Followers

Thursday, November 19, 2015

No title

Buat kau yang pernah dan sedang aku sayang, ini adalah coretan dari hati aku. Ya, aku tahu kau akan terasa dgn coretanku ini. Hargai aku kerna aku mencuri waktu tidurku untuk menaip nukilan ini meski air mata bercucuran. Izinkan aku ceritakan segalanyaa.

Yaa. maafkan aku. wlaupun kau dan aku tiada apa2 hubungan istimewa, cukup hati aku sndiri yg tahu perasaan ini. Maafkan aku krna sayang kau bukan pada waktunyaa. Maaf, aku terlebih. Maaf , krna aku, kau naik menyampah. Kerana terlalu lama aku pendam akn hal ini dan detik ini, aku menangis. menangis di kamar ini. Tak sanggup. Aku cuba kuat. Tapi, kuat aku dlam air mataa. Aku faham benar diri aku. Memang begini. Pujuk hati untuk kuat. Aku biarkan tangisan ini , kerana di sebalik semua ini , terselitnya satu kekuatan untuk ak mulakan hari esok.

Ya. Mungkin hati aku terlalu memendam rasa ini. Dan aku tahu. kau rasa perkara yg sama. tapi, perasaan aku ini terlalu 'over' smpai aku sndiri xmampu nk control. Kau, aku sayang dgn seikhlas hati aku. Ada sebab aku xpernah tegur kau. salah satunya , aku belum bersedia brhubung dgn org yg pernah aku syang. aku tak mahu conversation kita di dunia realiti akan mnjdi kenangan bila kita bwak haluan masing2. kedua, aku segan nak tegur kau. wlaupun mereka memaksa aku untk tegur kau. TIDAK. aku ikut apa kata hati aku. segan aku pun bnyak sbab. dah laa. aku taknak bgtau knpa aku tak tegur kau. cuma skrang ni, aku tak tahan. tak tahan dgn emosi aku.

Ya. mungkin aku terlebih sayang kau. Aku tak faham. adakah aku syg dkat org yg betul2 syang aku, atau hanya kata-kata? Entah. Syoksendiri mungkin. Ha Ha Ha. Aku tak heran klau aku silap sayang dkat org yg tak syang aku. Aku cuma perhati kau dari jauh. Apa-apa perasaan aku dkat kau, aku pendam.aku pun tak tahu apa sbab aku pendam. ngada2 -.-' aku nak tengok smpai bila perasaan ni akan wujud. Biasanyaa , klau aku syang someone tu tnpa satu dunia tahu , smpai bila2 prsaan ni wujudd.. kah ! tak ke beruntung tuhh?

Ya. sekarang ni aku takde 'mood' nak layan kau. dgn emosi xbrpa nk stabil, makin melayan la aku. Aku xtahu knpa aku sngat sensitif bab perasaan. wlaupun benda tu tak perlu pun difikirkan. cukup sebut nama kau, buat aku rasa bersalah. Entah. bersalah yg sangat2 bersalah. tak pernah aku menangis sbb benda mcm ni. selagi aku syang kau, aku akan jaga aib kau. aib orang yg aku syang. aku tak kisah kau siapa, tapi aku akan jagaa. kata member aku "alah. rileks la. mirah xpe." simple ayat dia. at de same time, buat aku lagi bersalah. wlaupun dipujuknya supaya xmenangis, tapi aku still dgn air mataa. woi, tak tahan sebak dia T_T Sampai satu tahap , aku xmampu nk tegur kau lagi. aku taknak layan kau waktu aku menangis. aku taknak kau tahu setiap "Hahaha" yg aku type itu adalah palsu.

