Followers

Saturday, October 31, 2015

Klinik Kesihatan Kg. Raja

Assalamualaikum and gud evening guys :) Alhamdulillah, hari ni masih dberi peluang untk jenguk2 tanah blog yg jarang2 skali aku luangkannya. InsyaAllah Isnin dpan (2/11) aku akn SPM. phewww. bkan tak study yee, release tension only xD nak share sikit story yg b'kaitan dgn gmbr kt atas. hehe

Gmbr di atas adlah kaunter makmal di Klinik Kesihatan Kg. Raja (KKKR). actually, 28/10 lepas , aku pergi klinik utk test darah. cause sblum ni aku slalu jgak kurang darah. so, sbelum SPM kena check darah, kot2 kurang . hemoglobin memainkan peranan penting k. :P kebetulan 28/10 , pljar boleh balik awal sbb guru2 ada jamuan kt luar. area pkul 1.00 pm, aku balik. lepas balik skolah, pergi skolah lama jap utk settlekan markah KO. time tu rushing jgak laa. sbb nk kena pegi klinik ape smuaa.

lepas balik dri skolah lama, I off to my home dlu, ambil i/c ,solat pe semuaa. dlam pkul 2 pm, bru pegi klinik. Cerita brmula, bila aku pergi ke kaunter pendftaran, then ckap dkat sorang nurse "kak, sy nak check hb." then dia kata "okay, boleh." lepas ambil no. giliran smua, I kena buat ujian saringan dulu. so, sorang nurse tnya laa, "knp dtang ? ad mslah apa?" and aku ckap "takde apa. nk check hb jee." and she's only OH, OKAY. lepas buat ujian saringan, nurse tadi sruh pegi bilik no.4 untk ambil darah and bwak ke makmal. sorang MA tu tnya "knp nk check drah ? period ke ?" and I said NO. just my face as pale as a death. dia pun kata "awk kena mkan zat besi bnyk2 laa." and I'm okay. lepas ambil drah smua, terus bwak pegi makmal.

**5 minit**

Result darah yg sgt2 mengecewakan aku T_T O, Allah ! I can't be strong. hb, 8.8.. masa tu , aku diam. berserah pada takdir. klau nurse sruh jmpa doktor, ok. go on. :') bila no. giliran aku 1091 bilik 3, terpapar di skrin , aku masuk sorang2. mula2 , jumpa MA. so, aku igtkn tak perlu la nk jumpa doktor ni. MA tnya laa 

MA : knp ? demam ke ?
me : tk. dtg check hb je. sbb dlu pnah kurang darah.
**MA terus check mata aku.**
MA : owh, ptot la dtg check. nmpak pucat. 

MA terus tgok result drah yg lepas2. and dia diam. dia tgok result yg td, HB : 8.8. dia terus tnya "pnah transfer darah ? brpa pack ? kat mana ?" and aku jwab "penah, 2 pack. dari klinik kg. Raja, tp dktor sini refer ke Hosp. Jrteh." and, dgan slamber MA tdi bangun smbil ckap "sy serah dkt doktor jap. papehal dia bgtau nnti." On that time, aku redha. Dktor nk sruh ak masuk wad pun, okay . nak buat mcm mna lgi. time tu, aku dkt meja MA lagi. sorang2 boh . biasanya in this case, klau dh result bwak ngadap doktor, mmang ada something wrong laa. :( ak curi2 dgr prbualan dktor dgn MA tdi. agak srious. mula2 dktor nk settlekan ak dgn ubat je, tp ntah mcm mna , he's said "panggil budak ni." and MA pnggil la , "Dikk. dtang sini. dktor nk jumpa." aku pun bngun pegi bilik no. 2 (sebelah bilik no.3) , belum sempat aku pegi dekat , dktor tnya "datang dgn sape?" aku ckap dgn MAK. and he's said "panggil mak masuk dlam." time tu firasat aku mengatakan doktor tu garang >.< lemah gemalai aku kalo dpat doktor mcm ni. 

