Followers

Sunday, December 27, 2015

Dua Kosong Satu Lima.

Alhamdulillah. bersyukur kpd Allah atas segala nikmat. Alhamdulillah , 2015 hampir melabuhkan tirainyaa. First of all , ni entry khas untuk 2015 . limited edition kauu. xD sebelum laptop ni berhijrah ke Ipoh mlam ni , aku cuba lwan sikap pemalas aku ni utk hapdet blog. serious , aku rasa mcm nak muntahkan semua kata2 aku , and keypad terus menaip apa yg ak muntahkan tu. takperlu susah2 ak nk kena type. kikiki :3 tu hrapan ak menjelang 2020 ye.

361 hari ? em . lama sangat. dalam bnyak2 tahun , tahun 2015 paling siket entry yg aku tulis. aku busy dgn SPM. sblum exam SPM , aku takde goyang kaki jee. kelas forever and ever lahh . dan paling wins , bila exam SPM . time subject killer ,kami ad kelas senja smpai pkul 7 ptg. mmang kaw2 ah struggle. InsyaAllah dpat hasil yg kami inginkan. okay, 361 hari yang aku rasa syukur sangat. ada waktu aku jatuh, ada waktu aku bangkit. dan ada waktu aku jatuh kembali dan bangkit kembali dengan semangat baru .

semakin aku dewasa, semakin aku kuat. semakin aku kenal apa itu kehidupan. semakin aku tahu bahawa kehidupan realiti adalah jauh lebih indah dari fantasi , yg penuh dengan angan2. semakin meningkat usia , semakin aku sayangkan ayah . semakin aku ingin bantu ayah ke syurga. berbekalkan ilmu agama masih tidak cukup rasanyaaa. belajar itu suatu tuntutan agama , tapi aku tetap lalai. lalai dengan gadget . Allahu :( Tadi, baru sahaja aku deactivate acc facebook. even thought beribu2 friendlist . bukan nak menyombong . tapi , entah. aku tak rasaa apa yg aku lihat di facebook itu indah . yaaa. mana mungkin kita mampu menilai , walhal kita sendiri belum mengalaminyaa.

Aku sedar , kejap aku dekat dgn Allah . kejap aku jauh dgn Allah. segala2nya kerana gadget. itu akuu. Aku tahu . aku xmampu nk lawan godaan syaitan. tapi, aku sdg berusaha. 361 hari yg sangat2 mencabar. macam2 insan aku jumpa. ada yg rasa menyampah , ada rasa sayang , benci , rindu dan semua lah. terima kasih buat mereka yg pernah hadir dlam hidup aku . terima kasih buat kwan2 yg sudi kenal dgn aku wlaupun sekejap . kita jumpa di sana kelak yee. ana uhibbuka fillah. :') azam aku 2015 belum tercapai . 2014 apatah lagi. hahaha . 2010 , entah. lupa. winkwink.

aku banyak kata2 manis nk diluahkan , tapi otak dh tepu nk guna bahasaaa 'sweet2' ni . well said, dh lama xblaja BM . wehehe. apa-apapun , aku sayang semua orang yg sayangkan aku. aku jgak sayang semua org yg bencikan aku . biar org nk kata apa psal diri kita , yg penting Allah Maha Mengetahui . ha, university sasaran aku lepas SPM ? ofkos laa UIA . wehehee. Matrikulasi sasaran aku ? Kolej Mara Kulim. Asasi sasaran aku ? Jugaa UIA. tapi....sudah laaa. tak perlu nk buat ayat tapi ni. :3 cuma , hati ada dua pilihan. mahu teruskan dgn sains tulen atau beralih arah . haha .

subject Chemistry forever and ever. gua sayang lu . dh berapa kali aku usya kos yg cuma blaja Chemistry . but , upset bhaa. takde. paling tak pun , BIO/Fizik mesti menyemak sekali. huhu ></ orang kata , Chemistry susah . bagi aku tak susah sangat wlaupun tak pernah dpat A spnjang blaja. hahaha.  harap2 SPM dapat A subjek Kimia. Aamiin.

361 hari , banyak belajar erti kekuatan hidup . banyak sedar , bila masa kau perlukan manusia untuk bercerita . dan semakin sedar bahawa kau cuma musafir dlam hijrah kehidupan . aku mungkin lemah kalau berdiri seorang dlam menuju redha Ilahi . tapi , aku tahu dan aku cukup tahu , Allah menolong hambaNya yg memerlukan . aku bersyukur dpat jumpa kawan2 yg turut berjuang di jalan Allah . walaupun berbeza umur , berlainan negeri dan daerah , tapi orang kata . Ukhuwah fillah abadan abada. semoga kita semua sama2 berhijrah untuk menggapai redha Dia. moga kita sama2 dpat merasa kemanisan iman dan yg paling penting , semoga syurga menjadi tempat kitaa bergembira. InsyaAllah.

Thursday, November 19, 2015

No title

Buat kau yang pernah dan sedang aku sayang, ini adalah coretan dari hati aku. Ya, aku tahu kau akan terasa dgn coretanku ini. Hargai aku kerna aku mencuri waktu tidurku untuk menaip nukilan ini meski air mata bercucuran. Izinkan aku ceritakan segalanyaa.

Yaa. maafkan aku. wlaupun kau dan aku tiada apa2 hubungan istimewa, cukup hati aku sndiri yg tahu perasaan ini. Maafkan aku krna sayang kau bukan pada waktunyaa. Maaf, aku terlebih. Maaf , krna aku, kau naik menyampah. Kerana terlalu lama aku pendam akn hal ini dan detik ini, aku menangis. menangis di kamar ini. Tak sanggup. Aku cuba kuat. Tapi, kuat aku dlam air mataa. Aku faham benar diri aku. Memang begini. Pujuk hati untuk kuat. Aku biarkan tangisan ini , kerana di sebalik semua ini , terselitnya satu kekuatan untuk ak mulakan hari esok.

Ya. Mungkin hati aku terlalu memendam rasa ini. Dan aku tahu. kau rasa perkara yg sama. tapi, perasaan aku ini terlalu 'over' smpai aku sndiri xmampu nk control. Kau, aku sayang dgn seikhlas hati aku. Ada sebab aku xpernah tegur kau. salah satunya , aku belum bersedia brhubung dgn org yg pernah aku syang. aku tak mahu conversation kita di dunia realiti akan mnjdi kenangan bila kita bwak haluan masing2. kedua, aku segan nak tegur kau. wlaupun mereka memaksa aku untk tegur kau. TIDAK. aku ikut apa kata hati aku. segan aku pun bnyak sbab. dah laa. aku taknak bgtau knpa aku tak tegur kau. cuma skrang ni, aku tak tahan. tak tahan dgn emosi aku.

Ya. mungkin aku terlebih sayang kau. Aku tak faham. adakah aku syg dkat org yg betul2 syang aku, atau hanya kata-kata? Entah. Syoksendiri mungkin. Ha Ha Ha. Aku tak heran klau aku silap sayang dkat org yg tak syang aku. Aku cuma perhati kau dari jauh. Apa-apa perasaan aku dkat kau, aku pendam.aku pun tak tahu apa sbab aku pendam. ngada2 -.-' aku nak tengok smpai bila perasaan ni akan wujud. Biasanyaa , klau aku syang someone tu tnpa satu dunia tahu , smpai bila2 prsaan ni wujudd.. kah ! tak ke beruntung tuhh?

Ya. sekarang ni aku takde 'mood' nak layan kau. dgn emosi xbrpa nk stabil, makin melayan la aku. Aku xtahu knpa aku sngat sensitif bab perasaan. wlaupun benda tu tak perlu pun difikirkan. cukup sebut nama kau, buat aku rasa bersalah. Entah. bersalah yg sangat2 bersalah. tak pernah aku menangis sbb benda mcm ni. selagi aku syang kau, aku akan jaga aib kau. aib orang yg aku syang. aku tak kisah kau siapa, tapi aku akan jagaa. kata member aku "alah. rileks la. mirah xpe." simple ayat dia. at de same time, buat aku lagi bersalah. wlaupun dipujuknya supaya xmenangis, tapi aku still dgn air mataa. woi, tak tahan sebak dia T_T Sampai satu tahap , aku xmampu nk tegur kau lagi. aku taknak layan kau waktu aku menangis. aku taknak kau tahu setiap "Hahaha" yg aku type itu adalah palsu.

Tak. aku tak suka tipu orang yg aku sayang. bro , sebelum aku hentikan coretan ni, sbelum aku shut down laptop, aku nak kau jaga diri. aku nak , kau jangan take care sangat psal aku. supaya aku takdelah manja mcm skrg. aku nak kau tahu , 11 tahun aku belajar di sekolah, xpenah2 timbul perasaan mcm mna prasaan aku dkat kau, tak pernah jadi mcm ni even thought he's my classmates , or sama umur. wlaupun hensem tara mana pun dia, TAK PERNAH.. jadi, aku pelik , kenapa tiba2 aku boleh ada hati dkat kau ? Apa lebihnya kau dgn org lain ? Nanti kau bagitau aku yaa.

Ya. mungkin lepas ni , aku taknak libatkn sape2 lagi dlam conversation kitaa. tak. bukan aku xminat. cuma sikap aku yg terlalu nk tahu pasal kau. Takpelah. lepas ni , mungkin aku buat biasa2 jee. Biar aku tipu mereka, asalkan perasaan ni still adaa. Aku akui. aku over. Ya. aku over bro . tapi , ni coretan berani mati yg pernah aku typee. Kau nak appreciate or tak, bukan masalah aku. Selamat malam buat insan yang sedang tidur.

Wednesday, November 11, 2015

SPM vs Anemia.

SPM vs Anemia. yess , "ujian" ketika menghadapi ujian dn terpaksaa mlakukan ujian darah. siapa sangkaa, ketika mood sedang melambung ke arah SPM , tetibaa badan tak sihat, pergi klinik , dan SAH. tak cukup darah lagii (anemia). rilek, sabaaa. :)) maka, bermulalah langkah seorang hamba Allah , hampir 4 kali pegi klinik dlam masa sebulan , buat ujian yang sama, dan still takde perubahan. Segala2nya bermula pada 28/10 , lepas balik skolah , pegi Klinik Kesihatan Kg. Raja (KKKR) , kononnya nk test darah jee. Sekali kluar result, haa amekaww. mau HB 8.8. nak kata normal tak jgakk sbb paling min. HB 11.3. nak tahu detail, follow entry sblum ni.