Tak. aku tak suka tipu orang yg aku sayang. bro , sebelum aku hentikan coretan ni, sbelum aku shut down laptop, aku nak kau jaga diri. aku nak , kau jangan take care sangat psal aku. supaya aku takdelah manja mcm skrg. aku nak kau tahu , 11 tahun aku belajar di sekolah, xpenah2 timbul perasaan mcm mna prasaan aku dkat kau, tak pernah jadi mcm ni even thought he's my classmates , or sama umur. wlaupun hensem tara mana pun dia, TAK PERNAH.. jadi, aku pelik , kenapa tiba2 aku boleh ada hati dkat kau ? Apa lebihnya kau dgn org lain ? Nanti kau bagitau aku yaa.

Ya. mungkin lepas ni , aku taknak libatkn sape2 lagi dlam conversation kitaa. tak. bukan aku xminat. cuma sikap aku yg terlalu nk tahu pasal kau. Takpelah. lepas ni , mungkin aku buat biasa2 jee. Biar aku tipu mereka, asalkan perasaan ni still adaa. Aku akui. aku over. Ya. aku over bro . tapi , ni coretan berani mati yg pernah aku typee. Kau nak appreciate or tak, bukan masalah aku. Selamat malam buat insan yang sedang tidur.

Wednesday, November 11, 2015

SPM vs Anemia.

SPM vs Anemia. yess , "ujian" ketika menghadapi ujian dn terpaksaa mlakukan ujian darah. siapa sangkaa, ketika mood sedang melambung ke arah SPM , tetibaa badan tak sihat, pergi klinik , dan SAH. tak cukup darah lagii (anemia). rilek, sabaaa. :)) maka, bermulalah langkah seorang hamba Allah , hampir 4 kali pegi klinik dlam masa sebulan , buat ujian yang sama, dan still takde perubahan. Segala2nya bermula pada 28/10 , lepas balik skolah , pegi Klinik Kesihatan Kg. Raja (KKKR) , kononnya nk test darah jee. Sekali kluar result, haa amekaww. mau HB 8.8. nak kata normal tak jgakk sbb paling min. HB 11.3. nak tahu detail, follow entry sblum ni.

And then , 1/11/15 , dktor sruh ambil drah lgi skali. nk buat DNA Analysis. so , Ahad petang I pegi laa klinik yg sama, nurse yg samaa. Actually, drah tu hntar ke HSNZ hri Isnin pgi, so dia simpan kot drah tu. mana aku tak sedih , esok SPM , hri ni still sibuk dekat klinik. Entah. aku sendiri tak faham dngn diri sndiri. Bukan tak makan sayur, cuma tak suka tambah apa2 dlam mknan. Klau orang lain pun xfaham knpa aku xmkan sayur, aku dua kali xfham dpd. mereka. Lepas ambil darah , takde pape dh. no need to meet a doctor. So, I balik.

Act , time jumpa Dr. Helmy pd 28/10, aku diarahkn lagi skali utk dtang klinik 2minggu slps tarikh ak jmpa dia (28.10) .katanya Dr. Helmy lagi, dia nk tgok result drah after mkan vitamin. So, Isnin lepas (09.11.15) , I pegi lagi skali KKKR. Tapi malangnya , sangat mengecewakan. Sungguh :)) 3kali suntikan , darah tak keluarr. apa masalah pun xtahu T_T 3suntikan igt tak sakit apaa ? Tapi , syuukur sbb dpat nurse yg baik. dh la comel xD and she's the one nurse yg sgt2 memahami. mula2, first suntikan belah kanan, drah xklua. then, dia suntik belah kiri, still xkluar. Dia try lagi. untuk suntikan ketiga, dia tukar jarum. Nurse guna jarum yg lagi kecil + wayar + picagari. Tapi, hampaa. Darah xkluar jgak. At de same time, nurse tnyaa "sakit x dik.?" and I replied, "hm. xsakit. cuma sengal sikit."

