm ni sklipun brmkna aku mampu harunginya wlau dgn air mata... Be stong myself !



Sunday, August 17, 2014

Last Appoiment

Yow.. Assalamualaikum. Nmpaknya, gua dh lama tak update blog. Sorry, kemalasan sedikitsan :3 hihi. Tambah2, after cuti raya ,busy manjang. FORUM REMAJA punya psal. But, it so amazing with my team beb ! Lupakan psal kelas bagai. wehehee : Act, sblum crita psal appoiment , ak digalakkan post psal Forum Remaja dulu. tp, xpa laa. next entry InsyaAllah. hihi


Nak dipendekkan cerita yg terpanjang ni. Rabu lepas, 13/8 aku ada appoiment dkat klinik. actually, doctor xbg tarikh appoiment sbb dya sruh aku habiskan ubat tambah darah dulu, bru dtg. Tp, aku hanyalah insan yg lemah. Mna nak habis ubat.Pahit wei pahit >< tp, dlam sehari aku telan 2/3 biji ubat. nak cepat habis. sebab aku plih tarikh tu? aku malas nk masuk kelass. Yepppy ! Hehe . Ahad until Selasa mmg xmsuk kelas. Forum Remaja naa. :D Then, Rabu dh xde forum. alang2 xmsuk kelas direct seminggu tu mcm best jee.. Hikhik So, mntak pegi Rabu tu laa.


Al-kisahnya mcm ni . Nak kata sedih xjugak. HAPPY ? Of cos laa beb ;) Hahaha. Alhamdulillah, darah merah dh smpai thap normal iaitu 12.3.. Mula2, lepas ambil darah terus ke makmal. dlam 5minit cmtu, *trettttt trett* result kluo. Aku pun tgok, HGB : 12.3 ..."Makkkk. Darah dh ckop laa. 12 lbeh. hri tu 11.3 jee." Dalam hati gua ckap "Lepas laa dari bebelan Dr Nazmi tuu" Then, aku suka usha result darah act. Then, bawah no I/c ,kertas tulis "Comment : Fever" .Muka aku agak trkezut. :P Hah ? Demam ? Sejak bila ? Kapan ? Haduii.haha .. or dia silap tulis ? Hermmm. *Thinking* AWAS ! RESULT DARAH TIDAK BOLEH MENIPU SEPERTI MULUT... Ohoi ! Mcm xprcaya aku demam.. Mana taknya, aku aktif jee. mampu karok lagu jiwang lg time practice forum dlam dewan skolah .. actually, dgan team forum ajo aku kecoh. Dalam kelas, diam xterkata. hikhik .. but, mmg 2/3 hri sblum tu aku agak ketar badan. and sblum ni kipas no 3 ok jee. xselimut pon xheran. yg 2/3 hri, kipas no 2 je buleh.


Berbalik pda result. Yelaa, aku mcm samar2.. nak prcaya atau tidak. Nak ke tak? So, ak buat kajian.. aku tgok result yg lepas2 tu. hihi, "Comment : " Xda tulis paper.. so, mmg demam laa aku. actually, nurse kt bilik ambik darah bg kad kesihatan aku ..tu yg boleh usha result lepas2. hehe So, tunggu turn nak jumpa org yg patut. As usual, aku jumpa doctor dlm bilik 1. so, aku bertapa laa dpan bilik no. 1... *tup tup* 0023 bilik 3.. Erkk? Okeyy .. Xjumpa Dr Nazmie. ahaha. gua jumpa pegawai perubatan jee.Alhamdulillah :* hari tu, aku masuk sorg2 jee. dh matang kononnya .hee. Then, sorg abg tu tny "0023 ke dik?" aku selamba jwab "Ha'a..knp?" sambil senyum. hehe "0023 bilik blkg. ruang emergency" erkk? ERROR ! apehal tang emergency plak? Ke kena transfer hospital? Hahaha.mcm best ajo :P Actually, meja untuk no aku duk situ. Takdenyaa nk msuk emergency. gua cergas ok. :D


Dh dkt ruang emergency tu, ada 3mejaa. aku nk gi mna satu? Hmm.so, ak nmpak no aku atas meja belah kanan. 'Laki lagi..' mmg dri dulu, peg. perubatan klinik tu smua laki. naseb hensem jehh :/ hahahahaha .. xD Then, dy ckap "Dik. duduk laa. jgn malu2.." Alah. abg ni igt aku malu hapee? berikut perbualan kami. But first, hangpa jgn pkir bukan2. I'm as her patient only. wiwittt !
PP : Peg. Perubatan
AA : me


PP : Bila demam eh?
AA : Hah ? Demam ? *ketawa* tak taw plak demam. *sengih*
-agak kelakar tgok muka PP yg tgah serious tny aku, boleh plk aku gelakkk-
-Dgn hrapan, dh demam tu bgi laa mc lebih. hee. boleh direct sminggu xke kelas-
PP : heh? xtaw bila demam ? *gelak serta* dh tu, mai wt mende sini?
AA : Sajaa. *senyum sinis* nk check darah jee. dh Dr sruh. tgok kt result buleh plk demam.
PP : ouhh. result awk dh ok.. klau tak normal nk buat cmna ehh? *perli*
AA : Haha. mna tahuu. tu kerja awak laa. *senyum sinis* sbb hari tu dh tmbah darah.
-aku geram time dia ng peg. perubatan meja sebelah gelak jugakk.-
PP : darah xckup tu kerja awk. Ouh. time tu drah berape?
AA : drah 5 jee. *senyum*
PP : owhh. okey laa. *gaya doctor* darah smua ok.meningkat.. jdi, xde pape dh laa. *senyum*
AA : hmm. Okay laa mcm tuu ..
-nak je blah teruss-
AA : hm.Nak surat mc.
PP : Ouh lupaa. skolah mn?
AA : SeiRing
PP : oh. duk mane?
AA : Bt Tumbuh
PP : *sambil tulis surat mc* tahu tak bila batu tu tumbuh?
AA : Hah ? dok paham.
PP : yolaa. tahu x bila btu tu tumbuh?
AA : Ouh .. Hahahahah. Tak tahu. tak tnya JKKK kg.
PP: Ouh. kut2 tahu sejarah. hmm. Nahh mc. ada nk bgtau ap2 lgi?
AA : Hah ? hehe. xde dh. k laa.


time dlam bilik uh, aku xrasa mcm sakit bila peg perubatan meja sebelah turut serta kami berborak. huhu/. and, sedikitt 'hmmm' , bila ckap 'awak saya'. k ,nevermind. hihi. then, terus klua bilik dan balik......I"M FREEDOM FROM MEDICINE



Saturday, August 2, 2014

APPOIMENT_T

AppoimenT_T Please be nice to me.. Aaaa .. Bosan seyhh. Opss ! Apa gua melalut ini hari? Haiss. hikhik. Actually, aku dh bosan dgan appoiment. takat appoiment 3/4 kali tu xpa laa, xgi skolahh >< ni plak, 3/4 kali p jmpa doktor, 3/4 kali tu laa ubat makin brtmbahh. Bosan bosan. entah bilaa doktor nk ckap 'kay, kamu boleh brhenti mkn ubat.' Ishh. Tension betull. -,-'

Eh eh. konfirm hangpa xpaham apa di sebalik crita ni. hee. act, ak ada anemia yg xberapa nak anemiaa tu. ken? so, 30/4 ,lepas balik skolahh aku off to klinik memandangkan cikgu2 skolah bru aku asyik komen "Knp kamu npak pucat? Jgn laa nervous dtg skolah bru. Takde apa nyaa" "Kamu sihat? Knp pucat jee muka?" "Kamu sakit eh? npak mcm pucat jee.." Haisyy. Dari pejabat smpai dlam kelas, ckgu duk ckap cmtuu. Hermm. Teruk sgat kaa pucat aku time tuu? Haiyooo.. so, balik skolah tu, aku decide nk pergi klinik laa kann. Nk ambik darah. So, sesampainya di klinik ,aku prgi makmal buat ujian darahh.

