Followers

Thursday, August 28, 2014

Kek Brownies Cheese

Phewww~ buat pertama kalinya dlam hidup aku, bila aku BERJAYA buat 1kek yg dinamakan Brownies Cheese.. I think, kpd kaki2 buat kek ni mmg thu kot amende brownies cheese. hee.aku pun bru kenal kek ni semalam dn hri ni jugak aku buat ..Bukan apa, bila bahan2 dh ada kt dapur, senang lha nk buatnyaa. Singkatan laa kan, Brownies Cheese ni act 2layers. lapisan bawah ialah coklat &lapisan atas (topping) cream cheese.

Macam mana tercetusnya idea nk buat kek hri ni jugak??
Ok, actually aku b'semangat tahap dewa nk buat BC ni pasai bahan2 dia simple. yg kedua, dia xde pkai ovelette. Sbb ak xbrpa nk suka dgn ovelette, bila nk beli dia kena tgok bahan2. sbb ad org kata sesetengah ovelette guna lemak khinzir. But ,aku xsure psal tu. Wallahualam. Yg ketiga, bahan yg aku mmg rsa snang nk buat, ialah bila wujudnya tepung gandum. heheh :* Bg aku, xkesah nak buat cucur udang, kek or anything else, bila guna tepung gandum. rasaaa menjadi pulak.

Macam mana boleh jumpa resepi BC?
Pd mulanya, aku search resepi Congo Bars. Congo Bars ni plak ,ad sorang kakak kpd senior aku baking cake Congo Bars. so, dia kata senang je nk buat kek tu. Aku ni mcm segan gak nk tnya kakak tu mcm mna nk buat congo bars. Nak elak dri segan, aku terus ambil fon and then search kt google. Mmg senang gila laa nk buat but aku tak suka dgn choc chip ni. Kurang sikit. tetiba jumpa resepi BC ni. nama tu agak pelik. dn tanggapan aku 'hmm. susah nak buat nyee..' But, bila tgok cara2 ,peh senang mak aihh.

So, al-kisahnya mcm ni.....lepas balik skolah tdi, kebetulan abg aku ambik dri skolah so suruh dya masuk bndar. Nak beli cream cheese & butter. Bkan apa, kt kdai2 biasa takda jual bnde alah tu except butter laa. bahan2 buat kek ad d E'coco ajo. Mula2, pikir bnyak kali gak nak buat kek ni. Yela, sblum ni ,bila bermasakan ni, jarang hasil aku menjadi. nak senang crita buat resepi sndiri. Right? Nak taknak, aku usaha dan tawakkal jelaa. Dah mengidam sgt nk mkn BC ni. Pasal senang nk buat. tu jee.

Smpai je E'coco, aku terus bkak peti buat2 tahu mna satu cream cheese. Hahaha. Sumpah aku tak kenal & tak pernah beli. then, tnya penjual cina tu "kak.. Cream cheese yg ni ke?" sambil tnjuk kotak Whiping ape tah.Penjual tu kata "Ha'ah. yg tulaa." Aku ambik laa. bila kt kaunter aku nak yakinkan diri aku, kut2 tersilap bahan kang, jauh nak mai tukanyaa. dush2 . aku tny lg skali "Kak. whipping ni sama ng cream cheese ke?" dia kata "eh taklaa. lain .." So, dia pegi tuka laa. huahua .. Balik rumah , duk rehat dlam 10minit. terus copy resepi n write down on paper.. Ok, kpd sesape penggemar kek, boleh la try buat Brownies Cheese. SENANG ????? sangat senang, guys. Let's follow my step : (resepi ni diambil & diubahsuai dri blog member-lupa dh nm apa-)

Bahan bahan Kek (Layer bawah):
1.250 g butter (t'pulang pd anda nk guna butter apa. aku just guna butter Anchor salted tu. but, hrga dia mhal sikit. Butter Anchor dh mmg 250g .so, snang keja ..Hee)
2.1 1/2 tepung gandum
3. 3biji telur gred B
4. 1 sudu teh esen vanilla
5. 1 sudu teh sodium/natrium bicarbonate
6. 1 sudu teh baking powder
7. 1 1/2 cawan gula castor @ 1 cawan gula biasa yg telah dikisar
8. 1/2 cawan susu cair.
9. 1 cawan serbuk koko.

