Followers

Friday, December 2, 2016

The End of Semester 1

Alhamdulillah segala puji bagi Allah , harini dapat laa jugak mengadap blog yg setelah sekian lama xhadap. Bhahaha~ busy k busy. act , dah lama dh nk updte blog. tp itulah, bila dh b'gelar student , apapun tak jadi. QUIZ and TEST dh jadi makanan harian. huhu buku pula dh jadi dessert buat kami. em , boleh ke cmtu? wateva. pheww~ okay act xnak bebel bnyak2 pon sebab nak cerita pasal Semester 1 aku kat kolej .ha, rasanya aku xbgtau lagi en study kat mana bla bla. well said , i lama gila gila kot tak hapdet blog. huhu fyi , aku blaja kt KPTM Kota Bharu // Dip. In Science UITM ,which totally under uitm ,just menumpang je kt kptm kb. huhu ,uitm takmo aku kot :( Hahaha Nak cakap pasal belajar ni , semua benda susah kan ? am i right ? cerita dia mcm ni , at first aku decide nak sambung form 6 je , dgn masa setahun setengah ,aku boleh sambung degree .maybe bhg pendidikan ke. so , around 1month kot aku blaja f6, then aku tak rasa aku boleh bwak sbjek2 tu eventhought cikgu eko aku kata , as usual budak sains slalunya akn boleh bwak subjek2 ni ( Eko, Geo) ..

Kelas aku time tu 40lbeh .so cikgu xcukup tgn nak handle. kami mcm mogok ah .sebab ramai yg xnak tuka aliran or pegi mana2 ipta. cara kami senang, time cikgu mngajar kt dpan , kami akan main kt blkg. serious. hahahaha .. overall aku boleh ckap , aku tak boleh follow subject eko , PA and BM and also Geografi .. PA tu maybe sbb sejarah siket kot and ak xsuka sgt sejarah. BM plak utk sem1 belajar psal BM KLASIK, lagi aku tak suka. huhuuu. then , ak pon decide nak sambung kt KPTM KB .. time tu aku dapat Kolej Matrikulasi Johor then aku mcm berbelah bagi jgak lah. so , ak pn msuk kptm jee. untuk sem 1 ni , so far aku boleh bwak laa semua sbject .cuma Math133 aku slow siket.

okay , nak cerita pengalaman Semester 1 ni ..bagi aku sangatlah mencabar . dari first day aku jejak kaki kt sana sampai lah aku habes final ..macam2 benda aku lalui dan ALhamdulillah , aku belajar liku2 kehidupan .aku bertemu dgn sebuah kekuatan dn sebuah senyuman. tak semua orang rasa apa yang aku rasaa. act kwan2 lain masuk 30/5 tp aku lewatkan sedikit. means aku msuk 20hb ..okay , first bab cari aku dh boleh handle sebab time f4 aku dh ad pnglman pindah skolah en ..second , warden bg aku satu bilik dgn semua senior .imagine lah sndiri, 5senior and aku sorg je junior. tapi dema sama kos lah dgn aku (sem 3).. memula tu mmang aku tak leh nk adapt la life dgn senior. bnyak bnda aku xleh msuk dgn dorg. but alhamdulillah at the end aku dapat lalui. hehee. dulu mmang aku jarang sgt duk bilik. slalu merempat bilik org. kalau masuk bilik sndiri pon aku akan duk katil aku pastu meja study. tu je tempat aku. hoho.boleh dikatakan tu yang extreme gila ah pnglman dgn senior.. apa yg ak boleh kata , tabahlah hati dan act patut brsyukur duk dgn senior. serious. first , kau akan kenal kwan2 dia. eh tak.kwan2 dia akan kenal kau. ha gitu. hahah second , kau boleh study dgn senior .. ha, banyaklahh kalau kita ambik dri sudut positifnya.heheh

itu yang awal2 ujian yg aku dapat.. hehee. lbeh kurang 3-4 buln jgak aku takde life kat sana.hahaha org lain semua ada roommates. ada tempat gelak tawa. org lain bila msuk bilik gelak. aku msuk bilik, HAMBAR. uhuhu penah satu hari , aku nangis terok sebab roommates. dorg xbuat apa, tp time tu aku tak boleh move on dgn life kt sini. sebab semua yang berlaku di luar jangkaan aku. huhu Tapi sekarang , Alhamdulillah Allah dah gantikan semuaa duka itu dengan sebuah senyuman.