..*loading*.. 
Pretttttttt# Result darah kluaa. well, skrg aku dh pndai tgok result darah. hahaha. hari tu mna nak reti. HGB, FBC amende tahh. huahua. wktu tu darah aku 7.3 xsilapp. tp yg psti  lingkungan 7 laa. Ok, patot laa pucatt .. hishh. klau diikutkan boleh jee aku buat pemindahan darah. but, doktor cuma ckap ,gua mseh ada peluang untuk mkn just nk tmbah darah. lupaa, lpas result klua tu ,aku kena jumpa doktor. Means, darah aku xbrapa nak elok sgat laa. biasalaa, normal >10... more information about ANEMIA, u can searc at Google. :) Then, bla bla blaa. Doktor bgi ubat. rasanya time tu dlam 4 jenis ubat kot. yg pasti ubat tamah darah tu wujud laa. hoho. 

..*sebulan kemudian*
Appoiment yg pertama untuk tahun 2014.. As usual, mmg aku akn terus ke makmal , and ambik darah. sblum Dr Nazmie usha result darah, better aku dulu kan ? Am I right,beb? Ha, so aku tgok jelaa result darah uhh. tupp tup* darah lbeh kurang 8. Ok laa. better dri hri tu. actually, ubat tuu tak bnyak mana pun yg aku mkann. adushh dush dushh. Aku taknak ahh mkan ubat. hermmm :( And pada hari dn tarikh yg sama gak, aku prlukan lakukan prkara yg sama iaitu ambik darah and then send to Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu (HSNZ). Just wanna know my blood's result. Dr Nazmie kata kut2 ada talesmia kee. :') 

..*sebulan kemudian*..
Appoiment kedua aku untuk tahu result darah dri HSNZ. and feeling grateful to Allah SWT bcos aku tade talesmiaa. aku bukan pembawa pnyakit tu. hehee. Doktor cuma ckap aku kekurangan zat best. bab zat besi, aku mlas nk explain apa2 dh. penat wey penat. But darah time tu brape tah. dlam 9 gakk aa. So, aku darah tu berada tahap sederhana. cuma sikit lagi nk smpai 12. maka, dgan sengajanya Dr Nazmie tambah lg kuantiti ubat tambah darah. Actually, ubat yg 30/4 tu tak habes lgg. bab ubat, mmg aku jarang mkann. hermm. Pahit weii Y_Y and appoiment seterusnya adalah 2mnggu selepas appoiment ni. ngee~ 

..*2minggu kemudian*..
Terus ke makmal and ambik darah. Keluar result darah. and tgok kertas.... *error* darah aku lbeh kurang 9. Likes appoiment yg lpas. masuk jumpa doktor, terus doktor pot pet pot pett. membebel laa jgak sikit2. pasai paa? Pasai aku xmkan ubattt. haduhaiii. bosan laa mcm ni .ubat xhabes2. smpai2 selera aku hilangg. so, doktor kata "kamu mkn ubat yg ada kat rumah smpai habis, then dtg klinik jumpa sy. Klau darah stay jgak 9, kamu kena msuk wad laa. buat pemindahan darah".. aku ni jenis patient yg ber-patient orgnyaa. aku ikut laa arahan doktor yg aku rasa nak ketuk kpala ak kt dinding.. maka telan punya telan, last2 habis laa ubat tuuuu. Jom pergi klinik !!!!!!!

..*2minggu kemudian*..
Alhamdulillah result darah 11.9.. Happy woi ! tader laa ak nk tersiksa dgn jarum kt hospital. hehehe >< Tp, malang jgak bg aku, sbb doktor bg lg ubatt. kuantiti ubat sama dgan mula2 aku prgi jumpa doktor. bnyakk beb. aku mkan 2/3 hari jee. lpas dri tu smpai hri ni, ak tak mkan2. ntah apa jd pd result darah ak untuk next appoiment .haiss. serabut ... -_- ubat pahit buat aku hilang selera makannn -_- sangattt.... 

K laa. dh penat menaip, gua chaw dlu. mengantuk sbenarnyaa. hehehe xD Byebye guys .mmuahhh !

Tuesday, April 29, 2014

New School

Assalamualaikum wbt dan selama penghujung bulan April. Hri ni 29/4/2014.. Actually, hampir sminggu aku xupdate blog. Well. Wi-fi kt rumah buat hal. Sbb ni ,ak makin kekok nk update. Ayat2 cun pon dh blur. hee~ Aku terus ke topic kita. And aku mlas nk repeat bnyak2. Sepertimana yg reader2 tahu, entry sblum ni aku ada ckap psal pindah skolah. Post tu ditulis pd bulan Mac xsilap. And sbnarnya post tu aku saja2 tulis. Niat kat hati time tu mmg nk pndah skolah, tp terasa keberatan.

And now, xsangka aku kena pindah skolah :( Aku rindu kawan2 aku. Mereka tempat aku  ketawa dn tempat aku berkongsi cerita. Hari ini dah hari ke dua aku di sini. Suasanya yg sangat berbeza berbanding skolah lama. Jujur laa, sekolah lama aku xda asrama tp kt sini ada asrama. but nevermind. Hari first aku kat sini, aku duk kelas akaun walhal aku dri aliran Sains Tulen. Semalam aku berbelah bgi, akaun / sains? akaun/sains? Then, aku pilih akaun even aku sedar aku takde satu pon basic bab acc. Area pkol 9.30 aku dihantar oleh sorang guru penyelaras Ting 4 ke kelas akaun. Cikgu tu sembang dgn cikgu yg tgh mngajar klas acc. Cikgu dlm klas tgh mngajar sub acc. Dy kata "berdasarkn pengalaman cikgu mengajar, mmg time2 gini laa rmai pelajar dri sains nk tuka akaun. dan kbnyakan mereka xbleh nk ikut sub akaun. sebab ,dorang xde basic akaun. Sdgkn mereka tahu mereka ada basic aliran Sains" 

Kata2 cikgu tdi mmbuat aku berfikir sejenak. Ternyata, agak sukar laa msuk klas akaun pasal aku xde sikit pun basic akaun. mmg gelap mata laa time blaja akaun. heheh. T/hari first day, guru penyelaras td jmpa aku dy tnya "Amirah, psal mslah awk, esok sy jumpa PK1 tnya mcm mna pendapat dia. kalau dy suruh awk teruskn dlm Sains, awk cuba laa. Ok? esok jumpa sy nk tau mcm mn" aku cuma akur. Hermm. Hari kedua di sana, aku membuat keputusan sendiri dgn berjanji dgn diri sendiri, AKU BOLEH ! Aku buat keputusan untk teruskn p'juangan aku dlam aliran sains. act, ak xnak klas sains sbb subject killer aku , BIO n FZ. herm. so, hari kedua aku dihantar lg skali oleh guru penyelaras ke kelas 4sains. cikgu tu smpat tny aku "Awk nk stay kelas mna ? 4SN1 or 4SN2?" Aku berfikir sejenak.