Cara cara :
1. Panaskan oven selama 20 min(150'c)
2.Cairkan butter. Masukkan 1cawan serbuk koko ke dalam bekas untuk anda nak buat bancuhan kek nnti.
3. Ambil bekas lain, pecahkan 3 biji telur serentak. dan masukkan 1 1/2 cawan gula castor @ 1 cawan gula biasa yg telah dikisar. Kacau hingga gebu / sebati.
4. Selepas butter dh btul2 cair, tuangkan ke dlam bekas yg korang msuk serbuk koko tdi. Kemudian, Tuangkan telur + gula tdi ke dlam bekas yg butter + serbuk koko. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan 1/2 cawan susu cair. Kacau lgi.
6. Masukkan 1 1/2 cawan tepung gandum. Kacau sehingga sebati.
7. Masukkan 1 sudu teh sodium/natrium bicarbonate, baking powder.. Then, kacau agak2 kedua2 bahan tu hancur. Then, masukkan 1 sudu teh esen vanilla.
8. Kemudian, ambil Loyang ,tak kira size apa n bentuk apa, and Alaskan Loyang tu dgn krtas minyak. Then, masukkan dlam oven. Tinggalkn sedikit bncuhan kek untuk dibuat corak atasnya.
9. Api atas bawah. (20 min/160'c)

Bahan bahan untuk 'topping' :
1. 250 g cream cheese (tak kesah brand apa. aku guna Philapeda.[tak reti nk eja] haha)
2. 1biji telur gred B.
3. 1cawan gula kastor / 1/2 cawan gula biasa yg dh dikisar.

Cara cara :
1.Pecahkan 1 biji telur .kemudian masukkan gula ke dlam bekas telur tu. then kcau smpai sebati. Actually, gula tu atas korang. klau nak manis boleh lbehkan. aku just guna 1/3 ..tkot manis.
2. masukkan cream cheese. kacau sehingga sebati.

Bila kek dh masak, korang tuang cream ni ke atas kek. make sure penuhi smua ruang taw. bru npak comel. then, buatlah corak m'gunakan bncuhan kek yg anda simpan tu. Bila kek anda dh comel,
Masukkan ke dlm oven. Api atas bawah (25 min/150'c)

#Lapik kertas minyak untuk elak dripda kek tu susah nak potong. bhg tapak melekat dgn Loyang#
#Gula biasa klau tak dikisar susah nk hancur bila korang kcau ..#

kat bawah hasil kek yg aku buat. Rasa nak buat lgi sbb dpat komen positif dri kluarga. Hahaha


Gmbr kaler lain sbb aku setting camera guna shot untk food. :)wrna asal mcm gmbr bwh n atas.


p/s : sorry , corak atas mcm comot. biasa laa, first time buat. hikhik, ni ad request dri kakakku yg study kt KmKN suh buat kek ni untk bufday dy 2/9 nnti. Ahaha. InsyaAllah. K la. got to go. Byee

Wednesday, August 20, 2014

Why I Can't Be Strong?

Why I can't be strong to face it? :( Sebak di dada msih terasaa. hmm. T_T Aku tak tahu bila semua ni akan b'akhir. Aku tak tahuu.. Kenapa aku tak boleh kuat? knp Ya Allah? Actually, hri ni paling menyedihkn buat aku. Tak terungkap kata-kata.


'Berilah ruang kpdaku agar menitis air mata saat bibirku tidak mampu mengungkap kata2'