And then , 1/11/15 , dktor sruh ambil drah lgi skali. nk buat DNA Analysis. so , Ahad petang I pegi laa klinik yg sama, nurse yg samaa. Actually, drah tu hntar ke HSNZ hri Isnin pgi, so dia simpan kot drah tu. mana aku tak sedih , esok SPM , hri ni still sibuk dekat klinik. Entah. aku sendiri tak faham dngn diri sndiri. Bukan tak makan sayur, cuma tak suka tambah apa2 dlam mknan. Klau orang lain pun xfaham knpa aku xmkan sayur, aku dua kali xfham dpd. mereka. Lepas ambil darah , takde pape dh. no need to meet a doctor. So, I balik.

Act , time jumpa Dr. Helmy pd 28/10, aku diarahkn lagi skali utk dtang klinik 2minggu slps tarikh ak jmpa dia (28.10) .katanya Dr. Helmy lagi, dia nk tgok result drah after mkan vitamin. So, Isnin lepas (09.11.15) , I pegi lagi skali KKKR. Tapi malangnya , sangat mengecewakan. Sungguh :)) 3kali suntikan , darah tak keluarr. apa masalah pun xtahu T_T 3suntikan igt tak sakit apaa ? Tapi , syuukur sbb dpat nurse yg baik. dh la comel xD and she's the one nurse yg sgt2 memahami. mula2, first suntikan belah kanan, drah xklua. then, dia suntik belah kiri, still xkluar. Dia try lagi. untuk suntikan ketiga, dia tukar jarum. Nurse guna jarum yg lagi kecil + wayar + picagari. Tapi, hampaa. Darah xkluar jgak. At de same time, nurse tnyaa "sakit x dik.?" and I replied, "hm. xsakit. cuma sengal sikit."

Dia pun mcm risau gk ah. Dia tnya "Dik, utk apa nk check FBC ? dh lama dmam ?" dan aku xtahu nk jwab apa, "xdmam. nurse kt lua suh check." dia tny lg skali "oh. sbb drah xkluar ni. nk try bnyk kali, sakit awk jgk." then, nurse tu terus kluar dn tinggalkan aku. dia pegi tnya apa tah . Bila dia masuk, dia ckap "adik xperlu check FBC, cuma check HB jee. pergi dkat makmal." then aku ckap "yaa. mmang. dh pegi dkat makmal, tp org sna kata , check FBC. dia sruh mai bilik no.4" Nurse pun kol bhg. lab. blablablaaa. Nurse pun ckap "Dik, hri Rabu awk dtang jgk kn ? so, kita xyah ambk la drah hri ni. kesian dkt awk, hri Rabu ambil lagi. lgipun, drah xkluar. sakit jgakk. Balik rumah, awk rehat jelaa. Jgn fikir papee" Then, aku mcm okayy laa. Lepas kluar bilik no.4 , jumpa nurse dkat kaunter saringan , mintak MC apaa smua. Then, dia pun bg la kad appoiment untuk hri ni (11.11.15).



So, tadi mcm biasaa. pagi2 buta ,bangun like nk pegi skolah. 7.30 am dh gerak pegi klinik. nk ambil drah utk. DNA Analysis kali yg keduaa. Entah apaa yg nk dianalisiskan. sampai klinik dlam pkul 7.45 am, dh rmai orang. Letak kad kuning dlm bakul, then dpat no 0017 dan no skrang adlah 0003. mau tak lama nk menunggu. Bila pegi ambil balik kad dlm bakul , dia ckap "awk kena jumpa dktor kan ? tukar nmbor. ambil no. dktor." aku pun ikot je laa apa dia kataa. aku pun mcm pelik laa jgak, sbb ritu nurse kata nk hntar drah ke HSNZ, tpi ttiba ckap nk jmpa dktor plak. pdhal drah biasanya gerak jam 8.30 am. so, mk pegi tnya nurse dkt kaunter saringan , then nurse tu kata "ha, btul laa. kita nk hntar ke hosp. tganu. pnggil Amirah masuk bilik no.4"



So, aku pun ambil drah. Pagi tadi , dpat MA laki yg ambil drah. memula tu , nk mntak tukar I wnt yg gurl punyaa. :3 mana tidaknyaa, time duk ambil drah, tetiba dtg 2org MA dlam bilik tu and ckap "Ha. nk nngis dh ambil drah." then, kwan dia blas "lahh. besar2 pun nngis lagi." Aku senyum jee. Mnada nangis oi. Sumpah tak sakit yg pgi tdi. MA yg duk ambil drah aku tu , sekali-sekala pndang aku, entah apa yg diperhatikan. dan aku, jarang2 sekali mata menjeling ke arah jarum yg sedang dicucuk. risau bhai kot2 drah xkeluar. xD Untuk hari ni, pihak klinik nk 2botol drah aku. satu botol utk check HB di makmal dan satu botol lagi untuk hntar ke HSNZ.

lepas ambil darah td , terus ke makmal. dlam 15 minit, result keluar. and so far so good. HB meningkat wlaupun still berada di tahap pengawasan. HB 9.6 bknlah ssuatu yg mudah nk dpat. :') lagi sikit nk smpai 11.3...Serious bersyukur. Lepas bg result to MA tdi , dia pun trus bgtau nurse yg pnah ambil drah ritu , "Yaa. mmang rendah pun HB dia, kak. MCH pun rndh. tu sbb drah xkluar hri tu." Aku pun mcm senyum jee. Takde apa nk ckap. Alhamdulillah, hri ni xperlu jmpa doktor sbb HB meningkat. kt bwah , ant. part yg still under control(28.10) ;
HCT : 31.5/37
MCV : 61.5/76
MCH : 17.2/27
MCHC : 27.9/30
now , ubat ad lagi 12biji and nk hbiskan before 'heavybleeding' ..KKKR, see you on 13/12/2015 :) hope everything gonna be okayy. I'm worry about my result there T_T


Saturday, October 31, 2015

Klinik Kesihatan Kg. Raja

Assalamualaikum and gud evening guys :) Alhamdulillah, hari ni masih dberi peluang untk jenguk2 tanah blog yg jarang2 skali aku luangkannya. InsyaAllah Isnin dpan (2/11) aku akn SPM. phewww. bkan tak study yee, release tension only xD nak share sikit story yg b'kaitan dgn gmbr kt atas. hehe

Gmbr di atas adlah kaunter makmal di Klinik Kesihatan Kg. Raja (KKKR). actually, 28/10 lepas , aku pergi klinik utk test darah. cause sblum ni aku slalu jgak kurang darah. so, sbelum SPM kena check darah, kot2 kurang . hemoglobin memainkan peranan penting k. :P kebetulan 28/10 , pljar boleh balik awal sbb guru2 ada jamuan kt luar. area pkul 1.00 pm, aku balik. lepas balik skolah, pergi skolah lama jap utk settlekan markah KO. time tu rushing jgak laa. sbb nk kena pegi klinik ape smuaa.

lepas balik dri skolah lama, I off to my home dlu, ambil i/c ,solat pe semuaa. dlam pkul 2 pm, bru pegi klinik. Cerita brmula, bila aku pergi ke kaunter pendftaran, then ckap dkat sorang nurse "kak, sy nak check hb." then dia kata "okay, boleh." lepas ambil no. giliran smua, I kena buat ujian saringan dulu. so, sorang nurse tnya laa, "knp dtang ? ad mslah apa?" and aku ckap "takde apa. nk check hb jee." and she's only OH, OKAY. lepas buat ujian saringan, nurse tadi sruh pegi bilik no.4 untk ambil darah and bwak ke makmal. sorang MA tu tnya "knp nk check drah ? period ke ?" and I said NO. just my face as pale as a death. dia pun kata "awk kena mkan zat besi bnyk2 laa." and I'm okay. lepas ambil drah smua, terus bwak pegi makmal.

**5 minit**

Result darah yg sgt2 mengecewakan aku T_T O, Allah ! I can't be strong. hb, 8.8.. masa tu , aku diam. berserah pada takdir. klau nurse sruh jmpa doktor, ok. go on. :') bila no. giliran aku 1091 bilik 3, terpapar di skrin , aku masuk sorang2. mula2 , jumpa MA. so, aku igtkn tak perlu la nk jumpa doktor ni. MA tnya laa 

MA : knp ? demam ke ?
me : tk. dtg check hb je. sbb dlu pnah kurang darah.
**MA terus check mata aku.**
MA : owh, ptot la dtg check. nmpak pucat. 

MA terus tgok result drah yg lepas2. and dia diam. dia tgok result yg td, HB : 8.8. dia terus tnya "pnah transfer darah ? brpa pack ? kat mana ?" and aku jwab "penah, 2 pack. dari klinik kg. Raja, tp dktor sini refer ke Hosp. Jrteh." and, dgan slamber MA tdi bangun smbil ckap "sy serah dkt doktor jap. papehal dia bgtau nnti." On that time, aku redha. Dktor nk sruh ak masuk wad pun, okay . nak buat mcm mna lgi. time tu, aku dkt meja MA lagi. sorang2 boh . biasanya in this case, klau dh result bwak ngadap doktor, mmang ada something wrong laa. :( ak curi2 dgr prbualan dktor dgn MA tdi. agak srious. mula2 dktor nk settlekan ak dgn ubat je, tp ntah mcm mna , he's said "panggil budak ni." and MA pnggil la , "Dikk. dtang sini. dktor nk jumpa." aku pun bngun pegi bilik no. 2 (sebelah bilik no.3) , belum sempat aku pegi dekat , dktor tnya "datang dgn sape?" aku ckap dgn MAK. and he's said "panggil mak masuk dlam." time tu firasat aku mengatakan doktor tu garang >.< lemah gemalai aku kalo dpat doktor mcm ni. 