Dalam hati aku, bila sebut kelas Sains, disiplin , cara belajar, cara bergaul ,semua okay. dn disebabkn aku fikir mcm tu, aku pilih 4SN2. Tiba2 cikgu bersuara "Knp xpilih 4SN1? kelas tu better dri 4SN2.." aku diam. 'knp cikgu ckap mcm tu?. sdgkn kelas sains budak2 ok je.. kut' And aku membalas "Xpe laa cikgu. try 4SN2 dlu. risau bdx2 pndai" Ok laa, nnti aku crita apa perkembangan aku dkat sana. hehe. positif or negatif.

Bersambung.......

Monday, April 21, 2014

Prefect School ?

Assalamualaikum & Good Evening maa~

Bru xupdate blog sehari dah rasa boring. Huhu~ K, dusta je tuu. PREFECT SCHOOL?? Apakah itu ? Manusia yg bagus kahh? Manusia yg beriman kah? Okay, celik luas2 ye anak2. I write PREfect not PERfect. See? (: Hoho ..Aku xnak mmbuang masa bnyak2 dgn kemerapuan ni. Straight to the point ya. Perfect  Prefect School atau lain kata pengawas sekolah is the best jawatan from the other student. Am I right? Why Prefect School best? Orait, I'll answer ur question. *ckap sensorg ha* -_-'
  • Dah kira orang kedua TERtinggi selepas guru - Ha .Jwpan ak bleh diterima pkai laa jgak siket2. HaHa. Well, klau ada pape, cikgu akan cari prefect right? Ada cikgu cari pekerja? Cari guard? tak kan? Dlam contex niy ,aku xkata pekerja2 sebegitu xdpndang cikgu. tp, dlam hal2 yg tertentu laa. Tak paham yek? Mngkin general sgat guard suma tu. ok, just see it ! klau ada pape, ada cikgu cari student biasa? Tak de kan ? That's why , I said mcm tu. Klau xpaham, buat2 paham jelaa. 
  • Sebab ke 2? Hmmmm . Anda pulaks yg bg pendapat. - Kehkeh xD Bkan tak tau .. tapi, aku xreti nk bgtau .. Sebab ? Bcos sumanya dlam point yg pertama. sangkut situ.. Kuang3 -.-
Okay, actually aku bukannya nk crita bab pengawas and merapu. aku ada satu cerita nk kongsikan dgan kalian. Ceritanya begini .. Sabar yee .. ^_^ Before that, aku nk bgtau sikit2, nak jadi pengawas bkan sesuatu perkara yg mudah tambah2 , kita berada di bangku menengah .. Why ? *Tepuk dada, tanya diri sndiri* Aku xtau knp ak kejam ptg niy. Hoho >< But, kebanyakan skolah di Malaysia, nak jadi pengawas, kena interview. Sebab interview? Nak jadi pengawas. hoho. Xkelakar pown :3 Herm . Aku rasa mcm tercetus sedikit idea nk bg syarat2 kelayakan yg biasa digunakan di beberapa buah skolah. What's? Syarat2 apakah itu ? Adakah syarat2 nak jdi pilot ? Syarat2 untuk nurse? Okay .. Dlam entry ni, aku xhabaq pasai apa2. cuma habaq pasai pengawas. celik luas2. PENGAWAS SEKOLAH / PREFECT SCHOOL. oKAY, syarat2nya adalah :
  1. Tidak bercinta/couple semasa memegang jawatan pengawas - okay. jgan komen pape yer .. Mngkin segelintir pengawas ada yg couple. right ? Tak usah tipu. (: Aku dulu pown penah. But skrg tidok .. Sedar kesilapan .. Sedar akan amanah.
  2. Tidak memakan rasuah - mngkin syarat2 ni ramai yg boleh ikut .. But, ada jgk yg xboleh. Haa .. Org mcm tu bhya jdi pngwas. 
  3. Dapat mematuhi peraturan sekolah - Syarat2 ni pown kbnyakan pngwas dpat ikut .. Pngws2 Malaysia disiplin .. Klau xdisiplin, bukan pengawas namanya. ^^ 
And bnyak lagi laa syarat2nya.. Aku saja mlas nak list bnyak2. Okay, berbalik pada motif sebenar entry niy wujud. Hikhik .. Cerita ni aku rahsiakanlah mangsanya. Xnak bukak aib sesiapa .. Cuma diharapkan cerita ni dpat jadikan pengajaran kpd sesiapa shj baik pengawas, pelajar mahupun guru2 pengawas 1Malaysia ! :D Cerita ni aku dgar dri kawan kpd kawan sepupu kpd sepupu aku .. Jgan tanya siapa. Okay? Huahua. Lekaih bca na. cerita syok banget -_- 
**
Nak dijadikan cerita, aku biasakan kawan aku dgan nama samarannya ZARA*bukan nama sebenar*. Badannya kecil. wajahnya comel. Aumm :* Haha. Nak dipendekkan cerita *akan pnjg jgk* Zara ni seorang pengawas skolah. Nama skolah apa ? Herr. Secret . Maaf banyak2. Niat aku nk ceritakan pown bkan nk mengaibkan sesiapa yg membaca. cuma nak dijadikan pedoman kepada semua.. Skolah Zara ni, rmai pengawas baru intake Februari. Bila tahun berganti tahun, ramai pengawas2 yg hebat, disiplinnya tinggi sudah m'habiskan zaman sekolah. Ini b'makna, b'dsarkan bancian yg dibuat, skolah Zara xramai pelajar yg sesuai untuk dijadikan pengawas lagi. Bkan taknak, tp satu2 org tu ,, rekod disiplinnya, Ya Allah .. Xpyah ckap laa. Bnyakkkk.. Tapi, sorang cikgu pengawas tu namanya Cikgu Nobita *bukan nama sebenar. Nobita baqhang* Haha. Comel bukan nama Nobita ? Kay fing. aku sesaje ja letak nama nobita. Kang klau letak nama insan2, ada yg terasa.. mampus aku. ahaha . 

Ok, mcm ni. Cg Nobita tegas sgt orgnya. Skali kena, mmg serik ah ..Tp bagus laa sbb dia tegas. namun, tegasnya over doh. Disebabkan xtahu dn terlalu buntu nk pilih pengawas baru , Cg Nobita trpaksa pilih 9/10 org pengawas bru wlaupon sedar pernah buat rekod disiplin . Umphhh ! *telan amilase* Buntu bkn sbb ramai yg layak. Tapi........buntu sbb rmai yg tak layak. akhirnya, Cg Nobita TERPAKSA jgak pilih. Ok, lupakan psal intake prefect school. Apa kaitan dgan Zara ? Mcm ni ceritanya, Zara niy mngkin dpan khalayak ramai dy nmpak 'slow motion' semacam je. and nmpak mcm lemah lembut. tak tegas. mudah simpati. pendek kata, sukar nak tegur kesalahan pelajar. Yes, mngkin xsemua mmpu tegur kita. dalam konteks ni, contoh ada pelajar xpkai seluar skirt dlam. then pelajar tu berdalih punyalah Ya Allah, akhirnya Zara simpati dn lepaskan je pelajar tu .. Ini cuma teori aku. bukannya betul. Dan, sejak akhir2 ni, Zara bnyak stress and pd pndgan Cg Nobita, Zara seorang yg lemah .. Tak kuat .. Tak bleh nk hadapi mslah ! And, ini bukan calon2 pengawas ! -_- Kesian Zara. Padahal Cg Nobita xtahu apa yg sebenarnya berlaku pada Zara. & korang pon xtahu kan? Sbb aku dinasihatkn supaya xcrita mslah Zara sbb ianya rumit. Tp, yg peliknya. 2/3 mnggu npak perubahan sikap Zara yg smakin pendiam dn kdg2 pemarah, guru2 skolah dy trmasuk GPK 1, GPK KO boleh faham situasi dy even not know totally *ee. ak taw grammar salah -.-* 

