Followers

Tuesday, April 29, 2014

New School

Assalamualaikum wbt dan selama penghujung bulan April. Hri ni 29/4/2014.. Actually, hampir sminggu aku xupdate blog. Well. Wi-fi kt rumah buat hal. Sbb ni ,ak makin kekok nk update. Ayat2 cun pon dh blur. hee~ Aku terus ke topic kita. And aku mlas nk repeat bnyak2. Sepertimana yg reader2 tahu, entry sblum ni aku ada ckap psal pindah skolah. Post tu ditulis pd bulan Mac xsilap. And sbnarnya post tu aku saja2 tulis. Niat kat hati time tu mmg nk pndah skolah, tp terasa keberatan.

And now, xsangka aku kena pindah skolah :( Aku rindu kawan2 aku. Mereka tempat aku  ketawa dn tempat aku berkongsi cerita. Hari ini dah hari ke dua aku di sini. Suasanya yg sangat berbeza berbanding skolah lama. Jujur laa, sekolah lama aku xda asrama tp kt sini ada asrama. but nevermind. Hari first aku kat sini, aku duk kelas akaun walhal aku dri aliran Sains Tulen. Semalam aku berbelah bgi, akaun / sains? akaun/sains? Then, aku pilih akaun even aku sedar aku takde satu pon basic bab acc. Area pkol 9.30 aku dihantar oleh sorang guru penyelaras Ting 4 ke kelas akaun. Cikgu tu sembang dgn cikgu yg tgh mngajar klas acc. Cikgu dlm klas tgh mngajar sub acc. Dy kata "berdasarkn pengalaman cikgu mengajar, mmg time2 gini laa rmai pelajar dri sains nk tuka akaun. dan kbnyakan mereka xbleh nk ikut sub akaun. sebab ,dorang xde basic akaun. Sdgkn mereka tahu mereka ada basic aliran Sains" 

Kata2 cikgu tdi mmbuat aku berfikir sejenak. Ternyata, agak sukar laa msuk klas akaun pasal aku xde sikit pun basic akaun. mmg gelap mata laa time blaja akaun. heheh. T/hari first day, guru penyelaras td jmpa aku dy tnya "Amirah, psal mslah awk, esok sy jumpa PK1 tnya mcm mna pendapat dia. kalau dy suruh awk teruskn dlm Sains, awk cuba laa. Ok? esok jumpa sy nk tau mcm mn" aku cuma akur. Hermm. Hari kedua di sana, aku membuat keputusan sendiri dgn berjanji dgn diri sendiri, AKU BOLEH ! Aku buat keputusan untk teruskn p'juangan aku dlam aliran sains. act, ak xnak klas sains sbb subject killer aku , BIO n FZ. herm. so, hari kedua aku dihantar lg skali oleh guru penyelaras ke kelas 4sains. cikgu tu smpat tny aku "Awk nk stay kelas mna ? 4SN1 or 4SN2?" Aku berfikir sejenak.

Dalam hati aku, bila sebut kelas Sains, disiplin , cara belajar, cara bergaul ,semua okay. dn disebabkn aku fikir mcm tu, aku pilih 4SN2. Tiba2 cikgu bersuara "Knp xpilih 4SN1? kelas tu better dri 4SN2.." aku diam. 'knp cikgu ckap mcm tu?. sdgkn kelas sains budak2 ok je.. kut' And aku membalas "Xpe laa cikgu. try 4SN2 dlu. risau bdx2 pndai" Ok laa, nnti aku crita apa perkembangan aku dkat sana. hehe. positif or negatif.

Bersambung.......

Monday, April 21, 2014

Prefect School ?