Sebak sangat. Hri ni 20/8/2014, lg 8 hari genaplah 4bulan aku di sini. Tapi, aku tetap sama. Hri ni kali ketiga aku menangis. Maaf. aku bukan MANJA, tapi diri aku tak mampu nak menahan lagi. Kali pertama aku menangis, ialah hari ketiga aku di sekolah baru. Awal2, xpe laa kan? rasa janggal act. yelaa, time tu xde org sgt nk lyan aku baik laki or prmpuan. Aku buleh trima wlaupun sakit. Kali pertama tu, aku xkenal kt mna tnds dsb. Aku xpaham, time aku menangis bru rmai2 dtg. Why ? Aku xperlu peneman saat aku berduka. tp, temanlah aku supaya duka itu hilang. Temanlah daku untuk hiburkan aku dri berduka. Kali ke dua aku menangis dlam bulan 6 rasanya.. means, 2bulan aku kat sini. Sekali lg aku katakan, aku tak manja. Tp, sbb takde org nak layan aku...Sedih bukan? :( Sangat laa wei. Kdg2 tertanya2 jgk , 'wujudkah aku di kelas ini?' Jawapannya, skali wujud skali tak. Aku xtahu knpa mereka taknak layan aku. mungkin aku tak setaraf mereka. mungkin aku tidak sehebat mereka. waktu aku nangis, period of subject History. Aku tahu cikgu tahu aku mnangis. tp, aku xmampu nak menahan lg sebakk didada. Cikgu tu pndg je muka aku. Aku buat mcm takde apa yg brlaku. wktu aku mnangis, bru mereka dtg. why ? :(


And, kali ketiga ialah hri ni. 20/8/2014.. Mengapa smua ini harus terjadi?? Adakah ini semua kerna diriku dirimu dirinya :{ Aku tak tahu ,apa salah aku smpai mereka pinggirkan aku? Nak kata aku pendiam tak jugak. sbb bila aku msuk geng, aku mmg kecoh. SANGATTT. :') Sbb berteman ni indah sebenarnyaa. even aku cuba berkali2 dekati mereka, bila tak dilayan. rasa 1000 kali dipinggirkan. bila ckap 2 3 ayat, mereka tak layan. rasa mcm ckap dgn makhluk halus pulakk. Bila mereka nak bergurau, xde ajak aku pulak. Serious, aku suka org gurau2 dgn aku even kasar2. lgi ksar lgi suka. hmm. but today, sangat SEBAKK. tak tahu nak ckap apa. ni pun sbb merekaa. aku bodoh mnangis sbb sahabat. tp, lg sakit klau menahannyaa. aku menangis sbb aku tak mampu nk b'kata apa2. Ya Allah.




'Waktu guru tak masuk in class, waktu paling aku tak suka........'


Waktu mula2 tdi ialah Biologi, tut tuttt* boleh plak ckgu cuti sbb demam. 2masa bebb. dri pkol 7.40-9.00... Lama weyyy.. So, mereka ni lepak laa bila takde cikgu. aku kt skolh lama pon sama jerr :') But tdi, terasa yg teramat sangat diri ini dipinggirkan. apa salah aku smpai jd mcm ni skali? Jujur, rasa mcm hepy dgar suara classmates yg gurl gelak. tp lgi hepy bila aku join skali. aku bkn taknak join. port mereka dh full. tmbh2 mereka tak ajak. so, aku lepak sorg2 laa. makin lihat gelagat classmate, makin sebak rasaa. aduhhh. aku klau boleh taknak mnangis. bayangkanlah sejam lbeh aku tahan perasaan aku dri bersedih. jujur, ni rasa mcm sebak yg lahir dri nurani. mcm tertusuk sembilu. sakit sngat ya Allah. aku cover mimik muka dripd trnmpak ak yg moody ni. bila dgr bdx prmpuan gelak, terus meremang bulu romaa. Nak je aku gelak sama2. :( Hmm. Bila kwn lalu tepi meja pn, takde sapa yg snggah. herm :') Sedihnya Ya Allah. knp ni? Hmm. Aku ckp dlm hati "Ya Allah, kuatkanlah akuu" Aku tarik nfass ,hembuss. mata mmg berair time tu .but, buat donno. lepas hbis biologi, ckgu BM msuk kelas. Ckgu Zalmah (bkn nama sebenar) ni aku anggap dia mcm mak kedua aku kot.




Aku pk, lepas BM aku teringin nk share apa yg aku rasa dkat dia. bila nawaitu ckp mcm tu, terus makin sebak. mengalir air mata. fuhh. but, terus aku lap. taknak mereka tahu. smbil menulis, ketar jgak tgan akuu. huhu --' tetiba, aku tak tahan, aku terus tutup muka ,buat2 tido and menangis. huhu. masa tu, air mata mmg xhenti2 mengalir. rasa mcm dh penuh dlam mata.. hee. yelaa, bnyak hri dh tahan T_T aku tarik nafas pnjg2, then bangun. mintak izin dgn ckgu nak ke tandass. cikgu perasan kut aku mnangis. tp, biarlahh.. Sblum tu, bdk2 ad gurau psal ULBS BM, tp aku tak amik hati pun. serious. aku suka jee. tp, sbb pg tu ak sgt moody, tu yg nangis.