Apa plak yg pelik ? Yes, yg peliknya guru2 lain boleh faham Zara. But, why Cg Nobita xbleh faham Zara ? Sesuka hati cg Nobita kata "Zara, awak tak layak jdi pengawas. Awak tak kuat !" Allah . Meleles air mata Zara mndengar sebaris ayat yg dilontarkan oleh Cg Nobita. :'( Wlaupon Cg Nobita xfham Zara. cubalah sikit cikgu paham. SIKIT je. Xbanyak. Cg Nobita xselongkar sikit2 mslah Zara. Nak dijadikan lagi ceritanya, jujur aku kata . AKu bkn nak banggakan Zara . Zara mmg baik. Bila dy lakukan tugasnya, dy amanah .. Dy xpnah berat sebelah when jalankn tugasnya. Jujurnya, Zara mmg lemah lembut , pendiam klau bkn smasa mnjlnkn tugas. Nampak ? :) Tp, bila Cg Nobita sdap mulut bgtau .. Hmm .. Harap Zara bersabar. Then, Zara ni seorang yg bertanggungjawab dan mudah rasa b'salah klau lakukn keslahan dlam pengawas. I means, Zara xpernah bercinta. Sbb ? Bkan tdak ada perasaan ingin bcinta. NAK SANGAT bercinta. Katanya Zara. Tp ? mengapa dy tdak teruskan keinginannya ? 'Rasa bersalah dgan badan pngwas' ..Itu jwpan yg terbit dri mulut Zara. Ye. Semasa interview waktu Zara form 2, dy sudah brjnji xkan bercinta wlaupon sekali. Sedangkan pengawas2 lain, bercinta bagai nak rak. Tapi, layak saja jdi pengawas. 


Ya .. Base on my opinion, pd pndgan Cg Nobita , org xbercinta likes Zara mmg xlayak jdi pengawas. Org yg jujur likes Zara, xlayak jdi pengawas. Habis ? Yang layak jd pngws org mcm mna ? Aku tertanya2. (: Org yg lyak jd pngws b'dasarkn pndgan Cg Nobita ialah pngws yg bercinta. pngws yg memakan rasuah*psal ni aku crita lain kali* ,pngws yg bawak handphone p skolah wlaupon thu itu salah, pngws yg main2 je waktu brtugas. pengawas yg .............*smbung sndiri* Nampak tak ayat pasrah disitu? Haha. aku bkan nk backup si Zara tu .. Tapi, salahnya Cikgu Nobita, dy xsiasat apa yg trjdi sebnrnya. Ohh . Mentang2 Zara stress. menangis. Cgu kata xkuat ? Cuba cgu berada situasi dya. Cikgu kuat ke ? Kalau tak kuat jugak, jgan sedap mengata org .. Jgn sedap bt keputusan melulu. Rugi Cikgu Nobita noh hilangnya sorang pngwas yg disiplinnya bleh dikatakan power. dan boleh dijadikan contoh pngws2 lain .. Ya, mmg manusia xlari dri kesilapan. tpi, Cg Nobita kan sudah melewati usia 40-an. sdgkan Zara, bru nk msuk 20-an. Cikgu Nobita lg matang . tp, ayat cgu mcm org xmatang .. Aku xburukkan cikgu. tpi, ayat cikgu buat Zara terasa. Sekian dri cerita aku. 
**
Okay. pendek jugak ceritanya kan? Ahaha. Maaf laa bnyak2. tp, brdsarkn cerita kawan kpd kawan kpd spupu aku tuh. Allah. dri situ dpat lihat .. Kalian nilai sndiri mana baik mana buruk. Okey la. Maafkan diriku yg kerdil ini andai punyai kekhilafan brdsarkan cerita ni. Assalamualaikum.

P/S : PENGAJARANNYA ADALAH kita janganlah melepaskn kata2 tanpa fikir perasaan org. Otak atas . mulut bawah. sebab ? Sebabnya ialah kita kena fikir pakai otak trlbeh dhulu sebelum berkata2 mnggunakan mulut. Got it ? Then, korek laa sikit2 mslah org. jgn tuduh bagai. kesian org yg alaminya. 

Saturday, April 19, 2014

Kalau Allah Izinkan....

Assalamualaikum dan good night. Sejak 2menjak ni, kerap kali ku coretkan kisah hidup aku . kan ? Huhu~ Xpa .selagi Allah beri masa untuk aku, aku gunakanlah. Kut2 laa kan, esok aku mati ka, koma ka, blog ni berhabuk laa jawabnya. But, aku xnak laa smua tu. Allah je tahu kapan ajal aku. :’) Firstly, syukur ke hadrat Ilahi, aku menaip kisah2 tntg aku bertemankan air hujan yg mengalir. Syahdunya ku rasa di saat ini. Dan, Alhamdulillah sbb Allah SWT permudahkan segala urusanku pd hari ni.

Actually, aku n my family bru balik dri Tanah Merah, Kelantan. Seperti biasa, aku akan mengubati diri aku. Kut2 ada benda xelok ka dlam badan. Before aku trlupa, aku p berubat dkt Perubatan Tradisional Ustaz Khairey. Ok, sebelum aku mulakan crita aku. Aku bgtau la sikit2 psal pusat rawatan tuh. Mngkin segelintir saudara2 kita kenal dgn Ustaz Khairey b Saudi @ lbeh rngkasnya Ustaz Khairey, terutamanya saudara2 kita yg stay area Tanah Merah (: Right? Perubatan ni trletak di Simpang 4, Taman Adabi. Setiap rawatan yg diberikan kpd pesakit, smuanya di’handle’kan oleh Ustaz Khairey sndiri. Aku pown xpasti ustaz org mna. Kdg bnyi loghat Teganu, kdg Kltan. Hihi~ Pusat ni dy berbeza sikit. I means, kita kena ambil no. giliran / kata mudahnya, mestilah mmbuat pendaftaran. See? Betapa ramainya pesakit. Pendaftaran dibuka pd jam 06:00 a.m. dan kebiasaannya, ustaz memulakan rawatan sekitar jam 11 am. Lambat gile. >< Klau reader2 sekalian suka tgok Expose Mistik yg dahulu kala prnah ditayangkan di chnl 105, Ustaz Khairey juga prnh join rncgan tuu. That’s why ramai yg kenal. Mngkin ada yg tertanya2, “berkesan atau tidak rawatan di sana?” Ok, meh aku jawab. “Kalau Allah izinkan kita sembuh, InsyaAllah berkesan. Kita sbg hambaNya perlu ikhtiar shj. Yg menentukan cuma Allah SWT J Ok, tu je kowt. Hikhok. Ada pape just inform me. Cuma kena awal2 set in mind, pegi pusat rawatan Ustaz Khairey ni, kena banyak sabar ckit coz agak lama masa kita menunggu. Kalau xleh sabaq, angkat kaki pegi tempat lain. :3