Assalamualaikum & Good Evening maa~

Bru xupdate blog sehari dah rasa boring. Huhu~ K, dusta je tuu. PREFECT SCHOOL?? Apakah itu ? Manusia yg bagus kahh? Manusia yg beriman kah? Okay, celik luas2 ye anak2. I write PREfect not PERfect. See? (: Hoho ..Aku xnak mmbuang masa bnyak2 dgn kemerapuan ni. Straight to the point ya. Perfect  Prefect School atau lain kata pengawas sekolah is the best jawatan from the other student. Am I right? Why Prefect School best? Orait, I'll answer ur question. *ckap sensorg ha* -_-'
  • Dah kira orang kedua TERtinggi selepas guru - Ha .Jwpan ak bleh diterima pkai laa jgak siket2. HaHa. Well, klau ada pape, cikgu akan cari prefect right? Ada cikgu cari pekerja? Cari guard? tak kan? Dlam contex niy ,aku xkata pekerja2 sebegitu xdpndang cikgu. tp, dlam hal2 yg tertentu laa. Tak paham yek? Mngkin general sgat guard suma tu. ok, just see it ! klau ada pape, ada cikgu cari student biasa? Tak de kan ? That's why , I said mcm tu. Klau xpaham, buat2 paham jelaa. 
  • Sebab ke 2? Hmmmm . Anda pulaks yg bg pendapat. - Kehkeh xD Bkan tak tau .. tapi, aku xreti nk bgtau .. Sebab ? Bcos sumanya dlam point yg pertama. sangkut situ.. Kuang3 -.-
Okay, actually aku bukannya nk crita bab pengawas and merapu. aku ada satu cerita nk kongsikan dgan kalian. Ceritanya begini .. Sabar yee .. ^_^ Before that, aku nk bgtau sikit2, nak jadi pengawas bkan sesuatu perkara yg mudah tambah2 , kita berada di bangku menengah .. Why ? *Tepuk dada, tanya diri sndiri* Aku xtau knp ak kejam ptg niy. Hoho >< But, kebanyakan skolah di Malaysia, nak jadi pengawas, kena interview. Sebab interview? Nak jadi pengawas. hoho. Xkelakar pown :3 Herm . Aku rasa mcm tercetus sedikit idea nk bg syarat2 kelayakan yg biasa digunakan di beberapa buah skolah. What's? Syarat2 apakah itu ? Adakah syarat2 nak jdi pilot ? Syarat2 untuk nurse? Okay .. Dlam entry ni, aku xhabaq pasai apa2. cuma habaq pasai pengawas. celik luas2. PENGAWAS SEKOLAH / PREFECT SCHOOL. oKAY, syarat2nya adalah :
  1. Tidak bercinta/couple semasa memegang jawatan pengawas - okay. jgan komen pape yer .. Mngkin segelintir pengawas ada yg couple. right ? Tak usah tipu. (: Aku dulu pown penah. But skrg tidok .. Sedar kesilapan .. Sedar akan amanah.
  2. Tidak memakan rasuah - mngkin syarat2 ni ramai yg boleh ikut .. But, ada jgk yg xboleh. Haa .. Org mcm tu bhya jdi pngwas. 
  3. Dapat mematuhi peraturan sekolah - Syarat2 ni pown kbnyakan pngwas dpat ikut .. Pngws2 Malaysia disiplin .. Klau xdisiplin, bukan pengawas namanya. ^^ 
And bnyak lagi laa syarat2nya.. Aku saja mlas nak list bnyak2. Okay, berbalik pada motif sebenar entry niy wujud. Hikhik .. Cerita ni aku rahsiakanlah mangsanya. Xnak bukak aib sesiapa .. Cuma diharapkan cerita ni dpat jadikan pengajaran kpd sesiapa shj baik pengawas, pelajar mahupun guru2 pengawas 1Malaysia ! :D Cerita ni aku dgar dri kawan kpd kawan sepupu kpd sepupu aku .. Jgan tanya siapa. Okay? Huahua. Lekaih bca na. cerita syok banget -_- 
**
Nak dijadikan cerita, aku biasakan kawan aku dgan nama samarannya ZARA*bukan nama sebenar*. Badannya kecil. wajahnya comel. Aumm :* Haha. Nak dipendekkan cerita *akan pnjg jgk* Zara ni seorang pengawas skolah. Nama skolah apa ? Herr. Secret . Maaf banyak2. Niat aku nk ceritakan pown bkan nk mengaibkan sesiapa yg membaca. cuma nak dijadikan pedoman kepada semua.. Skolah Zara ni, rmai pengawas baru intake Februari. Bila tahun berganti tahun, ramai pengawas2 yg hebat, disiplinnya tinggi sudah m'habiskan zaman sekolah. Ini b'makna, b'dsarkan bancian yg dibuat, skolah Zara xramai pelajar yg sesuai untuk dijadikan pengawas lagi. Bkan taknak, tp satu2 org tu ,, rekod disiplinnya, Ya Allah .. Xpyah ckap laa. Bnyakkkk.. Tapi, sorang cikgu pengawas tu namanya Cikgu Nobita *bukan nama sebenar. Nobita baqhang* Haha. Comel bukan nama Nobita ? Kay fing. aku sesaje ja letak nama nobita. Kang klau letak nama insan2, ada yg terasa.. mampus aku. ahaha . 

Ok, mcm ni. Cg Nobita tegas sgt orgnya. Skali kena, mmg serik ah ..Tp bagus laa sbb dia tegas. namun, tegasnya over doh. Disebabkan xtahu dn terlalu buntu nk pilih pengawas baru , Cg Nobita trpaksa pilih 9/10 org pengawas bru wlaupon sedar pernah buat rekod disiplin . Umphhh ! *telan amilase* Buntu bkn sbb ramai yg layak. Tapi........buntu sbb rmai yg tak layak. akhirnya, Cg Nobita TERPAKSA jgak pilih. Ok, lupakan psal intake prefect school. Apa kaitan dgan Zara ? Mcm ni ceritanya, Zara niy mngkin dpan khalayak ramai dy nmpak 'slow motion' semacam je. and nmpak mcm lemah lembut. tak tegas. mudah simpati. pendek kata, sukar nak tegur kesalahan pelajar. Yes, mngkin xsemua mmpu tegur kita. dalam konteks ni, contoh ada pelajar xpkai seluar skirt dlam. then pelajar tu berdalih punyalah Ya Allah, akhirnya Zara simpati dn lepaskan je pelajar tu .. Ini cuma teori aku. bukannya betul. Dan, sejak akhir2 ni, Zara bnyak stress and pd pndgan Cg Nobita, Zara seorang yg lemah .. Tak kuat .. Tak bleh nk hadapi mslah ! And, ini bukan calon2 pengawas ! -_- Kesian Zara. Padahal Cg Nobita xtahu apa yg sebenarnya berlaku pada Zara. & korang pon xtahu kan? Sbb aku dinasihatkn supaya xcrita mslah Zara sbb ianya rumit. Tp, yg peliknya. 2/3 mnggu npak perubahan sikap Zara yg smakin pendiam dn kdg2 pemarah, guru2 skolah dy trmasuk GPK 1, GPK KO boleh faham situasi dy even not know totally *ee. ak taw grammar salah -.-* 

Apa plak yg pelik ? Yes, yg peliknya guru2 lain boleh faham Zara. But, why Cg Nobita xbleh faham Zara ? Sesuka hati cg Nobita kata "Zara, awak tak layak jdi pengawas. Awak tak kuat !" Allah . Meleles air mata Zara mndengar sebaris ayat yg dilontarkan oleh Cg Nobita. :'( Wlaupon Cg Nobita xfham Zara. cubalah sikit cikgu paham. SIKIT je. Xbanyak. Cg Nobita xselongkar sikit2 mslah Zara. Nak dijadikan lagi ceritanya, jujur aku kata . AKu bkn nak banggakan Zara . Zara mmg baik. Bila dy lakukan tugasnya, dy amanah .. Dy xpnah berat sebelah when jalankn tugasnya. Jujurnya, Zara mmg lemah lembut , pendiam klau bkn smasa mnjlnkn tugas. Nampak ? :) Tp, bila Cg Nobita sdap mulut bgtau .. Hmm .. Harap Zara bersabar. Then, Zara ni seorang yg bertanggungjawab dan mudah rasa b'salah klau lakukn keslahan dlam pengawas. I means, Zara xpernah bercinta. Sbb ? Bkan tdak ada perasaan ingin bcinta. NAK SANGAT bercinta. Katanya Zara. Tp ? mengapa dy tdak teruskan keinginannya ? 'Rasa bersalah dgan badan pngwas' ..Itu jwpan yg terbit dri mulut Zara. Ye. Semasa interview waktu Zara form 2, dy sudah brjnji xkan bercinta wlaupon sekali. Sedangkan pengawas2 lain, bercinta bagai nak rak. Tapi, layak saja jdi pengawas. 