Second ujian yang aku dapat sepanjang semester 1 bila aku kena masuk wad 5hari 4malam sebab demam panas. ceritanya bermula , 17/08/2016-21/08/2016. 3minggu sebelum masuk wad tu aku dah batuk2 teruk dan aku memang dah pegi dpatkn rawatan kat klinik 1Malaysia area kolej ni. and MA tu just bg syrup yg kaler hitam orh. memang 3minggu batuk non-stop lah.. time tu musim aedes. masuk minggu ke-4 tu batuk tak benti jugak. yang pasal batuk tu tak kesah sangat pon. aku start demam petang 16/08. homesick kot ,hahaha sebab dah 2minggu aku tak balik rumah. so aku ws ayah ajak dtg KB .ayah kata mnggu ni (mnggu ak masuk wad) ayh datang. so, aku mcm eksaited ah. xD nak dijadikan cerita, hari Isnin petang tu aku dah start rasa pening and panas badan. lepas balik kelas tu aku tido la kejap . bila dh bangun tu rasa mcm dah okay badan ..mlam tu kwan semua tgh study sbb ada quiz math minggu tu. but , aku tak study pon sbab pening kepala en . betul lah orang kata, bila kita sakit ni kita just nak orang yang kita sayang ada dengan kita. Huahuahua. kebetulan mlam tu Haikal call aku, sembang2 la. pastu aku cakap la "saya demam la mlam ni." smbil gelak lak tu. so, Haikal just ckap makan ubat en sbb dia dh tau dh klau ak dmam mesti sb nak balik rumah.. 

pagi 17/08 tu aku rasa mcm larat sangat lah nakgi kelas and mmang badan tak panas pon time tu. but bila kena aircond dlm bilik kuliah badan start demam and batuk teruk. seingat aku time tu kelas Bio and memang kaw2 lah aku batuk. masa tu dh rasa nak dmam balik but aku tahan jelah sbb kuliah satu jam kan bg stiap sbject. so bg aku sayang kot nak tinggal . :3 masa gapped pkol 12-2 ptg, aku mkan nasi lemak but tak habes. sebab tak larat gila ah .. sorang dua je tahu aku tak sihat time tu. memula aku cadang nak habeskan je kelas haritu. tapi ttiba tak larat. so bgtau la kwan ckp "sy rehat kat surau je. sbb tak larat sgt ni" ,so dorang mcm okay la. Ha,, haritu jgak ad sorg dua tego aku sb nmpk muka ak mcm tak sihat. huhu then waktu zohor aku ws ayh , "ayh jdi tak nk dtg KB weekend ni?" then ayah ckap "jadi je." and ak terus ngadu la kata aku demam hrini and ayh pn ckap dia dmam jgak, dh 2hari. ayah tny la duit semua ada ke tak en. haritu ak tak masuk la kelas PHY ,pkol 2-3ptg. lpas hbes kelas phy, lect aku merangkap mentor batch ak offer nak hntar ak kt HRPZ2 ..dlam 3.30 ptg aku kat emergency HRPZ , and bila dpatkan rawatan ,suhu badan aku mencecah 40.2..panas bukan ? haha then , terus MA bagi aku telan panadol 2biji. lepas telan ubat , suhu badan menurun , 39.8.. apalagi , terus aku ditolak masuk ke zon kuning klau tak silap. zon yg tenat tapi masih boleh dikawal. ha giteww. 

dalam 1jam jugaklah duk dlam emergency .. bila check suhu pon dh xnak turun, ambik darah semua , doktor pon sruh ak admit wad dulu smpai dmam dh okay , timetu la kena buat ECG bagai. :3 time kt emergency dh kol parent bgtau condition aku ..dlam 4.30 aku kol parent ckap dktor suh admit wad dulu kan. dlam pkol 6 dorang terus gerak dtg KB ..sblom nurse g dftar ak msuk wad, ak kena stay dkat bilik gerakan for a while. bila dh settle dlm wad ,terus ak ditolak ke sana. hari first and second mmang badan aku tenat sangat .dan mmang tak dpat dinafikan sbb doktor sndiri ckp ak tenat , ECG aku pn barai jgak lah. mlam first tu nurse bwak aku g xray peparu .dan nak taknak kena g jgak even bdan time tu lemah ..huhu ak respect lah nurse kat sini, so far dorang ramah la. hehhee hari kedua smpai la hari ke-5 aku dilayan seperti pesakit2 lain , boleh dikatakn doktor aim jgak la aku sebab hari ke3 pon suhu still tak banyak turun. huhu 

ujian ketiga sepanjang Sem 1 ialah bila aku kena histeria mlam sebelum exam Phy. final beb final. but alhamdulillah result okay :) Thats all. HHAHAHHAA wanna know this story ? just comment and i'll pm you. bhahaha  

No comments:

Post a Comment