 Berbalik pada cerita aku pergi sana. Mcam biasa, pukul  5am , my dad drive kreta pegi pusat rawatan tuh. And, perjalanan dri rumah mngambil masa 1jam atau kurang. Kdg 40 min. perjalanan mngkin jauh, tp km/j mmbuatkn kita smpai awal. xD Tepat 6:00 am, ak smpai dpan pusat rawatan. And ayah akan daftar nama aku. 1org untuk 1nombor. Xkesah sama ada pesakit atau peneman. Lepas siap daftar tuhh, off to surau and solat subuh. Nak tunggu jam 11 am? Peh, punyalaa lama. So, apa lagi. Ayah pegi service keta Persona, and masuk bandar Tanah Merah. Cuci mata kononnya. Huhu. 11:30 am, kami berempat bertapa dlam pusat rawatan tu menunggu kehadiran ustaz. Hari ni, ustaz smpai lewat sikit. L  Setibanya ustaz, mula2 pesakit sebelum no aku msuk jmpa ustaz. Then, bru turn aku. Bila masuk dlam bilik jmpa ustaz, mcam biasa. “Assalamualaikum, Ustaz” . After that, ustaz pnggil aku and cerita apa mslah aku dtg sini even ustaz dh tau apa hajat aku. Actually, sebelum ni ak pnah dtg pusat rawatan tu, tp malangnya ustaz xdak. So, PA dy bgtau ustaz berubat ‘jarak jauh’, memandangkan aku dtg dri jauh dn xnak mengecewakan aku. . Tp, xberkesan. Tu yg wt keputusan jmpa face to face dgn ustaz. Hewhew~

Then, seperti biasa, kami b’ckap laa sikit2. Ustaz pun tny laa my dad “Amirah ni mcm mna prestasi blaja dia? Kira ok laa kn?”  Pastu my dad just say “Alhamdulillah okay. Dlam pertengahan nk meningkat” And smpai saat ni, detik ini aku still ingat ayat ustaz. Made me redha & pasrah.

“Kira jujur laa niy ustaz kata, kakak(me) xleh stress. Kalu stress mmg kena laa. Maknanya, mungkin stress sbb mk / ayah dya xbgi benda dy nk.” – Ustaz Khairey. 
Betul ap ustaz kata. tringat peristiwa 09/01/2014. Peristiwa pertama aku kena h____a dlam hidup aku. Semuanya bermula dri aku 'stress' when, kelas aku bt exsp. pemansan&pmbekuan naftalena but xmnjdi. ckgu marah2. :)

And ayat ustaz yg buat aku terimbas masa lampau & masa depan :
“Kalau kakak(me)kuat sikit & benda niy xbrlaku ,mungkin kakak 2x ganda lebih pndai dri skrg.” – Ustaz Khairey.
Tiba2, aku terfikir. kalau aku btul2 kuat ..Msti skrg ak dkt TMS, SBPI, MRSM.. Kan ? msti parents happy dgan aku. Tapi........... :'(

Then, ustaz cuma ckap je likes advice "Kdg2, kita sbg manusia ni xnk laa bnde mcm ni trjdi dkt ank2. Mcm Amirah. dy 16thun. bnyak bnda lg dy nk lalui. Pnjg lg prjlnan hdup dy. tp, bila mcm ni mngkin dy trgnggu. Xpa, kita ikhtiar la. Ustaz cuba..*senyumm*And Ustaz Khairey bgtau lg ayh aku, “Anak abg mngkin cepat mrah ckit. Xkena satu2 benda, mrah terus. Mrah tu bkan dy. Tp iblis/jin. So, faham2lah..” Yes. I got it ! Jujur kata, mmg aku mudah marah. Dan bila aku marah, air mata akn mngalir. Ak jgk mdah stress ..Bila stress aku sedih. Smua ustaz kata melalui scan disebalik nama aku, smuanya betul.  Subhanallah ! Bersyukur ustaz dpat rezeki dri Allah .boleh tahu sikit2 psal perubatan islam. :D Lama sikit uh, ustaz pown ckap “Alhamdulillah laa. Sbb Amirah…….” *dlam hati aku Cuma ckap ‘yes, xda benda dlm bdan aku.’ But, ustaz ckap “Alhamdulillah, Amirah anak yg baik, solehah & mudh dgr kata. Snang nk jaga dy. Tp, skali kena mmg umphhh” . Haha xD Makes me nervous u know. Ustaz saja nk bg aku lega letteww. Kesimpulannya, perkhidmatan yg diberikan kt Perubatan Tradisional Ustaz Khairey amat memuaskan. Pekerja dy pown x garang. Manis je muka. Kemudahan pown bleh tahan even no wi-fi. Hukhuk. Ustaz Khairey pown bg lynan yg baik. Ckap leklok je. Anyway Guys, doakan yg terbaik untk aku. Smoga aku cemerlang dunia akhirat. Aamiin .K assalamualaikum.


*Tahniah untuk group nasyid my school, Shoutul Rayyan (SMK Tg. Mahmud 2) menang Festival Nasyid peringkat negeri sekaligus mewakili sekolah & negeri Terengganu ke peringkat kebangsaan.*

Friday, April 18, 2014

Tika Hati Berbisik

     Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah, aku masih lgi diberi ruang masa & kesempatan untuk menulis sebuah entry yg seterusnya. Jujur ku katakan, aku bukanlah pengarang novel mahupun penulis blogger yg terkenal. Lihat saja pada bait2 ayat yg aku tuliskan.  Langsung tdk menampakkn aku penulis blogger yg hebat. Jujur lagi ku katakan, ku coretkan segala2nya di tanah blogger yg aku buka since penghujung tahun 2012 saat aku berusia 14 tahun bukanlah semata2 untuk m’dpat perhatian dri pelbagai pihak. Baik atasan mahupun bawahan. Namun, segala2nya ku coretkan disini adlah untuk mengabdikan moment2 terindah & terpahit yg prnah aku lalui. Mungkin bila aku sudah mencapai umur 30-an, aku msih lagi dlam dunia blogger, aku akan m’baca entry2 saat aku remaja. Allah ! Sumpah aku akan rindu. Huhu. Pun begitu, aku bukanlah nak menceritakan pasal kngan2 aku. Untuk entry niy, aku nak ceritakan , nak luahkan apa yg hati aku terbuku.

     Ye, mungkin ada di antara reader2 sekalian akn mengatakan “Allah. Baik mengadu atas tikar sejadah. Mengadu dkat Allah. Tp, klau  Mngadu dkat manusia, apa yg dpat?” Yes, aku tahu. Dan aku pun bknlah nak memaksa kalian untuk membaca.  Dah klau rasa buang masa, kalian boleh tekan ctrl + w .. easy right? Tapi, aku xprnh untk berniat sekejam itu. Wlaupon aku tahu lbeh kurang 3mnggu dri skrg aku bakal mnhadapi mid-year test. Dn wlaupon aku tahu aku kekurangan masa lgi untuk repeat balik ap yg ak dh blajar 4bulan in pure science. Tapi, aku tahu ‘hendak seribu daya. Tak hendak seribu dalih’.. fikir2kanlah wahai Amirah. :’) Hehe. Aku mohon Allah berikan kefahaman yg baik untuk aku. Sejujurnya, aku skrg bnyak miss kelas. :( Aku bnyak trtinggal bab2 yg bdk2 dh blaja.