Ya .. Base on my opinion, pd pndgan Cg Nobita , org xbercinta likes Zara mmg xlayak jdi pengawas. Org yg jujur likes Zara, xlayak jdi pengawas. Habis ? Yang layak jd pngws org mcm mna ? Aku tertanya2. (: Org yg lyak jd pngws b'dasarkn pndgan Cg Nobita ialah pngws yg bercinta. pngws yg memakan rasuah*psal ni aku crita lain kali* ,pngws yg bawak handphone p skolah wlaupon thu itu salah, pngws yg main2 je waktu brtugas. pengawas yg .............*smbung sndiri* Nampak tak ayat pasrah disitu? Haha. aku bkan nk backup si Zara tu .. Tapi, salahnya Cikgu Nobita, dy xsiasat apa yg trjdi sebnrnya. Ohh . Mentang2 Zara stress. menangis. Cgu kata xkuat ? Cuba cgu berada situasi dya. Cikgu kuat ke ? Kalau tak kuat jugak, jgan sedap mengata org .. Jgn sedap bt keputusan melulu. Rugi Cikgu Nobita noh hilangnya sorang pngwas yg disiplinnya bleh dikatakan power. dan boleh dijadikan contoh pngws2 lain .. Ya, mmg manusia xlari dri kesilapan. tpi, Cg Nobita kan sudah melewati usia 40-an. sdgkan Zara, bru nk msuk 20-an. Cikgu Nobita lg matang . tp, ayat cgu mcm org xmatang .. Aku xburukkan cikgu. tpi, ayat cikgu buat Zara terasa. Sekian dri cerita aku. 
**
Okay. pendek jugak ceritanya kan? Ahaha. Maaf laa bnyak2. tp, brdsarkn cerita kawan kpd kawan kpd spupu aku tuh. Allah. dri situ dpat lihat .. Kalian nilai sndiri mana baik mana buruk. Okey la. Maafkan diriku yg kerdil ini andai punyai kekhilafan brdsarkan cerita ni. Assalamualaikum.

P/S : PENGAJARANNYA ADALAH kita janganlah melepaskn kata2 tanpa fikir perasaan org. Otak atas . mulut bawah. sebab ? Sebabnya ialah kita kena fikir pakai otak trlbeh dhulu sebelum berkata2 mnggunakan mulut. Got it ? Then, korek laa sikit2 mslah org. jgn tuduh bagai. kesian org yg alaminya. 

Saturday, April 19, 2014

Kalau Allah Izinkan....

Assalamualaikum dan good night. Sejak 2menjak ni, kerap kali ku coretkan kisah hidup aku . kan ? Huhu~ Xpa .selagi Allah beri masa untuk aku, aku gunakanlah. Kut2 laa kan, esok aku mati ka, koma ka, blog ni berhabuk laa jawabnya. But, aku xnak laa smua tu. Allah je tahu kapan ajal aku. :’) Firstly, syukur ke hadrat Ilahi, aku menaip kisah2 tntg aku bertemankan air hujan yg mengalir. Syahdunya ku rasa di saat ini. Dan, Alhamdulillah sbb Allah SWT permudahkan segala urusanku pd hari ni.

Actually, aku n my family bru balik dri Tanah Merah, Kelantan. Seperti biasa, aku akan mengubati diri aku. Kut2 ada benda xelok ka dlam badan. Before aku trlupa, aku p berubat dkt Perubatan Tradisional Ustaz Khairey. Ok, sebelum aku mulakan crita aku. Aku bgtau la sikit2 psal pusat rawatan tuh. Mngkin segelintir saudara2 kita kenal dgn Ustaz Khairey b Saudi @ lbeh rngkasnya Ustaz Khairey, terutamanya saudara2 kita yg stay area Tanah Merah (: Right? Perubatan ni trletak di Simpang 4, Taman Adabi. Setiap rawatan yg diberikan kpd pesakit, smuanya di’handle’kan oleh Ustaz Khairey sndiri. Aku pown xpasti ustaz org mna. Kdg bnyi loghat Teganu, kdg Kltan. Hihi~ Pusat ni dy berbeza sikit. I means, kita kena ambil no. giliran / kata mudahnya, mestilah mmbuat pendaftaran. See? Betapa ramainya pesakit. Pendaftaran dibuka pd jam 06:00 a.m. dan kebiasaannya, ustaz memulakan rawatan sekitar jam 11 am. Lambat gile. >< Klau reader2 sekalian suka tgok Expose Mistik yg dahulu kala prnah ditayangkan di chnl 105, Ustaz Khairey juga prnh join rncgan tuu. That’s why ramai yg kenal. Mngkin ada yg tertanya2, “berkesan atau tidak rawatan di sana?” Ok, meh aku jawab. “Kalau Allah izinkan kita sembuh, InsyaAllah berkesan. Kita sbg hambaNya perlu ikhtiar shj. Yg menentukan cuma Allah SWT J Ok, tu je kowt. Hikhok. Ada pape just inform me. Cuma kena awal2 set in mind, pegi pusat rawatan Ustaz Khairey ni, kena banyak sabar ckit coz agak lama masa kita menunggu. Kalau xleh sabaq, angkat kaki pegi tempat lain. :3