In this case too, bila doktor sruh panggil parents masuk, maknanya aku kena masuk wadd. sbb tahun 2013 pun mcm ni jgak,, Dr. Akmal sruh pnggil ayah masuk and dia kata "anak awk kena masuk wad." so, aku klua bilik doktor, aku pnggil my mum and said "doktor panggil." bila masuk bilik dktr, dia sruh mak aku crita dari awal smpai akhir. soalan paling aku geram bila dktor tnya "last ambil drah bila?" and aku jwab la "lupaa. tp rsanya dlam blan 5/6." dia pun kata "dlam rekod tulis blan 7." then, aku bermonolog "dh tahu tnya lagi -..-" and actually, ada problem sikit dgn result aku . dktor pun kata "mcm ni laa. awk pegi dkat makmal, awk mntak result drah untk 29/7 , dri HSNZ. sy nak sahkan apa punca dia." 

Then, aku pegi makmal. dlam 20 minit jgk laa, result drah xjmpaa. org dkt makmal tu gabra sikit ah , sbb xjmpaa. then bgtau nurse yg result xjumpa, nurse pun pegi mkmal , tlong carikan . well, bila keja dktor, kau xbuat , mmang kena la kan. but , at the end, result xjumpa jugak.. kerja dktor agak terbantut. lpas pegi mkmal , masuk lgi skali dlam bilik dktor, dia pun kata "result drah awk xjmpa kan ? klau betul awk thalesmia , klau bgi ubat pun, dh xjadi apee. jalan dia cuma transfer darah. so, nk sahkan benda ni balik , awk dtang hri isnin ni, ambil darah. lbeh kurang 2minggu, awk dtg balik ,jumpa sy." and ak pun kata "isnin ni SPM. dia pn ckap "SPM plak. susah. so, skrg. awk nk sy buat apa ? awk dtg last minit , dgn darah xckop. saya xboleh tlong. result drah xjmpa. klau bkan thalesmia , mngkin awk pembawa. so, nak sy refer ke hospital Jerteh ? ke mcm mna ?" time tu , aku mcm sayu. imagine , dktor tetiba mrah sbb aku dtg last minit , sdgkan itu benda aku tak tahu pun . at least aku dtang , bkannya tak datang -.- dh la ckap aku thalesmia, ape ni ? result xjmpa , nk suspect aku mcm2. kalo ckap anemia , aku boleh trima . 

aku ckap la "hm . sy xbleh slahkan dktor jgk. slah saya sbb dtg last minit." dktor pun ckap , "klau taknk refer hosp, sy bg awk ubat, awk mkan je ubat tu. tu last choice yg awk adaa." paling aku hiba bila , nurse bilik sbelah dtang jenguk , punya srious suara dktor smpai org lain jenguk. TERIMA KASIH DOKTOR. what a bad day oOoo :( 

Dktor pun kluarkan slip ubat and dia sruh ak pegi ambil ubat. smua problem dh settle. time tu dh pkol 3.30 pm. aku klua bilik dktor ,, terus ke kaunter ubat. tetiba dktor panggil "Amirahh.. dtang sini jap." imagine , aku kt kaunter ubat , dia dkat bilik. semua org tengok xD dia pun ckap "sbnrnya , sy nak siapkn case awk dlam kadar yg segera. sbb darah awk , nk kata slmat pun tak jgk.. so, mcm ni. awk pegi mkmal , awk tnya org kt situ ,, tnya dia , boleh tak nk ambil drah utk hntr ke HSNZ . klau tak smpat , awk dtang next time ah." *smbil bgi paper merah.** so , aku pegi tnya org kt mkmal , dia kata "Tak sempat." aku pun bgtau nurse psal paper yg dktor bg tu. nurse pun ckap "klau dktor sruh ambil drah , paling cepat Ahad petang , atau isnin pagi. takpun , selasa petang atau rabu pagi. sbb drah xboleh simpan lama." aku pun ckap OKAY laa. :') lepas pergi ambil ubat , terus balik rumah. I'm sado InsyaAllah. hope Allah give me a big strength to face it ! :') moga aku tabah dgn kata2 doktor for next appoiment. dugaan sebelum dan semasa SPM :') 

Thursday, October 15, 2015

Rindu Aku.

Rindukah aku ? wuhuuuu. setelah sekian lama menyepi dalam dunia blogger yg sudah smestinya menjadi salah satu perkara utk mengisi masa lapang. Dan hari ni, terasa sangat mengidam nk update blog. Ceh, ngidam pun boleh :3 Actually mlas nk buat intro apa2. Mood skrg ni bercampur aduk. Tak tahu kenapaa T_T



But seriously, I rindu 5Sains2. Sangat2 rindu. Cerita bermula apbila cikgu ketua bidang Sains & Matematik nk jumpa aku and 3lagi classmates. sblum solat zohor, 29/9/2015, kami jumpa cikgu then, cikgu bg kami peluang untuk blajo kelas 5 Sains 1. so, on that time, kami tak dpat bg keputusan yg tepat. Nak dijadikan cerita yg gua pun xtahu nk mula mcm mnaa. Petang tu xda lah kecoh mana psal ni. But, tak tahu laa mcm mna berita ni boleh smpai jiran sbelah tahu. Keesokan harinya 30/09, kami dh brcdang untk ambil peluang yg cikgu bagi tuuu. so, aku dgn Trah jmpa cikgu and I told her "cikgu. sy nak naik kelas." kebetulan masa tu, dua org classmates, Nuyu and Sann ada gak. mula2 xtahu nk bgtau or tidak. sbb time tu prasaan xtahu nak ckap mcm mna. sedih pun yee. Lepas bgtau cikgu, terus pndang muka Nuyu and Sann. brubah gilaa. But, aku ignore.

Lepas aku bgtau dkat cikgu, ttiba 11 orang prmpuan kelas 5 Sains 2 yg asalnya happy tetiba berubah mnjadi suram.Sangat menyentuh hati tgok sikap mereka :( Aku and Trah diam jee. xtahu nk explain mcm mna. On that time, mood study aku ttiba hilang. rasa mcm mlas nk melayan homework bagai. Perhati je sikap dema time tu. I just saw them from a far distance. Nak tegur, xbrani. Sumpah terkilan. T_T


Sabarrr Mirah :)) Dlam pkul 10.20 am, aku dgn Trah decide nk klua kelas. hati tak dpat tgok dema lagi. lpas keluar kelas terus mengalir air mataa. hanya Allah yg tahu perasaan kami b'dua. aku tak jumpa sesiapa pun time tu. then, kami duk dpan tandas. masing2 menangis xD Tak tahu nk ckap mcm mna. mnangis t'esak-esak. Tak masuk kelas BM doh. hehehe. time nangis tu , ttiba sorang kwan laki tu kbetulan jmpa kami, then apalagi. sapukanlah air mata. dia pun kata "aku fham apa kwan aku rasa." terus ngalir lg air mata. Hahahaha. sumpah tak tahan. ak tnya Trah , "Trah ? bkpe jdi gini?" Masing2 dgn mata merah. Drakula oOoo. aku dgn Trah decide dkboh msuk kelas selagi smua prasaan ni tak hilang.

Disebabkan sebak yg xdpat ditahan, aku cuba jgk untuk tahan. then, pegi cari sorang cikgu. Serious talk, kami lemah tanpa sokongan. :( Aku branikan diri jumpa ckgu. Ak jmpa tu and , aku tny dia. mnta pndpat dia psal naik kelas. then, dia support. ttiba aku bersuara "tapi cikguu. bdak2 ni. tiba2 lain jdinyaa. sedih tgok" terus mata mula mngeluarkan air mata. Cikgu bagi kata-kata smngat. masa dpan kita bkan ditentukan oleh merekaa. Kawan ni, klau betul dia syg kita, apapun terjadi dia redha. apapun yg trbaik untk kita, dia terimaa. so why not dema trima knyataan ni? ak pun snyum je time tu. Cikgu pun kata "ok dh mirah. jgn pkir org lain. pkir untk masa dpan awak. cikgu support ank2 murid cikgu." aku pun diam. then trus kluaa.



Masa tu nangis tak hilang lagi. Hahahah. kluar dri bilik cikgu, aku jumpa mmber Sains 1. nak kata rapat tak jugak. tapi, berkawan dgn org yg b'fikiran positif ni sronok. :)) mula2 ak jumpa dia, "Bibahhhh. nk share benda ni." dia pun mcm excited laa. so, aku sruh Trah crita, sbb time tu tgh sebak. then, Trah sruh aku. pndek kata, dua2 sebak. hahah xD Bibah pun kata "k, rileks dlu. meh shre dkt lib." bila smua dh tnang , aku pun mmbuka bicara. share smbil air mati mngalir di pipi. Ya Allah. , masa tu rasa takde semangat. Ntah ke mana hilangnya. Then, Bibah pun support kami untuk study dlm klas 5 Sains 1. time tu dh mula rasa okay. beban semakin hilang. aku minta izin dgn Habibah utk msuk ke kelas. Time msuk kelas, buat muka cool jehh. sematkan dlam hati "aku boleh. aku kuat."

Lepas rehat, subject Biology , then cikgu paper , sorang kwan ni tnya "Mirah mna? Mirah klas kita ke?" aku tak tahu sama ada dia tak tahu atau buat2 tak tahu. sumpah. rasa nak lari je time tu. Rasa hina gilaa. Hari tu , kami smua xbertegur sapaa. huhuhu. Maaf, aku xkuat untuk hari tu. bkan kerana mereka. tpi kerana sikap merekaa. Aku rindu :'( jujur aku kata , aku nak syang classmates aku bkanlah ssuatu prkara yg mudah. sukar. sungguh sukar. tapi, dgn kekuatan, aku cuba jgak untuk mmbina kenangan dgn mrekaa.

Ak mohon , Allah berikan aku secebis kekuatan , spnjang perjalanan ini. Aku tahu, prjlnan untk menuju ke hadapan bkan jalan yg lurus. sesekali terpaksa b'depan dgn dugaan. k, 30/09. aku tak mampu utk ego dgn mereka. aku rasa aku kena kuat hadapi smua ni. tak lain tak bukan, ak kena fikir positiff. Aku kentalkan jiwa, aku cuba tegur mreka satu per satu. sungguh. mereka xtahu apa yg aku rasa. mereka tak sedar apakah disebalik teguran aku. aku rindu, Ya Allah :( aku sedar, seandainya Tuhan berikan aku lagi peluang utk bersama mereka, jujur. masa itu takkan sama dgn masa dahulu. Sekali lagi aku kata, aku rindu merekaa. Tiada siapa yg mampu halang perasaan ini.