     Sungguh berat dugaanMu kepadaku. Aku tahu, tiap kali aku jatuh t’sungkur saat ujian datang, Allah SWT tdk prnah menyuruh aku untuk terus t’sungkur. Dia kuatkan aku untuk bangun. Untuk bersujud dn merintih padaNya. Ujian terus datang. Tak kenal  waktu, tak kenal usia. Namun, disebabkan ujian, aku makin tabah mengharungi segala2nya. Alhamdulillah. Syukur ya Allah. Engkau tdk mmbiarkn aku keseorangan. Allah hadirkan insan2 kepadaku untuk m’beri smngat kpd aku. Baik ustaz, ibu bapa, sahabat2, senior, junior, saudara2, mahupun guru2. Terima kasih Ya Allah. Aku percaya, Allah aturkan yg terbaik untuk aku. Sesungguhnya, perancangan Allah adlah sebaik2nya. :)


     Skrg, waktu untuk ak menimba ilmu kat skolah tersangatlah terhad. :( Terkadang, hny  2/3 jam shj. Ya Allah. Sungguh singkat waktu yg kau berikan. Kemudian, Allah dtgkan ujian lagi kepadaku. Aku bersabar selagi aku mmpu. Puas ku merintih. Di kamar sepi, dengan alunan ayat2 suci Al-Quran, ku rebahkan diriku di atas katil, ku tenangkan jiwa dn ragaku. Mngkin sebelum ini aku terlalu lalai dri mengingati Allah, lalu Allah turunkan ujian kpda aku untuk bersujud pdanya.  Ku dengari surah2 Ruqyah .Jujur ku katakan, sebelum ni aku xprnh search dkt Youtube ayat2 Al-Quran. Hiba katanya. Tp, bila Allah bg ujian kpd aku yg sgat berat untuk aku laluinya, aku sllu pkai headphone and dgr surah2 Ruqyah. Ya Allah, tenang sangat hati. Hilang rasa gemuruh, takut dn sebagainya. Moga aku terpelihara dri segala jenis jin dan syaitan laknatullah. Demi Allah aku tak kuat. Dan kerana Allah aku harus kuat.. Mmg aku zalim. Mmg aku trlalu berseronok dgn duniawi sehingga terlupa akan ukhrawi. Tp, bila Allah dh sedarkan aku dri kealpaan, aku xterus hanyut dibawa anasir2 buruk. Aku kuatkan semangat !Aku bangkit dri lena ! Dan aku perlu berubah. Subhanallah. 

     Actually, aku xreti nk buat ayat untuk endingkn post niy. Kihkih x_x Tp, takpala . aku Cuma akhiri post dgan Assalamualaikum dn semoga reader2 sekalian diredhai Allah. Take care yaw! Doakan aku sembuh seperti sediakala. Rindu kehidupan normal aku. :( 




Sunday, April 13, 2014

Aku Sedang Diuji (II)

Okay, sebelum aku smbung ceritara .Aku nak pada sesape yg xbaca lg entry aku sebelum entry niy, mntak baca laa noh. bru paham. .Maaf atas kesulitan. aku tau, klau aku teruskan dlam 1entry, konfirm kamu semua tersgatlah mlas nak baca. Mana taknya, panjang bertingkek2. Mcm karangan >350 PP suda.. Aptb -,-'

*bukan rekaan semata2. dan insan yg mengalami dirahsiakan. Kisah ini diceritakan oleh insan tersebut* 
24/03/2014 - Jam menunjukkan pukul 11 am. Disebabkan semalam aku tidur lewat ,pukul 03.30 am, maka pagi tu aku bangun dlam pkol 10 am. Selesai mandi , tiba2 rasa mulut terkacip and air mata tiba2 mengalir. Aku panggil sepupu aku . "Tolong kol ayah" And kt rumah wktu tu xda org .Semalam bdx2 prmpuan tidor rumah sedara sbb Ustaz xbgi balik rumah sndiri. Kang ada plak yg terkena. so, dgan segera ayah aku dri tmpt kerjanya, balik ke rumah. Dlam keadaan kalut, ayah aku kol Ustaz Hafizul (bkn nama sebenar). memandangkan dy dh pesan suruh kol klaw jd pape. Tut tutt* panggilan pertama xdijawab. Kol untuk ke2 kalinya. Alhamdulillah, Ustaz answer. so, Ustaz ckap "Xpa. Bwak dia dtg darussyifa' sekarang. agak2 pkol brape erk smpai sini?" Ayah cuma ckap "InsyaAllah dlam 11.30" Klau diikutkan, 24/03/14( Isnin) , Darussyifa' xbukak. :) Tp, mslah mcm aku dy bkk. 

Sesampainya aku kt sana, tiba2 menangis. mngkin benda tu dh terasa bahangnya. Ustaz bentangkn tikar sejadah and suruh aku baring di satu ruangan. Memandangkan , waktu tu ada sorang pesakit dtg untuk berubat and mereka dh buat appoiment trlbeh awal dri aku, Ustaz mntak izin dgn ayh aku untuk berubat pesakit tu dulu. Setelah di Ruqyah, tiada apa dlam bdan pesakit. Alhamdulillah. Masa merawat pon tidak terlalu lama. Waktu pesakit dh pulang,Ustaz berjlan menghala ke arah aku. Wlaupon xberbunyi tapak kaki ustaz, tp benda tu dpt rasa kehadiran ustaz. tiba2 je meraung. 

Seperti biasa, Ustaz akan membaca surah2 Ruqyah terlbih dahulu. Ustaz sembur air mnggunakan spray di tapak tangan, kaki and di ubun2 kepala dgan air yg sudah di Ruqyah. Aku meracau and mengamuk. Kali ni mengambil masa 3jam sahaja. Setelah lama duk berubat tp hampa. Tiada perubahan. Waktu tu, Ustaz dh syak benda lain . Ustaz istighfar. Nmpak mimik wajah ustaz keletihan. Mana xnya, semalam boleh dikatakan separuh hari duk berubat aku. Kesian ustaz. tp, itulah hakikatnya. Tugas seorang perawat islam. :') Semoga Allah merahmati Ustaz & keluarga. *tetiba* :D ustaz pon dh pelik sgt dgn benda ni, maka mulalah dialog antara 'benda' (b) tu dgan ustaz (u) :

U : Bila kau nak keluar? dari semalam lgi. Dia (aku) ada tanggungjawab dia dgan Allah. Kau xpyah nk kcau dya. 
B : *diam sambil menangis*
U : Kau bukan islam . Kau kafir. Klau kau nak msuk dlm bdan dya, kau kena masuk Islam dulu. 
B : Xnak lagi.. 
U : Klau kau nak keluar, aku akn tolong dgn izin Allah . Aku akan hantar kau 1 tempat di mana tmpt tu kau akan dpat perlindungan dn semuanya. Kau nak ?
B : aku xnak lagi. Sabar laa dulu ..
U : kenpa kau taknak? aku nak tolong kau. tp, klau kau xnak. Sakit kau kena. 
B : *menangis* aku xnak sakit. 
U : Klau kau xnak sakit. kau keluar sekarang. aku akan hantar kau satu tmpt tu. Boleh? 
B : Xnak. 