 Berbalik pada cerita aku pergi sana. Mcam biasa, pukul  5am , my dad drive kreta pegi pusat rawatan tuh. And, perjalanan dri rumah mngambil masa 1jam atau kurang. Kdg 40 min. perjalanan mngkin jauh, tp km/j mmbuatkn kita smpai awal. xD Tepat 6:00 am, ak smpai dpan pusat rawatan. And ayah akan daftar nama aku. 1org untuk 1nombor. Xkesah sama ada pesakit atau peneman. Lepas siap daftar tuhh, off to surau and solat subuh. Nak tunggu jam 11 am? Peh, punyalaa lama. So, apa lagi. Ayah pegi service keta Persona, and masuk bandar Tanah Merah. Cuci mata kononnya. Huhu. 11:30 am, kami berempat bertapa dlam pusat rawatan tu menunggu kehadiran ustaz. Hari ni, ustaz smpai lewat sikit. L  Setibanya ustaz, mula2 pesakit sebelum no aku msuk jmpa ustaz. Then, bru turn aku. Bila masuk dlam bilik jmpa ustaz, mcam biasa. “Assalamualaikum, Ustaz” . After that, ustaz pnggil aku and cerita apa mslah aku dtg sini even ustaz dh tau apa hajat aku. Actually, sebelum ni ak pnah dtg pusat rawatan tu, tp malangnya ustaz xdak. So, PA dy bgtau ustaz berubat ‘jarak jauh’, memandangkan aku dtg dri jauh dn xnak mengecewakan aku. . Tp, xberkesan. Tu yg wt keputusan jmpa face to face dgn ustaz. Hewhew~

Then, seperti biasa, kami b’ckap laa sikit2. Ustaz pun tny laa my dad “Amirah ni mcm mna prestasi blaja dia? Kira ok laa kn?”  Pastu my dad just say “Alhamdulillah okay. Dlam pertengahan nk meningkat” And smpai saat ni, detik ini aku still ingat ayat ustaz. Made me redha & pasrah.

“Kira jujur laa niy ustaz kata, kakak(me) xleh stress. Kalu stress mmg kena laa. Maknanya, mungkin stress sbb mk / ayah dya xbgi benda dy nk.” – Ustaz Khairey. 
Betul ap ustaz kata. tringat peristiwa 09/01/2014. Peristiwa pertama aku kena h____a dlam hidup aku. Semuanya bermula dri aku 'stress' when, kelas aku bt exsp. pemansan&pmbekuan naftalena but xmnjdi. ckgu marah2. :)

And ayat ustaz yg buat aku terimbas masa lampau & masa depan :
“Kalau kakak(me)kuat sikit & benda niy xbrlaku ,mungkin kakak 2x ganda lebih pndai dri skrg.” – Ustaz Khairey.
Tiba2, aku terfikir. kalau aku btul2 kuat ..Msti skrg ak dkt TMS, SBPI, MRSM.. Kan ? msti parents happy dgan aku. Tapi........... :'(

Then, ustaz cuma ckap je likes advice "Kdg2, kita sbg manusia ni xnk laa bnde mcm ni trjdi dkt ank2. Mcm Amirah. dy 16thun. bnyak bnda lg dy nk lalui. Pnjg lg prjlnan hdup dy. tp, bila mcm ni mngkin dy trgnggu. Xpa, kita ikhtiar la. Ustaz cuba..*senyumm*And Ustaz Khairey bgtau lg ayh aku, “Anak abg mngkin cepat mrah ckit. Xkena satu2 benda, mrah terus. Mrah tu bkan dy. Tp iblis/jin. So, faham2lah..” Yes. I got it ! Jujur kata, mmg aku mudah marah. Dan bila aku marah, air mata akn mngalir. Ak jgk mdah stress ..Bila stress aku sedih. Smua ustaz kata melalui scan disebalik nama aku, smuanya betul.  Subhanallah ! Bersyukur ustaz dpat rezeki dri Allah .boleh tahu sikit2 psal perubatan islam. :D Lama sikit uh, ustaz pown ckap “Alhamdulillah laa. Sbb Amirah…….” *dlam hati aku Cuma ckap ‘yes, xda benda dlm bdan aku.’ But, ustaz ckap “Alhamdulillah, Amirah anak yg baik, solehah & mudh dgr kata. Snang nk jaga dy. Tp, skali kena mmg umphhh” . Haha xD Makes me nervous u know. Ustaz saja nk bg aku lega letteww. Kesimpulannya, perkhidmatan yg diberikan kt Perubatan Tradisional Ustaz Khairey amat memuaskan. Pekerja dy pown x garang. Manis je muka. Kemudahan pown bleh tahan even no wi-fi. Hukhuk. Ustaz Khairey pown bg lynan yg baik. Ckap leklok je. Anyway Guys, doakan yg terbaik untk aku. Smoga aku cemerlang dunia akhirat. Aamiin .K assalamualaikum.


*Tahniah untuk group nasyid my school, Shoutul Rayyan (SMK Tg. Mahmud 2) menang Festival Nasyid peringkat negeri sekaligus mewakili sekolah & negeri Terengganu ke peringkat kebangsaan.*

Friday, April 18, 2014

Tika Hati Berbisik

     Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah, aku masih lgi diberi ruang masa & kesempatan untuk menulis sebuah entry yg seterusnya. Jujur ku katakan, aku bukanlah pengarang novel mahupun penulis blogger yg terkenal. Lihat saja pada bait2 ayat yg aku tuliskan.  Langsung tdk menampakkn aku penulis blogger yg hebat. Jujur lagi ku katakan, ku coretkan segala2nya di tanah blogger yg aku buka since penghujung tahun 2012 saat aku berusia 14 tahun bukanlah semata2 untuk m’dpat perhatian dri pelbagai pihak. Baik atasan mahupun bawahan. Namun, segala2nya ku coretkan disini adlah untuk mengabdikan moment2 terindah & terpahit yg prnah aku lalui. Mungkin bila aku sudah mencapai umur 30-an, aku msih lagi dlam dunia blogger, aku akan m’baca entry2 saat aku remaja. Allah ! Sumpah aku akan rindu. Huhu. Pun begitu, aku bukanlah nak menceritakan pasal kngan2 aku. Untuk entry niy, aku nak ceritakan , nak luahkan apa yg hati aku terbuku.