Rindu dan sayang yang takkan  kita dpat dkat U nanti. Lepas peristiwa ni, segala-galanya berubah. aku tidak tahu dan tidak mahu mngambil tahu tntang salah siapa. tapi, ckup mereka tahu, aku syang mereka dgn seikhlas hati. Jauh di sudut hati, ingin sekali aku mengulangi semula waktu-waktu dulu. Menangis, ketawa bersama. Srious rindu. Cannot explain oOoo. Pendek kata, sekelip mata mereka berubah. Bila dh masing2 bawak diri mereka sndiri, aku give up. Ak xboleh paksa. Cukup melihat mereka dari jauh. cukup rindu mereka dlam diam. sungguh hebat perancangan Allah. Aku tahu, klau Allah bagi balik waktu tu, aku tahu ,ianya takkan sama dgn apa yg aku nak.. :') masih jauh perjalanan aku. dua tahun di Seri Nering yg ckop mencabar emosi aku.

Jatuh bangun. reti2 laa bawak diri. Nak cari mmber bkan snang. nak sayang dema, lagi bkan bnda snang. Apapun smoga smua dlam lindungan Allah. bila ak dh takdaa, ni post paling jujur prnah aku coretkan untuk kalian. aku tahu, kini tidak seindah dulu. semoga aku kuat untuk melihat mereka smua dan smoga dema kuat untuk aku yg kt sini. Umairah, Lin, Nuyu, Sann, Dilah, Zati, Trah, Shira, Anis and Ipah. ILoveYou guys :') Terima kasih untuk 2tahun di Seri Nering. sangat sangat bermaknaaa. jumpa di sana kelak sahabat. serious rindu nk gelak. gelak yg sbenarnya gelak aku dgn mereka :( ketawa yg sbenarrr. maaf klau aku xmampu jdi sahabat yg baik untuk 2tahun ni. 5 Sains 2, classmates paling gempak. aku tak mampu lagi. InsyaAllah aku kuat kerana Allah untuk mereka yg aku sayang. GoodNight









Sunday, August 30, 2015

Update.

Assalamualaikum wbt and slamat ptang guys. pehhh, lama bak hang xupdate blog. hahaha, so ptg ni, jari gua ter-excited gila gila ha nk update blog. terimalah apa-apa kemerapu-an yg anda akan baca sat lagi noh. mau tak rindu blog, last update bulan 4. tu pun sbb nk shre "anniversary Seiring". Konon :3 now, 30/08.. dh msuk 4bulan lebih tak layan. well and well. I kan spm candidates oOoo. Takdan masa ha. actually, takda story yg hot sikit, pasal malas nk throwback. at the same time, trlalu banyak moment yg ada dlam kepala hotak I.

Haaa, memandangkan I bru je habis Trial SPM. tak baru sngat. last exam 24/8. klau tak silap laaa. kiikiki~ sebagai penutup Trial, kami semua dihidangkan dgn BK9 Matematik Tambahan yg 'senang' dia MasyaAllah, 1jam lebih boleh bg kami tidoqq xD ok, memandangkanlahkankankan , kita share jelaa story psal trial even thought takda benda pon. Result pun dh klua sikit2. and kesimpulannya, ada yg turun , ada yg naik. so, gua nak taknak, kena struggle lebih laaa untuk 2bulan terakhir ni. serious talk, RINDU GILAAAA dgn blog ni. smpai dh lupa url blog. kikiki~ I search google "dashboard blogger". pasaipa ? pasai lupa gilaa ha url. huahuahuaaa.

ok, berbalik pada TRIAL SPM. actually, takde ape yg nk dikomenkan lagi. sebab, majority I puas hati atas hasil usaha sndiri even thought I bnyk shre jwpan/formula dgn meja sebelah. hehehe~ dan takda apa yg mengecewakan I cause mlam study I xbnyak bangun untk study. kerjanya TIDUR shj. padan dgn usaha laaa, org kataa. huhu. nk dibandingkan dgn Mid-year ritu, tidur tak lena haa.. duk pkiaq study ja. Trial ritu, gua ngantuk? bahan bantal laa jadinyaaa. seriously, tak bnyak study. tk tahu kenapa. 'bajet' pandai barangkali. huahuaaaa. dahla bajet, pstu mimpi nk jdi DR.. konon -.- takpa2, InsyaAllah, baki yg ada ni, ceq study pulun sungguh2 na. doakan jugak. Nanti dh dpat full result, I share laa dkt uoll. But, if ada G tu biasa laa kan. heheheheeeee. ha, nk shre dialog ah sikit. tadi, duk tgh mkan nasi, ada perbualan sikit dgn bapak I.

ayah : mlam ni ada kelas ?
me : hmm. xtaw. *senyum*
ayah : hah ? ada klas dak?
me : hehehe. ada ja. 
ayah : ha, xyah ckp xtau laa. SPM 
xlama dh. jgn bg bnyk alasan.
me : ok Ok.. 

actually, I nk kata TAKDA KELAS, tapi tak reti nk bohong org nihh. tmbah2 bapak sndiri. hahaahaha. so, nk taknak, I kena pegi kelas mlam ni. tak penat mana , cuma malaih sikit ja. T_T ampun ayah.. nnti anakmu takkan ckap "xtau" lagi. klau ada kelaih, akak pi ja. 
haaa. utagha maghi dh. hahahaha

aaaaaaaa.. I ada bnyak strory aih nk shre dkat blogger. tp, xckop jari nk type T_T punyalah bnyak moment. em emm. k laa, nnti btol2 free, I share ok ? besok ka. bybyeebeye

Tuesday, April 28, 2015

Senario SeiRing

Assalamualaikum sahabat blogger, senior blogger, junior blogger and to all readers :)) How long I'm not update my blog. peh. usang seusang-usangnyaaa. T_T sorry bae. i'm busy . biasalaaa, SPM Victim katekoo. hihi~ so, kelas xmengenal siang dan malam. pffftt. actually, I adaa satu story yg I teringin nk share dkt u all . my experience and all laa. siapa sudi baca, baca laa. dh tak sudi, duk diam2 :P today, 28/04/2015 genap setahun aku dkat Seri Nering or singkatannya SeiRing. macam2 benda aku dapat. so, sbelum aku panjangkan crita ni, let's follow, i will stry one by one ..dari aku stay skolah lama untul Seri Nering. okk ? masukkan feeling yg sedih k . :3 


dalam pukul 12.30 noon, 23/04/2014, aku dapat panggilan daripada seorang bapa, dia kol "Kak Irah, nak pndah skolah mna ni ? Tembila? PNZ? Seri Nering?" "beri masa 5min untk fikir." ringkas jawapanku. "Hm. pilihan pertama ayh buat laa Seri Nering. kedua, PNZ."  kalau ikotkan, ketiga2 skolah yg ayh bgi aku pilihan tu, semuanya jauh dpd rumah. so, makes me fikir bnyak kali. dakboh susahkan family lagi. But, takdir telah mengubah segala2nya T-T and, klau ikutkan jugak, SMK Nasharuddin Shah dkat aa jgak dgan rumah, but ayah xbgi peluang untk skolah situ. takpe. faham. maybe sebab dkat dgan skolah lama aku. Time ayah tnya nk pndah mana, punya laa confident aku jawab. memula, mmg susah nk bg keputusan, sbb ak rasa smua tu skolah gengster. pdhal tak ponn >< ak pilih Seri Nering, sbb ak rmai kawan tadika dulu. but bila pndah sana, hermm. back to the story, 23/04/2015, aku dh mula rehat dkat rumah without MC. seminggu beb. terkenang jgak laa memori dkt Tg. Mahmud 2 (TeMa2) ..why not kan , before aku pndah skolah, langsung xsmpat nk jumpaa cikgu2 yg mengajar 4Sains. now, aku rindu semuaa.

28/04/2014, jam 8.15 a.m., langkah pertama aku di Seri Nering. smpai hari ni aku ingat, guru yg first aku jmpa ialah Cg. Tengku Din. dia laa yg ngajor Sejarah dlam kelas aku. masa smpai dkt Seri Nering, aku daftar dkt pejabat. sementara tunggu guru penyelaras form 4 dtg jemput aku, ayah laa yg teman aku kat situ. ayah bg ak smngat. sbnrnya, ak tak expect apa2 pun dgn bdak2 kat sini . time tu , ak punya life malas nk fikir mslah orang . actually , dulu ayah penah keja dkt sini, as a Laboratory Assistant, so dia punya mmber rmai laa. that's why  dia snggup tunggu aku kt pejabat. hihi.. tepat jam 9 pagi, guru penyelaras form 4, Cikgu Nadzliana a.k.a guru pengawas kt situ dtg jemput aku. Aku kabo yg aku nk duk kelas akaun. *blablabla* nk tahu psal klas akaun, click my old entry k . yg blan mei 2014. so, 28/04/2015 aku stay kelas akaun for a whole day. 29/04 , aku stay kejap je dlam klas akaun, dlam pkol 11.30, guru penyelaras dtg jemput n bawa aku ke kelas 4 Sains 2. ekceli, aku ada peluang untk stay Sains 1. but, ak xambil peluang tu and now aku menyesal gilaaa T-T

dalam 4 Sains 2, aku selalu jugak menangiss. aku rasa dipinggirkan. kadang2 rasa tak wujud pun dlam kelas tu . but, aku kuatkan smngat . aku dh besar , buat ape nk pk bnda yg bleh buat kita stress. ak xbrani nk bukak aib , tapi apa yg boleh aku kata , it's hard to me nk cri member dlam kelas tu . Xtahu nak describe mcam mnaaa. serious aku jujur , aku bnyak sangat nangis kat sini . nk balik TeMa2 again . tapi aku tahu , aku takkan lagi . last year , everyday and everytime, bila p skolah je, msti aku xsabar nak balik rumah . and dulu, aku slalu ponteng meeting pengawas. lupaa, aku kt sini ,pengawas :)) makin hari, aku makin nakal . but , aku always dkatkn diri dgn Allah, and Alhamdulillah, aku boleh beza mna baik mna buruk ..  first kejayaan yg penah aku bg dkat skolah Seri Nering ialah team skolah berjaya melayakkan diri ke peringkat akhir Forum Remaja Daerah 2014. syukur sangat. dan InsyaAllah, tahun ni aku cuba ulang balik kejayaan tu ..