Ustaz xmembuang masa dgn berdialog bagai brsama Syaitan nirrajjin itu. sebaliknya, ustaz terus mmbaca surah2 ruqyah dll. Then, aku menangis lagi. Tpi, sekali lg buat ustaz hampa & brtmbh penat. Ustaz teruskan dialog lagi.

U : Knp kau degil sgt? Kau xrasa panas ke dgn ayat Al-Quran. Kau ni 'ibu'(bos) ke?
B : Yeee. aku ibunyaa.
U : Oh. Habis, dlam bnyak2 puak kau, xde sorang yg mati lagi dlam bdan dia?
B : Takkkkkk *menangis*
U : Knpa? Kau nak sakit? 

Ustaz teruskan lagi mmbaca ayat2 suci Al-Quran. Kemudian Ustaz berdialog kembali :

U : Cuba kau ckap dgn aku, org ke yg suruh msuk dlm bdan dia?
B : Haa. Org suruh.. *menangis*
U : Siapa tuan kau? Boleh kau tunjuk dgan aku?
B : Dy dh lari. 
U : Oh. pandai dya lari. Dari mana tuan kau buat?
B : *loading....* -secret- :p 
U : Oh. Dgan izin Allah, boleh kau keluar sekarang? Kalau kau nak, aku boleh tolong kau.
B : Aku xnak lagi. Sabar dulu. 
U : Kau xnak keluar ye? Sakit laa kau nnti. Boleh kau bgtau knp kau msuk dlam bdn dia?
B : Aku nak dia ! Tapi dia xnak dkt aku. *menangis*
U : Owh. Kau xreti malu erk? Dah dia xnak dkat kau, buat apa kau paksa. Kau ni sama zalim dgan tuan kau ! Allah dh cipta manusia berpasangan. Allah dh tetapkan. Kau tu kafir. Aku nak tolong kau keluar. boleh?
B : Aku xnak keluar ..Bgi dya nakkan aku. baru aku keluar.
U : kau degil kan ? Xpe. sakit kau kena. Kau boleh tunjuk tmpt tuh? 
B : Aku xnak.. dy (tuan) xbg untk bgtau.
U : Kau sama2 zalim dgn tuan kau.

And ustaz xbuang masa lg dgn benda mengarut tu, ustaz baca ayat2 . lbeh kurang pkol 2pm, Alhamdulillah dgn izin Allah SWT, aku sedar . Sebelum balik, ustaz cuma ckap dkt my dad "Lepasni, klau jd lg ke. kol sy la .Sy sarankan jgn tuka perawat laa. klau nk tuka pon xpa. tp, biarlah sy guna kaedah sy dlu. selagi sy xbg isyarat 'angkat tangan' .. :)"

Ustaz : Kamu kena kuatkan semngat. Kena kuat lawan benda niy .. ......................

*Balik*


-TAMAT-

Aku Sedang Diuji.

Assalamualaikum wbt dan selamat petang. Dh berbelas2 hari aku xupdate blog. kan? Mntak maaf atas kesulitan. Mngkin jarang aku update sbb busy je manjang. Dh brape mnggu aku duk kata nk update blog, tp HAMPA. satu pun xterlaksana. Entry ni agak pnjg, so aku ringkaskan seringkas2nya. ada pape just comment. or nnti aku smbung new entry for detail. Ni cerita betul. and nama sebenar dirahsiakan atas sbb2 tertentu. crita ni bkn pemilik blog yg mengalaminya :P :-

Actually aku bukanlah nak menagih simpati or anything else. aku cuma coretkan di sini supaya bila aku dewasa kelak, mngkin blog inilah yg menceritakan segala2nya tentang aku. :D k nevermind. Jika sblum ni Now aku nk update untuk fourth, fifth, sixth time.

23/03/14(Ahad)..24/03/14(Isnin)..26/03/14(Rabu)..31/03/14(Isnin)
01/04/14(Selasa)...06/04/14(Ahad)...10/04/14(Khamis)...13/04/14(Ahad)

8kali aku kena dlam masa 3minggu. Wohhh.. bnyak hari jugak dohh. But sokey, AKU SEDANG DIUJI oleh ALLAH SWT. Aku kena kuat lawan benda niy. Dan aku BOLEH ! :) Doakan aku jugak. 8hari tu, aku akan ambil 2 hari (23&24/03/14) untuk share2 cita niy.

23/03/2014(Ahad) - nak dipendekkan cerita, malam tu 2 org ustaz Darussyifa' dtg rumah sedare aku ada solat hajat. *bla bla bla* lbeh kurang pukul 10.45 pm, aku tiba2 xsedarkan diri atau lain kata *tutttt* ERROR ! hikhik. actually ustaz darussyifa' tu Ustaz Hafizul*bukan nama sebenar* merangkap ustaz yg prnah berubat aku ..

Ustaz : Kau siapa ? Lili *bkn nma sebenar* ke ? Hah ?
Mangsa : *menangis*
Ustaz : Aku tanya kau niy. Ke kau dari ______-secret- lepas tu?
mangsa : *diam*

Malam tu dlam 7jam jugak bru aku sedaq. Lama punya lama berubat ditambah hujan yg lebat mengiringi rawatan tersebut, Ustaz Hafizul letakkan minyak wangi kasturi dkat hidung aku and serta merta aku menjerit and mengamuk. Yes, 'benda' tu mana nak suka bau kasturi. And aku lap bau tu bagi hilang. Selang 20 minit, ustaz letakkan balik mnyak wangi kasturi dkat dahi and ustaz tulis kalimah ALLAH di dahi. Apalagi, benda tu makin marah and keluar suara rock gitew. :D then, aku menangis smbil tunjuk dkat satu tempat kt luar rumah. and ustaz Hafizul ambil garam yg dh dibaca dgan Ruqyah kemudian ustaz lempar tmpat aku tunjuk. Ntah kenapa tetiba aku makin menangis. Mngkin bg perawat2 Islam, mereka akan tahu. :) 2kali ustaz lempar garam and 2 kali jgk aku menangis. Selang 1/2 jam, aku meracau makin kuat. Mengamuk, and hentak kaki dkat pintu. agak kuat la..

Jam menunjukkan pukul 2:30 a.m. Ustaz Hafizul kata "kalau kita teruskan dkt sini mngkin xde harapan nk smbuh dlam masa trdekat. Sbb, tmpt niy mngkin dkat dgn tmpt tu ke. Klau nk senang bwak dia (aku) balik rumah and berubat dkt sana." So, Ustaz bncg dgan ustaz rashid *bukn nama sbenar* tuh untk bwak balik ke rumah. And waktu aku nak turun tangga tetiba jerit "Takuttt !" Punya laa kuat aku pegang tiang xnak balik rumah. Ustaz pun pujuk laa "Dah2. Xpyah takut. Ustaz ada. Ustaz ikut sekali. Kat sana, kita buang ok?" And, perjlnan umah sedare ke umah aku dlam 10 minit. Sesampainya aku kt rumah, lama jgak berubat Ustaz picit kaki aku. Sakit gila gila. aku duk menangis "Ustaz, sakit. Ustazzz. tolong laa. sakit kaki" tp, hampa sgat. Ustaz bt xtau. And just say ;

Ustaz : Kalau kau xnak sakit. kau keluar skarang. klau kau xkeluar kau lagi sakit.
Mangsa :Aku xnak keluar lagi. Aku xtau jalan keluar.
Ustaz : Klau kau xtau jalan keluar, aku akan tolong kau. Kau keluar ikut mulut. kau ikut je tangan aku ni.