     Ye, mungkin ada di antara reader2 sekalian akn mengatakan “Allah. Baik mengadu atas tikar sejadah. Mengadu dkat Allah. Tp, klau  Mngadu dkat manusia, apa yg dpat?” Yes, aku tahu. Dan aku pun bknlah nak memaksa kalian untuk membaca.  Dah klau rasa buang masa, kalian boleh tekan ctrl + w .. easy right? Tapi, aku xprnh untk berniat sekejam itu. Wlaupon aku tahu lbeh kurang 3mnggu dri skrg aku bakal mnhadapi mid-year test. Dn wlaupon aku tahu aku kekurangan masa lgi untuk repeat balik ap yg ak dh blajar 4bulan in pure science. Tapi, aku tahu ‘hendak seribu daya. Tak hendak seribu dalih’.. fikir2kanlah wahai Amirah. :’) Hehe. Aku mohon Allah berikan kefahaman yg baik untuk aku. Sejujurnya, aku skrg bnyak miss kelas. :( Aku bnyak trtinggal bab2 yg bdk2 dh blaja.

     Sungguh berat dugaanMu kepadaku. Aku tahu, tiap kali aku jatuh t’sungkur saat ujian datang, Allah SWT tdk prnah menyuruh aku untuk terus t’sungkur. Dia kuatkan aku untuk bangun. Untuk bersujud dn merintih padaNya. Ujian terus datang. Tak kenal  waktu, tak kenal usia. Namun, disebabkan ujian, aku makin tabah mengharungi segala2nya. Alhamdulillah. Syukur ya Allah. Engkau tdk mmbiarkn aku keseorangan. Allah hadirkan insan2 kepadaku untuk m’beri smngat kpd aku. Baik ustaz, ibu bapa, sahabat2, senior, junior, saudara2, mahupun guru2. Terima kasih Ya Allah. Aku percaya, Allah aturkan yg terbaik untuk aku. Sesungguhnya, perancangan Allah adlah sebaik2nya. :)


     Skrg, waktu untuk ak menimba ilmu kat skolah tersangatlah terhad. :( Terkadang, hny  2/3 jam shj. Ya Allah. Sungguh singkat waktu yg kau berikan. Kemudian, Allah dtgkan ujian lagi kepadaku. Aku bersabar selagi aku mmpu. Puas ku merintih. Di kamar sepi, dengan alunan ayat2 suci Al-Quran, ku rebahkan diriku di atas katil, ku tenangkan jiwa dn ragaku. Mngkin sebelum ini aku terlalu lalai dri mengingati Allah, lalu Allah turunkan ujian kpda aku untuk bersujud pdanya.  Ku dengari surah2 Ruqyah .Jujur ku katakan, sebelum ni aku xprnh search dkt Youtube ayat2 Al-Quran. Hiba katanya. Tp, bila Allah bg ujian kpd aku yg sgat berat untuk aku laluinya, aku sllu pkai headphone and dgr surah2 Ruqyah. Ya Allah, tenang sangat hati. Hilang rasa gemuruh, takut dn sebagainya. Moga aku terpelihara dri segala jenis jin dan syaitan laknatullah. Demi Allah aku tak kuat. Dan kerana Allah aku harus kuat.. Mmg aku zalim. Mmg aku trlalu berseronok dgn duniawi sehingga terlupa akan ukhrawi. Tp, bila Allah dh sedarkan aku dri kealpaan, aku xterus hanyut dibawa anasir2 buruk. Aku kuatkan semangat !Aku bangkit dri lena ! Dan aku perlu berubah. Subhanallah. 

     Actually, aku xreti nk buat ayat untuk endingkn post niy. Kihkih x_x Tp, takpala . aku Cuma akhiri post dgan Assalamualaikum dn semoga reader2 sekalian diredhai Allah. Take care yaw! Doakan aku sembuh seperti sediakala. Rindu kehidupan normal aku. :( 




Sunday, April 13, 2014

Aku Sedang Diuji (II)

Okay, sebelum aku smbung ceritara .Aku nak pada sesape yg xbaca lg entry aku sebelum entry niy, mntak baca laa noh. bru paham. .Maaf atas kesulitan. aku tau, klau aku teruskan dlam 1entry, konfirm kamu semua tersgatlah mlas nak baca. Mana taknya, panjang bertingkek2. Mcm karangan >350 PP suda.. Aptb -,-'

*bukan rekaan semata2. dan insan yg mengalami dirahsiakan. Kisah ini diceritakan oleh insan tersebut* 
24/03/2014 - Jam menunjukkan pukul 11 am. Disebabkan semalam aku tidur lewat ,pukul 03.30 am, maka pagi tu aku bangun dlam pkol 10 am. Selesai mandi , tiba2 rasa mulut terkacip and air mata tiba2 mengalir. Aku panggil sepupu aku . "Tolong kol ayah" And kt rumah wktu tu xda org .Semalam bdx2 prmpuan tidor rumah sedara sbb Ustaz xbgi balik rumah sndiri. Kang ada plak yg terkena. so, dgan segera ayah aku dri tmpt kerjanya, balik ke rumah. Dlam keadaan kalut, ayah aku kol Ustaz Hafizul (bkn nama sebenar). memandangkan dy dh pesan suruh kol klaw jd pape. Tut tutt* panggilan pertama xdijawab. Kol untuk ke2 kalinya. Alhamdulillah, Ustaz answer. so, Ustaz ckap "Xpa. Bwak dia dtg darussyifa' sekarang. agak2 pkol brape erk smpai sini?" Ayah cuma ckap "InsyaAllah dlam 11.30" Klau diikutkan, 24/03/14( Isnin) , Darussyifa' xbukak. :) Tp, mslah mcm aku dy bkk. 