aku xtahu nk sembang apaa, dlam kepala otak banyak benda nk share , tp xtahu nk tulis. erkk? Huahua.. surely , surronding dkt sini sngt jauh beza dgn TeMa2. sepanjang setahun aku kat sini , bnyak benda yg aku dpat, dan semuanya berjaya mematangkan aku. Thank You Allah. sometimes, aku terpaksa cari something yg boleh buat aku gelak even that aku sedar aku xlayak dpatkan benda mcam tu . tapi , aku kena cari jugak ! aku kna strong !! but, the negative things yg aku perasan is , bila aku dtg sini, semuanya berubah. makin hari makin berubah. aku berat hti nk share, but aku nk jgak sharee. since aku dtang sini , mcam2 jadi dkat gurl classmates. smua makin renggang. kdg2, terpikir gak, adakah silap aku ? :( sbb, masa 1/2 hri aku kat sini , dorang closed gilaa la. bila aku cuba nk rpat dgn diorang , jdi lain plak. for example , bila aku rpat dgn Ziya, Alia akan terasa sbb Alia rpat dgn Ziya. so, pndek kata, bila aku rpat dgn org tu , org tu akan terasa and mula jauh dgn kami brdua.

yes, I admit. dorang smua ada mmber rpat . aku tak rmpas dorang punya bestfriends pun. but, dorang salah faham. Hm. jdi , skrang. bila pk balik dgn apa yg terjadi skrg , aku pilih untuk b'sndirian jeee. whtever happen , cekalkan hati, tabahkan jiwa, dan maju ke depan .. aku rasa aku silap. silap.. sebab rapat dgn orang yg tak sepatutnya aku rapat . pdhal , aku xde niat nk rmpas, cuma nk berkawan . aku nk hapuskan air mata aku . nak happy jugak . takpelah , next time aku story lg k . bnyak sgt benda yg brlaku spnjang setahun aku kt sini. hehe.  nevermind, hati mau sado ! :))

Sunday, February 22, 2015

SuperHero

Assalamualaikum dan selamat malemmm :3 hee. Second entry for February. kehkehkeh. btol ke tidok tahh. SuperHero. simple title but meaningful to me. :)) For this entry , be honestly I don't have time to talk about boyfriend or simple word that we call as a "gewe(kekasih)". So , akak2, abg2, adik2, kwn2 yg nak teruskan mmbaca post ni boleh laa. straight to the point , superhero yg saya maksudkan di sini ialah "AYAH" "ABAH" "DADDY" "WALID" "ABI" "PAPA" and so on. Yes , as u all know , personaliti lelaki jauh beza berbanding prmpuan. Kadang , baiknya seorang perempuan, ttp lelaki lebih baik. and, garangnya perempuan , lelaki lbeh garang. Itu yg sbnarnyaa. And this is my opinion. sorry to all yg kurang nk trima opinion sayaa. But, on this entry, saya bukan nk buat perbandingan antara si Ibu dan si Ayah . Just nak , perbetulkan and nak bagi anak2 fikir secara konsisten and positif psal ayah kitaa. Yes , bila kita sembang psal ayah kita dkt kwan2, masing2 menceritakan benda yg sama . Contohnya kat sini , "Ayah aku ni susah sikit nak bagi aku klua.." "Aku sedih gak. sbb daddy aku mcm xcaring sgt psal aku dgn adik bradik lain." "Abah aku slalu busy smpai xdan nak spend time dgn anak2 dia." "asal aku mntak apa2 je, walid aku xpenah kasi." "Hmm. Abi aku slalu marah aku wlaupun benda tu xde silap sgt." "Papa aku xpenah bg smngat dkt aku." dan macam2 lagi lah. pendek kata, benda yg agak negatif dan boleh mnjatuhkan persepsi kaum bapa. I say what I mean .. Yes, kdang bila terjadi situasi mcm dlam dialog tu , kita rasa kita je yg alami benda tu, but wait ..... smua anak2 tak kesah ayh dia jenis mcm mna pun, anak2 tetap merasa benda yg sama. depend pada perwatakan ayh dia laa. kalo yg mmg dri dulu garang , ok finee. itu kita xleh elakk.



Ok , entry ni sbnrnya umum ..saya xberbicara psal ayah sy . tpi , untuk semua. so, andai ada yg terasa or apa2 yg kurang elok, sy mintak maaf . okay ? .....sbnarnyaa , benda yg majoriti bapa kita xsuka ialah apabila tunggu anak2/isteri bersiap. paling kurang pun , bapak kita mesti tnggu dlam 5min jeh. lbeh dripd tu , klau duk dlm keta, hon akan dibunyikan... "Pinnnnnnnn!!!!!!!!!!" and klau duk kt luaa, mungkin dia akan marah2. kita yg kena ni rasa mcm , ERGHHHH. but, dlam dunia diaa , "It is normal." sbb tu , saya tersangat laah salute laki yg penyabar and jenis boleh tunggu org lain nk b'siap. kita skrg , asal tgok bapak org marah dktt ank dia sikit, konpem kata "garangnyaa bapak dia." and , saya pun penah gak kata cmtu. heheh. actually , xleh sembang banyak2 psal ni, takut ter-auta pulak..

second thing yg saya rasa agak sensitif ialah bila bapak kita tak caring kitaa. sbnarnya, saya pernah keluarkan statement ni "Walaupun kita nmpak ibu kita lbeh caring dari kita , tp percayalah bapak kita jauh lbeh caring drpd ibu kita." okay, for this statement sy mntak maaf andai ada yg terasaa. saya cakap apa yg sy maksudkan.. yes, i know. majority anak2, akan rasa mcm bapak kita tak caring psal kita . buktinya apa ? buktinya , dia jarang tanya problem anak2 dia, dia jarang bg nasihat dkt kitaa. yg slalu kita luangkan masa and share problem ialah dkt ibu kita. Trust me, sebenarnya dalam fikiran bapak kita ,penuh psal anak2 diaa . Yes, kita nampak mcm dia busy , tak kisah laa busy psal apapon like main henfon kee, yess. dunia dh maju, atuk pun ada WhatsApp, apatah lagi bapak kita. And maybe jgak busy psal kerja kan . smpai2 tak dan nk tnya kabo ank2. so , kita as anak2 dorang rasa mcm kurang kasih sayang dpd sorang ayah. saya pun pnah gak rasa mcm tu . tapi , husnuzon jelaa . selagi kita duk pk negatif , selagi tu laa kita duk siksa jiwa kita . cuba kita pk positif , yg gelisah pun kita akan rasa tenang .. Dalam hidup ni , takde apa pun yg kebetulan . Semuanya dirancang oleh Allah SWT.. :) For example laa kan , ayah kita ni busy gila laaa kan skrg , then kita akan exam tak lama lagi kan . lepas hbis exam smua , ayah tnya "nak.. mcm mna exam bru2 ni? boleh jwb tak?" kita akan jwb "Alhamdulillah. boleh jwab ayah.." tapi, boleh plak mak kita tnya "exam bila?" kita akan jwab "exam dh habis mak.." sekrang , mana yg lbeh caring. :)

Third thing is bila kita rasa semangat yg ada dlam diri kita , datangnya bukan dari insan yg b'gelar BAPA. masyaAllah . Kita kena fikir positiff . baru kita akan rasa tenang jee. bila kita rasa 'bapak aku xpenah bg smngat dkt aku.' Trust me, dears . sebenarnya, bapak kita bagi smngat dkat kita maybe melalui tingkah laku diaa. Kadang , bila kita ada problem and his know it, percayalah dia akan buat apa2 je yg boleh buat kita okey like belanja anak2 makan or hantar kita ke skolah or anything else. yes, in reality ibu kita banyak bg smngat dkt kita but, don't forget about u dad. He also give u a lot of advice to u . But, kita je xperasan . sbab apa ? sbb , apa yg kita paham ialah , bila bab bgi advice and smngat ni ialah dari segi lisan je. Okey, fine. readers2 yg bergelar anak , cuba kita fikir bab ni dari segi perbuatan , dari segi perwatakan dn sbgainya. Sbnarnya , bapak kita ni boleh bgi kita smngat melalui pelbagai segi . Bukan kata , melalui lisan jee . yess, bapak kita ni laki . Kita mmang susah sgt nak paham laki ni. so, xmengapaa. Tapi, skrang, fikir2kanlahh . Based on my opinion , bapak akan bg smngat dkt kita melalui perbuatan dia . Misalnya , dia akan cuba untuk hntr kita ke sekolah , and akan pesan dkt kita "blaja sngguh2." ...Yes, I admit it. bapak kita xslalu buat . tapi ,skali dia buat , kita akan ingatt :) then, bapak kita pun kdg2 , smngat yg dia bgi dkt kita ialah mcm mna dia berusaha pegi kerja sbb nak cari rezki . so, dari situ ada kekuatan yg perlu kita cari . ada semangat yg prlu kita rungkai .biarpun secebis, namun semngt itulah yg akan membangkitkn kitaa.

Apapun , ibu and bapak kita tiada yg berbeza. mereka dh lakukan yg terbaik untuk kitaa . cuma , kita sahaja yg suka menilai dan kurang untuk menghargai. Baiklah. saya rasaa stkt ni dulu laaa untuk post kali ni. andai ada ruang lagi, InsyaAllah saya akan update di lain hari . :)) Sesungguhnya yg buruk itu dtgnya dri kekhilafan diri sndiri dn yg baik itu dtangnya dpd Allah .. Maaf andai ada salah dn silap..

Wednesday, January 21, 2015

Lumrah Pelajar Baru.



Lumrah kehidupan bila jadi pelajar baru kan ? new students in school and class. Kau rasa ? Actually , aku ni bukan kategori pelajar baru pon. sbb dh 8bulan duk sini. So, aku dh jadi senior. xD Yeahh. Haahhah. Alang2 tunggu Isya' masuk, aku hapdet ler blog. dah 2hari aku kempunan nak update blog. tp, disebabkan homework bertingkek-tingkek, aku terpaksa abaikan. Rindu tanah blog aku. Pheww~

Ok, berbalik pada tajuk entry aku. Kadang2, bila kita jdi pelajar baru, memang banyak kekurangan yg akan kita rasa, especially perempuan. Laki ni, aku tak anggap yg dorang ni cerewet melebihi perempuan. I think laa. Hihi~ Maksudnya, laki ni pindah skolah or not, bab member dia memang takde hal. Klau perempuan ni, memang memakan masa laa nak kawan dgn org lain. kehkehkeh. aku letteww~ Aku nak rpat dgn classmates pon makan masa kot. LUMRAH beb LUMRAH. hoho~ Memang aku xnafikan, sometimes ada kekurangan dkt sini and sometimes ada kelebihan dkat sini. Rasanyaa tak perlu kot nak explain satu2 kan. sesapa yg pernah pindah skolah baru, tahu laa mcm mna rasaa.