Then, ustaz buat laa mcm tu tetiba aku tepis tgan Ustaz. apalagi, ustaz pun picit kaki aku lagi. Mak aihh. Sakit doh.

Mangsa : Ustaz !!! Sakitttt. xnak dah.
Ustaz : Kau nak keluar tak? cepat .
Mangsa : Sabar lahh. kejap lagi. Ustaz ...sakit kaki ..
Ustaz Rashid : mai mana plak perkataan SABAR ni? melainkan 'benda' tu islam.
Ustaz : Ok. Sabar ye? kau pun kena sabar laa. kau ajar aku sabar, so kau kena saba jgk.

Ustaz pun baca ayat semua. Jam di dinding menunjukkan pukul 03:30 am(24/03) .Ustaz pun dh mengantuk.Ustaz cuma baca ayat suruh aku and benda tu tidur. Ustaz doa supaya dgan izin Allah benda tu keluar tak kira sama ada saat aku buang air, saat aku tidur atau saat aku *xigt*. hihi Memandangkan sudah lewat , Ustaz hafizul meminta izin untuk pulang trlbeh dahulu mnakala Ustaz Rashid bermlam di rumah aku. maybe sebab penat sgat kut. Ustaz Hafizul cuma pesan dkt my dad "Bila dy sedar nnti, klau terjdi lagi, terus kol sy la. And bwak dy dtg Darussyifa. Kita berubat sana. InsyaAllah dgn izin Allah semua ok" Kemudian, Ustaz balik waktu aku tengah tidur..



*Bersambung....*

Tuesday, April 1, 2014

Indahnya Persahabatan

Sahabatku,
akan ku teruskan perjuangan ini,
walau ku tahu, kau tiada di sisi.. :(

Indahnya persahabatan andai semuanya kerana Allah. Bertemu kerana Allah, berpisah jua kerana Allah. Dan segala2nya kerana Allah yg satu :') Terima kasih Ya Allah atas kurniaanMu kpd ku.Terciptanya sahabat2ku yg aku sayang dn rindu. Kadang2, kita terpaksa lepaskan sahabat kita untuk teruskan kehidupan yg penuh liku2. Ya Allah, bertemankan airmata yg menitis di atas keyboard, ak kuatkan smngat untuk menulis suatu coretan berkaitan sahabat.

Teman, terima kasih sbb tolong aku sepanjang aku tidak sihat. Sejujurnya, aku terasa t'hutang budi. Dan seandainya aku t'paksa tnggalkan sahabatku, usahlah b'sedih. Hari ni, ak cuba luangkan masa b'sama sahabat2 aku. maklumlah, seminggu xbrjumpa. hoho Wktu aku sembang2, ad sorg kwn tu ckap "Org xtau knp tiba2 skrg jdi risaukan mirah. rasa nak jumpa je Mirah. Org jd syg dkt Mirah. untung laa Mirah rmai org syg dkat awak" Klau imbas kembali ayat dy, Allahu :( Indahnya persahabatan kami. Hanya Allah yg tahu. 

Classmate2 yg aku syg, Nasha, Ain, Aishah, Aliffah, Kamal, Muzzaffar, Danial and others. sumpah aku syg kamu semua. Trima kasih bnyak tolong aku exspecially my besties, Aishah. I love You :* And the best neighbourhood class, Farisha, Linda, Ieda, Narisya, Shin Mei, Adib ,thanks for everything. .Thanks for caring about me. and the cutest one of my friends from class of litreature , Athiera or nama samaran Achik. Thanks again for caring about me. even, aku xrpat dgan bdx2 kelas selain dri akaun, dia tetap ada b'sama aku. Syg kamu ,Achik. Terima kasih sudi jdi sahabat saya. 

Perjalanan kita masih jauh, 
beribu batu,
selagi roh masih di jasad,
hidup diteruskan,
sedih rasanya hati ini bila mengenangkan,
KAU SAHABATKU, KAU TEMAN SEJATI...

Guys, terima kasih sbb mengisi hari2 aku, waktu2 aku dgan gelak tawa u oll .Maafkan aku klau aku bnyak mengada2, marah2, mengumpat, perli, menyumpah. tu semua kebetulan. .cukuplah dgan perangai kamu semua buat aku tersenyum. yg slalu caring psal aku. seandainya kita t'paksa b'pisah, ak harap kamu semua redha. kamu b'teman di sekolah lama, aku ? Aku hanya melangkah kaki seorang diri di sekolah baru dgan harapan aku dpat jumpa sahabat2 baru sperti kamu semua. itu harapan aku :'( Maafkan aku menyusahkan kalian. Maafkan aku buat kalian xlarat layan penyakit aku. "Asyik2 kena. xpenah xkena" Maafkan aku kawan :(

Bukan aku minta untuk sebegitu rupa. AKu cuma insan , hamba Allah, manusia, makhluk yg sedang di uji oleh Allah. Aku reda dgan semuanya. biarlah aku dicop lemah semangat? di cop lembik? mahupun di cop terlalu ikut perasaan ? aku xkesah . Mereka xtahu keadaan / situasi aku yg sebenar. mereka cuma pndai mengkritik. pndai menilai. pndai mengumpat tanpa tnya org yg tahu.. Itulah manusia.  Tp, aku xpernah salahkan insan yg bergelar MEREKA. aku kena sabar klau wujudnya hamba Allah yg xfaham perasaan kita. xfham  segala2nya tntg kita. Kan? Kita ada Allah. 

Suka aku, sedih aku, sakit aku, sihat aku, semuanya aku yg rasa sndiri. 100% aku yg rasa. Orang lain xrasa perasaan aku yg sebenar2nya. 50% aku alaminya bersama sahabat2 aku .aku sayang mereka :( Aku syg nak lepaskan mereka. kami sekepala. segala2nya bersama, Hanya Allah yg tahu ikhlasnya persahabatan kami. Waktu aku sedih, sahabat yg gembirakan aku. and the special one of my friends, Ain and Aishah. Thanks for everything. tak terucap aku untk berterima kasih kpd kalian . .terima kasih sentiasa b'sama aku wktu aku sakit. Ya Allah . :( 

And, the beautiful of my junior, Zahidah. Thanks too sbb slalu b'tnya khabar aku . :') Semoga Allah merahamati kamu. Xlupa juga, the best of my senior, Sis Alia, thanks sis sbb penah dn slalu ambil berat psal aku .wlaupon xserapat spt shbat2 aku, tp dialah senior yg paling aku syg dn paling aku suka. wlaupon prngai dy garang, tp dy jd senior aku yg terbaik antara yg baik. 

Lastly, kpd teman2 aku yg sama batch , junior, senior and guru2 terima kasih sgat2 tolong aku selama niy. Xternilai besarnya pngorbanan korang. WLaupon sekadar tolong aku, tp bg aku mmg kaw (Y). Nk blanja sorang2 mmg xboleh.hoho. Aku doakan u oll mndpat keredhaan di sisi Allah. :) Kuatkan iman,kuatkan hati . I Love you all :* 

"Perpisahan bukan berarti kalian tidak akan bertemu kembali,
tetapi,
perpisahan hanyalah nasihat agar kalian tetap akrab 
saat bertemu kembali. :)"