AKu ke tandas, sorg2 je. klaw boleh taknak sape2 tahu aku menangis or anything else. mayb ckgu bgtau mereka yg ak mnngis, and ad sorg kwn aku, Hanani(bkn nama sbnar) ikut aku ke tnds. dia paksa aku crita. tp, aku tak bgtauu. aku bkn xprcya.. tp,aku taknak dia ada untuk aku saat ni jee. Herm :( Aku rasa aku nak b'sendirian je. Aku suruh dia msuk kelas, tp dya taknak. apa yg dia kata, if aku share dgn dia, bru dia msuk kelass. tapi......waktu tu aku taknak laa. aku ckp dkt dya "Masuk laa kelas. bia sy sorg. nti sy bgtahu..". then dia ckap "ok, nti bgtau" ..AKu thu, dia xsmpai hti nk tnggalkn aku.. actually, aku saja nak tgok sejauh mna dia disamping aku saat aku begini. masa tu, rasanya dlm mulut aku ni penuh dgn kata2. but tak tahu nk share dkt sapa. nmpak smua mcm xsudi jee.


5minit lg nak habis BM. after that, SEJARAH. Cikgu Azfar (bkn nama sebenar).. cikgu ni plak, aku anggap dy ayah kedua akuu. serious, ckgu bm n sejarah, aku tak terasa segan untuk shre problem aku. sblum hbis BM, aku msuk ke kelass. masa tu, mmg merah mata. but buat taktahu jelaa. .tp, ckgu Zalmah kurang sihat hri ni. so, aku batalkn nawaitu aku untuk share dgn ckgu. after ckgu klua, rupa2nya ,air mata tak habis lg brtakung dlam retina ni. haiss. maka, b'cucuran lgi air mata... aku mnangis tahap maksima kut td. >< Sebak wey. readers mungkin tak rasa klau hangpa tak duk tmpt kita.. hm. dlam 10minit, ckgu Azfar masukkk. then, aku buat mcm xnangis even mata bengkak. takkan nak nangis? hm. aku lap air mata & tahan.. sob sob.. Cikgu pndg aku. aku diam jee.


Dlam 30 minit, ckgu tnya laa aku "Dh hntar nota sej?" and I answered "Ha'ahh." aku senyum dlam sebak wehhhh. hahahaha. dlam 10 minit, ckgu dtg tmpt aku. semua pndggg. mayb dema igt ckgu tnya psal aku mnangiss. Actually, mmg cgu ada tnya. but. aku tak ckapp. Kitorg mcm sembang menda lain. about rabbit. jyeah. hihi. kami dua minat rabbit :* Then, ckgu pn ad tlong2 aku jwb soalan. smbil2 ckgu tnya "knp mata merah? ok dak?" aku cuma ckap "Ok jee. sebak sikit jee" aku terus tuka topic.. after cikgu sejarah dtg tmpt aku, aku cuba kuat. biarlh aku tak diteman, janji aku ok dgn ckgu2.hmm.. Lepas rehat, rmai gak dtg mintak maaf dgn aku baik laki dn perempuan.. mcm2 dema ckap. serious, mereka tegur aku dh mampu buat aku kuat.


"Mirah, org mntk maaf klu ad buat mirah terasa"
"Mirah.. aku mntk maaf deh"
"Mirah. org mntk maaf laa klu buat mirah gituu"
"Mirah. wlaupun kami mulut hodoh. tp, hati kami baik"


..Sedangkn aku tak perlu ayat2 tu. Serious. aku tak ambik hati sgt pun. aku cuma nak mereka tidak pinggirkn aku. tu jee. Korang memang ohsem. actually, mereka tak tahu aku dtg skolah bru untuk mncri kekuatan. mncri kenangan. mncri ilmu. tp, mereka tak tahuuu..... Sedih weyyy. K laa.. stkat ni dulu ye guys. Byeee !and tears, please go away from my lifeee. Ya Allahh. tp ,aku igt smpai hri ni dgn satu surah dlm surah Ruqyah yg brmksud :


"Allah tidak akan membebani seseorang melainkan dgn kesanggupannya" ..Lbeh kurg mcm tu laa. so, aku jd mcm ni sklipun brmkna aku mampu harunginya wlau dgn air mata... Be stong myself !