Benda paling aku sentap bila datang skolah baru ni, maklumat diri kita dlam sistem skolah tak lengkap. Kau rasa? Hahaha. aku rasa mcm nak nangis time tu. Yg sedihnya, last year, 7bulan aku smpat study dlm kelas 4SN2. spnjang 7bulan tu, nama aku TAK PERNAH ada dlam list student 4SN2. kau rasaa? --' Hahah. so, tiap2 bulan, bila dpat buku kawalan kelas, mesti ketua kelas kena tambah nma aku sorang. Memang rasa mcm pendatang asing gila. and then, bila org duk bagi borang apa2 jee , kita tak dpat. "xde dlm list" katanyaa la. kau rasa? aku rasa nak balik skolah lama jee. Last sblom holiday, guru kelas sruh kami isi borang ko-ku . and then, aku ambik jelaa nak isi. Pastu, aku rasa mcm xde function pun aku isi sbnarnyaaa. Sbb, dorang tak update pon. Rasa nak bunuh diri jeh. :P 1January2015, tarikh pendaftaran dkt skolah sini, so aku ni pergi laa daftar nama aku. memula pergi dkt meja untuk 5SN2, then, check punya check, tgok2 nama takdaa. aku pkir "naik kelas 5SN1 gamaknyaa." so no wonder laa kan aku hepy time tuh. Check dlm list 5Sn1, takde jugak nama aku . It's means, nama aku takde dlm skolah Seri Nering. kau rasa ? aku rasa, apa mslah dia sbnarnya? Hahahah. memang taktau nk ckp apa dahh. tahu laa nama saya comel,cikgu.

And the lastest story(20.01.15) , bila ada sorang cikgu KO, dia datang kelas aku, then ckap "Mna Nur Amirah?" .aku apalagi, angkat laa tangan smbil kata "saya cikgu." then, cikgu kata, "haa. awak...datang sini kejap." muka cikgu tu mcm marahh. takut gak aku. kehkehkeh. Then dia kata "mcm mna awk boleh takde unit beruniform, kelab and 1Murid 1Sukan.?" aku dlam hati ckap lerr "mana laa saya tahu. sy bukan kerani kt sini." Aku senyum jee. classmates gelak jee. aiyooo. Cikgu pon tanya "awak pelajar baru ke?" aku angguk.. cikgu tu ckap "patut laa. dtg skolah org, tak ketuk pintu." aku pun gelak jee. buat muka innocent skali. Hahahah fed-up betul aku . Aku dh lupa apa ayat cikgu tu yg dia sebut PENDATANG ASING. errr, lantaklahhh. aku rasa mcm nak ketuk kepala cikgu jee time tu. Haihh. so, aku harap , angka giliran aku untuk SPM nanti ada laa yerr. bukan angka giliran untuk student baru. :D

Second thing yg buat aku tak menahan kesabaran , bila bab memberr. aku ni, kalau nak bersendirian je manjang, memang makan air mata laa kan. 8bulan aku kat sini, memang dh banyak kali aku menangiss. Jujur kay. hahah. sbb member laa. aku ni jenis tak reti nak cari kawan. so, tak hairanlah kann. Last year (2014), asal member tak layan sikit je, nangiss. tak tegur aku sikit je, nangis. sembang tak ajak aku sikit je, nangis. Aku nangis sbb aku takde teman. But Alhamdulillah, 2015 so far so good hubungan aku dgn dorang. Bertambah rapat laa. Harapnya tak nangis dh la tahun ni. Mirah dh besar dh punn. *peace* Hahah. B'balik pada member, dulu awal2 aku kat sini, masa yg paling aku nanti2kan ialah waktu pulang. korang tahu ler kan apa sebab aku suka time tu. :') Hihih. Bosan duk kt skolah. dh laa last year, cikgu masuk dgn tak masuk kelas sama bnyak jeee. dh la kelas aku time tu port budak laki lepak. kau rasa? Aku rasa nak nangis. dan memang aku nangis pun. Hahahah . Third day aku kat sana, budak laki kacau akuu. Tak tahu la mcm mna smpai aku nangis and taknak masuk kelas tu. Kahkahkah. Sat, bdak darjah baper ni? nak nangis bagai? astaghfirullah. Hahaha . Aku rasa funny situation tauu and new exprience weyh. xD Aku ni jenis tak suka kenal laki . Sorry to say , but it is reality . Bila aku dh kwn dgn laki tu, aku kawan dgn dia jee . Aku susah nak kenal org lain . classmates pon sama, laki tegur aku dulu, baru aku balas. klau tak, memang haram aku nak tegor dorang dlu . Bila org buat gila dgn aku, aku akan join skali. Benda betoll. :') But, kat sini . Apalah yg gilaa sngat. Smua dh matured kowt. Budak form3 pun dh nmpak mcm form 5. aku yg form 5 pulak nmpak mcm budak skolah rendah. >< 

So, azam aku tahun ni, nak tingkatkan lagi ketinggian aku. hihih~ Ok, back to the story. dulu , klau aku nangis , memang dorang dh paham 'ni mesti kes kita tak layan dia.'. Hahah. kau imagine jee , apa kau rasa bila hari2 kau alone je kt skolah. Nak blaja pon xde smngat. asyik ingat kawan skolah lama jee. Itu yg aku rasa laa. tak tahu nak biasakan mcm mnaa bg aku ok dgn dorang . Tahun ni dh ok. 2minggu skolah, tak nangis lagi. Harap smpai SPM laa naa. xD Classmates aku pon dh tahu , benda paling simple nak buat aku nangis, "tak tegur aku sehari. konpem nangis." It's a fact# Apapun, skrg aku taknak dh bazirkan air mata. *ceh* .. Ingat lagi, time school holiday last year, ada extra class. compare 4SN1 n 4SN2, and aku dtg lmbat hari tu. Takde sape yg simpan tmpt untuk aku. Then, aku dtang and menyemak dkt tmpt yg memang takde ruang. kau rasa? Tambah pulak, dorang xtegur aku . I was like "nyesal dtg kelas" -.- Aku tnya dorang , dorang buat tak tahu . Lek Mirah lek . Habis kelas tu , aku jalan sorang2 je klua pagar . dorang tegur, aku buat dunno jee. Dh aku jlan sensorg , tetiba budak laki kaco aku . aduhhh . halangan betull . aku buat tak tahu jee. yg asalnya nak nangis, tak jadi. Hahah . Smpai je luar pagar, sebak balik . :3 mata ni duk berair jeee. yela weh. gua rasa sunyi gilaa . 

Dulu2 , aku memang dipinggirkan. Kau rasa ? hahah . serious talk, klau readers ni laki , aku xleh ckp apa. sbb laki bila skolah baru like skolah lama. :D last year , dari bulan April - Oktober , aku xpenah rehat and pegi kantin. SBb aku always ditinggalkn oleh classmates sndiri. Gua rasa nak lari dri skolah time tu. Hermm >.< Nak gi memana , dorang xajak aku . sedih tu mmg sedih . Tpi, sabaq je laa. 

Then, tadi . aku ckap la yg aku nak jadi mcm dulu , yg pendiam dlam kelass. sopan santun. hahahah . tetiba, ada sorang mmber ni ckap "lama tak tgok mirah nangis." mak aih . ada jugak eh yg jenis rindu nk tgok aku mcm tu ? Tahu laa kita comel. *tgn dibahu mata keatas* And then, banyak laa suara2 yg menghangatkn lgi situasi , bila ad org kata "memang pun . tahun lepas , slalu nangiss." . ada pula yg menokok tambahkn crita "dulu, klau xlayan dia, mesti nangis." and then ada laa insan yg nak buat aku nangis. ya Allah . Apa benda la smua ni ? Hahahaha . Chillax guys ! aku nak happy2 je kat sini . Kau org tak layan aku , aku dh tak nangis dh . :P mmber ckap "nanti kita plan , kita takyah tegor mirah dlam sehari tu. konfirm nangis." plan dpan aku buat apa . :P Hahah mmg aku takkan nangis sbb dlm klas tu , laki lbeh rmai dri prmpuan . kau tak rasa malu ke nangis dpan laki ? Err, apapun ta boleh . Hikhikhik~ Mighah kuatt ! Mighah boleh ! >< Peace yoww# sayang you all . daebak punya classmates . Totally , tahun ni lbeh baik dripd tahun lepas. banyak perubahan especially pasal memberr . Tak sunyi mcm dulu lagi. hehehe .. btw , 28/4 nanti ckop le aku setahun kt sini. :D

WeChat_ID : Cik_Mirah64 *Jgn lupa add sy ye, sahabat blogger.* hikhik :P

Friday, January 16, 2015

Mereka.

Assalamualaikum semuaa. Haiii *lambai tangan* hari ni mood melayang ke blog pulak. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah :) Tak tahu la ni post yg ke brapa untuk 2015. >< Actually, entry ni sja nak throwback kenangan2 lepas tentang 'mereka'. 'mereka' ni merujuk kpd semua org. kawan2, family, sedara and smua laa.

Sbenarnya rindu sangat kehidupan dulu2. Bila kita jatuh, ada je yg hulur tangan. Eh? Takdo kena mengena pon sbnarnyaa. hikhik. First of all, bersyukur pd Allah SWT kerana kehidupan aku pd thun 2015 adalah jauh lbeh baik berbanding 2014. :') Harapnya smpai ke penghujung laa baiknya ya. InsyaAllah. Sebenarnya rindu kenangan pahit + manis yg berlaku pd bulan Jun 2013. Sangat2 rindu.