In this case too, bila doktor sruh panggil parents masuk, maknanya aku kena masuk wadd. sbb tahun 2013 pun mcm ni jgak,, Dr. Akmal sruh pnggil ayah masuk and dia kata "anak awk kena masuk wad." so, aku klua bilik doktor, aku pnggil my mum and said "doktor panggil." bila masuk bilik dktr, dia sruh mak aku crita dari awal smpai akhir. soalan paling aku geram bila dktor tnya "last ambil drah bila?" and aku jwab la "lupaa. tp rsanya dlam blan 5/6." dia pun kata "dlam rekod tulis blan 7." then, aku bermonolog "dh tahu tnya lagi -..-" and actually, ada problem sikit dgn result aku . dktor pun kata "mcm ni laa. awk pegi dkat makmal, awk mntak result drah untk 29/7 , dri HSNZ. sy nak sahkan apa punca dia." 

Then, aku pegi makmal. dlam 20 minit jgk laa, result drah xjmpaa. org dkt makmal tu gabra sikit ah , sbb xjmpaa. then bgtau nurse yg result xjumpa, nurse pun pegi mkmal , tlong carikan . well, bila keja dktor, kau xbuat , mmang kena la kan. but , at the end, result xjumpa jugak.. kerja dktor agak terbantut. lpas pegi mkmal , masuk lgi skali dlam bilik dktor, dia pun kata "result drah awk xjmpa kan ? klau betul awk thalesmia , klau bgi ubat pun, dh xjadi apee. jalan dia cuma transfer darah. so, nk sahkan benda ni balik , awk dtang hri isnin ni, ambil darah. lbeh kurang 2minggu, awk dtg balik ,jumpa sy." and ak pun kata "isnin ni SPM. dia pn ckap "SPM plak. susah. so, skrg. awk nk sy buat apa ? awk dtg last minit , dgn darah xckop. saya xboleh tlong. result drah xjmpa. klau bkan thalesmia , mngkin awk pembawa. so, nak sy refer ke hospital Jerteh ? ke mcm mna ?" time tu , aku mcm sayu. imagine , dktor tetiba mrah sbb aku dtg last minit , sdgkan itu benda aku tak tahu pun . at least aku dtang , bkannya tak datang -.- dh la ckap aku thalesmia, ape ni ? result xjmpa , nk suspect aku mcm2. kalo ckap anemia , aku boleh trima . 

aku ckap la "hm . sy xbleh slahkan dktor jgk. slah saya sbb dtg last minit." dktor pun ckap , "klau taknk refer hosp, sy bg awk ubat, awk mkan je ubat tu. tu last choice yg awk adaa." paling aku hiba bila , nurse bilik sbelah dtang jenguk , punya srious suara dktor smpai org lain jenguk. TERIMA KASIH DOKTOR. what a bad day oOoo :( 

Dktor pun kluarkan slip ubat and dia sruh ak pegi ambil ubat. smua problem dh settle. time tu dh pkol 3.30 pm. aku klua bilik dktor ,, terus ke kaunter ubat. tetiba dktor panggil "Amirahh.. dtang sini jap." imagine , aku kt kaunter ubat , dia dkat bilik. semua org tengok xD dia pun ckap "sbnrnya , sy nak siapkn case awk dlam kadar yg segera. sbb darah awk , nk kata slmat pun tak jgk.. so, mcm ni. awk pegi mkmal , awk tnya org kt situ ,, tnya dia , boleh tak nk ambil drah utk hntr ke HSNZ . klau tak smpat , awk dtang next time ah." *smbil bgi paper merah.** so , aku pegi tnya org kt mkmal , dia kata "Tak sempat." aku pun bgtau nurse psal paper yg dktor bg tu. nurse pun ckap "klau dktor sruh ambil drah , paling cepat Ahad petang , atau isnin pagi. takpun , selasa petang atau rabu pagi. sbb drah xboleh simpan lama." aku pun ckap OKAY laa. :') lepas pergi ambil ubat , terus balik rumah. I'm sado InsyaAllah. hope Allah give me a big strength to face it ! :') moga aku tabah dgn kata2 doktor for next appoiment. dugaan sebelum dan semasa SPM :') 

Thursday, October 15, 2015

Rindu Aku.