Sesampainya aku kt sana, tiba2 menangis. mngkin benda tu dh terasa bahangnya. Ustaz bentangkn tikar sejadah and suruh aku baring di satu ruangan. Memandangkan , waktu tu ada sorang pesakit dtg untuk berubat and mereka dh buat appoiment trlbeh awal dri aku, Ustaz mntak izin dgn ayh aku untuk berubat pesakit tu dulu. Setelah di Ruqyah, tiada apa dlam bdan pesakit. Alhamdulillah. Masa merawat pon tidak terlalu lama. Waktu pesakit dh pulang,Ustaz berjlan menghala ke arah aku. Wlaupon xberbunyi tapak kaki ustaz, tp benda tu dpt rasa kehadiran ustaz. tiba2 je meraung. 

Seperti biasa, Ustaz akan membaca surah2 Ruqyah terlbih dahulu. Ustaz sembur air mnggunakan spray di tapak tangan, kaki and di ubun2 kepala dgan air yg sudah di Ruqyah. Aku meracau and mengamuk. Kali ni mengambil masa 3jam sahaja. Setelah lama duk berubat tp hampa. Tiada perubahan. Waktu tu, Ustaz dh syak benda lain . Ustaz istighfar. Nmpak mimik wajah ustaz keletihan. Mana xnya, semalam boleh dikatakan separuh hari duk berubat aku. Kesian ustaz. tp, itulah hakikatnya. Tugas seorang perawat islam. :') Semoga Allah merahmati Ustaz & keluarga. *tetiba* :D ustaz pon dh pelik sgt dgn benda ni, maka mulalah dialog antara 'benda' (b) tu dgan ustaz (u) :

U : Bila kau nak keluar? dari semalam lgi. Dia (aku) ada tanggungjawab dia dgan Allah. Kau xpyah nk kcau dya. 
B : *diam sambil menangis*
U : Kau bukan islam . Kau kafir. Klau kau nak msuk dlm bdan dya, kau kena masuk Islam dulu. 
B : Xnak lagi.. 
U : Klau kau nak keluar, aku akn tolong dgn izin Allah . Aku akan hantar kau 1 tempat di mana tmpt tu kau akan dpat perlindungan dn semuanya. Kau nak ?
B : aku xnak lagi. Sabar laa dulu ..
U : kenpa kau taknak? aku nak tolong kau. tp, klau kau xnak. Sakit kau kena. 
B : *menangis* aku xnak sakit. 
U : Klau kau xnak sakit. kau keluar sekarang. aku akan hantar kau satu tmpt tu. Boleh? 
B : Xnak. 

Ustaz xmembuang masa dgn berdialog bagai brsama Syaitan nirrajjin itu. sebaliknya, ustaz terus mmbaca surah2 ruqyah dll. Then, aku menangis lagi. Tpi, sekali lg buat ustaz hampa & brtmbh penat. Ustaz teruskan dialog lagi.

U : Knp kau degil sgt? Kau xrasa panas ke dgn ayat Al-Quran. Kau ni 'ibu'(bos) ke?
B : Yeee. aku ibunyaa.
U : Oh. Habis, dlam bnyak2 puak kau, xde sorang yg mati lagi dlam bdan dia?
B : Takkkkkk *menangis*
U : Knpa? Kau nak sakit? 

Ustaz teruskan lagi mmbaca ayat2 suci Al-Quran. Kemudian Ustaz berdialog kembali :

U : Cuba kau ckap dgn aku, org ke yg suruh msuk dlm bdan dia?
B : Haa. Org suruh.. *menangis*
U : Siapa tuan kau? Boleh kau tunjuk dgan aku?
B : Dy dh lari. 
U : Oh. pandai dya lari. Dari mana tuan kau buat?
B : *loading....* -secret- :p 
U : Oh. Dgan izin Allah, boleh kau keluar sekarang? Kalau kau nak, aku boleh tolong kau.
B : Aku xnak lagi. Sabar dulu. 
U : Kau xnak keluar ye? Sakit laa kau nnti. Boleh kau bgtau knp kau msuk dlam bdn dia?
B : Aku nak dia ! Tapi dia xnak dkt aku. *menangis*
U : Owh. Kau xreti malu erk? Dah dia xnak dkat kau, buat apa kau paksa. Kau ni sama zalim dgan tuan kau ! Allah dh cipta manusia berpasangan. Allah dh tetapkan. Kau tu kafir. Aku nak tolong kau keluar. boleh?
B : Aku xnak keluar ..Bgi dya nakkan aku. baru aku keluar.
U : kau degil kan ? Xpe. sakit kau kena. Kau boleh tunjuk tmpt tuh? 
B : Aku xnak.. dy (tuan) xbg untk bgtau.
U : Kau sama2 zalim dgn tuan kau.

And ustaz xbuang masa lg dgn benda mengarut tu, ustaz baca ayat2 . lbeh kurang pkol 2pm, Alhamdulillah dgn izin Allah SWT, aku sedar . Sebelum balik, ustaz cuma ckap dkt my dad "Lepasni, klau jd lg ke. kol sy la .Sy sarankan jgn tuka perawat laa. klau nk tuka pon xpa. tp, biarlah sy guna kaedah sy dlu. selagi sy xbg isyarat 'angkat tangan' .. :)"

Ustaz : Kamu kena kuatkan semngat. Kena kuat lawan benda niy .. ......................

*Balik*


-TAMAT-

Aku Sedang Diuji.