Nak tahu kenapa ? Sebab..sebab... sbb time tu 'mereka' laa yg dtg ziarah aku. Okei, lek lek. smua masih blur ehh baca entry aku? Hikhik. Jun 2013, aku pernah di'sumbat' ke dalam wad 7 Hospital Besut. Ngee~ first time kena masuk wad. dari usia 5tahun, tak penah dlm sejarah hidup aku, aku kena masuk wad. kehkehkeh xD so, no wonder laa kan klau aku anggap itulah pengalaman pahit berbaur manis dlam hidup aku. Memang aku ingat laa mcm mna kejadiannya smpai2 aku kena tahan dlam wad, 5hari 4malam. bunyi mcm lama. tapi, memang lama pun. :P

Nak ceritanya dkat sini, bersyukur sangat2 sbb waktu aku sakit mcm ni pon, masih ada yg beri smngat untuk aku. time tu, lagi 4bulan nak PMR. hoho.. dari hari pertama hingga hari kelima aku kat dlam wad, sedara yg sama still teman aku. nak ckapnya ,bukan xsuka dorang ada . Just bersyukur sbb mreka sntiasa dgn aku. Seriously terharu. U guys bayangkan, aku check in wad area 3 ptang (25.6.13), so, waktu melawat pkol 5. time tu, 2 family sedara aku datang mlawat, mreka stay smpai waktu melawat habis. keesokkannya, mereka dtang lgi, pd waktu yg sama jugak. Smpai la hari keempat aku kat sana. Pendek kata, setiap petang aku xpenah kesunyian. Saudara2 lah yg mengisi kekosongan di hati ini. Hari kelima tu, aku discharge wad pkol 12 t/hari. so, mereka tak smpat nak melawat aku. :))
ok, itu bab sedara. 
ni bab family pulak. 

family pon, aku bersyukur sangat2 sbb mereka sentiasa ada dengan aku. sepanjang di dalam wad, mereka tetap datang jenguk aku. :') ada satu hari tu, lupa hari apa, ayah datang ke Hospital Besut pkol 8 malam. actually , bukan waktu melawat pon. itu pon ayah jenguk dkat tingkap je. dlam 15 minit je ayah singgah. Kakak pun, sanggup tak gi kerja sbb nak jaga aku. mak kena kerja, so takde org nak jaga aku. Klau ikotkan, xde sape yg jaga pun takpe. cuma mereka risau, sbb wayar kat tangan smua, kang susa klau nak g toilet. 26.06.2013, kakak la yg sign surat perjanjian apa tah dgn doktor. aku tak tgok. lepas sign surat tu, bru la aku boleh buat transfer darah. Masa tu ada la org tu, dia xbg sbnrnya sign surat tu. dia kata takut jd apa ke. sbb darah. kita xleh main2. and nak taknak, kena sign jugak. sbb aku memang xckop darah gila2 dh time tu. tahap 'teruk' la jgak. waktu melawat time tengah hari pun, family dtang melawat jgk. pdhal waktu melawat 1jam je, tp mereka dtang jugak. hehee~

the end .
bab kawan .

Ok, tak lupa jugak, kawan2 yg dtang melawat aku. wlaupun agak sekejap, but aku terharu sngat2. and now, aku rindu waktu tu. Hari keempat aku dlam wad, 28.06.2013(jumaat), mmber skolah datang. wlaupun rumah ke hospital agak jauh, tapi pengorbanan tu org kata besar la jugak. :) 2geng yg dtang petang tu. memula geng perempuan, 4orang. sorang classmates, lagi tiga kawan se-batch. Nabila, Achik, Alia and Farhana. even that aku tak rpat mana pon dgn mereka, tp alhamdulillah. kami tetap kawan. Petang tu, dorang datang dgn uniform skolah, sbb pg tu dorang ada kelas, and lepas habis kelas, terus mereka pegi bndr and mai dkt aku. memula tu, ingatkn dorang gurau je nak dtang. tpi, betul. hehe. Smpai pak guard pon dh kenal aku. hoho. masa kwn dtg, pak guard tny "nak g melawat budak 15 tahun ke?"  ahaha. Thanks smuaa. rindu korang. 

satu geng lagi, dtang 5minit sblum gurl smpai. mereka dtang bwak buah. yg laki ni, smua classmate. Danial, Aiman n Kamal. masa dorang dtang tu, aku dh xtambah darah. cuma wayar tgn tu untuk masukkan air je. Memang sakit. Kahkahkah. masa mereka dtang tu, nurse dtang masukkan ubat antibiotik dkt wayar. lagi sakitt.. :( ingt lagi, Danial kol "Mirah. mu nk mkan mende?" then, aku ckap "Hah? nk mai betul ke ni? hahah. tak yah la beli pape.susahkan mu je" Danial ckap "aku beli sayur boleh? mu makan. bagi tambah darah sikit. Hahaha" ok, ini tahap menganjing dh. time tu dorang kat Pasaraya Pantai Timur. and igt smpai skrg, malam sblum batch 1998 dpat result PMR, Danial and aku ada buat satu perjanjian, Danial kata "Mirah. kalau mu dpat 6A ke atas, aku blanja mu sayur. mu kena mkan. bagi tmbh drah." and bila result klua, aku dpat 5A. hahaha. so, aku xdpat sayur. syukurr. kahkahkah. Seriously, gua rindu lu orang smuaa. Smpai skrg, wlaupun aku dh pndh skolah, kami tetap contact. so, petang tu , kwan2 dtang, sedara ada, family ada. Alhamdulillah, syukur sangat dkat Allah SWT. Thanks kawann. Aku hargai semuanyaaa. :')

bab guru.

Bab guru pun aku terharu jugakk. :') cikgu ni aku panggil dia Ustazah Zabedah. Hari keempat aku dlam wad, dia datang melawat aku. Thanks ustazah. pagi Jumaat tu, ustazah ada kelas dgn classmate aku . tp aku xleh join sbb aku dlm wad kan. hri tu kelas habis kol 12. lepas kelas, ustazah terus pegi hospital. dlam pkol 12.30 kowt ustazah datang. time tu, aku duk tidor. heheh. waktu t/hari, biasanya takde yg dtg. time tu, sepupu aku yg jaga aku kat wad. sbb, kakak kena masuk kerja. masa ustazah dtg, dia bg salam and then duk b'ckap dgn spupu. aku bunyi mcm org dtg, so bukak la mata. tgok2, ustazah ada kat tepi. time tu terharu sangat2. Syukran ustazah. ustazah sembang2 dgn aku, smpai la waktu melawat untuk t/hari tu habiss. Ustazah ckp "moga cepat sembuh. dh nak PMR pun" rindu sngat. Sekrang, ustazah dh pindah skolah lain, tp klau kami free, kami pegi rmah ustazah. tak penah aku pk, ada cikgu akn dtg melawat aku.. :') petang tu, kwan2 pulak dtg. heheh.

bab kawan ayah.

Tak lupa jugak, kawan ayah datang melawat aku dlam wad. Alhamdulillah. wlaupun, aku tak kenal mereka. tp, time tu dh kenal. Ramai gak la kawan ayah dtang. Hari ketiga aku dlam wad, 27.06.2013, kawan sekerja ayah kt SMK Nasiruddin Shah dtang melawat. Masa dorang nak cari katil aku, aku tak kenl pon mereka .tp aku senyum je. so, dorang dtg dkat, dia tanya "anak Azhan ke?" aku ckap "ye" . wktu mereka dtg tu, ayah otw nak mai hospital. and ayah singgah beli bubur nasi. sebabnya aku xleh makan nasi .tonsil sdang membesar. seriously, bersyukur sbb kawan ayah sanggup datang melawat aku. tak tahu nak explain mcm mnaa. tapi, hati ni rasa bersyukur tak terhingga kpd kawan2 ayah. masa tu, mereka gerun jugak la tgok wayar kat tgn aku ni. time tu, duk tgah tambah darah and kebetulan darah tak leh nak masuk. so, sakit jugak laa. kawan ayah laa yg pergi panggil nurse and ckp darah xleh nak masuk. nurse dtang and tukar jarum. aduhh. sakit lagi. >< then, waktu melawat untuk t/hari tu habis, mereka balik.. 

..The end..

That's all. Terima kasih semuaa sbb datang melawat aku. Wlaupun aku rasa benda ni simple and senang. tpi aku rasa, pengorbanan tu ckop besar buat aku. benda ni sangat berharga dlam hidup aku. Dari first day dlam wad smpai laa hari last aku dlam wad, smua datang melawat. pd pndngan mata kasar kita, maybe kita tak nampak apa yg tersirat. tp, bila tgok dgn hati, kita akan rasakan yg sbnarnya smua ni bernilai buat kitaa. Rindu semuaa. Bg sesapa yg nak 'clear'kan lagi crita ni, boleh laa klik link ni I and II .. cerita yg lbeh detail aku kat dlam wad. apapun Syukran Jazilan buat semuaa especially keluarga dan saudara mara. Hanya Tuhan yg dpat membalasnyaa. 

Saturday, January 3, 2015

Misi Kemanusiaan Ke Kelantan.

Alhamdulillah ,segala puji bagi Allah pemilik sekalian alam, alahmdulillah kerana masih lagi d'beri peluang untuk bernafas di bumi milikNya. Salam Maulidul Rasul kepada semua umat Rasulullah SAW. Jangan lupa untuk berselawat ke atas junjungan baginda saw.

Alhamdulillah, semalam saya diberi kesempatan untuk melihat sendiri keadaan mangsa2 banjir di Kelantan. Untuk kelmarin, saya cuma sempat melawat di jajahan Kuala Krai sahaja. Saya cuba masuk ke kawasan pedalaman di Kuala Krai. Kebetulan semalam hari Jumaat, memang ramai kenderaan 4x4 duk b'konvoi dlam misi kemanusiaan, dan rata2 dari mereka menuju ke Kuala Krai. Macam2 ajensi yg berada di Kelantan like AmBank. Bantuan kpd mangsa rata2 dari negeri2 luar spt Johor, Kedah, Selangor, Pahang dan Terengganu. Semalam jugak, jalan menuju ke Kuala Krai jammed. Bukan sikit, tapi banyak. Hoho, dari bandar Machang hingga ke simpang Telekong. Jalan yg sepatutnya 2 lorong, dah jadi 4lorong. >< Alhamdulillah, suka tengok kesungguhan anak2 muda kita yg rela mmbantu mangsa2 banjir. Alhamdulillah, Alhamdulillah.