Rindukah aku ? wuhuuuu. setelah sekian lama menyepi dalam dunia blogger yg sudah smestinya menjadi salah satu perkara utk mengisi masa lapang. Dan hari ni, terasa sangat mengidam nk update blog. Ceh, ngidam pun boleh :3 Actually mlas nk buat intro apa2. Mood skrg ni bercampur aduk. Tak tahu kenapaa T_T



But seriously, I rindu 5Sains2. Sangat2 rindu. Cerita bermula apbila cikgu ketua bidang Sains & Matematik nk jumpa aku and 3lagi classmates. sblum solat zohor, 29/9/2015, kami jumpa cikgu then, cikgu bg kami peluang untuk blajo kelas 5 Sains 1. so, on that time, kami tak dpat bg keputusan yg tepat. Nak dijadikan cerita yg gua pun xtahu nk mula mcm mnaa. Petang tu xda lah kecoh mana psal ni. But, tak tahu laa mcm mna berita ni boleh smpai jiran sbelah tahu. Keesokan harinya 30/09, kami dh brcdang untk ambil peluang yg cikgu bagi tuuu. so, aku dgn Trah jmpa cikgu and I told her "cikgu. sy nak naik kelas." kebetulan masa tu, dua org classmates, Nuyu and Sann ada gak. mula2 xtahu nk bgtau or tidak. sbb time tu prasaan xtahu nak ckap mcm mna. sedih pun yee. Lepas bgtau cikgu, terus pndang muka Nuyu and Sann. brubah gilaa. But, aku ignore.

Lepas aku bgtau dkat cikgu, ttiba 11 orang prmpuan kelas 5 Sains 2 yg asalnya happy tetiba berubah mnjadi suram.Sangat menyentuh hati tgok sikap mereka :( Aku and Trah diam jee. xtahu nk explain mcm mna. On that time, mood study aku ttiba hilang. rasa mcm mlas nk melayan homework bagai. Perhati je sikap dema time tu. I just saw them from a far distance. Nak tegur, xbrani. Sumpah terkilan. T_T


Sabarrr Mirah :)) Dlam pkul 10.20 am, aku dgn Trah decide nk klua kelas. hati tak dpat tgok dema lagi. lpas keluar kelas terus mengalir air mataa. hanya Allah yg tahu perasaan kami b'dua. aku tak jumpa sesiapa pun time tu. then, kami duk dpan tandas. masing2 menangis xD Tak tahu nk ckap mcm mna. mnangis t'esak-esak. Tak masuk kelas BM doh. hehehe. time nangis tu , ttiba sorang kwan laki tu kbetulan jmpa kami, then apalagi. sapukanlah air mata. dia pun kata "aku fham apa kwan aku rasa." terus ngalir lg air mata. Hahahaha. sumpah tak tahan. ak tnya Trah , "Trah ? bkpe jdi gini?" Masing2 dgn mata merah. Drakula oOoo. aku dgn Trah decide dkboh msuk kelas selagi smua prasaan ni tak hilang.

Disebabkan sebak yg xdpat ditahan, aku cuba jgk untuk tahan. then, pegi cari sorang cikgu. Serious talk, kami lemah tanpa sokongan. :( Aku branikan diri jumpa ckgu. Ak jmpa tu and , aku tny dia. mnta pndpat dia psal naik kelas. then, dia support. ttiba aku bersuara "tapi cikguu. bdak2 ni. tiba2 lain jdinyaa. sedih tgok" terus mata mula mngeluarkan air mata. Cikgu bagi kata-kata smngat. masa dpan kita bkan ditentukan oleh merekaa. Kawan ni, klau betul dia syg kita, apapun terjadi dia redha. apapun yg trbaik untk kita, dia terimaa. so why not dema trima knyataan ni? ak pun snyum je time tu. Cikgu pun kata "ok dh mirah. jgn pkir org lain. pkir untk masa dpan awak. cikgu support ank2 murid cikgu." aku pun diam. then trus kluaa.