Assalamualaikum wbt dan selamat petang. Dh berbelas2 hari aku xupdate blog. kan? Mntak maaf atas kesulitan. Mngkin jarang aku update sbb busy je manjang. Dh brape mnggu aku duk kata nk update blog, tp HAMPA. satu pun xterlaksana. Entry ni agak pnjg, so aku ringkaskan seringkas2nya. ada pape just comment. or nnti aku smbung new entry for detail. Ni cerita betul. and nama sebenar dirahsiakan atas sbb2 tertentu. crita ni bkn pemilik blog yg mengalaminya :P :-

Actually aku bukanlah nak menagih simpati or anything else. aku cuma coretkan di sini supaya bila aku dewasa kelak, mngkin blog inilah yg menceritakan segala2nya tentang aku. :D k nevermind. Jika sblum ni Now aku nk update untuk fourth, fifth, sixth time.

23/03/14(Ahad)..24/03/14(Isnin)..26/03/14(Rabu)..31/03/14(Isnin)
01/04/14(Selasa)...06/04/14(Ahad)...10/04/14(Khamis)...13/04/14(Ahad)

8kali aku kena dlam masa 3minggu. Wohhh.. bnyak hari jugak dohh. But sokey, AKU SEDANG DIUJI oleh ALLAH SWT. Aku kena kuat lawan benda niy. Dan aku BOLEH ! :) Doakan aku jugak. 8hari tu, aku akan ambil 2 hari (23&24/03/14) untuk share2 cita niy.

23/03/2014(Ahad) - nak dipendekkan cerita, malam tu 2 org ustaz Darussyifa' dtg rumah sedare aku ada solat hajat. *bla bla bla* lbeh kurang pukul 10.45 pm, aku tiba2 xsedarkan diri atau lain kata *tutttt* ERROR ! hikhik. actually ustaz darussyifa' tu Ustaz Hafizul*bukan nama sebenar* merangkap ustaz yg prnah berubat aku ..

Ustaz : Kau siapa ? Lili *bkn nma sebenar* ke ? Hah ?
Mangsa : *menangis*
Ustaz : Aku tanya kau niy. Ke kau dari ______-secret- lepas tu?
mangsa : *diam*

Malam tu dlam 7jam jugak bru aku sedaq. Lama punya lama berubat ditambah hujan yg lebat mengiringi rawatan tersebut, Ustaz Hafizul letakkan minyak wangi kasturi dkat hidung aku and serta merta aku menjerit and mengamuk. Yes, 'benda' tu mana nak suka bau kasturi. And aku lap bau tu bagi hilang. Selang 20 minit, ustaz letakkan balik mnyak wangi kasturi dkat dahi and ustaz tulis kalimah ALLAH di dahi. Apalagi, benda tu makin marah and keluar suara rock gitew. :D then, aku menangis smbil tunjuk dkat satu tempat kt luar rumah. and ustaz Hafizul ambil garam yg dh dibaca dgan Ruqyah kemudian ustaz lempar tmpat aku tunjuk. Ntah kenapa tetiba aku makin menangis. Mngkin bg perawat2 Islam, mereka akan tahu. :) 2kali ustaz lempar garam and 2 kali jgk aku menangis. Selang 1/2 jam, aku meracau makin kuat. Mengamuk, and hentak kaki dkat pintu. agak kuat la..

Jam menunjukkan pukul 2:30 a.m. Ustaz Hafizul kata "kalau kita teruskan dkt sini mngkin xde harapan nk smbuh dlam masa trdekat. Sbb, tmpt niy mngkin dkat dgn tmpt tu ke. Klau nk senang bwak dia (aku) balik rumah and berubat dkt sana." So, Ustaz bncg dgan ustaz rashid *bukn nama sbenar* tuh untk bwak balik ke rumah. And waktu aku nak turun tangga tetiba jerit "Takuttt !" Punya laa kuat aku pegang tiang xnak balik rumah. Ustaz pun pujuk laa "Dah2. Xpyah takut. Ustaz ada. Ustaz ikut sekali. Kat sana, kita buang ok?" And, perjlnan umah sedare ke umah aku dlam 10 minit. Sesampainya aku kt rumah, lama jgak berubat Ustaz picit kaki aku. Sakit gila gila. aku duk menangis "Ustaz, sakit. Ustazzz. tolong laa. sakit kaki" tp, hampa sgat. Ustaz bt xtau. And just say ;

Ustaz : Kalau kau xnak sakit. kau keluar skarang. klau kau xkeluar kau lagi sakit.
Mangsa :Aku xnak keluar lagi. Aku xtau jalan keluar.
Ustaz : Klau kau xtau jalan keluar, aku akan tolong kau. Kau keluar ikut mulut. kau ikut je tangan aku ni.

Then, ustaz buat laa mcm tu tetiba aku tepis tgan Ustaz. apalagi, ustaz pun picit kaki aku lagi. Mak aihh. Sakit doh.

Mangsa : Ustaz !!! Sakitttt. xnak dah.
Ustaz : Kau nak keluar tak? cepat .
Mangsa : Sabar lahh. kejap lagi. Ustaz ...sakit kaki ..
Ustaz Rashid : mai mana plak perkataan SABAR ni? melainkan 'benda' tu islam.
Ustaz : Ok. Sabar ye? kau pun kena sabar laa. kau ajar aku sabar, so kau kena saba jgk.

Ustaz pun baca ayat semua. Jam di dinding menunjukkan pukul 03:30 am(24/03) .Ustaz pun dh mengantuk.Ustaz cuma baca ayat suruh aku and benda tu tidur. Ustaz doa supaya dgan izin Allah benda tu keluar tak kira sama ada saat aku buang air, saat aku tidur atau saat aku *xigt*. hihi Memandangkan sudah lewat , Ustaz hafizul meminta izin untuk pulang trlbeh dahulu mnakala Ustaz Rashid bermlam di rumah aku. maybe sebab penat sgat kut. Ustaz Hafizul cuma pesan dkt my dad "Bila dy sedar nnti, klau terjdi lagi, terus kol sy la. And bwak dy dtg Darussyifa. Kita berubat sana. InsyaAllah dgn izin Allah semua ok" Kemudian, Ustaz balik waktu aku tengah tidur..