Sunday, August 17, 2014

Last Appoiment

Yow.. Assalamualaikum. Nmpaknya, gua dh lama tak update blog. Sorry, kemalasan sedikitsan :3 hihi. Tambah2, after cuti raya ,busy manjang. FORUM REMAJA punya psal. But, it so amazing with my team beb ! Lupakan psal kelas bagai. wehehee : Act, sblum crita psal appoiment , ak digalakkan post psal Forum Remaja dulu. tp, xpa laa. next entry InsyaAllah. hihi


Nak dipendekkan cerita yg terpanjang ni. Rabu lepas, 13/8 aku ada appoiment dkat klinik. actually, doctor xbg tarikh appoiment sbb dya sruh aku habiskan ubat tambah darah dulu, bru dtg. Tp, aku hanyalah insan yg lemah. Mna nak habis ubat.Pahit wei pahit >< tp, dlam sehari aku telan 2/3 biji ubat. nak cepat habis. sebab aku plih tarikh tu? aku malas nk masuk kelass. Yepppy ! Hehe . Ahad until Selasa mmg xmsuk kelas. Forum Remaja naa. :D Then, Rabu dh xde forum. alang2 xmsuk kelas direct seminggu tu mcm best jee.. Hikhik So, mntak pegi Rabu tu laa.


Al-kisahnya mcm ni . Nak kata sedih xjugak. HAPPY ? Of cos laa beb ;) Hahaha. Alhamdulillah, darah merah dh smpai thap normal iaitu 12.3.. Mula2, lepas ambil darah terus ke makmal. dlam 5minit cmtu, *trettttt trett* result kluo. Aku pun tgok, HGB : 12.3 ..."Makkkk. Darah dh ckop laa. 12 lbeh. hri tu 11.3 jee." Dalam hati gua ckap "Lepas laa dari bebelan Dr Nazmi tuu" Then, aku suka usha result darah act. Then, bawah no I/c ,kertas tulis "Comment : Fever" .Muka aku agak trkezut. :P Hah ? Demam ? Sejak bila ? Kapan ? Haduii.haha .. or dia silap tulis ? Hermmm. *Thinking* AWAS ! RESULT DARAH TIDAK BOLEH MENIPU SEPERTI MULUT... Ohoi ! Mcm xprcaya aku demam.. Mana taknya, aku aktif jee. mampu karok lagu jiwang lg time practice forum dlam dewan skolah .. actually, dgan team forum ajo aku kecoh. Dalam kelas, diam xterkata. hikhik .. but, mmg 2/3 hri sblum tu aku agak ketar badan. and sblum ni kipas no 3 ok jee. xselimut pon xheran. yg 2/3 hri, kipas no 2 je buleh.


Berbalik pda result. Yelaa, aku mcm samar2.. nak prcaya atau tidak. Nak ke tak? So, ak buat kajian.. aku tgok result yg lepas2 tu. hihi, "Comment : " Xda tulis paper.. so, mmg demam laa aku. actually, nurse kt bilik ambik darah bg kad kesihatan aku ..tu yg boleh usha result lepas2. hehe So, tunggu turn nak jumpa org yg patut. As usual, aku jumpa doctor dlm bilik 1. so, aku bertapa laa dpan bilik no. 1... *tup tup* 0023 bilik 3.. Erkk? Okeyy .. Xjumpa Dr Nazmie. ahaha. gua jumpa pegawai perubatan jee.Alhamdulillah :* hari tu, aku masuk sorg2 jee. dh matang kononnya .hee. Then, sorg abg tu tny "0023 ke dik?" aku selamba jwab "Ha'a..knp?" sambil senyum. hehe "0023 bilik blkg. ruang emergency" erkk? ERROR ! apehal tang emergency plak? Ke kena transfer hospital? Hahaha.mcm best ajo :P Actually, meja untuk no aku duk situ. Takdenyaa nk msuk emergency. gua cergas ok. :D