Masa tu nangis tak hilang lagi. Hahahah. kluar dri bilik cikgu, aku jumpa mmber Sains 1. nak kata rapat tak jugak. tapi, berkawan dgn org yg b'fikiran positif ni sronok. :)) mula2 ak jumpa dia, "Bibahhhh. nk share benda ni." dia pun mcm excited laa. so, aku sruh Trah crita, sbb time tu tgh sebak. then, Trah sruh aku. pndek kata, dua2 sebak. hahah xD Bibah pun kata "k, rileks dlu. meh shre dkt lib." bila smua dh tnang , aku pun mmbuka bicara. share smbil air mati mngalir di pipi. Ya Allah. , masa tu rasa takde semangat. Ntah ke mana hilangnya. Then, Bibah pun support kami untuk study dlm klas 5 Sains 1. time tu dh mula rasa okay. beban semakin hilang. aku minta izin dgn Habibah utk msuk ke kelas. Time msuk kelas, buat muka cool jehh. sematkan dlam hati "aku boleh. aku kuat."

Lepas rehat, subject Biology , then cikgu paper , sorang kwan ni tnya "Mirah mna? Mirah klas kita ke?" aku tak tahu sama ada dia tak tahu atau buat2 tak tahu. sumpah. rasa nak lari je time tu. Rasa hina gilaa. Hari tu , kami smua xbertegur sapaa. huhuhu. Maaf, aku xkuat untuk hari tu. bkan kerana mereka. tpi kerana sikap merekaa. Aku rindu :'( jujur aku kata , aku nak syang classmates aku bkanlah ssuatu prkara yg mudah. sukar. sungguh sukar. tapi, dgn kekuatan, aku cuba jgak untuk mmbina kenangan dgn mrekaa.

Ak mohon , Allah berikan aku secebis kekuatan , spnjang perjalanan ini. Aku tahu, prjlnan untk menuju ke hadapan bkan jalan yg lurus. sesekali terpaksa b'depan dgn dugaan. k, 30/09. aku tak mampu utk ego dgn mereka. aku rasa aku kena kuat hadapi smua ni. tak lain tak bukan, ak kena fikir positiff. Aku kentalkan jiwa, aku cuba tegur mreka satu per satu. sungguh. mereka xtahu apa yg aku rasa. mereka tak sedar apakah disebalik teguran aku. aku rindu, Ya Allah :( aku sedar, seandainya Tuhan berikan aku lagi peluang utk bersama mereka, jujur. masa itu takkan sama dgn masa dahulu. Sekali lagi aku kata, aku rindu merekaa. Tiada siapa yg mampu halang perasaan ini.

Rindu dan sayang yang takkan  kita dpat dkat U nanti. Lepas peristiwa ni, segala-galanya berubah. aku tidak tahu dan tidak mahu mngambil tahu tntang salah siapa. tapi, ckup mereka tahu, aku syang mereka dgn seikhlas hati. Jauh di sudut hati, ingin sekali aku mengulangi semula waktu-waktu dulu. Menangis, ketawa bersama. Srious rindu. Cannot explain oOoo. Pendek kata, sekelip mata mereka berubah. Bila dh masing2 bawak diri mereka sndiri, aku give up. Ak xboleh paksa. Cukup melihat mereka dari jauh. cukup rindu mereka dlam diam. sungguh hebat perancangan Allah. Aku tahu, klau Allah bagi balik waktu tu, aku tahu ,ianya takkan sama dgn apa yg aku nak.. :') masih jauh perjalanan aku. dua tahun di Seri Nering yg ckop mencabar emosi aku.

Jatuh bangun. reti2 laa bawak diri. Nak cari mmber bkan snang. nak sayang dema, lagi bkan bnda snang. Apapun smoga smua dlam lindungan Allah. bila ak dh takdaa, ni post paling jujur prnah aku coretkan untuk kalian. aku tahu, kini tidak seindah dulu. semoga aku kuat untuk melihat mereka smua dan smoga dema kuat untuk aku yg kt sini. Umairah, Lin, Nuyu, Sann, Dilah, Zati, Trah, Shira, Anis and Ipah. ILoveYou guys :') Terima kasih untuk 2tahun di Seri Nering. sangat sangat bermaknaaa. jumpa di sana kelak sahabat. serious rindu nk gelak. gelak yg sbenarnya gelak aku dgn mereka :( ketawa yg sbenarrr. maaf klau aku xmampu jdi sahabat yg baik untuk 2tahun ni. 5 Sains 2, classmates paling gempak. aku tak mampu lagi. InsyaAllah aku kuat kerana Allah untuk mereka yg aku sayang. GoodNight