*Bersambung....*

Tuesday, April 1, 2014

Indahnya Persahabatan

Sahabatku,
akan ku teruskan perjuangan ini,
walau ku tahu, kau tiada di sisi.. :(

Indahnya persahabatan andai semuanya kerana Allah. Bertemu kerana Allah, berpisah jua kerana Allah. Dan segala2nya kerana Allah yg satu :') Terima kasih Ya Allah atas kurniaanMu kpd ku.Terciptanya sahabat2ku yg aku sayang dn rindu. Kadang2, kita terpaksa lepaskan sahabat kita untuk teruskan kehidupan yg penuh liku2. Ya Allah, bertemankan airmata yg menitis di atas keyboard, ak kuatkan smngat untuk menulis suatu coretan berkaitan sahabat.

Teman, terima kasih sbb tolong aku sepanjang aku tidak sihat. Sejujurnya, aku terasa t'hutang budi. Dan seandainya aku t'paksa tnggalkan sahabatku, usahlah b'sedih. Hari ni, ak cuba luangkan masa b'sama sahabat2 aku. maklumlah, seminggu xbrjumpa. hoho Wktu aku sembang2, ad sorg kwn tu ckap "Org xtau knp tiba2 skrg jdi risaukan mirah. rasa nak jumpa je Mirah. Org jd syg dkt Mirah. untung laa Mirah rmai org syg dkat awak" Klau imbas kembali ayat dy, Allahu :( Indahnya persahabatan kami. Hanya Allah yg tahu. 

Classmate2 yg aku syg, Nasha, Ain, Aishah, Aliffah, Kamal, Muzzaffar, Danial and others. sumpah aku syg kamu semua. Trima kasih bnyak tolong aku exspecially my besties, Aishah. I love You :* And the best neighbourhood class, Farisha, Linda, Ieda, Narisya, Shin Mei, Adib ,thanks for everything. .Thanks for caring about me. and the cutest one of my friends from class of litreature , Athiera or nama samaran Achik. Thanks again for caring about me. even, aku xrpat dgan bdx2 kelas selain dri akaun, dia tetap ada b'sama aku. Syg kamu ,Achik. Terima kasih sudi jdi sahabat saya. 

Perjalanan kita masih jauh, 
beribu batu,
selagi roh masih di jasad,
hidup diteruskan,
sedih rasanya hati ini bila mengenangkan,
KAU SAHABATKU, KAU TEMAN SEJATI...

Guys, terima kasih sbb mengisi hari2 aku, waktu2 aku dgan gelak tawa u oll .Maafkan aku klau aku bnyak mengada2, marah2, mengumpat, perli, menyumpah. tu semua kebetulan. .cukuplah dgan perangai kamu semua buat aku tersenyum. yg slalu caring psal aku. seandainya kita t'paksa b'pisah, ak harap kamu semua redha. kamu b'teman di sekolah lama, aku ? Aku hanya melangkah kaki seorang diri di sekolah baru dgan harapan aku dpat jumpa sahabat2 baru sperti kamu semua. itu harapan aku :'( Maafkan aku menyusahkan kalian. Maafkan aku buat kalian xlarat layan penyakit aku. "Asyik2 kena. xpenah xkena" Maafkan aku kawan :(

Bukan aku minta untuk sebegitu rupa. AKu cuma insan , hamba Allah, manusia, makhluk yg sedang di uji oleh Allah. Aku reda dgan semuanya. biarlah aku dicop lemah semangat? di cop lembik? mahupun di cop terlalu ikut perasaan ? aku xkesah . Mereka xtahu keadaan / situasi aku yg sebenar. mereka cuma pndai mengkritik. pndai menilai. pndai mengumpat tanpa tnya org yg tahu.. Itulah manusia.  Tp, aku xpernah salahkan insan yg bergelar MEREKA. aku kena sabar klau wujudnya hamba Allah yg xfaham perasaan kita. xfham  segala2nya tntg kita. Kan? Kita ada Allah. 

Suka aku, sedih aku, sakit aku, sihat aku, semuanya aku yg rasa sndiri. 100% aku yg rasa. Orang lain xrasa perasaan aku yg sebenar2nya. 50% aku alaminya bersama sahabat2 aku .aku sayang mereka :( Aku syg nak lepaskan mereka. kami sekepala. segala2nya bersama, Hanya Allah yg tahu ikhlasnya persahabatan kami. Waktu aku sedih, sahabat yg gembirakan aku. and the special one of my friends, Ain and Aishah. Thanks for everything. tak terucap aku untk berterima kasih kpd kalian . .terima kasih sentiasa b'sama aku wktu aku sakit. Ya Allah . :( 

And, the beautiful of my junior, Zahidah. Thanks too sbb slalu b'tnya khabar aku . :') Semoga Allah merahamati kamu. Xlupa juga, the best of my senior, Sis Alia, thanks sis sbb penah dn slalu ambil berat psal aku .wlaupon xserapat spt shbat2 aku, tp dialah senior yg paling aku syg dn paling aku suka. wlaupon prngai dy garang, tp dy jd senior aku yg terbaik antara yg baik. 

Lastly, kpd teman2 aku yg sama batch , junior, senior and guru2 terima kasih sgat2 tolong aku selama niy. Xternilai besarnya pngorbanan korang. WLaupon sekadar tolong aku, tp bg aku mmg kaw (Y). Nk blanja sorang2 mmg xboleh.hoho. Aku doakan u oll mndpat keredhaan di sisi Allah. :) Kuatkan iman,kuatkan hati . I Love you all :* 

"Perpisahan bukan berarti kalian tidak akan bertemu kembali,
tetapi,
perpisahan hanyalah nasihat agar kalian tetap akrab 
saat bertemu kembali. :)"