Dh dkt ruang emergency tu, ada 3mejaa. aku nk gi mna satu? Hmm.so, ak nmpak no aku atas meja belah kanan. 'Laki lagi..' mmg dri dulu, peg. perubatan klinik tu smua laki. naseb hensem jehh :/ hahahahaha .. xD Then, dy ckap "Dik. duduk laa. jgn malu2.." Alah. abg ni igt aku malu hapee? berikut perbualan kami. But first, hangpa jgn pkir bukan2. I'm as her patient only. wiwittt !
PP : Peg. Perubatan
AA : me


PP : Bila demam eh?
AA : Hah ? Demam ? *ketawa* tak taw plak demam. *sengih*
-agak kelakar tgok muka PP yg tgah serious tny aku, boleh plk aku gelakkk-
-Dgn hrapan, dh demam tu bgi laa mc lebih. hee. boleh direct sminggu xke kelas-
PP : heh? xtaw bila demam ? *gelak serta* dh tu, mai wt mende sini?
AA : Sajaa. *senyum sinis* nk check darah jee. dh Dr sruh. tgok kt result buleh plk demam.
PP : ouhh. result awk dh ok.. klau tak normal nk buat cmna ehh? *perli*
AA : Haha. mna tahuu. tu kerja awak laa. *senyum sinis* sbb hari tu dh tmbah darah.
-aku geram time dia ng peg. perubatan meja sebelah gelak jugakk.-
PP : darah xckup tu kerja awk. Ouh. time tu drah berape?
AA : drah 5 jee. *senyum*
PP : owhh. okey laa. *gaya doctor* darah smua ok.meningkat.. jdi, xde pape dh laa. *senyum*
AA : hmm. Okay laa mcm tuu ..
-nak je blah teruss-
AA : hm.Nak surat mc.
PP : Ouh lupaa. skolah mn?
AA : SeiRing
PP : oh. duk mane?
AA : Bt Tumbuh
PP : *sambil tulis surat mc* tahu tak bila batu tu tumbuh?
AA : Hah ? dok paham.
PP : yolaa. tahu x bila btu tu tumbuh?
AA : Ouh .. Hahahahah. Tak tahu. tak tnya JKKK kg.
PP: Ouh. kut2 tahu sejarah. hmm. Nahh mc. ada nk bgtau ap2 lgi?
AA : Hah ? hehe. xde dh. k laa.


time dlam bilik uh, aku xrasa mcm sakit bila peg perubatan meja sebelah turut serta kami berborak. huhu/. and, sedikitt 'hmmm' , bila ckap 'awak saya'. k ,nevermind. hihi. then, terus klua bilik dan balik......I"M FREEDOM FROM MEDICINE



Saturday, August 2, 2014

APPOIMENT_T

AppoimenT_T Please be nice to me.. Aaaa .. Bosan seyhh. Opss ! Apa gua melalut ini hari? Haiss. hikhik. Actually, aku dh bosan dgan appoiment. takat appoiment 3/4 kali tu xpa laa, xgi skolahh >< ni plak, 3/4 kali p jmpa doktor, 3/4 kali tu laa ubat makin brtmbahh. Bosan bosan. entah bilaa doktor nk ckap 'kay, kamu boleh brhenti mkn ubat.' Ishh. Tension betull. -,-'

Eh eh. konfirm hangpa xpaham apa di sebalik crita ni. hee. act, ak ada anemia yg xberapa nak anemiaa tu. ken? so, 30/4 ,lepas balik skolahh aku off to klinik memandangkan cikgu2 skolah bru aku asyik komen "Knp kamu npak pucat? Jgn laa nervous dtg skolah bru. Takde apa nyaa" "Kamu sihat? Knp pucat jee muka?" "Kamu sakit eh? npak mcm pucat jee.." Haisyy. Dari pejabat smpai dlam kelas, ckgu duk ckap cmtuu. Hermm. Teruk sgat kaa pucat aku time tuu? Haiyooo.. so, balik skolah tu, aku decide nk pergi klinik laa kann. Nk ambik darah. So, sesampainya di klinik ,aku prgi makmal buat ujian darahh.