Semlam , memula masuk Simpang Telekong, saya pergi ada satu kampung tu, Felda Pertam . Ada sebuah masjid tu, dah takde dinding kiri dan kanan. Sedih tengok. Yg ada cuma dinding bahagian Imam dan pembahagi antara jemaah lelaki dn perempuan. :( Atap alhamdulillah ada lagi. Semalam, kami berhenti kat situ jee. And ayah smayang jumaat kt masjid situ. Memula duk berckap dgan org kampung dulu. Sedih dgr dorang duk crita.

yg saya petakkan kaler merah, tu la masjid yg runtuh.. Kata org jemaah dkt masjd tu, dia akan bina masjid bru but kt tmpat lain la >< tgok masjid tu, nampak mcm kosong. Takda benda. smua sejadah dh dibawa arus. so, dorang cuma harapkan bantuan dripd org rmai jela untuk sejadah. And saya sndiri tgok, semalam pon orang yg nak smayang jumaat situ, kena bwak sejadah sndiri. :') Ramai gak yg snap gambor msjid tu, tp sy xleh sbb henfon xda bateri time tu. huhu. Sambil2 tunggu ayah siap smayang jumaat, saya dgn mak smpat berbual2 dgan kaum wanitaa. kami berbual dkat rumah yg sy lukis 5buah (berteres) .. Sedih dgar mereka crita.

berikut perbualan sorang makcik yg mnceritakan sndiri kpd saya :
"org sini (5buah rmah berteres) xleh mna pon bantuan, sbb hillux xbnyak yg brhenti wlaupon dlam sehari tu dlam 50hillux masuk. kami cuma harapkan bantuan dri sukarelawan persendirian jelaa. yg mcm NGO ke, kami malu nak mintak. Sebab pagi tdi (2.1.14), sy halang satu hillux yg lalu tu, sy kata 'bang, nk mntak bantuan mknan sikit. roti pon xpe, nk bg ank mkan.' then, abg tu kata 'area sini, estate yg tanggung.' then mkcik tu kata 'x. estate xtanggung pon. roti pon xpe la.' then abg tu bg lolipop 5batang. sy tahu, NGO yg konvoi, kbnyakan orang kuat. kita org kmpung xleh nak buat apaa. bila org kata xboleh, sy undur diri. malu pon ada sbb kita mntak, tp xdpat. kdg2 klau dpat beras 1beg, kena kongsi dgn rumah2 jiran. wlaupun xdiminta untuk brkongsi, tp kita nak sama2 merasa. mcm tulaa. kbnyakan hillux yg lalu, masuk ke Kampung Pasir Jering. klau ikotkan , dorang nak muntah trima mknan. kami kat sini kebulur.. klau yg jenis sumbangan dri pihak2 tertentu, mereka antar ke rumah ketua kampung, tapi bila pegi mntak, 2minit dh habis katanya. tak tahu mna hilang barang2 tu." 

Sebak dengar makcik tu critaa. susah sgt hidup merekaa. Takde sapa pandang. Masa memula kami smpai tu, ayah panggil budak2, sruh dtg ambik mknan, kami xbwak nasi bungkus, cuma mknan biasa2, ckop untuk alas perut. :') InsyaAllah, ada rezki esok kami smpai lagi skali ke Kelantan. Baiklah, petak yg kaler puprle pulak, tempat sorang kanak2 1tahun 8bulan, yg lemas dibawa arus dan smpai hari ni tak jumpa. tak tahu ada kat mana sekrang. Berikut cerita :

rumah dlam bulatan merah :)
*gambar dri pages Raja Shamri*

"kat rumah tu, ada 7orang anak dan 1mak. ayah dia takde time tu. keluar kerja. but xtahu kt mna kerjanya. Mak dia ni 'kurang' waras sikit. ada time la dia kurang. :') Anak dia 7org tu , xde yg besar sngat. Masa air tengah deras, mak dia nak selamatkan smua anak2 dia. Then, masa tu kanak2 tu mntak susu badan mak dia. mak dia kata 'mcm mna nk bgi, air tgh laju.' then, mak dia letak anak dia atas bumbung rumah. tak tahu laa dh brpe org kat atas bmbung tu. then, tetiba mak dia nak kena bwk arus, sbb time tu air tgah laju. tp nasib baik mak dia sempat slmatkn diri. tiba2, rumah dia mcm senget, anak dia pon jatuh dri bumbng. and sy tgok rumah tu mmg senget. tumah tu xbesr sgt, size pprt boleh laa. lepas banjir surut, bomba dh siap2 bwak anjing nak cari kanak2 tu, tp xdpat kesan. Sedih sgat.. 

Kuasa Allah SWT lbeh hebat. Allahuakbar. petak yg kaler biru, tempat budak 9 tahun selamatkan diri waktu banjir sedang melanda. saya lupa berapa org yg ada atas pokok tu, waktu air tgh laju, budak tu terus panjat pokok , pokok tu besar laaa jugak. Nak ckapnya kat sini, bijak budak tu sbb nak slmatkn diri, snggup panjat pokok. pkol 3pagi, baru dia turun, itupun bot yg dtang ambik. Kesian sangat.. Makcik tu crita, masa banjir besar tu, cacing keluar dripd tanah. masa banjir tu jugak, air dari semua arah mcm bertembung antara satu sama lain. Memang derass. Bot yg nak selamatkan mangsa2, terapung atas bumbung rumah. Ya Allah. xleh imagine mcm mnaa. :( Mkcik tu kata, mula2 nak selamatkan anak2 dulu, then moto. tpi bila banjir dh besar mcm tu, kita dh xfikir harta benda, yg kita fikir hanyalah nyawa.. harta kita boleh cari. Kata makcik tu jugak, dia cuma nak sebidang tikar je, untuk alaskan punggung. malam2 sejuk sngat dgn lantai yg cuma bersimen.

Lepas solat jumaat, kami bergerak ke Tanjung Kala. Otw ke Tanjung Kala, jumpa la sorang pakcik tu, tanya laa dia, mcm mna banjir hari tu. then dia pon crita laa "air naik smpai kat bumbung. Tapi kuasa Allah, air xderas. Tenang je air. sbb tu area sini rumah mcm xkena banjir." memandangkn dia duk atas moto, tnya laa pakcik tu dri mna. then dia kata "dari kedai. klua cri mknan. kt sini xsmpai bntuan mknan." tgok dlam raga pakcik tu, cuma maggi kari 1paket. paket bro, bukan 1plastik. Masa tu, bg je mknan yg kami bwak. actually, mknan tu cuma alas perut jee. yg rezki lbeh boleh bg nasi bungkus kan ? then, otw ke Tanjung Kala jugak, lepas jumpa jambatan, ada sebuah rumah 2tingkat, time tu, isteri dia sedang cuci rumah, suami dia jaga anak dia, lingkungan 2tahun kot. sedih tgok. Rumah dia, dh takde apaa. Pintu, tingkp. dinding pon ada yg tercabut. Ayah berhenti kreta kt situ, tanya diaa "mcm mna banjir." ..ni suami dia yg ckap, tpi suara suami dia mcm sebak. dia kata "banjir mmg besar. skrg dh xde apa dh." sy bagi mkanan tu dkt diaa. dia ckp trima kasih. sdeh la, sbb bantuan2 xsmpai dkat diaa. saya harap dgn bantuan kami, dpat laa sikit2 kurangkan laparr. pegi dpan sikit, nampak sorang akak (dlam 30-an) tengah sidai kain, then ayah panggil dia "kak, meh ambik mknan sikit." then tnya dia, anak brapa. katanya 6 org. rumah dia pon dinding tercabut, rumah papan biasaa.

Otw nak klua Kuala Krai tu, kami guna jalan ke Kg. Pasir Jering. then, terjumpa satu rumah 2tingkat, tgok, adik-bradik dia, smua kecik2 ,duk kat tangga rumah. tak pakai baju, cuma pkai sluar. rumah dia dh takde apa jga, pintu, tingkap. smua tercabut. masa tu , sy tertanya2 "mana pegi mak dia?" .then pndang belah kiri, tgok mak dia duk basuh baju tepi sungai. Sebak hati tgok. nak bgi mknan, tp belah kami dh habis sbb dh bgi kat org sblum ni. Sedih tgok. Muka mcm laparr. nmpak mereka mcm xbergembira. smua diam jee. Masa nak kluar simpang tu, dgar org jerit "nak bantuan. lapar ni" bila pndang depan, patut laa. ada satu hillux tgah agihkan bantuan. Syukur Alhamdulillah. tapi, ada sorang kakak tu kata, 'kami xpegi sana sbb bru je smpai, bantuan dh hbis. nk g dgn moto, moto xde." :') Bertahanlah wahai hati. ada sorang mkcik tu kata, wlaupon pkaian dh takde, tp bantuan dripd mereka, lbeh baik dripd pakaian yg kami hilang.

Sepnjang perjalanan tu, sepanjang pinggir sungai, penuh mak2 tengah basuh baju. :( Air kat rumah takde. cuma harapkan air sungai jee. :'( Masa brhenti kat satu rumah tu, kami duk bgi mknan tu, smpai org rumah lain dtg kt kereta kami. Nak mknan.. :( Pendek kata, orang2 area situ, nampak je kreta lalu, terus pandng, kut2 ada yg nak hulurkan bantuan. Sedih. tpi, kami rezeki tak bnyak. cuma ni je yg mampu bagi.. So, saya harap, sukarelawan2 yg konvoi or persendirian, masuk la area pedalaman, yg mna perlukan bantuan, kita bagi. tak kira estate yg tanggung or not. banyak rumah area situ dh xde apa2, yg ada cuma nyawa. rumah dh dibwa aruss. Tapi, syukur sangat2 sbb rmai sukarelawan masuk ke Kelantan untuk mmberi bantuan. Allah nak tgok sejauh mana kita tlong saudara2 kita waktu kesusahan.. Okey la, InsyaAllah sambng lagi next time.. Assalamualaikum :') Bertabahlah mangsa2 banjir di Kelantan. InsyaAllah, Allah akan gantikan kesedihanmu dengan suatu yg menggembirakan. Allah SWT Maha Adil..


ni laa masjid yg crita kat atas tu. Gambar ni sy copy dri pages Raja Shamri.