Dia pun mcm risau gk ah. Dia tnya "Dik, utk apa nk check FBC ? dh lama dmam ?" dan aku xtahu nk jwab apa, "xdmam. nurse kt lua suh check." dia tny lg skali "oh. sbb drah xkluar ni. nk try bnyk kali, sakit awk jgk." then, nurse tu terus kluar dn tinggalkan aku. dia pegi tnya apa tah . Bila dia masuk, dia ckap "adik xperlu check FBC, cuma check HB jee. pergi dkat makmal." then aku ckap "yaa. mmang. dh pegi dkat makmal, tp org sna kata , check FBC. dia sruh mai bilik no.4" Nurse pun kol bhg. lab. blablablaaa. Nurse pun ckap "Dik, hri Rabu awk dtang jgk kn ? so, kita xyah ambk la drah hri ni. kesian dkt awk, hri Rabu ambil lagi. lgipun, drah xkluar. sakit jgakk. Balik rumah, awk rehat jelaa. Jgn fikir papee" Then, aku mcm okayy laa. Lepas kluar bilik no.4 , jumpa nurse dkat kaunter saringan , mintak MC apaa smua. Then, dia pun bg la kad appoiment untuk hri ni (11.11.15).



So, tadi mcm biasaa. pagi2 buta ,bangun like nk pegi skolah. 7.30 am dh gerak pegi klinik. nk ambil drah utk. DNA Analysis kali yg keduaa. Entah apaa yg nk dianalisiskan. sampai klinik dlam pkul 7.45 am, dh rmai orang. Letak kad kuning dlm bakul, then dpat no 0017 dan no skrang adlah 0003. mau tak lama nk menunggu. Bila pegi ambil balik kad dlm bakul , dia ckap "awk kena jumpa dktor kan ? tukar nmbor. ambil no. dktor." aku pun ikot je laa apa dia kataa. aku pun mcm pelik laa jgak, sbb ritu nurse kata nk hntar drah ke HSNZ, tpi ttiba ckap nk jmpa dktor plak. pdhal drah biasanya gerak jam 8.30 am. so, mk pegi tnya nurse dkt kaunter saringan , then nurse tu kata "ha, btul laa. kita nk hntar ke hosp. tganu. pnggil Amirah masuk bilik no.4"



So, aku pun ambil drah. Pagi tadi , dpat MA laki yg ambil drah. memula tu , nk mntak tukar I wnt yg gurl punyaa. :3 mana tidaknyaa, time duk ambil drah, tetiba dtg 2org MA dlam bilik tu and ckap "Ha. nk nngis dh ambil drah." then, kwan dia blas "lahh. besar2 pun nngis lagi." Aku senyum jee. Mnada nangis oi. Sumpah tak sakit yg pgi tdi. MA yg duk ambil drah aku tu , sekali-sekala pndang aku, entah apa yg diperhatikan. dan aku, jarang2 sekali mata menjeling ke arah jarum yg sedang dicucuk. risau bhai kot2 drah xkeluar. xD Untuk hari ni, pihak klinik nk 2botol drah aku. satu botol utk check HB di makmal dan satu botol lagi untuk hntar ke HSNZ.

lepas ambil darah td , terus ke makmal. dlam 15 minit, result keluar. and so far so good. HB meningkat wlaupun still berada di tahap pengawasan. HB 9.6 bknlah ssuatu yg mudah nk dpat. :') lagi sikit nk smpai 11.3...Serious bersyukur. Lepas bg result to MA tdi , dia pun trus bgtau nurse yg pnah ambil drah ritu , "Yaa. mmang rendah pun HB dia, kak. MCH pun rndh. tu sbb drah xkluar hri tu." Aku pun mcm senyum jee. Takde apa nk ckap. Alhamdulillah, hri ni xperlu jmpa doktor sbb HB meningkat. kt bwah , ant. part yg still under control(28.10) ;
HCT : 31.5/37
MCV : 61.5/76
MCH : 17.2/27
MCHC : 27.9/30
now , ubat ad lagi 12biji and nk hbiskan before 'heavybleeding' ..KKKR, see you on 13/12/2015 :) hope everything gonna be okayy. I'm worry about my result there T_T