..*loading*.. 
Pretttttttt# Result darah kluaa. well, skrg aku dh pndai tgok result darah. hahaha. hari tu mna nak reti. HGB, FBC amende tahh. huahua. wktu tu darah aku 7.3 xsilapp. tp yg psti  lingkungan 7 laa. Ok, patot laa pucatt .. hishh. klau diikutkan boleh jee aku buat pemindahan darah. but, doktor cuma ckap ,gua mseh ada peluang untuk mkn just nk tmbah darah. lupaa, lpas result klua tu ,aku kena jumpa doktor. Means, darah aku xbrapa nak elok sgat laa. biasalaa, normal >10... more information about ANEMIA, u can searc at Google. :) Then, bla bla blaa. Doktor bgi ubat. rasanya time tu dlam 4 jenis ubat kot. yg pasti ubat tamah darah tu wujud laa. hoho. 

..*sebulan kemudian*
Appoiment yg pertama untuk tahun 2014.. As usual, mmg aku akn terus ke makmal , and ambik darah. sblum Dr Nazmie usha result darah, better aku dulu kan ? Am I right,beb? Ha, so aku tgok jelaa result darah uhh. tupp tup* darah lbeh kurang 8. Ok laa. better dri hri tu. actually, ubat tuu tak bnyak mana pun yg aku mkann. adushh dush dushh. Aku taknak ahh mkan ubat. hermmm :( And pada hari dn tarikh yg sama gak, aku prlukan lakukan prkara yg sama iaitu ambik darah and then send to Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu (HSNZ). Just wanna know my blood's result. Dr Nazmie kata kut2 ada talesmia kee. :') 

..*sebulan kemudian*..
Appoiment kedua aku untuk tahu result darah dri HSNZ. and feeling grateful to Allah SWT bcos aku tade talesmiaa. aku bukan pembawa pnyakit tu. hehee. Doktor cuma ckap aku kekurangan zat best. bab zat besi, aku mlas nk explain apa2 dh. penat wey penat. But darah time tu brape tah. dlam 9 gakk aa. So, aku darah tu berada tahap sederhana. cuma sikit lagi nk smpai 12. maka, dgan sengajanya Dr Nazmie tambah lg kuantiti ubat tambah darah. Actually, ubat yg 30/4 tu tak habes lgg. bab ubat, mmg aku jarang mkann. hermm. Pahit weii Y_Y and appoiment seterusnya adalah 2mnggu selepas appoiment ni. ngee~ 

..*2minggu kemudian*..
Terus ke makmal and ambik darah. Keluar result darah. and tgok kertas.... *error* darah aku lbeh kurang 9. Likes appoiment yg lpas. masuk jumpa doktor, terus doktor pot pet pot pett. membebel laa jgak sikit2. pasai paa? Pasai aku xmkan ubattt. haduhaiii. bosan laa mcm ni .ubat xhabes2. smpai2 selera aku hilangg. so, doktor kata "kamu mkn ubat yg ada kat rumah smpai habis, then dtg klinik jumpa sy. Klau darah stay jgak 9, kamu kena msuk wad laa. buat pemindahan darah".. aku ni jenis patient yg ber-patient orgnyaa. aku ikut laa arahan doktor yg aku rasa nak ketuk kpala ak kt dinding.. maka telan punya telan, last2 habis laa ubat tuuuu. Jom pergi klinik !!!!!!!

..*2minggu kemudian*..
Alhamdulillah result darah 11.9.. Happy woi ! tader laa ak nk tersiksa dgn jarum kt hospital. hehehe >< Tp, malang jgak bg aku, sbb doktor bg lg ubatt. kuantiti ubat sama dgan mula2 aku prgi jumpa doktor. bnyakk beb. aku mkan 2/3 hari jee. lpas dri tu smpai hri ni, ak tak mkan2. ntah apa jd pd result darah ak untuk next appoiment .haiss. serabut ... -_- ubat pahit buat aku hilang selera makannn -_- sangattt.... 

K laa. dh penat menaip, gua chaw dlu. mengantuk sbenarnyaa. hehehe xD Byebye guys .mmuahhh !